Știrile săptămânii: Festivalul ”Lună plină” a ajuns la ediția a patra; Caravana NexT pornește spre nouă orașe din țară; Regal al filmului românesc la Oneşti, în perioada 3 – 9 august a.c.; Au început filmările pentru ”Câini”, debutul regizorului Bogdan Mirică în lungmetraj; Yol, un film controversat, de trei ori premiat la Cannes, în deschiderea Divan Film Festival 2015.
Festivalul ”Lună plină” a ajuns la ediția a patra
Cea de-a 4-a ediție Festivalului de Film Fantastic „Lună Plină” va avea loc în perioada 14-16 august la Biertan, în Transilvania.
Vreme de un weekend, fanii cinema-ului de gen și nu numai vor avea parte de proiecții în aer liber, petreceri, cântări, plus o nouă ediție a deja consacratelor Jocuri ale groazei, toate acompania de de-acum tradiționalul târg cu produse specific locale.
Anul acesta, ostilitățile sunt deschise de filmul franțuzesc „Horsehead”, de Romain Basset, premiat pentru regie la Fantasporto 2015, și cu Catriona MacColl, Murray Head și Philippe Nahon în distribuție.
O altă premieră românească, tot în exclusivitate la Biertan, este deranjantul thriller belgian „Cub”, de Jonas Govaerts, premiat pentru regie la Sitges 2014 și lansat în celebra secțiune „Midnight Madness” de la Toronto.
Highlight-ul acestei ediții se anunța a fi „The Night of the Creature Features”, un maraton sanglant care salută trei clasice incontestabile dar de factură diferită, a căror trăsătură comună ar fi faptul că vor ține spectatorii, o vreme, departe de apă. În ordinea numerelor de pe tricou: „Jaws”/„Fălci” (1975, regia Steven Spielberg), proiecție aniversară la 40 de ani de la premieră, într-o versiune restaurată digital; „Piranha” (1978, regia Joe Dante), practic un omagiu satiric adus anteriorului; și „Alligator” (1980, Lewis Teague), proiecție aniversară la 35 de ani de la premieră.
Restul selecției și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate marți, 4 august. Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro.
Caravana NexT pornește spre nouă orașe din țară
Caravana Filmelor NexT pornește la drum pentru al doilea sezon și duce o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute în cadrul Festivalului de Film NexT în nouă orașe din țară. După nouă ediții de festival, scoatem filmele la iarbă verde pentru picnic și cinema sub clar de lună, în perioada 8–27 august.
În mijlocul verii, natura este cel mai bun cinematograf. Proiecțiile vor avea loc în spații alternative, în parcuri, grădini, păduri sau pajiști, iar spectatorii sunt încurajați și în acest an să renunțe la scaune și să își așeze păturile pe iarbă.
Pentru fiecare dintre cele nouă orașe sunt programate câte două seri de proiecție: Piatra Neamț (8-9 august), Iași (10-11 august), Târgu Neamț (12-13 august), Târgu Mureș (14-15 august), Cluj Napoca (16-17 august), Oradea (19-20 august), Bistrița (21-22 august), Vatra Dornei ( 23-24 august) și Brașov (26-27 august).
Caravana se încheie cu o proiecție specială la București, pe 29 august. Filmele se vor întoarce în capitală, după o aventură prin nouă orașe în care publicul are rareori ocazia să vadă filmele de scurtmetraj sau în care cinematografele s-au închis demult.
În 2015, Caravana Filmelor NexT aduce spectatorilor săi patru programe de filme scurte cu povești de neuitat, perfecte pentru serile de vară.
- NexT Romanian Shorts
Șapte scurtmetraje românești mai vechi și mai noi, aplaudate la NexT, despre povești de familie ca-n viață. Și-un strop de fantezie.
- Oscars Night
O seară de gala cu covor roșu și reflectoare pentru cele cinci scurtmetraje de ficțiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în 2015.
- NexT Comedy Night
Filme scurte puse la păstrare în cămara festivalului sau de-abia scoase din cuptorul ediției de-abia încheiate, care să ne potolească pofta de râs.
- NexT Is Love
Serile de vară sunt făcute pentru a te îndrăgosti. Noi dăm tonul cu cele mai frumoase povești de dragoste de la NexT, proiectate la lumina stelelor.
Caravana Filmelor NexT a apărut ca o completare firească a Festivalului Internațional de Film NexT, a cărui misiune este să promoveze la nivel local, național și internațional cele mai inovatoare și creative producții de scurtmetraj. După ce mii de oameni s-au bucurat de filme în cele nouă ediții de până acum ale festivalului NexT, Caravana continuă misiunea NexT și duce scânteia NexT mai departe de București, din dorința de a ajunge la un public nou.
Și în acest an, accesul la proiecțiile din cadrul Caravanei Filmelor NexT este gratuit.
Regal al filmului românesc la Oneşti, în perioada 3 – 9 august a.c.
Pentru al treilea an consecutiv, „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” ajunge la Oneşti, în perioada 3 – 9 august a.c.
Programul va fi unul complex, cu proiecţii atât în aer liber (pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Oneşti, cu începere de la ora 21.00), cât şi în interior, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” (cu începere de la orele 10.00, 12.00, şi 18.00).
Pe parcursul a şapte zile, vor fi prezentate 25 de titluri, cinefilii fiind invitaţi să urmărească o bogată selecţie de filme, de la producţii clasice la filme contemporane, de la comedie la dramă, de la film istoric la filme pentru copii.
Va fi o săptămână dedicată exclusiv filmului românesc, o săptămână în care spectatorii se pot întâlni cu mari capodopere ale cinematografiei naţionale precum „Mihai Viteazul”, „Ciuleandra”, „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, dar şi cu cele mai recente producţii româneşti, lansate anul acesta: „Live”, regia: Vlad Păunescu, „Doar cu buletinul la Paris”, regia: Şerban Marinescu, „Cel ales”, regia Cristian Comeagă, programul proiecţiilor în aer liber fiind completat de filmul lui Horaţiu Mălăele, „Nunta mută”.
Şi, pentru ca sărbătoarea filmului românesc să fie completă, spectatorii din Oneşti se pot întâlni, în faţa ecranului, cu invitaţii speciali ai „Caravanei” de anul acesta: Dorel Vişan, Mircea Diaconu, Horaţiu Mălăele, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu şi regizorul Şerban Marinescu.
Accesul publicului este liber la toate proiecţiile.
„Caravana filmului românesc” este un proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia CineCultura şi MDV Audio Studio, la Oneşti fiind organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Oneşti.
Au început filmările pentru ”Câini”, debutul regizorului Bogdan Mirică în lungmetraj
Săptămâna aceasta au început filmările pentru lungmetrajul CÂINI, în regia lui Bogdan Mirică(BORA BORA, UMBRE).
CÂINI e o dramă-thriller care are loc în Romania rurală, aproape de granița cu Ucraina.
Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman e treptat martorul unor evenimente bizare, și o senzație generală de amenințare plutește în aer.
Rolurile principale sunt interpretate de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu.
„În clipa în care am citit scenariul și Bogdan mi-a spus că l-a scris gândindu-se la mine, aveam 87 de kg, și mi-am dorit foarte tare să fiu capabil să ajung în primul rând la aspectul fizic al personajului, mă gândeam cu mare bucurie dacă o să dau 10 kg jos, iar în clipele mai optimiste chiar 12. Am ținut un regim alimentar și atunci când am văzut că dă rezultate și că lucrurile merg într-un ritm foarte îmbucurător pentru mine, am început să fac multe plimbări pe jos, multă mișcare, si am început să mă pregătesc sufletește pentru personaj, să caut să văd ce avem noi în comun. Și asta mă duce undeva în tinerețea mea, la începutul anilor 80; e același gen de personaj, dar cu 40 de ani mai bătrân. „ a declarat actorul Gheorghe Visu despre rolul pe care îl interpretează, în prima lui zi de filmare la CÂINI.
Mirică a știut foarte bine ce actori și-a dorit să găsească în procesul de casting: “Îmi trebuiau actori care să aibă o fibră aparte, de virilitate mocnită, care oricând poate exploda. Vorbesc de potențialitatea lor artistică, nu de realitate.”
Filmările vor dura aproximativ o lună de zile și vor avea loc în judetul Buzău, lângă Râmnicu Sărat, și în apropiere de București (Călugăreni, Mereni, Ghimpați).
Scenariul este semnat de Bogdan Mirică, iar directorul de imagine al filmului este Andrei Butică (Poziția Copilului, UMBRE), cu care Mirică a colaborat și la serialul HBO, UMBRE. Scenografia îi aparține Augustinei Stanciu (Aferim!).
Producția este asigurată de Marcela Ursu(42 Km Film), în coproducție cu Ellie Meirovitz (EZ FILMS(FR)) și Stephan Komandarev (ARGO FILMS(BG)). Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), CNC Franța (Centre national du cinéma et de l’image animée), CNC Bulgaria, Canal +, EURIMAGES și Fundația GAN(FR).
„Am început sa scriu la CÂINI acum vreo 4 ani – a stat, a gestat în mine, l-am scris, l-am transformat, l-am stilizat. Când scriu, îmi place să las scenariul să dicteze propriul lui ritm – bineînteles că în cazul de față, dincolo de scris, a fost vorba și de timpul necesar finanțării. Locurile pe care le-am gasit pentru filmare sunt extensia geografică a unor psihologii malformate, lipsite de emoție și umanitate. “ , a declarat regizorul și scenaristul Bogdan Mirică.
Premiera în România va avea loc în 2016.
Yol, un film controversat, de trei ori premiat la Cannes, în deschiderea Divan Film Festival 2015
Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară revine între 21 – 30 august, la Craiova și Cetate, cu o selecție eclectică de filme balcanice unite sub tema celei de-a șasea ediții: “Drumuri și răspântii”.
Încă de la prima ediție, Divan Film Festival s-a angajat într-o aventură de ”arheologie” spirituală și artistică, propunându-și să redescopere cinematografia țărilor balcanice îndeosebi prin creațiile – mai mult sau mai puțin recente – care, din pricina unor conjuncturi istorice tulburi, au rămas inaccesibile sau nu îndeajuns cunoscute publicului de la noi și uneori chiar specialiștilor.
Nici cea de-a VI-a ediție a Divan Film Festival nu-și abandonează misiunea asumată. Astfel, din selecția de anul acesta face parte lungmetrajul regizorului turc Yılmaz Güney, Yol (Drumul). Filmul a câștigat trei premii la Cannes în 1982 și a fost regizat conform instrucționilor transmise de Yılmaz Güney (ce se afla în închisoare, acuzat de crimă împotriva unui judecător) asistentului său, Şerif Gören. În acest fel, istoria cinematografiei a consemnat Yol drept prima creație din Turcia care a câștigat Palme D’Or la Cannes (plus Premiul FIPRESCI și mențiune specială din partea Juriului Ecumenic)
Filmul portretizează oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână. Yol a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris și scenariul din închisoare.
Pentru a-și termina filmul, Güney a evadat în 1981; după ce a recuperat filmările de la co-producătorul Şerif Gören, a fugit în Elveția și ulterior în Franța, unde a terminat montajul. Ca urmare, Yol este o producție franceză, a fost propus din partea Elveției pentru selecția celei de-a 55 ediții a Oscarurilor și a fost interzis în Turcia până în 1999.
Proiecția filmului Yol va avea loc după Gala de deschidere a celei de-a șasea ediții a Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, vineri, 21 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat.
Regizorul grec Pantelis Voulgaris este și el prezent în selecția Divan Film Festival cu două filme: Nyfes/ Miresele (2004) și Little England/ Mica Anglie (2013).
În Nyfes povestea se petrece în 1922 și ne-o prezintă în primplan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, una din 700. La bordul navei King Alexander, aceasta se îndrăgostește de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soțul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eșuată. Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american Homeland. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.
În Little England/ Mica Anglie două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar și cea a anilor 1950. Little England a fost un succes de box office în Grecia, încheind anul 2013 pe locul doi în clasamentul general și pe primul loc în clasamentul filmelor grecești. Mica Anglie s-a bucurat și de succes de critică atât la nivel domestic cât și peste hotare.
Boyd van Hoeij de la Hollywood Reporter spune despre Little England că este filmul unei femei, în cel mai bun sens al cuvântului.
Little Englanda câștigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum și alte șase premii din partea Academiei de Film Elene.
Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august șiva începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival