Știrile săptămânii: „Pixadores” – Premiul One World Romania 2015; Kung Fu, muzică și cele mai bune scurtmetraje europene la NexT 2015; Nicodim Ungureanu este un securist manipulator în “Cel ales”; De la Berlin la Cinepolitica – un thriller despre atentatul eșuat asupra lui Hitler, în deschidere; Număr record de filme la NexT 2015: 36 de scurtmetraje concurează pentru premiile festivalului.
„Pixadores” – Premiul One World Romania 2015
Duminica seara s-a incheiat cea de-a opta editie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. In 3 cinematografe din Bucuresti am urmarit 42 de filme documentare, cele mai multe aratate in premiera in Romania. Timp de 6 zile am redescoperit centrul capitalei din perspectiva demolatorilor de istorie. Am petrecut o saptamana in compania a 28 de invitati care si-au prezentat filmele in fata publicului bucurestean si am discutat minute in sir despre filmele abia vazute in toate salile de pe „kino-maidan”.
Juriul de liceeni al festivalului One World Romania a acordat pentru al treilea an consecutiv, premiul „Best Karma Award”. Documentarul premiat este „Pixadores”, in regia lui Amir Escandari. Teodora, Ligia, Daniela, David si Ionut au inmanat trofeul producatoarei filmului, Miia Haavisto – anul acesta o macheta a „kino-maidanului”. Trofeul celei de-a opta editii a fost realizat de Ilinca Paun Constantinescu impreuna cu Atelier 13.
Cei 5 jurati au motivat duminica seara decizia lor, astfel : „Documentarul pe care l-am ales e un film pe care il poti uri cu usurinta, deoarece pare o alegere previzibila pentru niste adolescenti, prin prisma subiectului sau. In acelasi timp este si un film pe care e greu sa nu-l iubesti, pentru ca ne reprezinta. Desi subiectul pare foarte specific, in realitate nu este – este un film despre lucrurile in care cred adolescentii si in care adultii ar trebui sa nu uite sa creada. Ce ne-a invatat pe noi filmul castigator este ca educatia nu trebuie sa inceapa neaparat din scoli sau institutii private si ca ea poate incepe si pe maidan.”
Miia Haavisto, dupa primirea trofeului One World Romania 2015, ne-a spus ca: „Este primul trofeu pe care il primeste filmul nostru si e cu atat mai important pentru ca vine din partea unui juriu atat de tanar.”
Pentru cei care n-au putut ajunge la festival sau pentru cei care vor sa revada momente de la evenimente si interviuri cu participantii celei de-a saptea editii, am pregatit o galerie foto si video. Galeriile sunt in curs de updatare, asa ca va invitam sa ramaneti aproape de festival si dupa terminarea lui.
Incepand de luni, 30 martie, ne intalnim la Centrul Ceh din Bucuresti, cu reluari ale unor filme prezentate in cea de-a opta editie a festivalului. Ramaneti conectati la „kino-maidan” pentru a primi noutati despre programul reluarilor One World Romania.
Kung Fu, muzică și cele mai bune scurtmetraje europene la NexT 2015
Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.
Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă.
Între 15 și 19 aprilie, în noul program Kung Fu NexT, spectatorii vor savura scurtmetraje de acţiune care parodiază cinema-ul asiatic de gen, „filme cu bătăi”, cu iconografie kung fu, comedii care arată cât de tare a pătruns în cultură forma aceasta de cinema popular. Do Kwan Tae e o parodie delicioasă a filmelor cu bătăi, Schupakface: Genesis – a blockbusterelor cu supereroi; în Salvation, o femeie își căsăpește răpitorii în stilul eroinei din Resident: Evil, iar în multipremiatul Le Petit Dragon, fantoma lui Bruce Lee reînvie, doar că în forma unei jucării. Cele șapte filme din Kung Fu NexT vor fi proiectate sâmbătă, 18 aprilie, ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco, și duminică, 19 aprilie, ora 20.00, la J’ai Bistrot.
Muzica, sunetele și ritmul au un rol central în filmele din NexT Beat. Noua secțiune cuprinde opt scurtmetraje, printre care Una furtiva lagrima, în care pești pe cale să fie gătiți cântă cu vocea lui Caruso, Carpe Jugular, un excelent musical în care ringul de dans e un sângeros câmp de luptă, Je sens le beat qui monte en moi, cu o tânără, ghid turistic, care suferă de o boală bizară – la orice melodie, simte impulsul incontrolabil de a dansa, și emoționantul La Vie parisienne, un musical despre un trio amoros, în stilul filmelor lui Christophe Honoré. Scurtmetrajele din NexT Beat vor rula duminică, 19 aprilie, ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.
Revine la NexT, ca în fiecare an, programul Short Matters!. Cele mai bune scurtmetraje europene, premiate în marile festivaluri și nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) pot fi vizionate în premieră la București, la Institutul Cultural Român, joi, 16 aprilie, de la ora 18.00. În programul inițiat de EFA se află și câștigătorul The Chicken (r. Una Gunjak), selecționat la Cannes, în Semaine de la Critique, și recompensat cu peste 25 de premii. Este drama emoționantă a unei fetițe și a mamei ei, în Sarajevo anului 1993.
Pride (r. Pavel Vesnakov), marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014, cel mai important festival de scurtmetraje, redă confruntarea dintre un bunic, fost general, și nepotul homosexual; documentarul Shipwreck (r. Morgan Knibbe), premiat la Locarno, surprinde urmele coșmarului din portul Lampedusa, când 360 de imigranți africani au murit înecați; comedia neagră animată The Missing Scarf (r. Eoin Duffy) s-a aflat și pe lista scurtă la Oscar, iar surprinzătorul Taprobana (r. Gabriel Abrantes) vine de la Berlinale.
Nicodim Ungureanu este un securist manipulator în “Cel ales”
Îndrăgitul actor Nicodim Ungureanu joacă rolul lui Escu, un securist cu ștate vechi și strategii bine gândite, în cel mai recent film al regizorului Cristian Comeagă. “Cel ales” urmează a se lansa în cinematografele din România pe 24 aprilie.
Actor al Teatrului din Constanța, cunoscut publicului pentru rolurile din “Milionari de weekend”, “Păcală se întoarce”, “Marilena” sau “Cele ce plutesc”, Nicodim Ungureanu dovedește în “Cel ales” capacitatea de a fi un actor cameleonic, prea puțin remarcat față de cât ar fi meritat și are șansa marii lovituri: un rol ce poate deveni memorabil prin scriitură, dar mai ales prin interpretare. “Escu” este întruparea răului în forma sa cea mai sălbatică, dar și perversă, căci e ascunsă sub un chip bonom și-n vorbe mucalite.
„Toată lumea, după ce s-a terminat castingul, mi-a spus că eram singurul care puteam face rolul. Lucrul ăsta m-a flatat și mi-a dat niște emoții care nu m-au părăsit nici după film, nici acum și care sper să mă lase în pace când filmul va ieși la public. E ceva pentru un actor să zică toată lumea: da, tu trebuia să faci rolul ăsta. Pentru mine, e ca un premiu”, declară Nicodim Ungureanu.
Pare vecinul pe care-l întâlnești la lift, sau în stație. Se mișcă și vorbește de parcă ar vrea să ascundă faptul că e actor. Și ce actor…! “În orice rol ar fi distribuit, de la simple apariții la roluri de prim plan, în comedii sau în drame, jucând personaje simpatice sau unele detestabile, Nicodim Ungureanu are darul de a domina ecranul, știința de a fi aparte rămânând mereu de-acolo”, declară regizorul Cristian Comeagă.
Pe 24 aprilie, data premierei filmului “Cel ales”, Nicodim Ungureanu va da viață pe marele ecran unuia din cele mai atrăgătoare dar și mai respingătoare personaje negative din filmul românesc contemporan.
“Escu aduce o lume care începe într-o epocă și îți dă senzația că nu se termină niciodată. Și chiar așa e. Vine de undeva, și nu știi unde se termină. Escu există în orice epocă, în orice perioadă. Nu e ca un rău necesar. Trebuie să fie. Nu poți trăi fără Escu. Iar el este așa datorită slăbiciunilor oamenilor. El vede slăbiciunile înainte să stea de vorbă cu omul”, spune Nicodim Ungureanu.
Alături de Nicodim Ungureanu, “Cel ales” îi aduce pe marile ecrane pe actorul Bogdan Stanoevici, vedeta de televiziune Laura Cosoi și Olimpia Melinte.
Film de acțiune cu multe momente dramatice, cu tentă polițistă dar și cu accente comice, “Cel ales” povestește într-o manieră surprinzătoare duelul peste decenii între un transfug devenit asasin și cel care l-a recrutat, lupta unui individ cu sistemul diabolic care i-a confiscat și i-a demolat metodic existența.
Produs de Domino Film, companie “răspunzătoare” pentru trei din filmele lui Nae Caranfil: “Asfalt tango”, “Filantropica” și “Restul e tăcere”, dar și pentru comediile “Tache” și “La bani, la cap, la oase” și distribuit de InterComFilm Distribution, “Cel ales” va fi lansat în România pe 24 aprilie, pe 50 de ecrane din întreaga țară.
De la Berlin la Cinepolitica – un thriller despre atentatul eșuat asupra lui Hitler, în deschidere
13 Minutes/ Elser, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, deschide Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica pe 26 aprilie, ora 20.30, la Cinema Studio din București. Thriller-ul despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în afara competiției, și va rula pentru spectatorii români în premieră, la puțin timp după lansarea lui în Germania. Cea de-a patra ediție a festivalului va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco.
„13 minute care ar fi putut schimba cursul istoriei” – o istorie fascinantă, mai puțin cunoscută publicului larg, este adusă pe ecrane de regizorul unor producții ca Das Experiment sau Downfall. Pe 8 noiembrie 1939, un muncitor, Georg Elser (Christian Friedel), a plasat o bombă artizanală într-un local în care Hitler urma să țină un discurs. Însă liderul nazist și-a schimbat programul pe neașteptate și bomba a explodat cu 13 minute după plecarea sa, omorând alți opt oameni. „E o poveste bine construită despre un erou german singuratic, care a încercat să-l elimine pe Adolf Hitler în 1939 – un fel de prequel la nebunia finală din Downfall”, notează „Screen Daily”. Georg Elser a murit înainte de finalul războiului, pe 9 aprilie 1945, într-un lagăr de concentrare. Este și ziua în care filmul va avea premiera în cinematografele din Germania.
Oliver Hirschbiegel este unul dintre cei mai cunoscuți regizori germani, multi-premiat pentru Das Experiment (2001) și Downfall (2004), un film despre ultimele zile ale lui Hitler, cu Alexandra Maria Lara, nominalizat la Oscar. 13 Minutes marchează întoarcerea sa la filmele în limba germană, după trei producții în engleză: The Invasion (2007), Five Minutes of Heaven (2009), distins cu premiul de regie la Sundance, și Diana (2013).
Sub conceptul „arena”, Cinepolitica va aduce în premieră filme noi pe teme politice și va organiza dezbateri, punctând subiecte fierbinți ale momentului, de la conflicul Rusia-Ucraina, la preluarea puterii de către Statul Islamic, în zone din Orientul Mijlociu. Un astfel de film este Timbutku, al lui Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscar și distins cu șapte trofee César, inclusiv pentru Cel mai bun film și regie. Inspirat din realitate, Timbuktu surprinde transformarea unui oraș din Mali preluat de jihadiștii din grupările Al-Qaïda au Maghreb islamique (Aqmi) și Ansar Dine. Fundamentaliștii islamiști au interzis plăceri simple, ca muzica sau fotbalul, și au impus reguli extreme, în special femeilor. Sissako, originar din Mauritania, a câștigat și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes 2014. Proiecția va fi organizată cu susținerea Cinémathèque Afrique a Institutului Francez.
Pe 27 aprilie, cu susținerea Ambasadei Ucrainei în România, ONG-ul Pământeni va lansa la Cinepolitica o campanie de strângere de fonduri – „Pământeni pentru Ucraina”. Cu acest prilej, vor fi proiectate documentarul Nadia noastră, despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deținută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, și scurtmetraje din seria Babylon’13 – Cinema of Civil Protest. Proiecțiile vor fi urmate de dezbateri.
Număr record de filme la NexT 2015: 36 de scurtmetraje concurează pentru premiile festivalului
146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT, în cele două competiții, internațională și națională. Criticii Irina Trocan și Andrei Rus au văzut peste 3.500 de scurtmetraje pentru a alcătui selecția ediției de anul acesta, care va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, în Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărturești, Garajul Ciclop. Programul complet va fi disponibil în curând pe www.nextfilmfestival.ro.
Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă.
Vor concura pentru trofeele NexT, în Competiția Internațională, 24 de filme din 17 țări, printre care Spania, Franța, Portugalia, Belgia, Israel, Polonia, Argentina sau Canada. Ca în fiecare an, selecția pune accent pe vocile originale, îndrăznețe și varietatea în genuri și abordare. Spectatorii se vor delecta cu o comedie romantică „până la tristul sfârşit” – She Was Like, He Was Like, un horror cu păpuși și exorcism – Ancha es Castilla, un „cine-tract” absurd şi curajos, cu trei femei indignate de scandalul crizei financiare – Et que ça saute!, drame conjugale și îndrăgostiri, o poveste neobișnuită despre cei care suferă de hipersensibilitate electromagnetică – Quiet Zone, sau o aplicație care ți-o aduce pe fata visurilor – 97%. Două filme românești intră în competiție: 12 zile, de Tudor Cristian Jurgiu, și Luna de miere, de Sebastian Mihăilescu.
Juriul Competiției Internaționale este format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului Ida, premiat recent cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecționerul Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), critic de film și cercetător, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu (Autoportretul unei fete cuminți), scriitorul și criticul de film François Bonenfant (Franța), jurnalista și muziciana Maria Balabaș, regizorul Eduardo Williams (Argentina), câștigătorul trofeului pentru coloană sonoră, anul trecut, cu Sunetul stelelor m-a uluit.
Pentru al doilea an, filmele românești au o competiție dedicată lor la Festivalul NexT. Anul acesta, 12 scurtmetraje intră în cursa pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc, acordat de Institutul Cultural Român, și Premiul Publicului pentru film românesc. Gabriel Achim (Visul lui Adalbert) își va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Carne de iepure, povestea unui halterofil de 45 de ani care își caută o parteneră printr-un anunţ matrimonial, Bogdan Drumea revine cu Golanii, Paul Mureșan aduce o animație, Pui de somn, iar Ioana Flora și Alexandru Potocean sunt protagoniștii filmului Scor în alb, în regia lui Marius Olteanu. Lista completă, aici.
„Reunind, prin filmele unor cineaști promițători, stiluri și influențe cinematografice diverse, competiția românească demonstrează cât de mult teren acoperă aceștia, de fapt”, spun selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus.
Filmele românești vor fi jurizate de Renate Roginas (Germania), managerul Villa Kult din Berlin, un loc de întâlnire inovator pentru clienți internaționali din diverse arte și media, fost responsabil pe programul PHARE în sectorul audiovizual românesc, Agnès Wildenstein (Franța), co-selecționer DocLisboa, și animatorul Matei Branea, autorul identității vizuale NexT.