Un nou concurs în această săptămână, de data aceasta alături de Observator cultural:
Cele 6 cărți oferite ca premii sunt cele nominalizate la categoria „Debut” la Premiile Observator Cultural, ediția a X-a, acordate pentru apariţiile editoriale din 2015:
- Simona Antonescu, Fotograful Curţii Regale (proză), Editura Cartea Românească
- Ioana Bâldea-Constantinescu, Dincolo de portocali (proză), Editura Humanitas
- Ionelia Cristea, Noaptea de gardă (poezie), Editura Cartea Românească
- Ana Donţu, Cadrul 25 (poezie), Casa de editură Max Blecher
- Cristian Fulaş, Fîşii de ruşine (proză), Editura Gestalt Books
- Anca Vieru, Felii de lămîie (proză), Editura Polirom
Așadar, vor fi șase pachete formate din câte o carte și câte un abonament la Observator cultural, varianta online, timp de 12 luni.
Gala Premiilor Observator cultural va avea loc luni, 28 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, la care sunteți invitați. Un comunicat pe larg despre această gală, puteți găsi aici.
Cum câștigați unul dintre cele 6 pachete:
Pentru a participa la concurs, trebuie să scrieți un comentariu în care să spuneți de ce citiți literatură română contemporană.
Condiţii de participare:
- folosiţi o adresă de e-mail validă, semnați-vă cu numele real și complet;
- lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
- câştigătorii vor fi desemnati prin tragere la sorti prin intermediul Random.org, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată;
- premiile vor fi date în ordinea 1-6.
Mențiuni:
Prin participarea la concurs, vă exprimați acordul de a primi newsletter-ul nostru și al revistei Observator Cultural.
Asteptam comentariile dvs. pana luni, 28 martie 2016, ora 12.00, iar castigatorii vor fi anuntati pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, pe 28 martie, înaintea Galei Observator cultural, în jurul orei 16:00.
Later edit (28 martie 2016): Au fost trași la sorți cei 6 câștigători. Aceștia sunt:
1. Emilia Moisi (comentariu pe Facebook) – cartea Fotograful Curţii Regale, de Simona Antonescu;
2. Catalina Ghitulescu (comentariu pe Facebook) – cartea Dincolo de portocali, de Ioana Bâldea-Constantinescu;
3. Ramona Raican – cartea Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea;
4. Teodora A – cartea Cadrul 25, de Ana Donţu;
5. Florin Stanciu (comentariu pe Facebook) – cartea Fîşii de ruşine, de Cristian Fulaş;
6. Ingrid Vanta – cartea Felii de lămîie, de Anca Vieru.
Felicitări!
30 comments
Fiindcă unii autori români scriu chiar bine de tot 🙂
Din curiozitate la inceput. Acuma curiozitatea a devenit o mare placere.
Descopăr tot mai des cărți care-mi devin dragi și am șansa de a fi contemporană cu oamenii care le-au scris. Astfel, bucuria lecturii poate fi dublată de cea a dialogului din întâlnirile autorilor cu publicul.
Pentru că avem scriitori buni și în România, deși nu sunt la fel de apreciați ca cei de peste hotare.
Lectura este o placere pentru mine iar a citi literatura contemporana este o satisfactie si mai mare.
Din curiozitate ! 🙂 Glumesc, partial, s-a intamplat sa interactionez, sa descopar scriitori romani in reteaua sociala facebook, si astfel am fost curioasa sa citesc si cartile lor. Insa, citesc pentru cunoastere si pentru comparatie cu literatura contemporana universala. Citesc pentru ca unii scriitori sunt foarte talentati si regasesc in scrierile lor locuri si personaje comune.
De ce inca mai citesc literatura romana contemporana? Raspunsul este simplu, pentru ca sunt romanca. Personal m-am saturat de importurile care ne fac literatura sa moara incet. Vreau sa cred ca mai exista si romani capabili sa scrie, ca nu au uitat pe cine au in spate. In Romania se scrie, si inca bine. Poate ca nu au zeci de premii, dar inca mai exista autori romani, contemporani, ale caror carti nu se citesc, ci se savureaza.
Citesc de cand ma stiu, autori cunoscuti si mai putin cunoscuti. Pe unii autori i-am cunoscut in persoana (Gigi Ghinea, Melania Stejerean, Ovidiu Scridon, etc), altii mi-au fost recomandati. Sunt talentati, dar din pacate prea putin promovati la noi in tara.
Imi place sa citesc autori romani contemporani din pasiune si prin natura meseriei mele de filolog/redactor. Racordarea la actualitate este o conditie a contemporaneitatii (Alina Hucai, alinahucai@yahoo.com)
Pentru ca este o literatura de calitate, adaptata vremurilor noastre!
Pentru că în limba română scrie și Mircea Cărtăreacu.
Fiindca imi place sa descopar cum gandesc si cum se exprima scriitorii romani ai zilelor noastre.
Pentru ca sunt romanca si adevarul e ca avem scriitori romani contemporani foarte buni si talentati. Trebuie sa ii apreciem si sa ii promovam ! Daca nu noi, atunci cine?
Pentru că sunt scriitori români care scriu bine şi e o placere să îi citeşti.
Pentru ca sunt roman, pentru ca avem literatura buna,pentru ca e optiunea mea.
sincer nu prea citesc carti de autori romani. doar cand nu am incotro mai ales cand nu am ce citii
Literatura contemporană mi se pare ceva unic, ceva personal într-o oarecare măsură. Peste 50 de ani, ceea ce numesc eu, în acest moment, contemporan, va fi pur și simplu modern. Literatura contemporană e vie, e aici, deoarece poate la fel de importantă precum creația este creatorul. Fiecare generație ar trebui să aibă cărțile ei și, de aceea, consider literatura vie cea mai importantă.
Vă spun de ce îmi propun să citesc mai multe cărţi scrise de autori români contemporani: pentru că nu văd de ce n-aş face-o, pentru că netrecând prin filtrul traducătorului, ele exprimă mai fidel spiritul autorului, pentru că, îndeosebi cele scrise de ăi mai tinerei, vin cu mai mult aplomb în întâmpinarea nevoilor sufleteşti-literare reale ale tinerilor de azi şi pentru că şi piaţa noastră de carte, din care, într-un fel sau altul, provin, tre’ să trăiască din ceva.
Pot sa spun ca n-am citit prea multa literatura romaneasca contemporana, dar as vrea sa completez acest gol pe viitor. Sa fiu mai aproape de realitatea literaturii autohtone.
Imi place sa citesc proza romaneasca contemporana fiindca actuala generatie de scriitori stie sa exprime senzatii si trairi cu acuratetea unor chirurgi pe suflet. Si ii admir si invidiez deopotriva.
Pentru ca reprezinta o forma viabila de ancorare la vocea autentica a realitatii.
În primul rând pentru că îmi place. Nu ştiu câţi oameni de pe Pământul acesta şi-ar dori să citească literatură română contemporană şi nu pot pentru că nu cunosc limba? Eu o cunosc, deci îmi pot permite acest lux. Apoi, când citeşti o traducere nu ştii ce citeşti, cât din original a trecut dincoace de munca traducătorului.
Este literatura vie, literatura vremurilor noastre, care exprima, in limbajul de azi, problemele, temerile, bucuriile cu care ne confruntam zi de zi. Este, asadar, actuala, in primul rand.
Avem autori foarte buni cu care suntem contemporani si este o adevarata placere sa-i citesc.
Citesc literatură română contemporană datorită unui sentiment acut de apartenenţă, în ea regăsesc nuanţe şi trăiri care “vorbesc” pe limba mea. 🙂
Citesc proza romana contemporana din placere si din curiozitatea de a descoperi literatura de calitate si pe plaiurile noastre.
Pentru ca autori romani precum Dan Lungu si Filip Florian m-au surprins placut cu stilul lor si mi-au demonstrat ca literatura romana are continuitate si nu traieste doar din amintirea marilor clasici.
Din păcate am început să citesc de curând autori români contemporani. Nu stiu din ce motiv i-am tot evitat, dar mi-am luat inima în dinți și am început să îi citesc…si bine am făcut! Am descoperit cărți foarte bune, bine scrise, cu subiecte captivante. De acum încolo cu siguranță o să îi citesc si o sa ii recomand.
Pentru ca sunt interesanti si actuali.
Literatura romana contemporana, o adevarata provocare
Comments are closed.