Editorial

(Jurnal de Filit 2024). Ziua când a început tot

Gata! Așteptarea a luat sfârșit și iată-ne la un nou Filit, ediția 2024, festivalul care aduce la un loc zeci de autori, critici literari, jurnaliști de cultură și cititori înflăcărați dornici să afle mai multe despre meseriile literare, despre problemele literaturii contemporane sau, pur și simplu,  să discute cu oamenii din spatele cărților. 

În acest an, timp de 5 zile, vom fi martori la circa 140 de evenimente din cele mai diverse sfere literare, de la discuții despre traduceri la întâlniri cu greii literaturii mondiale contemporane. 

M-am îmbarcat dis-de-dimineață într-un microbuz din inima Chișinăului și am pornit la drum, aidoma Chiriței care venea la Ieși. În fiecare an, acest drum este similar unei reveniri acasă, în sânul unei mari familii, acolo unde nimeni nu îți spune că ești prea ciudat pentru că citești sau au zeci de cărți pe lista de lectură (cel puțin pentru mine, această validare este extrem de importantă). 

Ajunsă la Iași, am făcut primul lucru evident: am mers la Casa Filit. Dacă nu ați fost niciodată pe la festival, atunci haideți să vizualizăm un punct central, un soi de meridian care adună zumzetul vocal al participanților și dă întregului eveniment un vibe plăcut. 

Primul eveniment pe care l-am prins a fost discuția „Cum traducem romane Young Adult”, cu formatoarea Iulia Dromereschi, o dezbatere interesantă despre dificultățile, dar și oportunitățile traducerilor din acest segment. Pe mine una, chestia asta m-a dus la necesitatea de a începe să descopăr titluri din acest compartiment literar, or se pare că există un curent adevărat de amploare, mai ales în spațiul anglofon. 

Nu trebuie să mai spun că am reușit să revăd oameni dragi între evenimente, oameni cu care ne împărțim același spațiu virtual pe Facebook sau Instagram. Da, îmbrățișări calde s-au împărțit generos. 

Am bifat și evenimentul „Scriitori în centru”, o dezbatere moderată de Ovidiu Șimonca. La discuție au fost invitați: Cătălin Pavel, Raluca Antonescu și Naoise Dolan. E de prisos să spun că am ieșit cu o listă de cărți pe care vreau și urmează să le citesc? Riscurile meseriei, cum s-ar spune. 

Seara s-a încheiat evident cu o vizită la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde am avut ocazia să-l vedem pe renumitul (și controversatul) Pascal Bruckner într-un dialog șarmant cu Marin Mălaicu – Hondrari. Politică și literatură – iată pilonii cei mai importanți ai dezbaterii, piloni fără de care cu greu am înțelege fenomenul Bruckner.

Fenomenul Filit este surprinzător, divers și provocator, ceea ce îl face a fi indispensabil pentru noi, cititorii, obișnuiți prin lectură să ne transpunem în conjuncturi diverse. Cred că importanța sa rezidă prioritar în nevoia noastră de dialog, de comunicare constantă, mai ales acum, când lumea noastră este victimă a derapajelor ideologice, iar incertitudinea este cuvântul cheie. 

Articole similare

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în octombrie 2023

Jovi Ene

Rutina zilnică a oamenilor celebri

Jovi Ene

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în aprilie 2021

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult