Editorial

Top 3 romane contemporane despre depresie

Depresia este considerată, pe bună dreptate, o molimă modernă, genul de tulburare mintală care îi face pe unii oameni să-și părăsească familiile, iar pe alții – să îți pună capăt vieții. Este o afecțiune psiho-emoțională care îți afectează echilibrul hormonal și îți dă întreaga existență peste cap. Conform statisticilor existente, depresia afectează aproximativ 5% din populația globală, adică în jur de 280 de milioane de oameni. Mai multe femei decât bărbați suferă de această afecțiune, iar prevalența depresiei este de aproximativ 5% la adulți și 5,7% la persoanele de peste 60 de ani. De asemenea, depresia este de 50% mai frecventă în rândul femeilor comparativ cu bărbații.

În Statele Unite, în anul 2021, 8,3% dintre adulți au avut cel puțin un episod depresiv major, iar în rândul adolescenților, prevalența a fost de 20,1%. Adolescentele sunt mai predispuse la depresie (29,2%) comparativ cu adolescenții de sex masculin (11,5%).

În fiecare an, peste 700.000 de persoane mor prin suicid, iar depresia este unul dintre factorii majori care contribuie la acest fenomen, fiind a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 29 de ani.

Aceste date subliniază necesitatea unei atenții sporite asupra sănătății mintale și importanța tratamentului adecvat, deoarece mai mult de 75% dintre persoanele din țările cu venituri mici și medii nu primesc tratament pentru depresie din cauza lipsei de resurse și a stigmatizării sociale. 

Subiectul depresiei este prezent nu doar în dezbaterea medicală, ci, mai nou, se atinge pe larg în literatura contemporană, fiind un filon foarte important care provoacă dezbateri și discuții interminabile. Autorii aleg să se concentreze pe eroi din ce în ce mai devastați de depresie și ne oferă istorii care se gravează în memorie mult timp după finalul romanelor. 

În acest top, am decis să includ 3 romane moderne care au atins direct sau indirect subiectul depresiei, cu toate repercusiunile acesteia. 

1. „Portret de familie”, de Ann Napolitano (tradus la editura Litera)

William e un tânăr care se ciocnește de depresie încă din fragedă copilărie, atunci când înțelege că moartea surorii sale înseamnă finalul oricărei iubiri din partea părinților săi. De aici, periplul vieții sale are urcușuri și coborâșuri bruște, dureroase, acute. Singur, rănit, gata de a-și încheia viața, acesta înțelege că mai are pentru ce să trăiască. 

„Portret de familie” este o carte de o sensibilitate și de o eleganță a durerii cum rar am întâlnit. Depresia e acolo ca un memento omniprezent, ca o aducere aminte. 

2. „Culegătorii de afine”, de Amanda Peters (volum tradus la Bookzone)

Cel de-al doilea roman care abordează subiectul depresiei este cel al autoarei Amanda Peters, intitulat „Culegătorii de afine”. Într-o zonă din Maine dispare o fetiță. Ultimul om care o vede e fratele ei de doar 5 ani, care va fi marcat pe toată viața de acest eveniment și de puternicul sentiment de vinovăție care va degenera într-o depresie acută. 

„Culegătorii de afine” a fost o incursiune în tristețea unui bărbat, în eșecul său parental și marital, dar și în nevoia de a găsi speranță chiar și atunci când aceasta pare a fi imposibilă. 

3. „În grădina căpcăunului”, de Leïla Slimani (volum tradus la Anansi)

Ultimul roman de pe această listă este cel al scriitoarei Leïla Slimani, intitulat „În grădina căpcăunului”. Concentrat exclusiv pe depresia unei femei nimfomane, cartea ne poartă prin tenebrele existenței unei persoane obsedate de sex în formele sale cele mai murdare și aflată într-o depresie care pare să o nimicească metodic.

Fiecare dintre cărțile acestui top sunt o aducere aminte, un motiv bun să ne punem întrebări pe seama felului în care percepem depresia, dar mai ales despre cât de adânci pot fi rănile pe care le provoacă aceasta, inclusiv celor care ne sunt alături.

Articole similare

Weekend acoustic la TV5 Monde

Delia Marc

Cât costă să fii Marele Gatsby?

Jovi Ene

Top 10 Road Movies

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult