Editorial

Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti-Conferinta de presa – 16 iunie 2011

Tocmai m-am intors de la Conferinta de Presa organizata de stafful festivalului, care a avut loc la Sala Simfonia de la Hotelul Intercontinental din Bucuresti.

In fata invitatiilor din mass media (radiouri, televiziuni, presa, bloguri), au venit Directorul Festivalului –  Paul Ghitiu, Irina Cajal Marin, Cristina Corciovescu, AG Weinberger si Andrei Finti, si au  prezentat ratiunea nasterii acestei manifestari, entitatile si personalitatile care au venit in sprijinul organizarii, criteriile de slectionare a peliculelor si seria de acte culturale circumscrise Festivalului (vernisaje, concerte, intalniri de suflet). Toate acestea, pentru a oferi spectatorilor „o viziune asupra unui univers aparte: imaginea evreilor despre ei insisi si imaginea evreilor in ochii altor culturi”. Pentru ca trebuie sa ne cunoastem intre noi, toti cei care traim laolalta pe acest pamant si la obiect anume – in aceasta tara – pentru ca numai cunoscandu-ne, putem pune bazele unui dialog, al unui parteneriat si unor prietenii benefice. De subliniat este faptul ca initiativa acestui Festival a pornit de la majoritatea etnica, care a reusit sa reuneasca in cele 7 zile ale manifestarii cca 120 de evenimente intru cunoasterea diversitatii multiculturale. Si il citez pe AG Weinberger acum: „Bratele deschise” conduc catre „Brate deschise”!

Consultand la http://www.bjff.ro agenda Festivalului, veti putea alege din bogatia de evenimente – foarte pe larg descrise, filmul sau concertul pe care vi-l doriti. Si veti observa si numele oaspetilor care onoreaza festivalul cu prezenta lor. Si trebuie sa subliniez doua aspecte importante:  programele sunt in asa maniera concepute, incat manifestarile nu se suprapun si intrarea este libera la vizionari si evenimente, cu exceptia galei din data de 20 iunie de la Cinema Studio, unde intrarea se face pe baza de invitatii! Invitatii pe care le puteti solicita la organizatori (pr@bjff.ro / 0740 090910)

In cadrul spectacolului de gala va fi proiectat, in premiera in Romania, documentarul „Ultimul Supravietuitor”, premiat in 2010 la Oxford Film Festival si Dallas International Film Festival, in prezenta protagonistei filmului, scriitoarea de origine romana Hédi Fried, supravietuitoare a lagarelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau si Bergen-Belsen. Mai multe detalii, precum si trailer-ul documentarului, sunt disponibile la http://www.bjff.ro/the-last-survivor.html

De curand, la Editura Vremea a aparut volumul “A treia viata” de Hédi Fried. Citez de pe coperta a patra a cartii “Fiica a unei familii de intelectuali evrei din Sighet, Hedi Fried a fost deportata la Auschwitz impreuna cu intreaga familie, in perioada ocupatiei maghiare a Ardealului de nord. A supravietuit impreuna cu sora sa si a ales sa traiasca in Suedia. Istoria deportatii ei si cea a inserarii dificile intr-o noua societate au fost descrise in doua carti, aparute deja in romaneste (Franturi dintr-o viata. Drumul la si de la Auschwitz si Intoarcerea la viata). Personalitate marcanta a societatii civile sudeze, Hédi Fried s-a remarcat prin activitatea neobosita pusa in slijba idealului intelegerii si bunei convietuiri intre oameni. Eforturile ei de a face cunoscut cosmarul Holocaustului sunt concretizate in volumul Pendulul vietii. Pornind de pe pozitiile profesiunii ei de psiholog, ea a oferit, de multi ani incoace, consiliere si tratament supravietuitorilor Holocaustului stabiliti in Suedia. Organizarea unui centru, in care acesti oameni suferind de traume profunde sa fie intampinati cu caldura si intelesi, este descrisa in volumul A treia viata, cu talent si seriozitate.”

Revenind la Festival, inca o specificatie este aceea ca in fiecare seara, la ora 22.30 – Green Hours si MTR isi deschid portile pentru proiectii de filme artistice si filme documentare!

Blogul nostru este onorat sa fie Partener Media al acestei prime editii a Festivalului, caruia ii dorim un debut de inalta tinuta si o valoroasa cariera in anii care vin!

 

Articole similare

„Nebunia este necesară artei.” (José Luís Peixoto, FILIT 2021, ziua 2, 21 octombrie 2021)

Jovi Ene

“La Casa de Papel” sau cum să cucerești lumea cu o producție spaniolă! Totul despre serialul de pe Netflix!

Jovi Ene

Last Vegas (2013)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult