Stiri

Cinema românesc, documentar online pe CINEPUB

Cinemarom_vizual-EN-1024x736Cinema ”made in Romania”. Văzut în toată lumea, dar nu acasă.

Săptămâna aceasta CINEPUB a lansat filmul ”Cinema românesc”, un documentar de Vlad Nedelcu, care poate fi vizionat online pe platformă.

În aceste zile, Festivalul de Film de la Cannes este în plină desfășurare, lumea bună a cinematografiei internaționale adunându-se pe Croazetă. Românii sunt prezenți la festival cu nu mai puțin de cinci filme, dintre care două în Competiție. Acum 15 ani o astfel de situație ar fi părut imposibilă. O glumă a unui mult prea optimist și nerealist cinefil.

Însă, cu cât filmele românești sunt mai apreciate în lumea festivalieră internațională, cu atât publicul larg autohton fuge de ele. Numărul cinematografelor din țară scade dramatic, iar atunci când un spectator rătăcit se încumetă să cumpere un bilet la o producție autohtonă, este avertizat: ”Dar știți că este film românesc? Sunteți sigur că vreți un bilet?”.

Întrebarea pe care o pune documentarul propus de CINEPUB este: unde s-a produs ruptura dintre public și realizatorii de film? ”Cinema românesc” analizează situația și schimbările din ultimii ani ale cinematografiei autohtone. Este un film care aduce protagoniștii Noului Cinema Românesc față în față cu publicul. Florin Șerban (regizor), Ana Ularu (actriță), Victor Rebengiuc (actor), Ada Condeescu (actriță), Ada Solomon (producător de film), Radu Muntean (regizor), Adrian Sitaru (regizor) și Irina Margareta Nistor (critic de film) vorbesc despre industria de film din România.

”Dacă mergem la cinematograf, de ce să ne vedem tot pe noi, cu problemele noastre? Nu mai bine să vedem extratereștri, mutanți, transformeri?”, spune regizorul Radu Muntean în documentarul ”Cinema românesc”.

Cinepub.ro este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lungmetraj.

19mai play

Articole similare

PSIHOatelier: IUBIREA DE SINE, cu psih. clinician Ligia Moise

Jovi Ene

20 de ani de Curtea Veche Publishing sărbătoriți la Bookfest 2018

Jovi Ene

Șase! Vine Cinemascop – ediția a 6-a, între 1-6 august, la Eforie Sud

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult