Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (23 – 29 mai 2016)

Gheorghe Visu_Caini_photo credit Iulia WeissȘtirile săptămânii: „Câini” – Premiul criticii  internaționale la Festivalul de la Cannes; Castelul Gilău, cine-concert în biserică, Someș Open Air și Culinary Cinema, printre surprizele TIFF 2016; Independența Film aduce în România Palme d’Or și Grand Prix, Cannes 2016; Doua filme cu Cosmina Stratan la Festivalul Internațional de Film Transilvania; Sophia Loren, celebrată pentru întreaga carieră la TIFF 2016. Actrița vine pentru prima dată în România.

„Câini” – Premiul criticii internaționale la Festivalul de la Cannes

Câini/ Dogs, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a obținut în această seară Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes. Premiul este oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film și vine după o săptămână de cronici laudative din partea presei internaționale. Teaser: http://bit.ly/1ZLVYIv

Criticul Peter Debruge de la „Variety” notează: „aflat la intersecția dintre Blood Simple al fraților Coen și Once Upon a Time in Anatolia, care a făcut senzație la Cannes, debutul lui Mirică aparține unei tradiții de thrillere cinice, aproape nihilistice, în care un motiv relativ mărunt poate lăsa o duzină de morți în bălți de sânge”. Acesta compară scena de început a filmului cu cea din Blue Velvet, al lui David Lynch, devenită celebră. „Regizorul-scenarist Bogdan Mirică vine cu un debut foarte sigur, jonglând cu o mulțime de indicii sinistre și complicități mocnite”, scrie și publicația „Screen Daily”, lăudând prestația actorilor, imaginea și coloana sonoră.

Gheorghe Visu_Caini (2)_photo credit Iulia WeissDupă Cannes, thriller-ul românesc va avea premiera națională la Cluj-Napoca, în prezența echipei, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde concurează la Trofeul Transilvania. Roluri principale au Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Câini va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu. Scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – Umbre (2014), multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster și a semnat scenariul unor filme și seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită „Bestseller” (2005), în colecția Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creație la Graffiti BBDO și a scris pentru „Dilema”, „Observator Cultural” și „Esquire”. Cu proiectul Câini, a fost selecționat în numeroase ateliere de dezvoltare, precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franța) și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Prezența echipei la Cannes a fost susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

***

Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producția Franța-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN, cu participarea HBO România.

Afis_Castelul Gilau_Ziua MaghiaraCastelul Gilău, cine-concert în biserică, Someș Open Air și Culinary Cinema, printre surprizele TIFF 2016

Castelul de la Gilău, malul Someșului și Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” se numără printre cele mai noi spații din Cluj ce vor găzdui anul acesta o serie de evenimente inedite, la cea de-a 15-a ediție TIFF. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment, va fi inaugurat anul acesta la TIFF cu o proiecție urmată de o petrecere gastronomică. Din program nu vor lipsi un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina și o proiecție în prezența lui Dumitru Prunariu, dar și tradiționalele Ziua HBO, EcoTIFF, proiecții la Depozitul de Filme și Ziua Diversității.

O nouă locație pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte – renumita trupă maghiară de rock Republic și Bagossy Brothers Company în deschidere, și filmul Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, începând cu ora 19.00. În spectaculosul Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări în premieră comedia Două Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, marți, 31 mai, ora 21.45.

Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat și Someș Open Air (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spațiu destinat proiecțiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, de la ora 22.00. Pentru cei pasionați de lumea fotbalului, TIFF a pregătit proiecția specială Becoming Zlatan / Ascensiunea lui Zlatan (2015), documentarul care urmărește evoluția lui Zlatan Ibrahimović (34 de ani), faimosul fotbalist suedez, de origine bosniaco-croată, desemnat în 2016 cel mai bun jucător din Liga 1 pentru al treilea an consecutiv, un record al acestei distincții.

Afis_Patimile Ioane d'ArcO locație neconvențională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universității, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30. Evenimentul este prezentat de Alba Iulia Music and Film Festival și este realizat cu sprijinul Parohiei Romano-Catolice „Sf. Mihail”. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și a restaurantului său, votat de patru ori cel mai bun din lume. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan, la Colin’s Gastro Pub. Evenimentul este prezentat de Staropramen. Biletul costă 50 de lei și include cina de după film.

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaști și apropiați vor participa la proiecția câtorva dintre filmele sale scurte: Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc, Arta apărării individuale. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecție specială primului cosmonaut român care a zburat în spațiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecția filmului Operation Avalanche, r. Matt Johnson (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților. La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat și pentru persoanele cu deficiențe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăști.

În cadrul EcoTIFF, secțiunea filmelor pe temă ecologică, publicul se va întâlni pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului, cu filmul Human, un documentar realizat în 3 ani, ce adună interviuri cu 2000 de oameni din 60 de țări, lansat simultan la sediul Națiunilor Unite, la Veneția și pe Youtube. The Olive Tree va emoționa publicul cu povestea unui copac care poate salva viața bătrânului care l-a crescut.

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 2 iunie cu filmele Nightingale, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 16.00, A Mere Breath, la Cinema Florin Piersic, ora 17.30 (accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile), Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (proiecție din cadrul EducaTIFF, urmată de o dezbatere). Ziua Diversității va fi marcată de proiecția filmului slovac Rytmus: The Street Dream, un documentar filmat pe o perioadă de 8 ani despre viața lui Patrik Vrbovský, cunoscut drept Rytmus, unul dintre cei mai populari rapperi din Slovacia, pornit în căutarea rădăcinilor sale rome.

O altă proiecție cu intrare liberă este dedicată persoanelor cu vârsta 60+. Pe 30 mai, de la 13.00, la Cinema Florin Piersic va rula Remember (r. Atom Egoyan), o dramă plină de suspans, cu Christopher Plummer senzațional în rolul unui văduv care a supraviețuit Holocaustului și caută răzbunare.  

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos (r. Alejandro Brugués) va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, pe 2 iunie, clujenii sunt așteptați alături de animalele lor de companie la Truman (r. Cesc Gay), o odă adusă prieteniei și dragostei, în care un câine are un rol important în viața stăpânului său, pe 3 iunie, Cinema, Mon Amour, un documentar românesc despre ultimele cinematografe de stat din România, iar pe 4 iunie, filmul B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, un documentar despre muzică, artă și haos în vestul Berlinului din anii ‘80.

Pe 28 și 29 mai, în cadrul Weekend la Castel de la Castelul Banffy, Bonțida, începând cu ora 12.00, părinții și copiii sunt așteptați să participe la activitățile și spectacolele pentru copii pregătite pentru ei: cursuri de improvizație, poze la minut în cabina TIFF, atelier de pictură, frisbee, confecționare de zmee,  atelier de meșteșuguri, olărit, fierărie, pâslărit, efecte speciale și activități sportive, cursuri de prim ajutor.

Independența Film aduce în România Palme d’Or și Grand Prix, Cannes 2016

Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția cu numărul 69 (11-22 mai) și-a anunțat în acest weekend câștigătorii. Palme d’Or-ul a fost obținut de regizorul britanic Ken Loach pentru I, Daniel Blake, peliculă ce va ajunge și în cinematografele românești în această toamnă, distribuită de Independenţa Film.

Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World (regia: Xavier Dolan), un alt film din Competiția Oficială care va veni în curând și la noi, a primit Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) și Premiul Juriului Ecumenic.

La Tortue Rouge, o animație în regia lui Mikael Dudok DeWit, a luat Premiul special al juriului la secțiunea Un Certain Regard. Și acest film va putea fi văzut pe marile ecrane din România la finele acestui an.

De-a lungul timpul, Independența Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d’Or.

Anul acesta, Juriul Festivalului a fost compus din opt membri: Arnaud Desplechin, Kirsten Dunst, Valeria Golino, Mads Mikkelsen, Laszlo Nemes, Vanessa Paradis, Katayoon Shahabi și Donald Sutherland, sub președinția lui George Miller. Acesta din urmă spunea la începerea festivalului: „Nu știm cum se vor desfășura lucrurile. Pentru mine, Palme d’Or va fi acordat unui film cu multă forță și un mare impact”. La conferința de presă organizată ieri după anunțarea premiilor,  australianul George Miller a spus despre câștigătorul I, Daniel Blake: „Filmul a fost absolut excelent. Filmele rezonează în suflete, în inimi, indiferent unde te afli”.

***

I, Daniel Blake – Palme d’Or Cannes 2016

Conferința de presă Cannes 2016 (VIDEO, 40 min.)

I, Daniel Blake – teaser trailer

Daniel Blake este un bătrân din nord-estul Angliei care se îmbolnăvește și are nevoie de asistență socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obține acest ajutor, el o întâlnește pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamiliști, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanță.

I, Daniel Blake poate fi consideratultimul film de după ultimul film” al lui Ken Loach. În urmă cu câțiva ani, în timp ce lucrau la Jimmy’s Hall (2014), producătorul tradițional al lui Ken Loach anunța că acela ar fi ultimul film al regizorului britanic.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012), Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy (Competiţia Oficială Cannes 2014). Ultimele trei lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.

Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 79 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.

Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World

La decernarea Marelui Premiu, tânărul regizor canadian Xavier Dolan, în vârstă de 27 de ani, abia și-a putut stăpâni lacrimile pe scena Festivalului. (VIDEO – Huffington Post)

Înregistrarea conferinței de presă Cannes 2016 (VIDEO, 50 min., dublat în limba engleză)

Cu: Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can), Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort), Marion Cotillard (Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose), Léa Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adèle), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising)

Extras 1 | Extras 2

Louis (interpretat de Gaspard Ulliel) este un scriitor foarte bolnav întors acasă, după o absență de 12 ani, pentru a-și anunța familia de moartea lui iminentă.

Juste la fin du monde este al șaselea lungmetraj al tânărului regizor canadian. La numai 27 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J’ai tué ma mère / I Killed My Mother a obţinut trei premii în 2009, din care unul pentru tineri realizatori – Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats, în 2010, iar Laurence Anyways a primit Queer Palm, în 2012. Tom à la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Veneţia şi a făcut parte din Selecția oficială.

Titlul filmului Juste la fin du monde este inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagrace.

Regizorul Xavier Dolan spunea înainte de începerea Festivalului: ”Sunt mândru să aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese franțuzești, cu actori francezi, mi se pare cu atât mai emoționant să-l prezint pe teritoriu francez, în contextul acestei competiții, în cele mai bune condiții posibile pentru un cineast. Ori de câte ori lumea pomenește de Cannes, imediat se aduc în discuție petrecerile cu multă șampanie, nesfârșitele evenimente de PR și alte chestii ieftine pentru cei lipsiți de imaginație. Dar ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat este altceva: se leagă prietenii, au loc întâlniri, plus senzația unică de a-ți fi proiectat filmul într-un cinematograf celebru, unde toți respiră alături de tine, râd cu tine sau plâng cu tine. Sunt foarte emoționat că am fost invitat din nou la Cannes”.

Aici aveți înregistrarea unei emisiuni de pe postul France 2 care l-a avut invitat pe regizorul canadian.

La Tortue Rouge – Premiul special al juriului Un Certain Regard

Trailer oficial: Facebook link | YouTube link

Michael Dudok de Wit este un regizor și realizator de filme de animație olandez care locuiește la Londra. În 2001, Michael a luat Oscar-ul și Premiul BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație: Father and Daughter (2000).

La Tortue Rouge  / The Red Turtle este o coproducție Franța – Japonia – Belgia. Un emoționant film de animație, fără dialoguri, care urmărește etapele principale ale vieții. În urma unui naufragiu, un bărbat este obligat să trăiască pe o insulă tropicală populată numai cu crabi, păsări și țestoase.

***

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Shelley_450Doua filme cu Cosmina Stratan la Festivalul Internațional de Film Transilvania

SHELLEY (coproducție Danemarca-Suedia) și scurtmetrajul MIERCURI (România) sunt cele două filme în care Cosmina Stratan poate fi văzută anul acesta la TIFF.

Drama psihologică-horror SHELLEY reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Ali Abbasi și este selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film Transilvania. În rolurile principale sunt actrițele Cosmina Stratan (După dealuri, Rămâi cu mine) și Ellen Dorrit Petersen (Blind).

Filmul este programat marți, 31 mai, ora 15.00 și joi, ora 17.30 la Cinema Victoria, Cluj-Napoca.

Louise și Kasper formează un cuplu și trăiesc într-un sat izolat, într-o pădure, departe de viața modernă, tehnologie și electricitate. Cel mai mare vis al lui Louise (Ellen Dorrit Petersen) este să devină mamă, dar din păcate nu poate avea copii. În cele din urmă decide să-i propună Elenei (Cosmina Stratan), menajera lor româncă, să fie mama surogat în schimbul unei considerabile sume de bani. Elena acceptă, dar noua viață pe care o va aduce pe lume se dezvoltă prea repede, afectându-i pe toți cei din jur cu o forță diabolică. În jurul nașterii inevitabile, paranoia și oroarea capătă dimensiuni uriașe.

Scurtmetrajul MIERCURI (15’), în regia lui Goran Mihailov, cu Cristi Iacob și Cosmina Stratan, spune povestea lui Andrei și a părinților lui, care pleacă împreună într-o călătorie, după ce au fost despărțiți timp de 2 ani. Filmul face parte din competiția Zilele Filmului Românesc  – secțiunea scurtmetraj, și este proiectat miercuri, 1 iunie, la ora 22.45 la Cinema Florin Piersic, Cluj–Napoca. Scenariul îi aparține lui Cătălin Mitulescu.

Cosmina Stratan a primit în 2012 Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Cannes pentru rolul din După dealuri (R: Cristian Mungiu), iar în 2014 a fost una dintre cele 10 tinere talente, actori europeni selectați în programul internațional Shooting Stars al festivalului International de film de la Berlin.

Sophia Loren - man of la mancha 1972Sophia Loren, celebrată pentru întreaga carieră la TIFF 2016. Actrița vine pentru prima dată în România

Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Sex simbol al anilor ’50 – ‘70, cu o popularitate internațională neegalată de nicio altă actriță italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții, pe 4 iunie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenților, actrița va lua parte la o proiecție specială în onoarea ei.

„Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulți ani la TIFF și mă bucur că se întâmplă, în sfârșit. Sophia Loren este idolul multor generații, o prezență tonică și șarmantă, cu o popularitate enormă în orice colț al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF și o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România. Ea se alătură unui șir de personalități puternice care au fost celebrate în cei 15 ani de TIFF, de la Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, la Catherine Deneuve și Geraldine Chaplin”, declară Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Participarea Sophiei Loren la festival este posibilă datorită colaborării dintre TIFF și Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, co-organizator al evenimentului. „Suntem onorate să susținem prezența la Cluj a uneia dintre cele mai talentate, puternice și apreciate femei din lumea filmului. Sophia Loren este un model pentru multe generații de femei, iar întâlnirea cu ea la TIFF va fi un eveniment cu totul special”, declară Mihaela Rus, președinta Asociației Femeilor de Afaceri Cluj.

Sophia LorenLa 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol și că l-a acceptat toată viața ca pe imens compliment. La începutul anului, diva italiană a susținut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit An Evening with Sophia Loren. Actrița și-a rememorat viața și cariera fabuloasă, pornind de la anii copilăriei în Napoli – Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 -, trecând prin anii de după război, când era remarcată în concursuri de frumusețe la doar 14 ani, primele roluri în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, întâlnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Și faima. Toate se regăsesc  și în volumul de memorii publicat în 2014 – „Yesterday, Today, Tomorrow: My Life”.

În cele șase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli și Ettore Scola la Robert Altman. Și-a început cariera de actriță în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în L’Oro di Napoli (1954), al lui De Sica. Peccato che sia una canaglia / Too Bad She’s Bad (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, Matrimonio all’italiana (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia La moglie del prete (1970) și Ieri, oggi, domani / Yesterday, Today, Tommorow, cu o scenă de striptease care a intrat în istorie.

Sophia Loren și-a fascinat, de altfel, partenerii de platou. Printre ei, Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando. Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din La Ciociara (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaționale, inclusiv unul de interpretare la Cannes și un Oscar, devenind prima actriță premiată cu statueta pentru un film străin și prima actriță italiană distinsă cu acest trofeu. La apogeul carierei sale, a fost plătită cu 1 milion de dolari ca să joace în The Fall of the Roman Empire (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost Il viaggio (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariție a sa este într-un scurtmetraj, Voce umana (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei și cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA și deține recordul de a fi distinsă cu șase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriță. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger și Keith Richards i-au dedicat o melodie – „Pass the Wine (Sophia Loren)”.

Articole similare

Trailer oficial Spenser Confidential – Mark Wahlberg

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (23 – 29 noiembrie 2015)

Jovi Ene

Cartea Lunii Ianuarie – Carti de citit, iubit si daruit, de la Serial Readers

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult