Fundatia Calea Victoriei va invita, incepand cu 29 aprilie, la Cursul ”De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă și societate”, sustinut de Monica Neațu.
Cu această ocazie, partenerii noștri de la Fundația Calea Victoriei oferă un loc gratuit în cadrul acestui curs unui cititor Filme-cărți.ro, care va răspunde la întrebarea concursului.
Despre curs:
Dacă ni s-ar cere să definim societatea de la începutul secolului XX, am găsi cu ușurință, printre ideile epocii, două concepte care să îi înfățișeze aspirațiile, cotidianul, angoasele și bucuriile. Curentele Art nouveau și Art deco, căci despre ele este vorba, condensează toate mutațiile cunoscute de civilizația europeană și americană, într-o epocă în care nu doar arta, ci și societatea trec printr-o serie de revoluții și drame.
De la reacțiile împotriva academismului la dorința artiștilor de a surprinde, în operele lor, ritmul alert al vieții, de la corpurile feminine eliberate de chinul corsetului la formele geometrice, ce domină arhitectura și picturile timpului, ajungând la noile concepte folosite în arhitectură și artele decorative, totul stă sub semnul metamorfozelor estetice, ideatice și sociale.
Vă invit să descoperim împreună, cu ajutorul a numeroase imagini, documente și fragmente muzicale, modul în care societatea de la 1900 a reacționat în fața modernizării, să îi înțelegem sensibilitățile și extravaganțele și să ne bucurăm de farmecul ei.
Temele celor patru ateliere sunt:
1. Art Nouveau – doar un curent artistic? Dilemele unei definiții. Arta în marile capitale europene. Începuturile acestui curent artistic în Anglia victoriană. Experimentele arhitectonice belgiene. Parisul – Belle epoque. Expoziția universală – 1900. Stațiile de metrou și gloria lui Hector Guimard. Gloria afișului (Toulouse-Lautrec, Mucha & co.)
2. Viena lui Gustav Klimt și extravaganțele lui Gaudi. O privire comparativă asupra stilului art nouveau în Europa și SUA. Louis Comfort Tiffany. Trupul feminin se eliberează – geniul lui Paul Poiret.
3. Art Deco și societatea interbelică. “Ornamentul este o crimă”. Peter Behrens, Walter Gropius, Auguste Perret. Théâtre des Champs-Élysées – stil și spectacole. Trupurile și arta se eliberează. Fascinația baletului rus – Ritualul primăverii. De la Montmartre la Montparnasse – boema pariziană înainte și după război. Expoziția de arte decorative din 1925.
4. Viteză, simplitate, funcționalitate și eleganță. O metropolă a viitorului: Chrysler Building, New York. Stilul pachebot. Casa – o mașină de locuit. Le Corbusier și Mallet-Stevens. Moda feminină și masculină. Coco Chanel, Băietana. O pictoriță a elitelor pariziene – Tamara de Lempicka. Sfârșitul unei lumi.
Data incepere: 29 Aprilie 2015 Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 4
Frecventa: saptamanal, miercuri (o intalnire dureaza 2h)
Amănunte pe larg: Fundatia Calea Victoriei.
Pentru a câștiga premiul oferit, va rugam sa raspundeti la urmatoarea intrebare:
Care sunt atelierele dvs. preferate de la Fundația Calea Victoriei?
Condiţii de participare :
- folosiţi o adresă de e-mail validă;
- lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, de pe același computer etc.);
- se va desemna un câștigător, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată, prin tragere la sorti prin intermediul Random.org.
Asteptam comentariile dvs. pana duminică, 12 aprilie inclusiv, iar castigatorul va fi anuntat pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv numele complet, beneficiind de un loc gratuit la Cursul ”De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă și societate”, sustinut de Monica Neațu.
Succes!
Later edit (14 aprilie 2015): Tragerea la sorti a avut loc astazi, castigatorii fiind alesi prin intermediul site-ului www.random.org. Am generat o secventa de la 1 la 8 (numarul comentariilor de la acest concurs-blog și Facebook), iar câștigătorul este:
–Sorina – ”- De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă și societate
– Atelier practic de Design Interior
– Atelier de Mazaic
– Introducere in Design interior si Arhitectura.”
Felicitări!
7 comments
Atelierele mele preferate, organizate de Fundatia Calea Victoriei, sunt: Schimbarea in bine, Vreau sa fiu fericit!, Atelier de expresivitate corporala prin teatru de improvizatie.
– De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă și societate
– Atelier practic de Design Interior
– Atelier de Mazaic
– Introducere in Design interior si Arhitectura.
-Atelier de expresivitate corporala prin teatru de improvizatie
-Atelier de pictura si creativitate
-“Daca viata ta ar fi un film…” – Atelier de dezvoltare personala
Din ultimele ateliere imi face cu ochiul „Practici Magice: farmece, descantece, vraji”. Evenimentul meu preferat insa este Balul Bucurestiului Interbelic la care sper sa ajung macar o data.
Ce să zic, sunt atât de multe ateliere fabuloase pe care cei de la Fundația Fundatia Calea Victoriei le organizează, încât m-aș muta la ei. Însă în topul preferințelor ar fi Cursul de scriere creativă și Cursul de mozaic. Iar despre Art Nouveau și Art Deco nu vă pot spune cât mă bucur!
Atelierele mele preferate:
Vreau să învăţ să fiu fericit!
Schimbarea in bine
Daca viata ta ar fi un film
Toate atelierele organizate de cei de la Calea Victoriei sunt minunate, dar preferatele mele din momentul de fata sunt Istoria picturii Engleze: Mari artisti si lucrari celebre, Jurnalism narativ – atelier practic, Atelier de pictura si creativitate
Comments are closed.