Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (27 noiembrie – 3 decembrie 2017)

Știrile săptămânii: Filmul românesc ocupă Grand Cinema & More; Sebastían Lelio propune un film îndrăzneț despre identitate sexuală: „O femeie fantastică”; „Marița” s-a lansat de Ziua Națională în 19 orașe din țară; Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit 4 – 9 decembrie; Programul KineDok în luna decembrie.

Filmul românesc ocupă Grand Cinema & More

De ziua lor, Grand Cinema & More mulțumește românilor pentru pasiunea pe care o pun în cinematografie – atunci când creează filme, dar și atunci când le savurează. Tocmai de aceea, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie o selecție de 7 filme românești va reveni în programul cinematografului, iar biletele vor fi accesibile la un preț promoțional.

Timp de 4 zile, filmul românesc ocupă Grand Cinema & More, unde vizitatorii sunt așteptați cu unele dintre cele mai apreciate producții autohtone ale ultimilor ani, care îi vor purta între dramă, comedie și film de acțiune.

De la umorul aproape absurd generat de obsesia marelui cutremur, la fantasticul unei călătorii la finalul căreia redescoperi bucuria de a trăi sau la întreg parcursul regăsirii sau despărțirii de părinți, filme precum 6,9 pe Scara Richter, Un pas în urma serafimilor, La drum cu tata, Marița, Octav, Aniversarea și Hawaii vor putea fi urmărite din nou în cinema, la prețul special de 16 lei.

Am vrut să ne bucurăm de ziua noastră așa cum numai un cinematograf ar putea – sărbătorind filmul, pe cei care îl produc și pe cei din fața ecranului. Și ne place să credem că am și reușit. Experiența demersurilor similare din anii anteriori ne confirmă un lucru care ne bucură, acela că românii iubesc cinematografia autohtonă, așa că, timp de un weekend, aducem în cinematograf unele dintre cele mai apreciate lansări românești din ultimii 2 ani”, a declarat Simona Manea, Entertainment Business Unit Marketing Director.

Programul complet al filmelor este disponibil pe grandentertainment.ro, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și din cinematograf.

Despre Grand Cinema & More

Grand Cinema & More, situat în Băneasa Shopping City, acoperă o suprafaţă totală de ​​14.000 mp şi are o capacitate de 2.600 de locuri, dispunând de 13 săli performante, cu locuri ultra-confortabile, capabile să ofere vizionări de film la o calitate premium, adaptate așteptărilor fiecărui spectator.

Grand Cinema & More este mai mult decât un simplu cinematograf. Pe lângă filmele de calitate și tehnologia audio-video de ultimă generație, cinematograful din Băneasa Shopping City este primul din România care a dezvoltat o stagiune de evenimente culturale, producții proprii sau transmisiuni directe de pe marile scene ale lumii, care cuprinde spectacole de teatru și teatru pentru copii, operă, balet, spectacole de improvizație și evenimente speciale.

Pentru mai multe informaţii privind programul filmelor şi al tuturor activităţilor din cinematograf, vizitaţi www.grandentertainment.ro și pagina de Facebook a Grand Entertainment www.facebook.com/GrandCinemaDigiplex.


Sebastían Lelio propune un film îndrăzneț despre identitate sexuală: „O femeie fantastică”

După „Gloria”, un film cu care a câștigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu „O femeie fantastică”, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. „O femeie fantastică” va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film. Trailer: https://goo.gl/KNE8nq

Marina (Daniela Vega) este o tânără chelneriţă şi cântăreaţă aspirantă. E îndrăgostită de Orlando (Francisco Reyes), un bărbat cu două decenii mai în vârstă. Orlando moare pe neaşteptate şi, în loc să-şi plângă iubitul, Marina trebuie să înfrunte suspiciuni. Familia lui nu are încredere în ea. O poliţistă investighează dacă nu cumva a fost implicată în moartea lui Orlando. Fosta lui soţie îi interzice să vină la înmormântare. Marina este o femeie transexuală şi pentru rudele lui Orlando identitatea ei sexuală este o aberaţie, o perversiune. Marina trebuie să lupte pentru a putea fi ea însăşi.

Pe cât de plin de elemente psihologice și sociale este acest pe film, pe atât de mult este presărat și cu momente melodramatice, pline de culori strălucitoare și umbre emoționale. Lelio folosește o gamă bogată de dispozitive vizuale și sonice pentru a scoate în evidență viața privată a unei femei care este prea ușor ignorată de societatea patriarhală de masă. Directorul de imagine Benjamín Echazarreta o prezintă pe Marina într-o serie de tablouri inedite, variind de la naturalismul curat până la artificiul fumător, diferitele imagini reflectând nu doar identitatea ei divizată în ochiul publicului, ci și felul în care se vede pe sine.

“Este un film fantastic. Daniela Vega, actrița, este fantastică în film. Puteți să mă citați oriunde, cu semne de exclamare dacă trebuie. Munca mea aici este terminată. Ok, nu chiar. “O femeie fantastică” este o poveste directă despre auto-afirmare și sfidare, și un studiu complex al nuanțelor identității” declară  A. O. Scott în cronica sa de pe The New York Times.

După premiera din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, filmul O femeie fantastică” a câștigat imediat o mare parte din public pentru modul sincer și brutal prin care expune o realitate greu de recunoscut. Prezența în cadrul competiției festivalului de la Berlin a fost recompensată cu trei premii – “Mențiunea specială a Juriului Ecumenic”, “Cel mai Bun Scenariu” și “Cel mai Bun Lungmetraj”. Aceste distincții au fost completate cu un premiu în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastán (“Cel mai Bun Film Latino American”).

„O femeie fantasticăva fi distribuit în cinematografele din România din 8 decembrie, de Transilvania Film.


„Marița” se lansează de Ziua Națională în 19 orașe din țară

„Marița”, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în rolurile principale, va rula în 19 orașe din țară, începând de vineri, 1 decembrie.

Filmul va rula în București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema and More Băneasa, Hollywood Multiplex, Movieplex, Happy Cinema, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One), Buzău (Happy Cinema), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex Tomis), Focșani (Happy Cinema), Gura Humorului (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Lugoj (Cinema “Bela Lugosi”), Pitești (Cinema Trivale), Sibiu (Teatrul Gong), Slobozia (Casa de Cultură), Suceava (Cinema City, Cinema Modern), Târgu Mureș (Cinema Arta), Timișoara (Casa Artelor) și Vaslui (Cityplex).

Lungmetrajul va rula în avanpremieră, joi, 30 noiembrie, de la ora 19.30, la Grand Cinema and More Băneasa din București și la Cinema Arta din Arad.

Actorul Alexandru Potocean va fi prezent la proiecția de la Teatrul Gong din Sibiu, duminică, 3 decembrie, începând cu ora 19.00.

Filmul îl are în centru pe Costi, care alege să îl viziteze, în ajunul Sărbătorilor, pe tatăl lui, Sandu. Împreună, cei doi ajung să se întâlnească cu restul familiei şi, după un drum lung, petrec o seară în care deapănă amintiri.

„Marița” a câștigat, la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary 2017, Premiul Juriului FEDEORA pentru cel mai bun lungmetraj din competiţia „East of the West”.  Filmul a primit și Trofeul Anonimul, la ediția de anul acesta a festivalului de la Sfântu Gheorghe.

Producția va fi distribuită în cinematografele din toată țara de microFILM.

Cu o imagine semnată de Luchian Ciobanu, filmul îi are în distribuție pe actorii Adrian Titieni, Alexandru Potocean, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea.

Scenariul a fost scris de Anca Buja și Cristi Iftime, montajul a fost realizat de Dragoș Apetri, designer de costume Alexandra Alma Ungureanu, machiajul Maria Andreescu, scenografia Mălina Ionescu iar sunetul a fost semnat de Dan-Ștefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru și Florin Tăbăcaru. Producători Ada Solomon și Radu Stancu.

„Marița” este o producție Hi Film Productions, în coproducție cu deFILM, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Programul MEDIA – EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene, Băneasa Developments SRL, Zenith Romania, BCR, Bilka Steel, savana, Henkel Romania, Dr. Oetker, Alexandrion Grup România, UNIQA Asigurări, Fashion Days.


Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit 4 – 9 decembrie

A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC “I.L.Caragiale”  București va debuta pe data de 5 decembrie, la Sala ATELIER din cadrul UNATC  (str. Matei Voievod 75-77).

După deschidere, în următoarele patru zile, publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România, Israel, Polonia, Turcia, SUA, Iran, Belgia, China, Argentina, Spania, India Rusia, unele dintre cele mai prestigioase școli de cinema din lume având filme în competițiile festivalului.

Miza competiției este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie „Cristian Nemescu”, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet „Andrei (Otto) Toncu” sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.

Ne puteți găsi pe festival-­‐cinemaiubit.ro sau pe pagina noastră de facebook: Festivalul Cinemaiubit.


Programul KineDok în luna decembrie

Proiecţiile de film documentar din Europa Centrală şi de Est sub marca KineDok continuă în România până pe 16 decembrie, dar și în celelalte țări participante la proiect: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Norvegia și Bulgaria. Între timp, la următoarele proiecții intrarea rămâne liberă și, totodată, aveți ocazia să participați la tombolele din locațiile partenere unde puteți câștiga un DVD marca One World RomaniaProgramul KineDok va continua și în 2018  – ediția cu nr. 4 – cu o serie nouă  de filme.

Pe parcursul acestui an, filmele propuse de programul KineDok au ajuns la pasionații de filme documentare din 21 de orașe din țară, în 29 de locații partenere, fără ajutorul cărora nu ar fi existat cele 205 de proiecțiiorganizate din martie 2017 până la sfârșitul lunii decembrie. Totodată, la finalul proiecțiilor au avut loc discuții alături de invitaţi români şi străini – jurnalişti, experţi din diferite domenii pe problemele dezbătute, cât și regizori sau protagoniști ai filmelor din selecție, din care merită amintiți: Kristina Meggyes – regizor ”Aceia”, Tonci Gacina – regizor ”Turism!”, Monica Lăzurean-Gorgan – regizor „Doar o răsuflare” și Victor Purice – protagonistul „Cinema, Mon Amour”.

Printre orașele în care vor avea loc proiecțiile Kinedok în această lună se numără Alba Iulia, Arad, București, Cluj-Napoca, Comănești, Miercurea Ciuc, Reșița și Târgoviște.

Programul ultimelor proiecții din 2017 în cadrul Kinedok powered by One World Romania este următorul:

Alba Iulia
2 decembrie – Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret – Muzeul Național al Unirii

Arad
6 decembrie – Copiii lui Cain – Asociația CitiZenit

București
14 decembrie – Cinema, mon amour – Spațiul Public European

Cluj-Napoca
15 decembrie – Liberi – Fabrica de Pensule

Comănești
8 decembrie – Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret – Centrul Europe Direct

Iași
5 decembrie – FC Roma – Meru Iași

Miercurea Ciuc
7 decembrie – Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret – Muzeul Secuiesc al Ciucului

Reșița
16 decembrie – Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret – Muzeul Cineastului Amator

Târgoviște
8 decembrie – Liberi – Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”

O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în orașele mici, de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al pub-urilor, galeriilor și al altor locuripopulare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți din diferite domenii. KineDok România este coordonat de Asociaţia One World Romania şi funcţionează ca o platformă de distribuţie alternativă de film documentar în medii informale.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 – 31 decembrie 2017)

Jovi Ene

Prima zi de proiectii la One World Romania

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (6 – 12 mai 2019)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult