Editorial

”Respir prin ceea ce scriu” (Jón Kalman Stefánsson, FILIT 2018)

Într-o întâlnire foarte simpatică și deschisă, în cadrul Serilor FILIT, Robert Șerban l-a avut ca partener de discutție pe scriitorul islandez Jón Kalman Stefánsson, cel care a publicat poezie și roman, cele mai cunoscute fiind cele care alcătuiesc Trilogia fiordurilor, traduse la noi la Editura Polirom, ultimul volum – ”Inima omului” – fiind publicat chiar în aceste zile.

Atmosfera a fost deschisă, amuzantă și plină de subiecte inedite și incitante, inclusiv multe întrebări venite din public. De altfel, Seara FILIT a început într-un stil de mare efect al lui Robert Șerban, care își sărbătorea ziua de naștere (La mulți ani!) și care a adus în cinstea acestui eveniment o sticlă de whisky, pe care a împărțit-o cu Jón Kalman Stefánsson și virtual cu întreaga sală. Apoi, introducerea continuat cu o discuție pe marginea echipei de fotbal a Islandei și celebrului meci cu Anglia de la Campionatul European de Fotbal din 2016.

Apoi, treptat, discuția a mers spre tărâmul literaturii, tărâm pe care cei doi se simt cel mai bine. Începuturile autorului islandez au fost pe tărâmul poeziei, din punct de vedere al cărților publicate, deși prima carte pe care a scris-o a fost un roman, la vârsta de 21 de ani. Atunci, consideră el, a renăscut, pentru că în acel moment s-a întâmplat ceva, ceva a revărsat din el și s-a simțit, cum spuneam, renăscut. Acum, în prezent, chiar dacă nu a scris până la vârsta de 21 de ani, consideră că a fost mereu poet și scriitor.

Cât despre Islanda și statisticile care spun că acolo sunt foarte mulți artiști și poeți, el spune că literatura și, în special, poezia au jucat un rol foarte important în istoria Islandei, au avut mereu un impact mare – ”Ne-am folosit de poezie ca pe o armă împotriva danezilor, care au fost asupritorii noștri aproximativ 500 de ani. Desigur, poeziile erau scrise în islandeză, iar danezii nu înțelegeau nimic, dar asta arată că limbajul poeziei este universal.” Chiar dacă Robert Șerban s-a arătat surprins de catalogarea romanelor lui Stefánsson drept ”romane poetice”, scriitorul islandez consideră că poezia este începutul la tot și că, uneori, se gândește că dacă Dumnezeu există, el este poet. Iar noi, oamenii, suntem poemele lui.

Când vorbim însă despre literatură în general și influența acesteia în privința vieții sale, Jón Kalman Stefánsson este tranșant: Literatura e un fel de vis – visezi la o viață mai bună; Respir prin ceea ce scriu; Literatura este, în același timp, atât o alinare, cât și o amenințare pentru mine; Pentru mine, romanul perfect este Maestrul și Margareta, de Bulgakov.

Discuția a mers și spre implicarea sau nu a scriitorilor în viața cetății, iar Stefánsson a spus că nu ar trebui să existe o rețetă standard: fiecare scriitor trebuie să decidă singur dacă se implică sau nu. El, de exemplu, scrie articole în ziarele islandeze, din când în când, chiar și pe teme politice.

Seara FILIT a fost, de data aceasta, una în care am putut descoperi scriitorul și omul din spatele acestuia, plus un îndemn spre a-i citi cărțile. Eu cu siguranță o voi face.

Articole similare

Top 6 filme bune de revăzut la început de an nou

Corina Moisei-Dabija

Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 martie 2015)

Jovi Ene

One World Romania 2011 – 5. 20 Martie (II)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult