Stiri

Dezbatere cu Aurora Liiceanu la Carturesti Verona

downloadIoana, zisa Biba, are o poveste cutremuratoare: in urma cu mai multi ani, si-a ucis in bataie fratele.
Ce anume a impins-o la acest gest?
A fost ceva legat de firea ei sau urmarea unei copilarii marcate de abuzuri?


O incercare de a raspunde la aceste intrebari, dar si un tablou realist al vietii in inchisoare, in volumul Legaturi de singe. Povestea Ioanei (Polirom, 2013), de Aurora Liiceanu, in dezbatere la Libraria Carturesti Verona: joi, 7 noiembrie, ora 18.00.

Participa, alaturi de autoare:
Mihai Ioan Micle, doctor in psihologie, contributor la documentarea cartii
Dan Antonescu, specialist criminolog
Iuliana Alexa, redactor-sef al revistei Psychologies

Cartea
La prima vedere, Ioana, zisa Biba, este o femeie obisnuita. Inca tinara, energica, se ocupa de casa si de iubitul bolnav. Ea are insa o poveste cutremuratoare: in urma cu mai multi ani, si-a ucis in bataie fratele. Ce anume a impins-o la acest gest? A fost un simplu impuls sau urmarea unei copilarii marcate de abuzuri? Ioana crede ca un moment esential i-a schimbat destinul – cel in care si-a invitat fratele mai mare sa locuiasca impreuna. Stie ca este vinovata, dar nu pare sa aiba remuscari pentru raul pe care l-a facut. Pornind de la povestea ei, Aurora Liiceanu schiteaza un tablou realist al vietii in inchisoare si incearca sa stabileasca daca exista un „cod genetic” al criminalilor sau daca faptele acestora sint rezultatul educatiei si al conjuncturii.

AURORA LIICEANU, doctor in psihologie, a lucrat in cercetare si a predat psihologie la diferite universitati din Bucuresti, dar si la UQAM (Canada) sau EHESS (Franta). In prezent, este cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru“ din cadrul Academiei Romane. De aceeasi autoare, la Editura Polirom au mai aparut: Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru povesti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012), Viata nu-i croita dupa calapod (2011), Cuvinte incrucisate (2012) si Supuse sau rebele. Doua versiuni ale feminitatii (2013).

MIHAI IOAN MICLE este doctor in psihologie, cercetator stiintific la Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru” al Academiei Romane, consilier in cadrul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti si profesor asociat la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Are un master in Psihologie organizationala si economica, o specializare postuniversitara in Psihodiagnostic si psihoterapie experientiala, studii postdoctorale in domeniul Managementului cercetarii avansate si Expertizei medico-legale psihiatrice. Este autorul volumului Climatul organizational – factor de progres in raportul motivatie-performanta (2009) si coautor a inca sapte volume; redactor al Revistei de psihologie/Romanian Journal of Psychology. A primit Premiul Academiei Romane „Constantin Radulescu-Motru” (colectiv) pentru lucrarea Incalcarea legii ca stil de viata. Vulnerabilitatea adolescentilor la criminalitate (2009).

download

Articole similare

Aparitie editoriala: Psihoterapie & Consiliere Existentiala

Jovi Ene

Editura Herg Benet aniversează 5 ani, alături de 25 de scriitori, la Clubul Țăranului Român

Jovi Ene

Invitație la teatru: Și caii se împușcă, nu-i așa?

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult