Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (7 – 13 septembrie 2015)

poster-ro1Știrile săptămânii: Muntele Magic își continuă traseul festivalier cu alte patru importante selecții; Radu Muntean: „Asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort”; Hotel Transilvania 2 în deschiderea Dracula Film Festival; Inscrie-ţi scenariul de lungmetraj la The National Screenwriting Alumni Pitch Ediţia a II-a; MECEFF „7+1” 2015: Trofeul festivalului merge în Ungaria. „Orașul câinilor” câștigă Marele Premiu; Scoala Fii actor da startul inscrierilor la cursurile de actorie sustiute de actrita Dorotheea Petre; 32 de documentare românești în selecția Astra Film Sibiu 2015; Actorii din filmul „Un etaj mai jos”, între „fascinant” și „memorabil de înfiorător”; Cinci scurtmetraje românești în competiția Dracula Film Festival; „Focus: India” la HipTrip Film Festival; Filme premiate la Noaptea Albă a Filmului Românesc; Cinema City lansează cea mai tare provocare pentru copii: dublarea a două personaje din superproducţia „Crăiasa Zăpezii 3D”; KineDok se extinde în Galați, Hunedoara, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Muntele Magic, cel mai nou film de animație semnat de Anca Damian, își continuă traseul festivalier cu alte patru importante selecții

Muntele Magic va fi prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, Spania (18-26 septembrie) și în cadrul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Busan, Korea de Sud (1-10 octombrie).

Alături de Muntele Magic, în cadrul secțiunii Zabaltegi din cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, vor fi prezentate filme regizate de nume importante, dintre care îi menționăm pe Alexander Sokurov, Laurie Anderson, Eric Khoo, Walter Salles sau Corneliu Porumboiu.

Festivalul Internațional de Film de la Busan prezintă Muntele Magic ca fiind „O docu-dramă de animație despre un refugiat care călătorește jumatate de secol în vartejul istoriei, experimentând tristeți și bucurii, fericire și lacrimi, trecutul și prezentul. Cea de-a patra și cea mai reusită creație a Ancăi Damian.

Filmul a putut fi văzut în cadrul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Filme de Animație Fantoche ce s-a desfășurat în perioada 1-6 septembrie la Baden, în Elveția.

Coproducția româno-polonezo-franceză va rula apoi în cadrul Festivalului Internațional de Animație Ottawa, Canada (16-20 septembrie), unde este selectat în competiția oficială.

„E fascinant să fii martorul continuei evoluții și maturizari a filmelor de animație […] Muntele Magic nu doar abordează subiecte dificile, ci o face utilizând o combinație interesantă de tehnici”, spunea Cris Robinson – Directorul Artistic Ottawa IAF într-un interviu.

Distins de curând cu Mențiunea Specială a Juriului Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Muntele Magic va avea premiera în România pe 9 octombrie și este distribuit în cinematografele din România de Aparte Film.

Muntele Magic face parte împreună cu filmul Crulic – drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.

Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.

Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis si DSG, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) – Franța (Arizona Production) – Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Cinema du Monde și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.

În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției a fost primită cu entuziasm. Anul acesta filmul a fost programat și în cadrul proiecțiilor eveniment din selecția oficală a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy (Franța) și a făcut parte din selecția oficială de la Karlovy Vary, Cehia.

Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Radu MunteanRadu Muntean: „Asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort”

Pe 18 septembrie 2015, Radu Muntean, unul dintre cei mai premiați regizori români din noua generație, recunoscut pentru filme ca Marți, după Crăciun sau Hârtia va fi albastră, își lansează cel de-al cincilea lungmetraj din carieră, Un etaj mai jos. Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes și selecționat la alte două mari evenimente de gen, Toronto și London Film Festival, Un etaj mai jos vine în cinematografele din România însoțit de zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii.

„Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” – sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicații precum „Variety”, „The Hollywood Reporter”, „Screen Daily” sau „The Guardian”. Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Un etaj mai jos nu e un film polițist dar are, cred eu, un mai mare potențial de tensiune conținută decât oricare din filmele pe care le-am făcut până acum”, spune Radu Muntean despre filmul său. „Nu e un film cu eroi, cu oameni care-si depășesc condiția și au curajul unei lupte corp la corp cu conștiința, ci cu oameni alcătuiți, ca noi toți, mai degrabă din slăbiciuni decât din virtuți”, adaugă regizorul.

„Mi-am dorit să fac acest film nu pentru a judeca personajele sau a da verdicte, ci pentru a pune în discuție noțiuni care, pentru cei mai mulți dintre noi, sună abstract și pretențios. Adevărul, morala sau conștiința sunt în filmul ăsta circumstanțiale, subiecte despre care nu se poate discuta cu adevărat decât dacă faci un curajos pas în spate. Or, asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort”, explică cineastul.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Un etaj mai jos va rula în cinematografele din România începând din 18 septembrie și va putea fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Filmul a fost deja achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.

DFF2015Hotel Transilvania 2 în deschiderea Dracula Film Festival

Cea de-a treia ediție a DRACULA FILM FESTIVAL va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta din Brașov.

Filmul care va deschide cea de-a treia ediție este animația lui Genndy Tartakovsky, Hotel Transilvania 2, care va rula în avanpremiră națională, miercuri 7 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov.

În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat puțin în ultima vreme: politica strictă a lui Dracula care acceptă doar monștri în hotel s-a mai relaxat, iar hotelul își deschide porțile și oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniștit deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, nu dă semne că ar fi și vampir. Așa că, în timp ce Mavis își vizitează socrii umani (și are și ea parte de un șoc cultural), bunicul vampir Dracula își cheamă prietenii Frank, Murray, Wayne și Griffin pentru a-l supune pe Dennis unor antrenamente speciale. Însă nimeni nu știe că tatăl lui Drac, foarte bătrânul și morocănosul Vlad e pe cale să facă o vizită familiei. Când Vlad află ca strănepotul său nu este de sânge pur și că oamenii pot să stea acum la Hotel Transylvania, lucrurile o iau un pic razna.

Pe coloana sonoră a filmului veți recunoaște vocile lui Adam Sandler (Dracula), Andy Samberg (Johnny), Selena Gomez (Mavis), Kevin James (Frank), Fran Drescher (Eunice), Steve Buscemi (Wayne), Molly Shannon (Wanda), David Spade (Griffin), Keegan-Michael Key (Murray) și Mel Brooks (Vlad).

Adam Sandler, Allen Covert și Ben Waisbren sunt producători executivi, iar Robert Smigel semnează scenariul.

Hotel Transilvania 2 va fi proiectat miercuri 7 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu, fiind difuzat în varianta 2D și subtitrat în limba română.

HTR2_f1Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta.

Dracula Film Festival este un festival competițional – în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy – și are 3 secțiuni: competiție lungmetraj internațional, competiție scurtmetraj internațional și competiție scurtmetraj românesc (DFF este singurul festival din România de acest gen care are o competiție de scurtmetraj).

Dracula Film Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov, este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History.

NSAPInscrie-ţi scenariul de lungmetraj la The National Screenwriting Alumni Pitch Ediţia a II-a!

A doua ediţie a National Screenwriting Alumni Pitch primeşte propuneri de scenarii de lungmetraj până la data de 1 octombrie 2015.

National Screenwriting Alumni Pitch este un program educaţional pilot organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, pentru a facilita interacţiunea dintre studenţii sau absolvenţii facultăţilor de profil şi regizorii, producătorii, distribuitorii de film români.

Programul are ca scop soluţionarea scindării care apare după absolvirea studiilor de profil. De asemenea, îşi propune să încurajeze dezvoltarea scenariilor de lung-metraj în vederea producţiei.

Obiectivele principale vizate de platformă sunt cunoaşterea profesioniştilor din lumea cinematografică, absorbţia pe piaţa muncii a absolvenţilor şi sprijinirea debutului în lung-metraj a tinerilor cineaşti.

Înscrierea în cadrul programului se poate face la adresa de e-mail romanianpitch@gmail.com până la data de 1 octombrie 2015 şi constă în trimiterea tuturor materialelor necesare pre-selecţiei :

– O pagină de prezentare a proiectului de lung-metraj (titlu, gen, logline, sinopsis) ;

– Treatment al proiectului (5-10 pagini) ;

– Scurtă biografie şi CV ale fiecărui membru al echipei ;

– Scurtă scrisoare motivaţională a scenaristului ;

– Opţional: moodboarduri, anexe vizuale, teasere ;

Programul nu percepe taxă de înscriere.

A doua ediţie a programului ca avea loc în decembrie 2015, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, debutând cu un curs de îndrumare cu privire la tehnici de prezentare a unui scenariu (pitching). Componenta principală a programului va consta însă într-un pitch public adresat producătorilor români, urmat de întâlniri individuale cu producătorii invitaţi.

Toţi participanţii din selecţia oficială se bucură, pe durata programului, de sprijin instituţional necondiţionat, de îndrumare şi de promovarea proiectelor la nivel naţional şi internaţional în vederea înlesnirii vizibilităţii acestora.

Condiţiile de eligibilitate în vederea înscrierii sunt:

  • Participanţii trebuie să fie studenţi în an terminal sau absolvenţi ai unei Facultăţi de Film sau ai unei facultăţi de profil audio-vizual de pe teritoriul României.
  • Proiectul prezentat trebuie să fie debut în lung-metraj pentru scenarist.
  • Sunt acceptate următoarele categorii de lung-metraj : ficţiune, animaţie, documentar, omnibus.
  • Participanţii se pot înscrie individual (scenarist) sau în echipă (scenarist, regizor şi/sau producător executiv sau co-producător), în funcţie de stadiul în care se află proiectul.
  • Inainte de înscrierea în cadrul pre-selecţiei, participanţii pot fi rugaţi să demonstreze drepturile asupra proiectului, prin urmare este recomandată înscrierea scenariului într-o bază de date autorizată, anterior înscrierii în cadrul programului.

The National Screenwriting Alumni Pitch nu îşi asumă răspunderea pentru încălcarea condiţiilor de eligibilitate de către participanţi.

După etapa de pre-selecţie, fiecare participant selectat va fi invitat să trimită scenariul integral sau minimum 20 de pagini din scenariu, până la data de 15 octombrie 2015.

The National Screenwriting Alumni Pitch va selecta maximum 10 proiecte de lung-metraj.

Prima ediţie a programului a debutat în luna decembrie a anului 2014, în cadrul Festivalului de Film Studenţesc CineMAiubit, reunind 12 proiecte de lung-metraj selectate. In cadrul prezentării publice a scenariilor au participat reprezentanţii caselor de producţie româneşti, dintre care amintim Castel Film, Hi Film, Domino Film, Strada Film, Studioset, deFilm, Elefant Film, Atelier de Film.

The National Alumni Screenwriting Pitch va selecta maximum 10 proiecte de lung-metraj in vederea pitch-ului public, în funcţie de calitatea proiectelor înscrise. In acest an, NSAP va beneficia de sprijinul caselor de producţie pentru a oferi un premiu unui scenariu calitativ aflat într-un stadiu avansat de dezvoltare.

Programul este iniţiat şi facilitat de către Ioana Mischie, scenarist doctorand şi consultant în cadrul Departamentului de Parteneriate şi Iniţiative Internaţionale al UNATC.

Pentru mai multe detalii cu privire la program:

http://romanianpitch.tumblr.com/

https://www.facebook.com/ROMANIANPITCH

Afis MECEFF 2015MECEFF „7+1” 2015: Trofeul festivalului merge în Ungaria. „Orașul câinilor” câștigă Marele Premiu

Sâmbătă, 5 septembrie, s-a încheiat cea de-a cincea ediție Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, unicul festival de film competitiv si tematic dedicat țărilor central europene.

Între 01 și 05 septembrie, orașul Mediaș a găzduit în Piața Primăriei, Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagogă și Centrul de Urbanism și Incubator de Afaceri pentru IMM-uri, proiecțiile și evenimentele speciale din cadrul ediției a V-a a MECEFF „7+1”.

Peste 10.000 de spectatori: oameni ai locului, cinefili prezenți din toată țara, artiști proeminenți, critici și jurnaliști de film, turiști străini au primit cu entuziasm filmele premiate național în 2014 în Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, acum în competiția MECEFF „7+1”; 26 de capodopere cinematografice din patrimoniul universal pe tema PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL; filmele venind din țara invitată special în acest an, Franța, medalionul omagiu – Mircea Veroiu și filmele în limba Yiddish, adevărate comori ale cinema-ului universal.

Tema ediției, Marele Război, a fost completată de o serie de activități culturale ce s-au bucurat de un succes deosebit: trei expoziții de afișe și fotografii inedite din perioada Marelui Război, patru colocvii susținute de mari istorici de talie europeană: Lucian Boia, Alexandre Sumpf, Adrian Majuru, Bianca Pîrvulescu, precum și un concept multimedia inedit: Sala Read & Screen, în care spectatorii MECEFF 7+1” au ascultat mari actori români aducând la viaţă fragmente sugestive din literatura română şi universală, legate de Primul Război Mondial, în timp ce pe pereţii din jur au fost proiectate non-stop imagini de arhiva din perioada acestui cataclism copleșitor.

În cadrul ceremoniei de închidere, Wolfgang J. Ruf, scriitor şi conferenţiar din Germania și Președintele Juriului; Anca Mitran, Profesor Universitar Doctor; James Ulmer, redactor la New York Times, editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without BordersCostel Safirman, critic şi istoric de cinema, programator şi cineast documentarist din Israel și Călin Stănculescu, critic de film, traducător și autor al unor cărți de cinema, au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:

Cea mai buna interpretare: Tomasz Kot pentru rolul din Bogowie / Dumnezeii, Polonia

În rolul chirurgului Zbigniew Religa, care a reușit în Polonia anului 1985 să efectueze primul transplant de inimă, Thomasz Kot impresionează printr-o interpretare extrem de nuanțată dilema eroului prins între vicisitudinile cotidianului, luptele personale și obiectivele superioare ale medicinei.

Premiul a fost oferit de doamna Ioana Abramiuc, din partea Romgaz, partener principal al MECEFF „7+1”, încă de la prima ediție, 2011.

Cea mai bună regie: Lukasz Palkowski, pentru filmul Bogowie / Dumnezeii, Polonia

Regizorul reușește în acest omagiu adus chirurgului polonez Zbigniew Religa, un medic obsedat de munca sa, să folosească posibilitățile creatoare ale filmului atât de convingător, încât lupta acestuia pentru fiecare dintre pacienții săi capătă valențe metaforice ce transced contextul istoric al filmului.

Premiul a fost înmânat de domnul Radu Gabrea, Președintele MECEFF “7+1”.

Cea mai bună imagineMarcell Rév, pentru filmul Fehér Isten / Orașul câinilor, Ungaria

Directorul de imagine Marcel Rev are o contribuție decisivă în vizualizarea conceptului regizoral al filmului, ce face trecerea de la realitatea apăsătoare la o lume fantastică și perfectă.

Premiul a fost înmânat de domnul Horia Barna, din partea ICR.

Cel mai bun film: Fehér Isten / Orașul Câinilor

Regia: Kornel Mundruczo

Printro suită impresionantă de imagini, cu puncte de cotitură surprinzătoare ale poveștii, filmul reușește să ridice confruntarea dintre oameni și câinii care se întorc împotriva torționarilor lor la rangul unei parabole despre represiune, rebeliune și înțelegere. O recunoaștere admirativă merită în special descrierea neverosimilă și, în același timp, atât de realistă a lumii canine, pe care filmul o înfățișează printr-o îmbinarea plină de virtuozitate a dresurii de animale cu toate mijloacele cinematografice.

Premiul a fost înmânat de domnul Teodor Neamțu, Primarul municipiului Mediaș.

Premiul Publicului: Das finstere Tal / Valea Întunericului, în regia lui Andreas Prochaska

Trofeul a fost înmânat de domnul Lucian Costea, Directorul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Mediaș.

O Mențiune de onoare a fost acordata de Juriul MECEFF „7+1“, Festivalului și Președintelui său, Radu Gabrea, pentru retrospectiva Mari Filme despre Marele Război.

Conceptul informat și bine documentat, ce adună laolaltă filme din diferite timpuri, cu abordări  diferite ale experienței  Primului Război Mondial, demonstrează cu prisosință importanța deosebită pe care o are filmul în înțelegerea istoriei.

dorotheeaScoala Fii actor da startul inscrierilor la cursurile de actorie sustiute de actrita Dorotheea Petre

Dorotheea Petre, actrița pentru care juriul de la Cannes a creat special un premiu de interpretare, reia cursurile școlii de actorie “Fii actor” în Bucureşti, în această toamnă. Înscrierile se fac până pe 10 septembrie la adresa contact@fiiactor.ro.

Creată pentru toţi cei pasionaţi de arta teatrului şi a filmului, dar şi pentru cei care vor să se redescopere, şcoala de actorie „Fii actor” se adresează tuturor celor care vor să-şi dezvolte abilităţile de comunicare. „Cred în actorie pentru că te ajută, înainte de toate, să te descoperi în fiecare zi, să ieşi din zona ta de confort şi să îţi depăşeşti limitele pe care ţi le impui fără să îţi dai seama. Am întâlnit de fiecare dată oameni frumoşi la cursurile mele de actorie şi cred că în fiecare om există talente nedescoperite şi neexploatate suficient.” – Dorotheea Petre.

Cursanţii pot opta pentru unul dintre cele 2 module, cel de 2 sau cel de 4 luni.

Cursurile sunt personalizate şi cuprind exerciţii de dicţie, improvizaţie, impostaţie, deprinderea citirii unui text, lucrul pe scenă sau pregătirea pentru un casting.  Cursanţii sunt învăţaţi cum să îşi folosească adevăratele resurse, cum să-şi exploreze şi să-şi exprime emoţiile, cum să scape de inhibiţii şi să-şi optimizeze abilităţile de comunicare în faţa unei audienţe, nu numai pe scenă sau în faţa camerei, ci în orice alt aspect al vieţii lor.

Recunoscută pentru forţa sa de expresie, detinatoare a unui premiu Gopo si a unui premiu UCIN, Dorotheea Petre este actriţa româncă pentru care Festivalul de Film de la Cannes şi-a schimbat tradiţia, creând special un premiu pentru performanţa din „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, în 2006. Filmul său de debut, „Ryna”, a câștigat peste 30 de premii internaționale, iar Dorotheea a câştigat Premiul de debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film Mannheim-Heidelberg. Pentru „talentul și sensibilitatea artistică cu care interpretează” este investită prin decret prezidențial  cu înalta distincție „Meritul Cultural în Grad de Cavaler” , categoria  Arta Spectacolului.

Detalii legate de inscriere la nr de tel.0740307373 sau la mail contact@fiiactor.ro.

Astra Film Festival - 201532 de documentare românești în selecția Astra Film Sibiu 2015

Între 5 și 11 octombrie 2015, la Astra Film Festival rulează 32 de documentare legate de România fie prin subiect, fie prin autor, care surprind tot atâtea viziuni despre cotidianul românesc, produse în ultimii doi ani. Filmele urmează să fie evaluate, ca în fiecare an, de specialiști în domeniu și spectatori din toată lumea.

”Dat fiind faptul că în ultimii 22 de ani, Astra Film Festival a devenit principala arenă sau mai mult, chiar rampă de lansare a documentarelor românești, atât autorii cât și organizatorii evenimentelor cinematografice din lume, cu precădere festivalurile de profil, urmăresc cu atenție această selecție. Interesul sporit față de acest eveniment se reflectă și în numărul din ce în ce mai mare al filmelor înscrise, în 2015 s-au înscris 98 de filme românești.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Starea de fapt a României!

Programul AFF include documentare care întorc camera de filmat către realități și fenomene sociale de actualitate. Cum arată România și ce rămâne în urma defrișărilor? Efectul Schweighofer (regia: Alexandru Iacob, Răzvan Leucea) urmărește cazul unei companii austriece care exploatează pădurile din județul Covasna. Rețeaua (regia: Cladiu Mitcu) devoalează secretele rețelei citostaticelor formată de Vlad din dorința de a ajuta bolnavii să facă față politicilor anti-supraviețuire ale sistemului de sănătate din România. Youtube Bazaar (regia: Dan Chișu) se focusează asupra felului în care democratizarea comunicării aduce noi personaje în lumina reflectoarelor, acestea devenind emițători în afara căilor tradiționale ale jurnalismului: Bahoi adună milioane de vizualizări pe propriul său canal de youtube. Relațiile dintre maghiarii și românii din Târgu Mureș sunt privite prin perspectiva căsătoriilor interetnice în documentarul (Lav)Storiuri Transilvane (regia: Anna Kos).

În selecția din 2015 sunt prezente și filme cu o carieră festivalieră impresionantă: Toto și surorile lui (regia: Alexander Nanău), Chuck Norris vs. Comunism (regia: Ilinca Călugăreanu), Outside (regia: Andrei Schwartz), producții țintite a fi lungmetraje, documentare de autor pentru platforme artistice cu circuit de cinema și festivalier a căror producție s-a întins pe mai mulți ani și care se evidențiează prin realizare artistică matură, dezvoltarea personajelor și țesutul cinematografic narativ bine conturat.

Povești din trecut…

O altă față a României se conturează prin reflexiile și creația autorilor literari Herta Muller – The Alphabet of Fear (regia: Albert Jansen), Lucian Blaga – Tatăl meu, Lucian Blaga (regia: Iulian Ghervaș și Adina Popescu), Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Florin Lăzărescu (într-un documentar de Alexandru Solomon) și evocă involuntar diferite aspecte ale regimului comunist din România, subiect pe care îl tratează și documentarele Freedom in Childshoes (regia: Joachim Stall) și The Szekler Highwaymen (regia: Attila Zsigmond).

… și de peste hotare!

Focusul documentariștilor se îndreaptă și către situația romilor plecați din România. Spartacus & Cassandra (regia: Ioanis Nuguet) este o incursiune în periferia Parisului, unde doi copii romi de origine română au de luat o decizie crucială: fie o viață pe străzi alături de familie, fie opțiunea educației și a unui acoperiș alături de o familie adoptivă. Cici (regia: Yann Betant) prezintă absurditățile sistemului administrativ elvețian de care se lovește Petru atunci când încearcă să obțină o licență pentru a putea performa pe străzile din Lausanne.

Spartacus & CassandraAlți autori se preocupă să descopere poveștile de succes ale unor români stabiliți în China – Stories of Romanians in China (regia: Zhi Wang), dar și încercările românilor care trăiesc pe străzile din Paris de a duce o viață mai bună – Storm is Coming (regia: Daniel Nicolae Djamo).

Este de remarcat numărul tot mai mare de filme românești înscrise de la un an la altul, tot mai mulți tineri autori experimentează formele de exprimare ale cinemaului documentar: Bondoc (regia: Mihai Mincan, Mihai Voinea, Cristian Delcea), Frații Dabija (regia: Cătălin Drăghici).

România rurală necunoscută!

Dincolo de realitatea brutală demnă de știri, filmele din programul Astra Film Sibiu prezintă România rurală așa cum este ea: cotidianul pescarilor din Delta Dunării – Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas), forța și rolul magic al dansului călușarilor, dincolo de spectacolul expus pe scenă – Călușarii from Bârla (regia: Adrian Oprea), dansuri de iarnă străvechi adaptate de junii din Brașov – Borița (regia: Lorand Lorincz), povestea mitică a unui bătrân dintr-un sat transilvănean care a făcut pact cu diavolul pentru aur și bani – Dracula revizuit (regia: Ioana Joca), un ritual de iarnă care mobilizează un întreg sat din Maramureș – Viflaim (regia: Bjorn Reinhardt) sau moștenirea pasiunii pentru arta olăritului – Cu ochii în lut (regia: Hadrian Gavriluțiu).

Play, No Matter What! (regia: Kim van Haaster) ne îndreaptă către un sat din Modova, unde o organizație de caritate din Anglia demarează timp de 1 an de zile proiecte dedicate copiilor defavorizați. Într-un alt colț al României, în Bistrița, câțiva tineri își petrec ultimele zile de vacanță reflectând la prezent și viitor – Sfârșitul verii (regia: Alina Manolache).

Actorii din filmul „Un etaj mai jos”, între „fascinant” și „memorabil de înfiorător”

Filmul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, aduce pe ecranele din România, începând din 18 septembrie, o distribuție formată din actori talentați, pe care publicațiile internaționale i-au remarcat deja la Festivalul de la Cannes. Teodor Corban și Iulian Postelnicu au rolurile centrale în film, alături de Oxana Moravec, iar performanțele lor sunt unul dintre punctele forte ale peliculei. Din 18 septembrie, Un etaj mai jos poate fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Un etaj mai jos a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, și este proiectat zilele acestea la Festivalul de la Toronto (10 – 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din America de Nord. Radu Muntean va lua parte la premieră și se va întâlni cu publicul din orașul canadian. Filmul va fi proiectat apoi și la cel mai important festival de film din Marea Britanie, BFI London Film Festival (7 – 18 octombrie).

Un etaj mai jos3După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Sandu Pătrașcu (Corban) trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul (Postelnicu), celălalt este propria sa conştiinţă. Despre Teodor Corban, „Sight & Sound” scrie că joacă „superb”, în timp ce Iulian Postelnicu este „memorabil de înfiorător”.

Publicația americană „The Hollywood Reporter” consideră că filmul, „extrem de bun, dacă nu chiar revoluționar”, este construit în jurul „jocului reținut și subtil al devotatului actor al Noului Val”, Teodor Corban, în rolul unui bărbat care ascunde ceea ce ar putea fi dovada unei crime.

„Corban menține permanent atenția camerei, livrând un rol în care interiorul zbuciumat rămâne bine izolat de exterior. E un personaj complet, iar omniprezența sa, într-un interval de timp limitat, crește senzația de presiune care-i apasă greu pe suflet. Aura dătătoare de fiori a lui Postelnicu, împietrit într-o figură amenințătoare, persistă pe ecran chiar și când el nu e acolo”, notează „Variety”.

„Așa cum îl portretizează Corban, Pătrașcu e o apariție lipsită de orice urmă de eroism, ceea ce îl face un personaj fascinant într-un film anti-polițist, construit în slow-motion”, scrie „Paste Magazine”, descriind prestația întregii distribuții ca fiind puternică și redusă la esență.

Rogerebert.com îl descrie ca fiind „plăcut, însă constant criptic”, în rolul unui om supus unei presiuni morale, care luptă să câștige control asupra propriei vieți.

O apariție reținută, dar puternică, este și Oxana Moravec, în rolul soției.

Un etaj mai jos2Teodor Corban se află la prima colaborare cu Radu Muntean. Actorul are o experiență de 25 de ani pe scena teatrului românesc, Corneliu Porumboiu fiind primul cineast care l-a distribuit în film, în scurtmetrajul studențesc Călătorie la oraș (2003). Au urmat A fost sau n-a fost? (2006), pentru care a fost premiat la Festivalul de la Cottbus, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile – câștigătorul Palme d’Or în 2007, După dealuri (2012), ambele regizate de Cristian Mungiu, sau Aferim! (Ursul de Argint, 2015) al lui Radu Jude.

Iulian Postelnicu a jucat în numeroase filme de televiziune şi emisiuni de divertisment, printre care Serviciul Român de Comedie. A avut, de asemenea, roluri secundare în filmele lui Adrian Sitaru, Din dragoste cu cele mai bune intenţii şi Domestic, precum și în Funeralii fericite, regizat de Horaţiu Mălaiele, şi în Francesca, de Bobby Păunescu.

Oxana Moravec are o carieră de succes în teatru şi a jucat în scurtmetraje, emisiuni TV și lungmetraje precum Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, sau Şi caii sunt verzi pe pereţi, de Dan Chișu.

În România, Un etaj mai jos este distribuit din 18 septembrie de către Transilvania Film.

DFF 2015 - afisCinci scurtmetraje românești în competiția Dracula Film Festival

Cinci scurtmetraje românești vor rula în competiția pentru trofeul Vlădutz, acordat de Dracula Film Festival, care va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Brașov.

„Începem să avem comedii negre, cu umor, filme făcute de o generație foarte tânără, unii încă studenți, regizori care dau dovadă de o maturitate admirabilă în ceea ce privește abordarea scenariului și lucrul cu actorii. Sunt filme diverse, dar le unește dorința de a explora zone pe care cinematograful românesc nu le frecventează: thrillerul psihologic În ataș (R. Mircea Bobîna) – , spațiul cosmic – Omulan! (R. Matei Branea) -, viața de student cu toate incidentele și substanțele aferente – Închirirez mansardă, rog seriozitate (R. Sorin Tănase) -, o revizitare artistică a unui trecut crâncen – Black Friday (R. Roxana Stroe) – și un sfârșit abrupt și poetic al copilăriei – Vacanță la țară (R. Andrei Tănase)”, declară Cristi Mărculescu, selecționerul festivalului.

Dracula Film Festival este singurul festival de gen din România care are o competiție de scurtmetraj autohton.

De asemenea, în cadrul Dracula Film Festival va avea loc proiecția primului film românesc 3D, Dopul scuză mijloacele (R. Mihai Ionescu, 30 min), care este o comedie neagră despre un nefericit ce rămâne blocat într-o gaură de canal care le oferă concetățenilor ocazia de a a-și reevalua viețile, societatea și prioritățile. Între Kafka și Caragiale, fabula SF a lui Mihai Ionescu este unul dintre cele mai interesante și copioase scurtmetraje autohtone.

Proiecția 3D a filmului va avea loc la Cinema One, duminică, 11 octombrie (programul va fi publicat în curând pe site), și va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul filmului, Mihai Ionescu, și Eugen Kelemen, post-production manager.

Mai multe detalii despre scurtmetrajele românești din competiția Dracula Film Festival aici:

Închiriez mansardă, rog seriozitate (R. Sorin Tănase, 14 min)

Comedie neagră despre proprietari și chriași cu droguri și aspirine, ale tinereții valuri și incidente care pot schimba radical destinul tuturor celor implicați într-un deces cu cauze dubioase. Un tur de forță umoristic pur și simplu spumos.

Black Friday (R. Roxana Stroe, 21 min)

Este o zi care oricare alta în Republica Socialistă România. Doar că unul câte unul și doi câte doi cetățenii încep să cadă secerați prin parcarea din spatele blocului. Cauza este ceva mult mai parșiv decât orice demență răzbunătoare.

Omulan! (R. Matei Branea, 15 min)

Omulețul mucalit, pragmatic și aventurier pleacă prin cosmos în căutarea divinității. După o serie de întâlniri cu animale și ecosisteme fantastice, nobila lui expediție se împotmolește în amor și alcool. O animație savuroasă și tupeistă.

Omulan!_frame_2Vacanță la țară (R. Andrei Tănase, 22 min)

Lăsați la bunici, doi adolescenți se plictisesc teribil. Cercurile misterioase din lanul de grâu le vor da un motiv de investigație, aventură și oroare. O dramă despre sfârșitul copilăriei.

În ataș (R. Mircea Bobîna, 18 min)

Un soldat din Republica Moldova, recent întors din Afganistan, trebuie să-și pună ordine în viață și să-și ajute fostul camarad de arme, internat de autoritățile sovietice într-un ospiciu. Dar realitatea 80-istă a Chișinăului începe să fie foarte elastică.

Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la    Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta.

Dracula Film Festival este un festival competițional – în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy – și are 3 secțiuni: competiție lungmetraj internațional, competiție scurtmetraj internațional și competiție scurtmetraj românesc (DFF este singurul festival din România de acest gen care are o competiție de scurtmetraj).

Hiptrip2015„Focus: India” la HipTrip Film Festival

HipTrip Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România, aduce la București șase filme cu și despre India, una dintre țările pentru care românii prezintă un interes tot mai crescut în ultimii ani, propunând și un concept inedit de prezentare a unei destinații de călătorie prin lansarea secțiunii „Focus”.

“Un survol asupra unei țări, atât cinematografic, cât și cultural, în general”, după cu afirmă și criticul de film Florin Barbu, selecționerul festivalului. “Astfel am adus India la întâlnirea noastră, așa cum este ea văzută de doi regizori nativi (Praveen Morchhale – ”Barefoot to Goa” și Imtiaz Ali – ”Highway”), alături de alte patru filme, care mizează pe, să zicem, distanța privirii, întrucât sunt realizate de regizori din afara acestui mini-continent”, adaugă Florin Barbu.

Secțiunea „Focus: India” aduce la București două documentare în avanpremieră: “Hit the Road: India” (un documentar realizat pe parcursul raliului Mumbai Xpress, de către doi fraţi, Gor şi Mushegh Baghdasaryan) și “Go Ganges!” (regie: J.J. Kelley, Josh Thomas, un film ce prezintă aventura celor doi, de-a lungl celui mai populat, poluat şi totodată adorat fluviu – Gange).

Pentru că o secțiune dedicată Indiei nu ar fi completă fără producții indiene, HipTip vă propune “Highway” (unde regizorul Imtiaz Ali spune povestea a doi tineri aduşi împreună de circumstanţe neobişnuite şi de o lungă călătorie prin partea de nord a Indiei) și “Barefoot to Goa” (r: Praveen Morchhale, povestea fraților Diya și Prakhar, ce pleacă din Mumbai către îndepărtata Goa, în căutarea bunicii lor).

Două filme de ficțiune completează secțiunea: o producție Spania-România – “Noaptea vine în India / Anochece en la India”, în distribuția căreia o regăsim pe actrița româncă Clara Vodă, și “The Second Best Exotic Marigold Hotel”, cea de-a doua parte a filmului “Best Exotic Marigold Hotel”, în a cărui distribuție regăsim nume precum Judi Dench, Maggie Smith, Bill Nighy şi Dev Patel, cărora li se alătură Richard Gere.

Invitați speciali la București

Secțiunea „Focus: India” îi are ca invitați speciali pe frații Gor şi Mushegh Baghdasaryan, regizorii filmului “Hit the Road: India”, precum și pe unul dintre protagoniștii peliculei, Richard Gazarian. Cei trei s-au înscris la raliul ricşelor – Mumbai Xpress -, care durează 12 zile şi se desfăşoară pe o distanţă de 2.000 kilometri, şi au surprins reacţiile participanţilor care se strâng anual din toată lumea, pentru a se întrece într-o competiţie plină de peripeţii.

Cei trei vor răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune Q&A la finalul proiecției și vor participa și la workshop-ul „Next Destination: India” unde cei prezenți vor putea afla mai multe informații despre atracțiile Indiei pe care nu le regăsești în ghidurile turistice.

Partenerii secțiunii

Cu o tradiție în realizarea de programe cu itinerarii turistice complexe în India, tour operatorul 1001 Adventures este sponsorul principal al secțiunii „Focus: India”. 1001 Adventures este un laborator de călătorii, specializat exclusiv pe circuite cu înalt grad de rafinament şi spectaculozitate. Fie că este vorba despre aventuri culturale, spirituale, culinare, muzicale, sportive, extreme, sau de altă natură, 1001 Adventures este adresa corectă pentru o experienţă completă şi profundă.

Secțiunea „Focus: India” este susținută de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, asociație dedicată promovării culturii indiene în România și facilitării colaborărilor culturale între cele două țări. „India este o ţară aparte, de o complexitate uluitoare, care transcende orice definiţie. Filmele, mai ales atunci când sunt vizionate pe marele ecran, au puterea să comunice la nivel senzorial, mental şi emoţional acel ceva greu de explicat prin cuvinte. Poate că filmul este cea mai accesibilă, rapidă și eficientă metodă prin care poţi trăi pentru o oră, două, trei, ca şi cum ai fi în India”, spune Iuliana Nălăţan, Preşedintele Centrului Cultural „Rabindranath Tagore”.

Cea de-a doua ediție a HipTrip Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România. HipTrip Travel Film Festival este un proiect derulat de Fundaţia OVI.

Afis NAFR 2015_BucurestiFilme premiate la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Pasionații de film din București și Cluj sunt așteptați la cea de-a șașea ediție a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 18 septembrie 2015.

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv pentru cinefili.

Un film mult așteptat, ce va rula în premieră la Noaptea Albă, este cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, prezentat în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.

Lista de titluri românești este continuată de premiatul film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, decorat cu distincția Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Costi are o viaţă liniştită. Seara îi place să-i citească poveşti fiului său de şase ani. Favorita lor este Robin Hood. Costi se imaginează eroul – cel care îndreaptă relele şi-i apără pe cei slabi. Într-o seară, vecinul venit în vizită îi împărtăşeşte un secret: în grădina bunicilor săi este îngropată o comoară. Costi trebuie doar să facă rost de un detector de metale şi primeşte jumătate din ce găsesc. Dacă la început e sceptic, Costi nu poate rezista. Acceptă. Cei doi complici au la dispoziţie doar un weekend ca să localizeze comoara.

Un alt film care a trezit deja mult interes și va lăsa o amprentă puternică în rândul participanților la Noaptea Albă, este documentarul Reţeaua, realizat de Claudiu Mitcu, după o investigaţie jurnalistică a lui Vlad Mixich, despre o reţea umană care îi ajută pe bolnavii de cancer să aibă acces la medicamente. În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca „Rețeaua Citostaticelor”. Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul „Rețeaua” urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Spectatorii care nu au reușit să vadă multipremiatul documentar al lui Alexander Nanau, Toto si surorile lui, vor avea ocazia unei vizionări la Noaptea Albă. Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri). O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București. Premiera internațională de la Festivalul de Film de la San Sebastian din 2014 a fost urmată de numeroase selecții și premii în festivalurile de film renumite din toată lumea, în România fiind recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film documentar la Gala Premiile Gopo 2015.

Lista documentarelor ce vor rula în cadrul nopții de 18 septembrie este continuată de Omul pasăre, regizat de Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea, ce îl prezintă pe „Mami” Mihăiţă Nicolae, care, la vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă pilot român aflat încă în activitate și doreşte să câştige pentru a zecea oară campionatul naţional de planorism. Participarea lui va marca un record pentru aviaţie şi va însemna încă o victorie importantă în lupta sa cu timpul. Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Iubitorii de film românesc sunt așteptați pe 18 septembrie în 8 locații din București: CINEMA STUDIO, CINEMAPRO, CINEMA ELVIRE POPESCO, MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN, SALA ARCUB, DIANEI | 4, J’AI BISTROT, DESCHIS GASTROBAR.

În Cluj-Napoca, cinefiilii vor putea viziona filme româneşti în Noaptea Albă la CINEMA VICTORIA și CASA TIFF.

Cinema City Micile Voci Mari 2Cinema City lansează cea mai tare provocare pentru copii: dublarea a două personaje din superproducţia „Crăiasa Zăpezii 3D”

Ai un copil super-talentat şi spontan, căruia îi plac filmele? Oferă-i șansa de a ajunge vedetă. În luna septembrie, în cadrul celei mai noi campanii dedicate copiilor entuziaşti şi ambiţioşi, dornici să ajungă viitoare staruri şi care au între 8 şi 16 ani, Cinema City caută „Micile Voci Mari”, oferindu-le acestora ocazia extraordinară de a dubla două personaje dintr-un celebru film de animaţie.

„Dacă în desenele clasice se punea accentul pe apropierea vocii actorului de specificul personajului animat, în ultima perioadă, la crearea poveştii se iau în considerare şi cei care urmează să interpreteze vocile, iar ei sunt de obicei actori foarte cunoscuţi. Cinema City România însă dorește să descopere noi voci și de aceea demarăm o campanie inedită. Dorim să găsim vocea potrivită și îi provocăm pe părinți să își înscrie copiii la concursul nostru. Vor avea parte de o experienţă specială, pentru că personajele sunt simpatice şi replicile sunt amuzante. Copiii se vor distra şi vor avea parte de o șansă reală de a face parte dintr-o echipă de actori”, a declarat Ioana Ionescu, Marketing Manager al Cinema City România.

În prima etapă de concurs, în perioada 11 septembrie – 30 septembrie, Cinema City organizează o preselecție în urma căreia vor fi aleși 10 copii (cinci fete și cinci băieți) care vor avea ocazia să dea o probă într-un studio de înregistrări alături de profesionişti. Tot ce trebuie să facă părinții este să acceseze platforma micilevocimari.cinema-city.ro, unde să înscrie copilul la concurs şi să îl pregătească pentru proba de voce. Ulterior, trebuie să aleagă unul dintre cele patru filme disponibile pe platformă, să descarce textele pe care copilul urmează să le citească iar apoi, copilul se va înregistra interpretând propria versiune de dublaj.

Patru filme despre prietenie, eroi de basm, magie și speranță pot alege concurenții pentru susţinerea probei: „Pene Galbene 3D”, „Mune: Gardianul Lunii 3D”, „Blinky Bill: Koala cel poznaș 3D” și „Albinuța Maya 3D”.

În final, cei mai talentaţi doi copii (o fată și un băiat) îşi vor vedea visul împlinit şi vor dubla câte un personaj din superproducția „The Snow Queen – Crăiasa Zăpezii 3D”, care va avea premiera în România în luna noiembrie a acestui an.

Mai multe detalii pot fi găsite pe website-ul http://www.micilevocimari.cinema-city.ro/

KineDokKineDok se extinde în Galați, Hunedoara, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc

Seria de proiecții de film documentar din Europa Centrală și de Est continuă în septembrie, sub marca KineDok, în mai multe orașe din România, dar și în Cehia, Croația, Slovacia și Ungaria. În România, KineDok este un proiect coordonat de Asociația One World Romania și funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar în medii informale. Alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, fiecare proiecție invită participanții la discuții.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile. În București, un card de fidelitate vă aduce, după participarea la cinci proiecții, un DVD din colecția One World Romania.

LOCAȚII NOI: În a doua jumătate a lunii septembrie, patru orașe se alătură circuitului KineDok:

  • Joi, pe 17 septembrie, încep proiecțiile săptămânale din Galați, la Muzeul de Artă Vizuală (Str. Tecuci, nr. 7).
  • Joia următoare, pe 24 septembrie, are loc prima proiecție din Miercurea Ciuc, la Muzeul Secuiesc al Ciucului (Piața Cetății, nr. 2).
  • O nouă confirmare o reprezintă proiecțiile din Hunedoara, de la CAFÉ dART (Str. Mihai Viteazul, nr. 43), în fiecare miercuri începând cu 30 septembrie.
  • Tot pe 30 septembrie încep și proiecțiile de la Odorheiu Secuiesc, în Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipale (Piaţa Kőkereszt, nr. 2), cu sprijinul Asociației Culturale Fundația Bibliofil.

INVITAȚI:

  • Vlad Petri, regizorul documentarului București, unde ești?, despre protestele locale din 2012, își va prezenta filmul pe 14 septembrie (19:00) la Sfântu Gheorghe.
  • Andrea Culková, regizoarea filmului Sugar Blues, va fi alături de public la proiecția din București, la Acuarela, pe 30 septembrie (19:00).

PROGRAM: În perioada 14 – 30 septembrie au loc 30 de proiecții KineDok România.

Arad Fabrica Teba
18 septembrie, 20:00, Epuizați

Brașov Cinemateca Patria
18 septembrie, 20:00, București, unde ești?

Brăila The Music Pub
14 septembrie, 20:30, Sânge
21 septembrie, 20:30, Sugar Blues
28 septembrie, 20:30, Epuizați

București
15 septembrie, 19:30, Normalizarea (Cinema Elvire Popesco)
15 septembrie, 20:00, Epuizați (J’ai Bistrot)
17 septembrie, 19:00, Lumea lui Daniel (Spațiul Public European)
22 septembrie, 19:30, Sânge (Cinema Elvire Popesco)
24 septembrie, 19:00, Normalizarea (Spațiul Public European)
29 septembrie, 20:00, Fericiți până la adânci bătrâneți (J’ai Bistrot)
30 septembrie, 19:00, Sugar Blues (Acuarela)

Cluj-Napoca Casa TIFF
24 septembrie, 20:00, Lumea lui Daniel

Constanța – City HUB Biblioteca Colorată
18 septembrie, 20:00, Sugar Blues

Galați – Muzeul de Artă Vizuală
17 septembrie, 18:00, Epuizați
24 septembrie, 18:00, aici… adică acolo

Hunedoara – CAFÉ d’ART
30 septembrie, 20:00, aici… adică acolo?

Iași Casa de Cultură „Mihai Ursachi”
17 septembrie, 19:00, București, unde ești?
18 septembrie, 19:00, 1989

Miercurea Ciuc – Muzeul Secuiesc al Ciucului
24 septembrie, 20:00, aici… adică acolo

Odorheiu Secuiesc – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipale
30 septembrie, 17:00, 1989

Oradea Moszkva Cafe
17 septembrie, 21:00, Epuizați
24 septembrie, 21:00, aici… adică acolo

Sfântu Gheorghe Casa de Cultură Municipală
14 septembrie, 19:00, București, unde ești?

Târgu Mureș J’ai Bistrot
15 septembrie, 20:00, București, unde ești?
29 septembrie, 20:00, Epuizați

Timișoara
15 septembrie, 20:00, aici… adică acolo (Ambasada)
16 septembrie, 20:00, Epuizați (Aethernativ)
23 septembrie, 20:00, Lumea lui Daniel (Aethernativ)
30 septembrie, 20:00, Joanna (Aethernativ)

Articole similare

PSIHOatelier: Cuplul de Tango. Despre arta conexiunii in relatie, cu Traian si Anca Ionescu, instructor de tango

Jovi Ene

Prognoza pe luna asta: se anunță averse intense de filme & seriale noi | Octombrie pe Netflix

Jovi Ene

DELISHOW – Fashion and Culinary Mash-up

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult