Hag Pesah Sameah! Paște Fericit!
Am ales să prezint 5 dintre filmele mele preferate inspirate de Biblie, toate potrivite pentru această săptămână în care scriu articolul, în care coincid perfect sărbătoarea evreiasca a libertății – Pesah – și Săptămână Sfânta creștină. Coincidența nu este întâmplătoare, Evangheliile povestesc despre Cina Cea De Taină ca despre o masă de Seder de Pesah. Ca întotdeauna este vorba despre un top personal și subiectiv, ordinea nu înseamnă prea mult și vă invit să discutați și să completați cu filmele voastre preferate inspirate de Cartea Sfânta.
1. Life of Brian – Terry Jones, 1979
Locul întăi îl ocupă, fără nicio ezitare, ‘Life of Brian’, superba comedie a echipei de comici Monty Python regizată de Terry Jones, care, așa cum o spune unul dintre citatele celebre inserate ca text, este ‘Un film destinat să ofenseze aproape două treimi din lumea civilizată. Și enervează grav ultima treime.’ După ce studiourile EMI și-au retras finanțarea, George Harrison de la Beatles a format o companie proprie care a susținut producția. Filmul spune povestea lui Brian Cohen (interpretat de Graham Chapman), un tânăr evreu care se naște în aceeași zi cu Isus într-un grajd alăturat. Îndrăgostit de o tânără rebelă, Judith, și pentru a încerca să o impresioneze, Brian se alătură mișcării de independență împotriva romanilor, Frontul Popular din Iudeea. Cu toate acestea, în încercarea de a se ascunde de romani, el transmite câteva dintre învățăturile pe care le-a auzit de la Iisus, ceea ce duce la a fi confundat cu Mesia, sfârșind pe cruce într-unul dintre cele mai faimoase și mai optimiste finaluri din istoria cinematografiei. Controversele, inevitabile, au dus la critici și chiar la interzicerea filmului, pentru mai mult sau mai puțin timp, în diferite țări ale lumii, dar și la un succes imens de public.
2. The Last Temptation of Christ – Martin Scorsese, 1988
Cel puțin la fel de controversat a fost la vremea lui ‘The Last Temptation of Christ’, versiunea cinematografică creată de Martin Scorsese a romanului lui Nikos Kazantzakis. Rolul lui Iisus este intepretat de Willem Dafoe, Iuda este Harvey Keitel, iar Maria Magdalena este întruchipată de Barbara Hershey. Scorsese este catolic credincios și practicant, dar viziunea sa îndrăzneață se bazează mai mult pe roman decât pe Evanghelii. Tâmplarul Iisus din Nazaret, chinuit de ispitele demonilor, de vinovăția de a face cruci pentru romani, de mila de oameni și de lume și de chemarea constantă a lui Dumnezeu, caută să înțeleagă ceea ce vrea Dumnezeu de la El. Dar pe măsură ce misiunea Sa se apropie de împlinire, El trebuie să se confrunte cu cea mai mare ispită: viața normală a unui om bun, inclusiv bucuriile conjugale. Filmul a fost întâmpinat cu proteste, unele chiar violente, și este interzis până în ziua de astăzi în Singapore și Filipine. În schimb Vaticanul l-a acceptat după ce papa a văzut și apreciat filmul. A fost candidat la un singur Premiu Oscar (pentru regie) dar nu a câștigat.
3. The Ten Commandments – Cecil B. DeMille, 1956
Filmul clasic de Pesah la televiziunile lumii este ‘The Ten Commandments’, ultimul film regizat de legendarul Cecil B. DeMille. Într-o carieră de 42 de ani în care regizase 81 de filme, DeMille nu aborda pentru prima dată tematica biblică. Realizase deja o versiune mută a vieții lui Moise, un film despre Iisus (tot nevorbit) și unul inspirat de povestea lui Samson și Dalila. Monumentala versiune din 1956 este bazată pe primele cinci cărți ale Bibliei și pe alte surse, dramatizând (în 3 ore și 40 de minute) povestea vieții lui Moise, un prinț egiptean adoptat, care devine eliberatorul adevăraților săi frați, evreii înrobiți, pe care îi va conduce în Exodul la Muntele Sinai, unde primește de la Dumnezeu Tablele Legii cu Cele Zece Porunci. Filmul îl are în rolul principal pe Charlton Heston. Mai apar Yul Brynner în rolul lui Ramses, Anne Baxter în rolul lui Nefretiri și Edward G. Robinson în rolul lui Dathan. A fost nominalizat la 7 Premii Oscar, dar a primit unul singur – pentru efecte speciale.
4. The Prince of Egypt – Brenda Chapman & Steve Hickner & Simon Wells – 1998
Arta animației nu putea să ocolească această inepuizabilă sursă de legende și inspirație spirituală care este Biblia. Versiunea animată a poveștii Exodului și a vieții lui Moise, prințul egiptean care află despre originea sa evreiască și despre destinul său de a-și conduce poporul pe drumul de la sclavie la libertate. A fost prima producție importantă a studiourilor DreamWorks Animation ale lui Steven Spielberg. Dintre vocile care dau viață personajelor animate se află cele ale lui Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeifer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Patrick Stewart și Helen Mirren. Cântecul ‘When You Believe’ interpretat de Whitney Houston și Mariah Carrey a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, singurul Oscar câștigat de acest film.
Disponibil pe SkyShowTime.
5. The Passion of the Christ – Mel Gibson, 2004
Printre cineaștii care nu fug de controverse, Mel Gibson ocupă un loc de cinste. La fel ca și Scorsese, este catolic credincios, și la fel ca și acesta nu a ezitat să creeze o viziune personală, originală dar și discutabilă a Patimilor și a ultimelor 12 ore din viața lui Iisus. Filmul este vorbit exclusiv în aramaică, latină și ebraică. Gibson a intenționat inițial să lanseze filmul fără subtitrări, dar în cele din urmă a cedat pentru a ușura vizionările. ‘The Passion of Christ’ a stârnit opinii divergente, de la laude până la critici la adresa violenței explicite a unor scene. Liga Anti-Defăimare l-a acuzat pe Gibson de antisemitism din cauza descrierii nemăgulitoare în film a personajului Caiafa și a Sanhedrinului. Jim Caviezel a intepretat rolul lui Iisus, Maia Morgenstern a creat un model greu de egalat în rolul Mariei, mama lui Iisus, în timp ce Monica Bellucci a întruchipat-o pe Maria Magdalena. Nominalizat pentru 3 Premii Oscar (cel mai important fiind cel pentru imagine), ‘The Passion of Christ’ nu a câștigat niciunul.