Stiri

Festivalul Filmului European 2018

În perioada 7-13 mai, capitala României este „luată cu asalt” de un val de filme deosebite, cum rar ne este dat să urmărim, în cadrul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Filmului European. De altfel, festivalul are loc și la Galați (11-13 mai), Râmnicu Vâlcea (18-20 mai), Tîrgu Mureș (18-20 mai), Timișoara (24-27 mai), Alba Iulia (25-27 mai), Iași și Sibiu (1-3 iunie).

Ediția 2018 este cea mai cuprinzătoare de până acum, iar oferta înglobează peste 60 de filme de ficțiune, documentare și scurtmetraje, realizate de-a lungul a mai bine de 100 de ani de cinematografie – cea mai veche peliculă a fost regizată de Michael Curtiz și a avut premiera în 1914.

Selecția din acest an cuprinde filme care, spun organizatorii festivalului, „te îndeamnă să reexaminezi trecutul ca să nu-i perpetuezi greșelile”. Secțiunea Front Comun, de exemplu, grupează filme vechi și noi care încearcă, la 100 de ani după încheierea Primului Război Mondial, să înțeleagă rostul și cauzele unei conflagrații care a afectat zeci de mii de destine.

Pe 10 mai, FFE ne oferă o întâlnire cu capodopera lui Lucian Pintilie, „O vară de neuitat”, în care Kristin Scott Thomas joacă o eroină memorabilă. Și, fiindcă veni vorba despre aceasta, ediția 2018 are „un număr record” de pelicule realizate de femei.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor și al centrelor culturale ale țărilor europene.
Este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.

„Ne bucurăm că, în anul Centenarului Marii Uniri, reușim să aducem Festivalul Filmului European în mai multe locuri din România decât oricând până acum. Proiect de referință al Institutului Cultural Român, Festivalul Filmului European se desfășoară, în 2018, sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural. Celebrăm astfel o artă încă tânără la scara istoriei – dacă ne gândim că nu demult marcam 120 de ani de la primele proiecții ale fraților Lumière – dar definitorie pentru identitatea culturală a continentului. Prin dimensiunea francofonă a programului, această ediție a FFE anticipează, totodată, Sezonul România Franța, program amplu aflat la orizont. Festivalul pe care-l itinerăm în luna mai în țară e și un bun prilej să ne amintim că, grație succeselor internaționale repurtate de cineaștii români, filmul continuă să reprezinte un domeniu fanion pentru cultura română de azi”  – a declarat președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (14 – 20 ianuarie 2019)

Jovi Ene

Concurs: Câștigă unul dintre cele trei pachete ”Larousse-Engleza distractivă”, oferite de Editura Meteor Press! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Librex Iași 2015, 11 – 15 martie 2015, Palas Mall, Iaşi, România

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult