Știrile săptămânii: Mâini. Gesturi. Artă. – din 4 martie în cinematografe; Scurtmetrajele câștigătoare la Locarno și Rotterdam din programul BIEFF 2016 deschid porțile subconștientului; Atelierul „Civil Society Pitch” la One World Romania 2016; Minte-mă frumos în Centrul Vechi, din 1 aprilie în cinematografe; Iubește Meșteshukărește; Miracolul din Tekir, proiectat la Berlinale, în cadrul European Film Market.
Mâini. Gesturi. Artă. – din 4 martie în cinematografe
Freealize anunță că în data de 4 martie va avea loc în cinematografe premiera filmului documentar MÂINI.GESTURI. ARTĂ.| HANDS GESTURES, în regia lui Francesco Clerici.
Documentarul surprinde procesul de creaţie a uneia dintre celebrele sculpturi de câini ale artistului Velasco Vitali, de la ceară la bronzul finisat, în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Filmul urmăreşte lucrul unui grup de artizani pricepuţi în turnătoria artistică deschisă în urmă cu o sută de ani şi prezintă vechea tradiţie a sculpturii în bronz, neschimbată din secolul al VI-lea î.e.n.
„Sculptura nu este un concept. Sculptura este un gest al mâinii, un gest de iubire. În gesturile corpului nostru putem defini relația noastră cu lumea, modul în care o vedem, o simțim, modul în care ea ne aparține”– Giacomo Manzù, sculptor italian.
Regizorul Francesco Clerici, despre film: „Rezultatul a fost exact cum mi l-am imaginat: trecutul și prezentul sunt două entități perfect amestecate în această lucrare.“
Sinopsis:
De-a lungul secolelor, în artă s-au petrecut o mulţime de inovaţii tehnologice. Dar până azi, pentru a crea o sculptură în bronz, este nevoie de aceiaşi paşi urmaţi în secolul al VI-lea din era trecută pentru statuile din bronz Riace.
Sunt paşi care nu se învaţă în şcoală, ci sunt transmişi prin vechea tradiţie orală şi prin ucenicia alături de artizani. Documentarul ne arată şi ne face să simţim pulsul din Fonderia Artistica Battaglia: un loc în care trecutul şi prezentul împart aceleaşi gesturi şi unde fiecare gest este o sculptură în sine.
Povestea va urmări naşterea unei sculpturi reprezentând un câine a artistului italian Velasco Vitali. Povestea unui câine de la ceară la bronz smălţuit va arăta, cu ajutorul unor filmări de arhivă, o perspectivă istorică a procesului tehnologic dintr-o turnătorie de bronz, ieri şi azi.
Larry Shiner, profesor de filosofie la Universitatea de Istorie şi Arte Vizuale din Illinois, spunea că „Arta, în sensul pe care i-l dăm noi în mod normal, este o invenţie europeană de doar două secole. Implicând multe mâini şi multe minţi, arta a însemnat dintotdeauna o colaborare.”
Acestea sunt cele două idei care formează esenţa acestui film, ce urmăreşte realizarea unei sculpturi de Velasco Vitali în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Grecii antici nu făceau distincţia între artă şi meşteşug. „Techné” le cuprindea pe ambele. Acesta este punctul de plecare de la care s-a dezvoltat proiectul, iar regizorul aduce punctul de vedere al camerei de filmat, care observă şi dezvăluie procesul.
Artistul care sculptează, cel care lucrează în ceară, este tratat asemenea unui artizan care transformă ceara în bronz, construind şi distrugând alte sculpturi efemere: ei fac aceleaşi gesturi de secole, iar prin repetarea lor în faţa camerei, dezvăluie adevărate „salturi” în timp. A fost nevoie de cercetări istorice pe filme realizate pe 16 mm în Fonderia Artistica Battaglia şi care încă nu fuseseră catalogate sau arhivate.
Filmul este distribuit în cinematografele din România de FREEALIZE.
Producția este italiană și are o durată de 77 minute.
Trailer MÂINI. GESTURI. ARTĂ.: https://www.youtube.com/watch?v=Fjm2Es6oQqQ
Documentarul MÂINI. GESTURI. ARTĂ. a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii FORUM a Festivalului Internațional de Film de la Berlin în 2015 și a fost distins cu premiul FIPRESCI.
Scurtmetrajele câștigătoare la Locarno și Rotterdam din programul BIEFF 2016 deschid porțile subconștientului
Festivalul Internațional de Film Experimental București explorează puterea emoțiilor în cadrul a trei noi programe: You Run Through My Veins, Journeys into Subconscious, Love Is the Sweetest Experiment.
You Run Through My Veins – rezultat al colaborării unice în România cu Festivalul de la Rotterdam – aduce în capitală câștigătorul Tiger Award la Rotterdam 2015 și cele mai provocatoare scurtmetraje din competiția aceluiași festival. Proiecția este susținută de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.
„Aceste filme conturează natura profund contradictorie a legăturilor noastre afective, care pe de o parte ne hrănesc, ne protejează și ne susțin în evoluția noastră, în timp ce, pe de altă parte, ne pot limita libertatea personală și impulsul natural de a explora viața, prin modele de comportament și de gândire mai mult sau mai puțin conștiente, dar adânc imprimate în propriul psihic.” (Adina Pintilie, curatorul selecției BIEFF)
Greetings to the Ancestors, câștigătorul Tiger Award 2015, regizat de Ben Russell – o mostră de etnografie psihedelică – combină elemente de documentar, etnografie și cinema oniric, pentru a ilustra fluiditatea frontierelor conștiinței. Camera de filmat este fie angajată antropologic în cadrul ceremoniei de inducere a transei a Congregației Jericho, fie urmărește vindecători care descriu vise induse de halucinogenul African Dream Root, deschizând pentru spectator o cale către lumea invizibilă și puterea divină a viselor.
În Time and Place, a Talk with My Mom, Martijn Veldhoen își îndreaptă camera de filmat către povestea vieții mamei sale, într-un experiment cinematografic unic, ce reconstituie cincizeci de ani din viața acesteia. Dincolo de istoria familiei, suntem martorii furtunoaselor schimbări culturale și sociale ale anilor 60–70 (lupta pentru libertatea de expresie, primele printuri pornografice) redate cu măiestrie prin reconstituiri vizuale originale.
Un spațiu intim, în care nota profund personală se contopește cu condiția umană în genere, este creat de Nina Yuen, în Raymond, un așa-zis monolog al tatălui artistei. Narațiunea percutantă din punct de vedere vizual se deplasează liber și jucăuș, de la reminiscențe ale copilăriei tatălui la amintirile autoarei, ca bebeluș.
Journeys into Subconscious, o nouă secțiune tematică în competiția internațională BIEFF, prezentată cu sprijinul Ambasadei Suediei și al Forumului Cultural Austriac, invită spectatorii la introspecție asupra straturilor profunde ale minţii, dezvăluind ce sălăşluieşte în spaţiul palpitant al ideilor conflictuale şi extreme, al dorinţelor puternice şi traumelor aflate în stare latentă.
Câştigător al premiului Cinema & Gioventù la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2015, filmul lui Marcus Lindeen, Dear Director, este o creație captivantă care vorbeşte despre căutarea identităţii. În 1980 cântăreaţa de jazz Kazzrie Jaxen a avut parte de o experienţă care i-a schimbat complet viaţa: în timp ce urmărea filmul From the Life of Marionettes, absorbită de cinematografia lui Ingmar Bergman, plină de dualitate şi de identităţi fragmentare, ea şi-a dat seama că era un „geamăn supravieţuitor”, singurul copil născut dintr-o sarcină de gemeni.
Freud and Friends de Gabriel Abrantes va putea fi vizionat la BIEFF la o lună după premiera sa în cadrul Berlinale 2016. Regizorul „Herner Werzog” relatează dintr-un laborator, unde merge să îl observe chiar pe G. Abrantes, acesta din urmă oferindu-se voluntar pe post de cobai prietenei sale, om de ştiinţă implicat în experimente pentru citirea gândurilor. Pătrunderea în mintea cobaiului țintește de fapt nu doar expunerea unor frici sau dorințe individuale, ci obsesia culturii media pentru frumuseţe şi sex, precum şi eterna frică de angajament.
Premiat cu Menţiunea Specială în cadrul debutului său de anul trecut la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, The Exquisite Corpus, realizat de Peter Tscherkassky, are ca material şi bază tematică imagini erotice culese din surse variate. Regizorul foloseşte tehnicile de manipulare a materialului analog pentru a-și cufunda spectatorii în detaliile vizuale al visului erotic al oricărui pasionat al celuloidului.
My Mommy, regizat de artistul FALCK, înfățisează o cameră goală, fără decor, în care două femei de vârsta a doua interpretează o scenă sfâşietoare despre abuzul unui copil. Mărturia se transformă în reconstituire, iar pe masură ce exerciţiul psihologic este reluat, spectatorul e atras tot mai adânc în starea experienţială a neputinţei victimei. În final, catharsis-ul simţit de victimă și agresor se dezvăluie ca având o răspândire mult mai semnificativă: printr-o simplă mișcare de panoramare a camerei ni se transmite un mesaj puternic despre transferul (involuntar) al traumei de-a lungul generaţiilor: de la victimă la copilul său.
Love Is the Sweetest Experiment – o colecție de viziuni extrem de sensibile asupra variatelor forme ale iubirii: fie că este vorba de afecțiune împărtășită, de dragoste imposibilă, de atașament părintesc, de îndrăgostiri online sau de erotism nestăvilit, cele șase scurtmetraje vor introduce publicul în atmosfera festivalului și în freamătul specific Valentine’s Day, cu ocazia proiecției organizate la Lente & șotron, sâmbătă, 13 februarie, de la ora 20:00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar Lente & șotron se află pe Blvd. Pache Protopopescu, nr. 20.
În program:
Undress Me, de Victor Lindgren – Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2013
Noah, de Walter Woodman & Patrick Cederberg – Grand Prix și Premiul Publicului în Lab Competition la Festivalul de la Clermont-Ferrand 2014
Questions to My Father, de Konrad Mühe – Mențiune Specială la Festivalul de la Berlin 2011
You and Me, de Karsten Krause – Prize of the Cinema Jury la Festivalul de la Oberhausen 2010
Florentina, de Eva Pervolovici
Atelierul „Civil Society Pitch” la One World Romania 2016
În premieră la cea de-a noua ediție de festival, One World Romania se apucă de pețit! „Civil Society Pitch” este un proiect inovator prin care ne propunem să cuplăm echipe mixte de profesioniști din lumea filmului și societatea civilă cu scopul realizării de filme creative care documentează realitățile locale. Doritorii se pot înscrie la atelierul care se va desfășura în perioada 26-27 martie la București, în ultimele două zile ale festivalului. Data limită pentru înscrieri este 22 februarie 2016.
Regizorii, producătorii sau artiștii vizuali caută mereu subiecte interesante, unice pentru filmele și proiectele lor, iar activiștii pentru drepturile omului sunt în căutare de metode noi și creative de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor din domeniul în care activează. O modalitate foarte bună de a semnala și a aduce în atenția publicului larg subiectele importante, dar nemediatizate, este prezentarea lor în filme documentare. Organizațiile neguvernamentale nu dețin însă mijloacele și expertiza necesare pentru a le realiza, iar cineaștii ajung cu greu la subiectele cu impact social.
One World Romania vine în întâmpinarea acestor nevoi și îi va ajuta pe toți să își găsească perechea perfectă. Tutorii atelierului sunt Ioana Avădani, directorul Centrului de Jurnalism Independent și Alexander Nanau, regizor și producător de film documentar, cărora li se va alătura Maciej Nowicki, director al Festivalului Internațional de Film Watch Docs, Polonia. Pe durata celor două zile de lucru, activiștii pentru drepturile omului vor avea ocazia de a prezenta în fața regizorilor, producătorilor, artiștilor și experților locali și străini, idei ce pot deveni subiecte de filme documentare. Cele mai bune proiecte vor intra în competiția Future Docs din vara acestui an și au șansa de a câștiga premiul cel mare de 7000 de euro.
Informații complete despre „Civil Society Pitch”, cât și formulare de înscriere găsiți aici. Atelierul este realizat în colaborare cu Festivalul Watch Docs, cu sprijinul programului Advocate Europe.
Minte-mă frumos în Centrul Vechi, din 1 aprilie în cinematografe
Cea mai de succes comedie romantică românească, “Minte-mă frumos” are parte de o continuare. “Minte-mă frumos în Centrul Vechi” se lansează în cinematografele din România pe 1 aprilie și promite un succes pe măsura așteptărilor!
O nouă colaborare între regizorul Iura Luncașu (cunoscut pentru seriale tv de succes precum “Deschide Ochii”) și scenaristul Adrian Lustig (“Nuntă Mută”, “Poker”, “O poveste de dragoste, Lindenfeld”, “Funeralii fericite”), comedia îi are în distribuție pe cei doi protagonişti care au fost sarea şi piperul primei părţi: Antoaneta Zaharia şi Marius Damian. Alături de ei vor apărea cosacraţii: Coca Bloos, Adriana Trandafir, Emilian Oprea şi George Pişteranu, precum şi tineri actori de succes din lumea teatrului: Pavel Ulici, Nicoleta Hâncu, Alexandru Unguru, Aida Economu, Sorin Miron şi Diana Roman. Apariţii speciale vor avea: Viorel Lis, Codin Maticiuc şi Virgil Ianţu.
Sinopsis:
Cinci tineri actori pregătesc un spectacol într-un teatru din Centrul Vechi. Doru, Dora, Lucy, Alecu şi Freddie alcătuiesc un armonios pentagon amoros. Dora şi Lucy sunt îndrăgostite de Doru, dar Doru e îndrăgostit de păcănele. Alecu e îndrăgostit de Dora, dar se mulţumeşte cu Lucy. Lucy se mulţumeşte cu oricine. Oricând, oriunde. Cât despre Freddie… e greu de definit pe cine și ce iubește mai mult.
Un singur lucru e cert: cămătarii nu-l iubesc deloc pe Doru. Cu recuperatorii pe urmele lui, acesta apeleaza la Toni, care nu şi-a pierdut talentul de hacker exersat în „Minte-mă frumos”. Şi cum soția lui, Oana, şi-a pus în minte să-i năşească pe Dora şi Doru, Toni mai loveşte o dată. Cum era de asteptat, cel lovit va fi chiar Toni. Norocul lui că știe să se facă de râs ca nimeni altul.
Și totuși: ce caută Virgil Ianțu si Viorel Lis în toată îmbârligătura asta ? O caută cu lumânarea…
“Minte-mă frumos în Centrul Vechi” este produs de Fundația Teatrul Contemporan. Producători: Adrian Lustig și Cristina Dobrițoiu. Scenariul este semnat de Adrian lustig, imaginea – Andrei Băltărețu.
Filmat în toamna anului trecut în București, “Minte-mă frumos în Centrul Vechi” va fi lansat în cinematografele din întreaga țară pe 1 aprilie. Vă așteptăm la film!
Iubește Meșteshukărește!
Urmează un week-end plin de declarații de iubire, în demult adoptata pe plaiurile autohtone sărbătoare de Valentine’s Day. Nu este nimic rău în a sărbători iubirea, iar Meșteshukar ButiQ încurajează tot timpul anului dragostea pentru design, meșteșug și tradiții. Pe 13 și pe 14 februarie, în cel mai #ShukarSugar week-end, îi așteaptă și pe alți îndrăgostiți de lucruri frumoase să descopere obiecte realizate cu multă migală și dragoste pentru tradiție de meșteșugarii romi. În magazinul din str. Edgar Quinet, nr. 7, sunt așteptați toți cei ce doresc să ofere cadouri creative celor iubiți, dar și să descopere povestea din spatele fiecărui obiect ce însumează tradiția romă și design vienez.
Toate cadourile cumpărate din magazinele Meșteshukar ButiQ au o poveste ce îmbogățește valoarea obiectelor. Astfel, bijuteriile din argint și alamă sunt realizate de talentatul meșter Radu Ion, ce acum are posibilitatea să continue să realizeze delicate bijuterii, în cadrul acestui program social ce susține talentul și măiestria persoanelor de etnie romă.
Designul obiectelor este însă realizat de designerul vienez Nadja Zerunian, în cadrul unui parteneriat cu Fundația ERSTE. Nadja Zerunian, împreună cu Peter Weisz formează un duo creativ de designeri austrieci, ce a reuşit să aducă o abordare nouă asupra integrării mesteşugului rom în peisajul designului contemporan. Cei doi au dezvoltat colecţii colaborative în jurul formei şi simbolurilor romani, pe care le-au reinterpretat raportându-se la propria identitate artistică, onorând totodată bogatul bagaj cultural rom şi înglobând istoria vizuală a obiectelor clasice rome atât pe plan local cât şi internaţional.
Peter Weisz și-a pus amprenta asupra colecțiilor vestimentare și de accesorii, ultima lansată fiind o colecție de eșarfe pentru ea și pentru el, ce reunește atât influențe romani, cât și linii sobre. Eșarfele cu franjuri și imprimeuri în culori vibrante, cu motive specifice romani, cum sunt trandafirii, stau alături de modele cu tăieturi și nuanțe minimaliste. Colectia de eşarfe a fost realizată împreună cu atelierul Zig Zag şi Lenuţa Dumitru, una dintre croitoresele atelierului, alături de care Peter Weisz a realizat şi precedentele colecţii vestimentare.
Cuplurile pasionate de gătit, dar și de design, găsesc în magazinul Meșteshukar ButiQ ustensile de bucătărie din materiale ce sporesc funcționalizatea obiectelor, precum cupru și lemn, dar care conferă acestora și un aspect decorativ. Meşteshukar ButiQ dezvoltă colecții în serie mică sau unicat, colecții încărcate de tradiții, simboluri și tehnici tradiționale rome, traduse în contemporan și transpuse impecabil în materii prime naturale, ce îşi găsesc cu uşurinţă loc în decorul oricărui îndrăgostit de design și meșteșug.
Pentru a fi în ton cu sărbătoarea, pe 13 februarie, de la ora 17:00, în magazinul Meșteshukar ButiQ din str. Edgar Quinet, nr. 7, va avea loc proiecția filmului „Gadjo Dilo”, o producție franceză, în regia lui Tony Gatlif, cu Rona Hartner în rolul principal feminin.
În acest week-end, toți cei care își comandă cadourile pentru cei dragi de pe www.mbq.ro, le vor putea ridica din magazin gata împachetate și împreună cu o floare, cadou din partea meșteșugarilor de la Meșteshukar ButiQ, ce le mulțumesc astfel tuturor celor care le apreciază munca și îi ajută să ducă tradițiile romani mai departe.
Miracolul din Tekir, proiectat la Berlinale, în cadrul European Film Market
Filmul “Miracolul din Tekir” va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în cadrul European Film Market. Proiecția va avea loc miercuri, 17 februarie, de la ora 11,30, la CinemaxX Studio 14. La proiecție vor participa producătorii Alex Iordăchescu și Gabi Suciu.
“Miracolul din tekir” se lansează în cinematografele din România pe 4 martie. Prezentat în premieră internațională la Zurich Film Festival, “Miracolul din Tekir”, a fost apreciat de critică și juriu, fiind premiat cu trofeul The Emerging Swiss Talent Award.
Distribuția filmului este formată din Dorotheea Petre (singura actriţă româncă pentru care Festivalul de Film de la Cannes şi-a schimbat tradiţia, creând special un premiu pentru incredibila ei performanţă din “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”) , Bogdan Dumitrache (“Poziţia copilului”, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, “Loverboy”), Elina Löwensohn (actriță de origine română, care a jucat în filme precum “Schindler’s List”, „Un long dimanche de fiançailles”, „The Wisdon of Crocodiles” alături de Jude Law și Timothy Spall) și George Piștereanu (cunoscut publicului românesc pentru rolurile din “Eu când vreau să fluier, fluier” și “Loverboy”).
Din echipa de producție a filmului fac parte directorul de imagine Hélène Louvart, renumită pentru colaborările cu Agnes Varda, Wim Wenders, Claire Denis sau Leos Carax, iar monteur este Nelly Quettier, cunoscută pentru filmele regizate de Leos Carax și Claire Denis.
În România, “Miracolul din Tekir” va fi lansat pe 4 martie și va fi distribuit de Ultraviolet Media.
Trailer: https://vimeo.com/140429281
Facebook Romania: facebook.com/miracoluldintekir