„Erori au fost, erori sunt încă” – o expoziție dedicată universului vizual al filmului „Anul Nou care n-a fost” – realizată în parteneriat cu The Institute și Cartierul Creativ, dezvăluie publicului, până pe 17 aprilie, o mulțime de detalii din culisele producției care se bucură de 13 nominalizări la Premiile Gopo 2025.
Expoziția a fost vernisată pe 8 aprilie, la Amzei Creative Corner. Zeci de invitați au fost alături de organizatori și de echipa filmului la eveniment, remarcând ingeniozitatea și calitatea acesteia.
Organizatorii expoziției au povestit cum a luat naștere conceptul expoziției. Profesorul Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, a vorbit despre eforturile pe care instituția pe care o conduce le face pentru a sancționa derapajele spre autoritarism ale discursului public și cultul personalităților reprezentative pentru totalitarismul de dreapta sau de stânga.
„Din punctul meu de vedere, această expoziție trimite spre realitatea că eroarea e consubstanțială totalitarismului (în cazul de față, cel comunist), fiindcă vinde iluzii apelând la crime. Pericolul e dat de faptul că această eroare pare să revină ciclic, atunci când apar condițiile sociale pentru a fi reinstrumentalizată politic. Întregind, practic, excelentul film al lui Bogdan Mureșanu și formidabilul joc al actorilor, expoziția e parte a unui proiect educațional alternativ celor instituționalizate, cu atât mai important cu cât, fiind un act artistic, reușește să ajungă la publicul larg și să îi atingă sensibilitatea în sensul unui medicament pentru nostalgia după o societate închisă în care avem datoria de a nu ne mai întoarce vreodată. IICCMER susține acest proiect și suntem bucuroși să fim parte a Caravanei care va duce filmul „Anul Nou care n-a fost” pe tot teritoriul României în perioada următoare”, a declarat politologul Daniel Șandru, președinte IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc).
Andrei Galiță, investigator CNSAS, a povestit despre rolul pe care informatorii și colaboratorii Securității l-au avut în menținerea la putere, timp de decenii, a unui regim criminal, bazat pe un aparat represiv enorm. „Filmele ca „Anul nou care n-a fost” nu sunt simple producții cinematografice. Ele devin instrumente pentru generarea unor dezbateri despre trecutul nostru, despre înțelegerea greșelilor care aparțin acestuia și, mai ales, despre ceea ce avem de făcut, ca societate, dar și ca indivizi, pentru a ne putea bucura în continuare de Libertate și Democrație. (…)
Filmul lui Bogdan reușește să activeze simțuri. În cele două ore îți poți da seama cum mirosea comunismul. Îți dai seama cum se simțea, la finele anilor ’80, presiunea unui aparat represiv surmenat și el de demența „iubitului Conducător”. Poți vedea culorile comunismului, în accepțiunea ideii că nuanțele șterse de gri, negru, bleumarin sau maroniu intră în spectrul „culorilor vieții”. Poți să simți gustul rânced al penuriei din timpul ultimei decade a României comuniste. În fine, cu Bolero-ul lui Ravel în urechi și minte, poți simți ceva din entuziasmul și Speranța celor care, în decembrie 1989, și-au riscat viața și au strigat „Jos comunismul” și „Libertate”. Expoziția dedicată filmului reușește să ducă toată această experiență senzorială la un alt nivel. Costumele folosite de actori, radio-ul, discurile, pachetul de Kent, portretul lui Nicolae Ceaușescu, studio-ul televiziunii, pancartele ce aduc aminte de acel 21 decembrie reușesc să te proiecteze într-o lume, nu doar a filmului, ci în adâncul unei Românii de care, sper eu, ne-am despărțit definitiv. Conceptul expozițional te ajută, realmente, să vezi, să înțelegi, să nu (mai) vrei experimente ieeologice utopice.
Vizitarea expoziției, cred eu, este „un must” pentru toți cei care, din curiozitate, rațiuni științifice sau chiar nostalgice (de neînțeles în 2025), doresc să guste puțin din „Raiul” totalitarismului. Un „Rai” populat cu victime și călăi și nicidecum cu îngeri.”, scrie Andrei Galiță.
Expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” va putea fi vizitată în spațiul dedicat din Amzei Creative Corner (Piața Amzei 13), până pe 17 aprilie. Programul de vizitare este de luni până vineri de la ora 16:00 la ora 20:30, iar sâmbăta și duminica de la ora 11:00 la ora 20:00.
„Decorurile filmului „Anul Nou care n-a fost” sunt un amalgam de amintiri ale interioarelor cunoscuților și prietenilor părinților noștri combinate cu amintirile lui Bogdan Mureșanu, cu care am avut discuții îndelungate despre personaje, încercând să-i cunoaștem cât mai bine. Ne-am gândit cam ce tip de apartamente ar avea fiecare personaj, în funcție de personalitatea lui, ocupația, mediul social și economic. Diverse obiecte aparent banale, precum ceasul pătrat Selva, Feonul Diana, Cutia de creveți Ben Ghe sau pachetul de Kent, ne-au declanșat o avalanșă de emoții despre o perioadă foarte gri dar în care noi eram copii, fără prea multe griji. Aceste obiecte le puteți regăsi în expoziție, pe planșe colorate, formând un puzzle de amintiri, o incursiune în spatele cortinei, al procesului de creare al decorurilor. Este o modalitate să ne aducem aminte cum era în Comunism ca să nu repetăm erorile din trecut.”, declară scenografa Iulia Fulicea.
„În decembrie 1989 ne-am câștigat libertatea, în primul rând dreptul de a te exprima liber. Noi încă putem exercita acest drept. Așa că o facem, dând răspuns invitației de a expune în Amzei Creative Corner obiecte de recuzită, costume și materiale ce prezintă detalii de la filmări, precum și o serie de momente cheie din perioada documentării, a pregătirilor și filmărilor. Parafrazând un celebru citat cinematografic, aș adăuga că un obiect care nu spune o poveste, nu primește priviri. Puteți vedea atmosfera plăcuta din timpul filmărilor. Interesant va fi să descoperim peste ani ce obiecte ne vor trezi amintiri din prezent.„, concluzionează scenograful Victor Fulicea, nominalizat, alături de Iulia Fulicea, la Premiile Gopo pentru cele mai bune decoruri.
Filmarea pentru „Anul Nou care n-a fost”, scris, produs și regizat de Bogdan Mureșanu, a fost un prilej de discuții și rememorare a perioadei căderii Cortinei de Fier, a amintirilor legate de copilărie, de tinerețe, a speranțelor și a fricilor pe care le simțeam atunci.
„Felul în care am tratat acest eveniment expozițional este unul în care încercăm să vedem epoca și într-o cheie culturală retro-pop. Astfel, vrem să combatem nostalgia după aceste vremuri chiar cu armele ei”, spune regizorul Bogdan Mureșanu.
Vernisajul expoziției „Erori au fost, erori sunt încă” a fost prezentat de Banca Transilvani și susținut de Primăria Sectorului 1. Partener special: Jidvei
„Anul Nou care n-a fost” este cel mai premiat film românesc lansat în cinematografe în 2024 și în prezent se bucură de 13 nominalizări la Premiile Gopo 2025.
Pe 8 aprilie, în cadrul Galei News.ro, regizorului Bogdan Mureșanu și echipei filmului „Anul Nou care n-a fost” le-a fost acordat premiul „Diplomație prin cinematografie”, pentru modul în care a prezentat o altă față a României și românilor în străinătate și datorită premiilor obținute.
De asemenea, filmul a primit pe 7 aprilie Premiul Publicului în cadrul D’A – Festival de Cinema de Barcelona și are acum în palmares 21 premii.
„Anul Nou care n-a fost” este un proiect realizat de Kinotopia în coproducție cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) și în asociere cu Chainsaw Europe. Filmul distribuit în România de Forum Film a fost selectat în peste 40 de festivaluri internaționale.
Ada Solomon, Viorel Chesaru și Vanja Kovacevic sunt coproducătorii filmului, iar Irina Enea, Bogdan Luca și Adriana Bumbeș sunt producătorii executivi ai filmului. Producători asociați: Theo Nissim, Claudia Nedelcu Duca, Dan Burlac, Adrian Văncică.
Boróka Biró și Tudor Platon semnează imaginea filmului, iar editorii filmului sunt Vanja Kovacevic și Mircea Lăcătuș. De sunet s-au ocupat: Alex Dragomir, Iolanda Gârleanu; montaj, design & mixaj sunet: Sebastian Zsemlye/Raza Studio. Iulia și Victor Fulicea au realizat scenografia. Dana Anghel, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan s-au ocupat de costume, machiaj, respectiv coafura.
Din distribuția filmului „Anul Nou care n-a fost” fac parte: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeș, Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuț Popescu, Theodor Șoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuț, Sorin Cociș, Marius Damian, Marian Adochiței, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma, Alice Cora Mihalache, Lemne Mihail, Vlad Jipa, Iulian Burciu, Remus Stănescu, Dana Piroiu, Florin Calbajos, Afrodita Androne, Florentina Năstase, Nicu Rotaru, Mario Marin, Claudia Susanu, Călin Topor, Cătălin Magdalinis, Claudia Amuzica, Corina Dragomir, Șerban Josanu, Valentina Iumen, Ana Teodora Radu, Denisa Iova, Florin Aioane, Ilinca Neacșu, Mihai Ștefan și alții.
„Anul Nou care n-a fost”, unul dintre cele mai premiate filme ale anului 2024, intră în cursa pentru Premiile Gopo cu 13 nominalizări, în categoriile: Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai bună regie – Bogdan Mureșanu; Cea mai bună actriță în rol principal – Nicoleta Hâncu; Cel mai bun actor în rol principal – Adrian Văncică, Cel mai bun scenariu – Bogdan Mureșanu, Cel mai bun film de debut, Cel mai bun actor în rol secundar – Iulian Postelnicu; Cel mai bun montaj: Vanja Kovacevic, Mircea Lăcătuș; Cea mai bună imagine: Boróka Biró, Tudor Platon; Cel mai bun sunet: Sebastian Zsemlye; Cele mai bune costume: Dana Anghel; Cele mai bune decoruri: Iulia Fulicea, Victor Fulicea; Cel mai bun machiaj, cea mai bună coafură: Iulia Roșeanu, Domnica Bodogan.
Proiect cultural finanţat de:
Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN.
Realizat cu sprijinul: Creative Europe Media
Parteneri: Conceptual Lab by Theo Nissim, NORD, Grupul Medical Provita, BDG, Liliac, Cinema City, Emergency Medical Home, Fan Courier, Happy Cinema, Cros Construct.
Mulțumiri: Electrecord, Universitatea Politehnică București, Compania Municipală Parking, Fundația 9 BRD, Teatrul Nottara.
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Nostalgia, Cărturești; Zile și Nopți; Cinemap; Cinepub; Psychologies; Like 5; Weekend Adevărul; Pagina de media; News.ro; Cinefan; Cinefilia; Daily Magazine; Filme-cărți; Gen, știri; IQads; Smark; Happening, Happy Fish; Haute Culture; Liternet; Movienews; Observator Cultural; Playtech; Revista FILM; Revista Golan; Urban.ro, Ziarul Metropolis; Bookhub, Bumper.Club, Bazar de muzică, Cinemaraton.