Stiri

ICR Berlin – Programe care bat la usa!

1) 8-15 septembrie 2011:

Moving Romania – FESTIVAL DE DANS CONTEMPORAN

Locaţie: Fabrik Potsdam, Schiffbauergasse 10, 14467 Potsdam

Între 8 şi 15 septembrie 2011, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin în colaborare cu Centrul Internaţional de dans Fabrik Potsdam invită publicul german să descopere opt spectacole româneşti de dans contemporan. Societate, sex, sentimente – nimic nu este tabu, ci doar privit cu o ironie ascunsă şi cu mult curaj faţă de absurd.

Când se gândesc la România, străinilor le trec prin minte nume ca Nadia Comăneci, Ilie Năstase sau Dracula. Dar dansul? Dansul în România se află într-o fază de redescoperire. Formatele, limbajul corporal, graniţa dintre actor şi dansator dar şi dintre dans şi performance se topesc sub umbrela neconvenţionalului. Moving Romania este primul festival de dans contemporan românesc organizat în spaţiul german.

Andreea Novac, Cosmin Manolescu, Sergiu Matis, Vlaicu Golcea, Bogdana Pascal, Mihaela Michailov, Mădălina Dan sunt protagoniştii scenei româneşti de dans contemporan, care îşi lasă amprenta în întreaga Europă.

În program:
Joi, 8 septembrie, orele 19:30
WHITE WORDS-BLUE HEARTED de / cu Mihaela Michailov şi Mădălina Dan – Performance
DUET de / cu Vlaicu Golcea şi Sergiu Matiş – Performance
PRETEND WE MAKE YOU HAPPY de Andreea Novac, cu Ştefan Lupu, Alin State, Istvan Teglas – Performance
Vineri, 9 septembrie + sambata, 10 septembrie, orele 19:30
DUET de / cu Vlaicu Golcea şi Sergiu Matiş – Performance
DANCE A PLAYFUL BODY de Andreea Novac, cu Istvan Ţeglaş – Performance
SUPERGABRIELA de Cosmin Manolescu, cu Camille Mutel, Litsa Kiousi, Cosmin Manolescu – Performance
Joi, 8 septembrie – sambata, 10 septembrie | zilnic de la 18:00 vernisaj, Joi 08. Sept | 19:00 [fabrik Club]
INCREASING ROMANIAN DANCE – Instalaţie video despre dansul contemporan românesc de Bogdana Pascal
Vineri, 9 septembrie + sambata 10. Sept | 11:00 [fabrik Café]
ARE WE READY? – masă rotundă cu coregrafi şi manageri culturali din România şi Germania
Vineri, 09 septembrie + sambata 10 septembrie | de la 22:00 [fabrik Café]
DANCE & MUSIC JAM SESSION cu Vlaicu Golcea.

Festivalul, născut ca urmare a faptului că dansul contemporan românesc este predominant necunoscut în Germania, îsi propune să sustină activitatea dansatorilor si coregrafilor români pe plan international.
Proiectul „Moving Romania“ este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Fabrik Potsdam, Fundaţia Robert Bosch şi este finanţat de Centrul Naţional al Dansului.

Trupa ROA

2) ROA LA Berlin Music Week

Sâmbătă, 10 septembrie 2011, ora 23.00:

Muzică

Locaţie: Leeve Club Berlin, Neue Promenade 10, 10178 Berlin

Trupa ROA s-a înființat în toamna lui 2010. Membrii fondatori sunt Bogdan Popoiag (UNU’) și Cezar Stănciulescu (Junkyard). În numai două saptamani din momentul lansării, single-ul „Ne place” a atins maximum de difuzări și s-a clasat pe locul I în fruntea celor mai difuzate cântece la radio. În prezent, trupa a câștigat un nou membru, Cristian Negriuc. Vizitaţi www.roamusic.ro!

3) ARTISTUL FOTOGRAF Nicu Ilfoveanu La Fotofestival Mannheim-Ludwigshafen-Heidelberg

10 septembrie – 6 noiembrie 2011:

Fotografie

Locaţie: Wilhelm Hack-Museum Ludwisghafen, Berliner Straße 23, 67059 Ludwigshafen am Rhein

Între 10 septembrie si 6 noiembrie 2011, Nicu Ilfoveanu este invitat să participe la festivalul de fotografie Fotofestival Mannheim Ludwigshafen Heidelberg. Seria de 16 lucrări, ce vor fi prezentate, se intitulează Steampunk Autochrome. Cu această serie artistul a obţinut premiul pentru fotografie oferit de Banca Centrală Europeană în 2010 şi tot anul trecut a participat la PhotoEspagna.

4) Săptămâna culturii saşilor din Transilvania

20 septembrie – 1 octombrie 2011:

Expoziţie, muzică, lectură publică, conferinţe

Locaţie: Berlin, diverse locaţii

De la colonizarea petrecută în secolul al XII-lea, saşii din Transilvania au trăit adaptându-se condiţiilor din zona carpatică şi în contact neîntrerupt cu spaţiul cultural german şi cu cultura popoarelor învecinate – mai ales români şi unguri, dezvoltându-se, astfel, o ramură diferită a culturii germane. Faţetele acestei culturi vor fi prezentate de Asociaţia Saşilor Transilvani din Germania, în colaborare cu Deutsches Kulturfo¬rum östliches Europa şi cu Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“, între 20 septembrie – 1 octombrie 2011, la Berlin, în cadrul Săptămânii culturii saşilor din Transilvania.

5) Muzică

24 şi 25 septembrie 2011: CONCERTE SUSŢINUTE DE PIANISTA mihaela ursuleasa

Locaţii: Beethovenhalle Bonn, Wachsbleiche 16, 53111 Bonn

Sendesaal des Hessischen Rundfunks, Bertramstraße 8, 60320 Frankfurt/Main

Asociaţia Filarmonică a Muzicienilor de Etnie Romă şi Sinti sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare cu un concert de gală, susţinut de Roma und Sinti Philharmoniker duminică, 25 septembrie 2011, de la ora 19.00, în Sala de concerte a Hessischer Rundfunk. Orchestra numită mai sus a cântat pentru prima dată în 2002, cu 24 de instrumentişti şi cu violonistul Roby Lakatos ca solist. În cadrul concertului de gală, Roby Lakatos va cânta din nou ca solist, acompaniat de orchestra care, între timp, s-a mărit şi a devenit cunoscută în întreaga Germanie: grupul, care era iniţial format numai din instrumente cu coarde, a ajuns – sub conducerea dirijorului Riccardo M Sahiti – la un număr de muzicieni de trei ori mai mare decât cel incipient.

Vlaicu Golcea

Astfel, a crescut şi dimensiunea programului muzical al concertului de gală: în afară de Roby Lakatos, care va interpreta „Zigeunerweisen“ de Sarasate, vor cânta şi pianista de origine romă Mihaela Ursuleasa (Franz Liszt – „Concert pentru pian şi orchestră nr. 1 în mi bemol major“), contrabasistul Roman Patkoló şi violonistul Geza Hosszu-Legocky (Giovanni Bottesini – „Grand Duo concertante“; Camille Saint-Saens – „Introduction et Rondo Capriccioso“). Nu este o coincidenţă faptul că operele lui Franz Liszt domină pogramul: prin interpretarea „Valsului lui Mefisto nr. 1“ şi a „Rapsodiei maghiare nr. 2“, orchestra marchează 200 de ani de la naşterea compozitorului. Multe momente ale acestui concert conţin muzică cu influenţe ale culturii rome, cum ar fi: Zoltan Kodály – „Galántai Táncok“ („Dansuri din Galánta“) pentru orchestră; Rodion Schtschedrin – suita „Carmen“ după Georges Bizet, pentru orchestră de coarde şi percuţie.
Tocmai păstrarea acestei tradiţii muzicale este dintotdeauna scopul orchestrei amintite, care respectă, atunci când interpretează piesele, temperamentul şi pasiunea caracteristice etniei rome.
Concertul de gală se desfăşoară sub patronajul scriitorului Günter Grass, care are o puternică legătură cu cultura romă: ca preşedinte al Fundaţiei de binefacere în sprijinul romilor, promovează activităţile care duc la o mai bună înţelegere a caracteristicilor culturii rome.

Cu o seară înaintea concertului de gală, acelaşi program va fi prezentat în cadrul unei seri dedicate lui Liszt, la festivalul Beethovenfest în Bonn (Beethovenhalle, ora 21.45).

Bilete pentru concertul de gală pot fi cumpărate cu 20 euro sau cu reducere 14 euro, la toate casele de bilete din Frankfurt şi Bonn (www.hr-ticketcenter.de, telefon 155-2000 sau www.ticketcenter.de) precum şi în seara concertului, la intrarea în sală.

Marţi, 27 septembrie 2011, ora 20.00: Cymbalom Jazz Trio: Latinos do oriente- Locaţie: Ambasada României, Dorotheenstraße 62-66, 10117 Berlin

Trupa ROA-Rise Of Artificial

Muzică clasică şi muzică folclorică românească, într-o interpretare modernă: melodii precum „Sanie cu zurgălăi“ şi „Cântă-mi, lăutare“ ca ethno-jazz, în cadrul simpozionului „Romanistica în dialog“ (25.-29. septembrie 2011).

Cymbalom Jazz Trio: Decebal Bădilă (bass), Adrian Ciceu-Cicero (percuţie) şi Marius Preda (ţambal).
Decebal Bădilă – cel mai bun basist român, un virtuoz al muzicii jazz, cu emisiuni TV proprii. Din 1997 este membru al big bandului radiodifuziunii SWR Stuttgart şi concertează în întreaga Europă alături de staruri ale muzicii jazz. Cele două albume solo ale sale reprezintă pietre de hotar privind ghitara bass electrică.

Adrian Ciceu-Cicero – percuţionist. A fost mulţi ani membru al orchestrei simfonice a studiourilor de film Bucureşti, al orchestrei televiziunii „Freies Berlin“ şi al big bandului Paul Kuhn. Începând cu anii 1990, s-a specializat în folosirea tehnicilor braziliene şi cubaneze de a cânta la tamburello şi pandeiro.

Marius Preda – primul ţambalist din lume care foloseşte ţambalul pentru a cânta jazz. De asemenea, cântă la vibrafon, pian, vioară şi acordeon şi ştie cum să farmece publicul şi să îl facă să călătorească spre culturi uitate şi lumi îndepărtate.

Articole similare

Topul cărților Litera vândute la Bookfest 2016!

Jovi Ene

Litera și Cafepedia vă invită într-o lume a bucatelor unicate și a cărților minunate!

Jovi Ene

Micii spectatori vor filme pe ecrane mari: Minicinema la Cinemateca Română

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult