În copilăria mea, Crăciunul era o sărbătoare în care savuram cozonac proaspăt cu lapte cald, de pe care bunica avea grijă să-mi strângă spuma, și ascultam poveștile spuse pe îndelete de bunicul meu. Erau vremuri deloc ușoare, dar în care acea magie, pe care azi o numim storytelling, cu un englezism convențional, chiar ne umplea sufletul de căldură. Astăzi, această sărbătoare este despre îmbrățișări cu propriu-mi copil și cu vizite la bunicii ale căror mâini au obosit să plămădească cozonaci și ai căror ochi sunt prea osteniți de cititul poveștilor. În prezent,această sărbătoare este despre a spune propriile noastre istorii celor care vin după noi.
Mă încumet astfel să vă recomand 5 cărți perfecte pentru atmosfera acestei sărbători, cărți pentru cititori mici și mari, pentru cititori mofturoși sau pofticioși, cărți care sper că vor completa magia Crăciunului.
1. „Gust”, de Stanley Tucci, Editura Publica
Deschide această listă o minunată autobiografie culinară, intitulată „Gust” și semnată de actorul american de origine italiană Stanley Tucci. Rar mi-a fost dat să citesc o carte atât de „gustoasă” și caldă. Pornind de la ideea unei regăsiri tradiționale prin intermediul bucatelor poporului din care se trage, Tucci ne face o incursiune, de facto, prin tot ce înseamnă conexiuni de familie, relații armonioase și, evident, multă mâncare delicioasă. Cred eu că această lectură este perfectă după ce ați savurat un prânz în inima familiei. Nimic complicat și pretențios, doar emoție sinceră – iată descrierea acestui volum tradus la Editura Publica.
2. „Răpirea Parisiei și alte povestiri”, de Mihai Găinușă, Editura Polirom
Urmează pe listă cartea „Răpirea Parisiei și alte povestiri” de Mihai Găinușă, un minunat exemplu de literatură umoristică, o porție serioasă de sarcasm și de glume la care efectiv nu ai cum să nu zâmbești. Cine știe, poate chiar o să aveți posibilitatea să o lecturați în voce, după ce ați dat gata câteva pahare bune de vin fiert și ați stat la taclale cu cei dragi. Cred eu că merită să ne mai delectăm și cu astfel de cărți, mai ales când realitatea nu ne prea răsfață. Volumul a apărut la Editura Polirom.
3. „Iepurele și ursoaica. O mușcătură în noapte”, de Julian Gough și Jim Field, Editura Rao
A treia pe listă este cartea pentru copiii „Iepurele și ursoaica. O mușcătură în noapte” de Julian Gough și Jim Field. Nu am putut să nu includ în acest top și niște cărți pentru cititorii mici, care-și merită cu prisosință un ritual de lectură în vreme de sărbătoare. Iepurele și ursoaica încearcă să afle misterul monstrului care le roade casele, le mănâncă pomii. Cine are fălcile atât de puternice? Va câștiga oare prietenia? O minunată carte, tradusă la editura Rao, cu ilustrațiile talentatului Jim Field, un ilustrator foarte talentat și cu priză la public.
4. „Aventurile lui Andrei”, de Em Sava, Editura Siono
A patra pe listă este tot o carte pentru cei mici, semnată de Em Sava și apărută la editura Siono. Este vorba de „Aventurile lui Andrei”, un șoricel care iubește somnul și își adoră mămica, dar care pornește într-un adevărat periplu în care descoperă personaje inedite și are atâtea peripeții cât să provoace zâmbete cititorilor juni.
5. „Floc”, de Aliona Bereghici
Și ultima pe listă este cartea „Floc” de Aliona Bereghici, o istorioară ilustrată absolut fantastic, despre un pisoi care își câștigă o nouă casă după ani de pribegie. Este genul de povestire vizuală în care fiecare emoție se completează. Fetița mea pur și simplu o adoră.
Nu știu ce veți alege să citiți din această listă, dar sunt sigură de un lucru: acest Crăciun trebuie să fie memorabil! Sărbători fericite, dragii noștri cititori!