Începând de luni, 14 octombrie, centrul istoric al Sibiului va fremăta efectiv timp de 7 zile la vibrațiile celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional Astra Film, un festival de amploare și prestigiu cultural mondial. Programul oficial al ediției din 2019 e impresionant: 126 de filme selecționate, dintre care 46 vor concura în cele 4 secțiuni competiționale, 58 vor fi prezentate în premieră, 55 de proiecții vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizorii români și străini prezenți la festival, iar 29 vor fi proiectate în formatele VR și full-dome.
Sute de evenimente cinematografice vor purta publicul cinefil între cele 9 săli de proiecții din centrul istoric al Sibiului: Sala Thalia, Sala de sticlă, Teatrul Gong, Astra Film Cinema 1, Astra Film Cinema 2, Cinema ”Ion Besoiu” – Sala mare, Cinema ”Ion Besoiu” – Sala Mică, Full-dome și VR dome, iar o serie de evenimente se vor desfășura la Hub AFF Thalia. Prin lentila regizorilor, spectatorii vor descoperi povești diverse și profunde despre lumea în care trăim.
Încă din prima zi, Astra Film Festival promite o ediție a superlativelor. Gala de deschidere va fi marcată de două evenimente de excepție: proiecția în premieră în România a filmului ”Funeralii de stat”, în regia lui Sergei Loznitsa, una dintre cele mai importante voci ale cinematografiei universale, și discuția despre comunism și postcomunism susținută de Emil Hurezeanu, unul dintre cei mai valoroși analiști politici români, numit în 2015 ambasadorul României la Berlin. Punctul de plecare al discuției îl reprezintă filmul de deschidere, pe care Loznitsa îl descrie ca ”un studiu vizual al cultului personalității lui Stalin” de natură să producă neliniște în actualul context global. Evenimentul se va desfășura la Sala Thalia, de la ora 19:00, în prezența a sute de invitați speciali.
Aventura cinematografică continuă în următoarele zile cu sute de proiecții, premiere absolute, invitați din toată lumea și evenimente spectaculoase. O serie de filme urmate de discuții cu autorii și invitații speciali explorează în adâncime teme importante ale societății contemporane. Fenomenul corupției este tratat de proiecția filmului ”Casa cu lacăt” și de discuțiile de la final la care vor participa regizorul Dana Gavrea, Dumitru Borțun (profesor la SNSPA, intervievat în film), analistul politic Cristian Pârvulescu și echipa de producție Marius Panduru, Eugen Kelemen și Cristian Radu. Ce este dreptatea și cine sunt oamenii din spatele cazurilor judecate, sunt întrebările la care vor răspunde proiecția filmului ”Oamenii dreptății” și protagoniștii Iulia Georgescu și Theodor Ioniță, care vor participa la sesiunea de Q&A. Sistemul de învățământ e pus sub lupă de filmul ”Profu’” și discuția cu regizorul Alex Brendea. Proiecțiile unde vor fi prezenți autorii, protagoniștii sau alți invitați speciali sunt marcate în program cu semnul Q&A.
În acest an, festivalul propune 12 programe speciale variate, complexe și captivante, care angajează cu totul spectatorii, îi împing spre introspecție și îi fac să iasă din zona de confort: ”Camera de filmat, membru al familiei”, ”Căsătorie, sex și mai mult de atât”, ”China necunoscută”, ”DokStation”, ”Europa 30: Între ziduri”, ”Mari Maeștri”, ”Povești din industria erotică”, ”Puterea: substantiv feminin”, ”Sistemul juridic sub lupă”, ”Videograme – România 1989”, ”Portret Asen Balikci” și ”Proiecții speciale”.
Programul acestei ediții este întregit de performance-uri muzicale live (Adrian Naidin, Disco Sigaretta, Balkan Taksim, Om la lună și Ungo Visuals), programul DocumentaryTank@AFF, care include și Astra Film Lab, un program de dezvoltare de proiecte de film documentar, care aduce la Sibiu în jur de 50 de specialiști cu experiență internațională, întâlniri-eveniment, cum ar fi ”Colecționarul de filme” cu regizorul Andrei Ujică sau ”Astra Film: Viața în documentare”, o discuție în care legendarul Peter Dale (șeful departamentului de documentar al National Film and Television School din Londra) își va prezenta prestigioasa carieră și concepția despre poveste în documentar.
”De-a lungul celor 26 de ani, Astra Film Festival și-a construit o asemenea reputație internațională, încât mulți autori de film doresc să-și expună filmele aici, fermecați de programarea originală, căldura cu care publicul primește filmele, fluxul permanent de idei și atmosfera multiculturală din interiorul fostei cetăți medievale. Din experiența edițiilor trecute, pot spune că sunt mulți regizori consacrați care au trecut mai întâi pe la Astra Film Festival. Tocmai de aceea, e important să vedeți cât mai multe filme din programul generos pe care l-am pregătit. Selecția oficială este plină de filme care au puterea de a pătrunde în mintea spectatorilor și de a rămâne acolo pentru totdeauna”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
Programul complet al festivalului este disponibil aici: https://www.astrafilm.ro/program/
Biletele pentru AFF 2019 sunt disponibile online, pe: https://eventbook.ro/festival/astra-film-festival
Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.