Stiri

Hanne Ørstavik în România – Femeia 2.1. – urban style

iubireCând am să mai îmbătrânesc, vom pleca amândoi într‑o călătorie cu trenul. Cât mai departe cu putinţă. De la fereastra lui vom admira munţi şi oraşe şi ape. Vom cunoaşte alţi oameni, din ţări străine. Şi vom fi împreună mereu. Şi niciodată nu vom ajunge la destinaţie.

Opțiuni, alegeri, confruntări. Timp personal și timp împărtășit. Plăceri și necesități. Familie și carieră.  Femeia definită prin ceilalți. Femeia prin ea însăși. Autoarea romanului Iubire, Hanne Ørstavik, va fi provocată la o discuție despre femeia urbană a anului 2014.

La invitația Editurii Univers și a Ambasadei Regale a Norvegiei în România, între 18 și 20 martie, se va afla la București Hanne Ørstavik, cunoscută scriitoare norvegiană, autoarea romanului Iubire, tradus la editura Univers de Aurora Kanbar şi Erling Schøller.

Hanne Ørstavik se va întâlni cu cititorii miercuri, 19 martie, la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană. În cafeteria MNAC, scriitoarea va participa la o dezbatere literară despre femeia urbană a anului 2014, alături de E.S. Dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România, Daniela Kammrath, editor-șef  www.121.ro, Andreea Roșca, membru fondator al Fundației Romanian Business Leaders, Chris Simion, scriitor și regizor, Virginia Costeschi, președinte al Asociației Culturale BookMag.

Detalii pe Facebook.

Tradusă în peste 15 limbi, Hanne Ørstavik a devenit curând după publicarea primului roman un must-read al literaturii norvegiene. Născută în 1969, în Tana, o localitate din nordul Norvegiei, Ørstavik s-a mutat la Oslo când avea 16 ani. Pasiunea pentru literatură a prins voce în 1994, atunci când, la 25 de ani, publică primul roman, Tăietura, foarte bine primit de cititorii norvegieni. Succesul internațional a venit, însă, trei ani mai târziu, când publică Iubire, un roman care a cucerit atât publicul larg, cât și pe criticii literari. Ajunge astfel, în topul organizat de ziarul Dagbladet, pe locul 6 în lista celor mai bune cărți norvegiene ale ultimului sfert de secol, dar și în manualele de literatură norvegiană si în programele facultăților de Litere. A urmat apoi o carieră prolifica, publicând, la intervale relativ regulate, alte romane cu același impact. Printre ele se află Timpul necesar (2000), Săptămâna 43 (2002), Pastorul (2004) – obținand Premiul pentru literatură Klassekampen și Premiul Brage – sau Hienele.

Iubire e o carte despre dragoste, despre singurătate şi despre evadarea din realitate prin forţa imaginaţiei: copilul îşi iubeşte mama, mama tânjeşte după iubirea iluzorie a unui bărbat străin. Suspansul se clădeşte pagină cu pagină în întunericul nopţii norvegiene, care va fi o noapte fără sfârşit pentru unul dintre cei doi.

„Un roman de numai 120 de pagini […], dar care, din cauza suspansului nebun, ajunge să pară cât Război şi pace” (Dan C. Mihăilescu)

Eveniment cultural conex al Expoziției „Contemporary Norwegian Architecture #7”, deschisă la MNAC în perioada 23 ianuarie – 22 martie 2014 și realizată de Muzeul Național de Artă, Arhitectură și Design din Norvegia.

Eveniment organizat de Ambasada Regală a Norvegiei în România, Editura UNIVERS, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și Asociația Zeppelin.

Program finanțat prin EAA și Norway Grants.

Vezi detalii și programul complet al evenimentelor pe www.edituraunivers.ro și www.e-zeppelin.ro.

FB Banner_eveniment Iubire-OrstaviHanne-01 faraCSfaraRB

Articole similare

Humanitas și Humanitas Fiction la Bookfest 2017, 24–28 mai

Jovi Ene

Nume importante din industria jocurilor video și boardgames vin la ICE Comic Con

Jovi Ene

Cu ocazia premierei de gala a filmului Iubiri din trecut, Claude Lelouch revine in Romania

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult