Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 mai 2015)

Nastassja Kinski Paris Texas 2Știrile săptămânii: Nastassja Kinski vine în România, la TIFF 2015; Actorul Isaach de Bankolé, printre invitații TIFF 2015; Actorul Levente Molnar – in Competitia Oficiala la Cannes; Școala Micile Vedete, un nou succes românesc la Cannes; 10 pentru FILM la TIFF 2015-Masterclass cu directorul de casting Nancy Bishop; Tu o cunoști pe muza lui Christian Petzold?; Ediţia a V-a Animation Worksheep a ajuns la final; Marin Moraru – Premiul de Excelență la TIFF 2015.

Nastassja Kinski vine în România, la TIFF 2015

Actrița Nastassja Kinski, una dintre frumusețile marelui ecran, vine pentru prima dată în România, în iunie, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actriță, model și sex simbol al anilor 70-80, Nastassja Kinski a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch. Ea se va întâlni cu publicul din Cluj la proiecția specială a filmului Paris, Texas (Palme d’Or, 1984), pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, și va susține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie, de la ora 12.00. La Gala de închidere din 6 iunie, de la Teatrul Național din Cluj, actrița va primi Premiul Special TIFF pentru Contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, ea s-a născut în Germania în 1961 și s-a stabilit ulterior în Statele Unite. A debutat într-un film de Wenders, The Wrong Move (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni (Stay as You Are, 1978) și devenea celebră cu rolul din Tess (1979), o ecranizare după Thomas Hardy în regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur și o nominalizare la César. La scurt timp după filmări, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon: fotografia ei nud, cu un piton uriaș înfășurându-i corpul, a făcut înconjurul lumii.

TESS, Nastassia Kinski, 1980, taking a strawberry
TESS, Nastassia Kinski, 1980

Au urmat roluri importante în One from the Heart (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul Schrader – Cat People (1982), cu Malcolm McDowell, Exposed (1983), alături de Rudolf Nureyev și Harvey Keitel, Unfaithfully Yours (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, The Hotel New Hampshire (1984), cu Jodie Foster, sau Maria’s Lovers (1984), de Andrei Koncealovski.

În 1984, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d’Or, o consacra pe scena internațională. Paris, Texas este o capodoperă fără vârstă, în care un bărbat – Harry Dean Stanton – iese din deşertul din sudul Texas-ului şi se strecoară înapoi în vieţile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani în urmă. Kinski interpretează rolul soției lui, iar imaginea ei din film a devenit iconică. „Forța lui Kinski ca actriță stă în talentul ei special de a sugera zone din viața ei interioară la care publicul nu va avea niciodată acces. Puțini actori sunt capabili să fie atât de prezenți fizic, pe ecran, și atât de misterios de în afara lui”, o prezintă Film Society of Lincoln Center din New York în retrospectiva dedicată recent.

În anii 90, a avut roluri în producții semnate de Mike Figgis (One Night Stand, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman (Father’s Day), Neil LaBute (Your Friends & Neighbours), dar și într-un nou film marca Wim Wenders, Faraway, So Close!. Catherine Deneuve și Rupert Everett i-au fost parteneri în Les Liaisons Dangereuses (2003), iar în 2006, actrița a avut parte de o reîntâlnire cu colegul său din Paris, Texas, Harry Dean Stanton, oferită de misteriosul Inland Empire al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 1988, iar din cel al competiției de la San Sebastian, în 2014. Este implicată în campanii umanitare ca „Sports for Peace” și „Cinema for Peace” și sprijină permanent acțiunile Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Anul acesta, în februarie, a fost prezentă pe covorul roșu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace.

Isaach de Bankole_webActorul Isaach de Bankolé, printre invitații TIFF 2015

Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, cu roluri în filme de Lars Von Trier și Claire Denis, dar și în seria James Bond și în Miami Vice, vine la TIFF 2015. Publicul din Cluj îl va întâlni pe la proiecția filmului Miraj / Délibáb (2014), povestea unui jucător african de fotbal ajuns într-un orăşel maghiar, constrâns să lupte pentru libertate şi pentru propria viaţă. Este al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, iar alături de Bankolé joacă Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu, în rolurile a doi interlopi. Filmul va fi proiectat în cadrul Zilei Maghiare.

Forța și subtilitatea interpretărilor sale l-au impus pe Isaach de Bankolé în cinematografia europeană și în cea americană. Renumitul actor originar din Coasta de Fildeș are o carieră impresionantă, cu peste 60 de roluri în filme și seriale. Cariera sa a debutat în forță, în 1987, cu Premiul César pentru Cel mai promițător actor, pentru performanța din Black Mic Mac. A jucat în patru filme regizate de Jim Jarmusch, culminând cu rolul principal din The Limits of Control (2009). Actorul poate fi văzut în Manderlay- ul lui Lars von Trier, în rolul unui terorist în Casino Royale (2006), în NCIS: Los Angeles, Miami Vice sau în White Material, de Claire Denis. Următorul film în care va apărea este Oppenheimer Strategies, unde joacă alături de Richard Gere, Charlotte Gainsbourg şi Steve Buscemi.

Omagiat în secțiunea 3X3, renumitul regizor și scenarist norvegian Bent Hamer va fi prezent la proiecția celui mai recent film al său, 1001 de grame, propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014. În 3X3 vor rula și filmul său de debut Ouă / Eggs (Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 1995), și Încă o zi la soare / Water Easy Reach (1998). În cadrul 3X3 va fi invitat și Agustí Villaronga, regizor, scriitor și actor spaniol, recunoscut pentru stilul visceral și impresionant vizual al filmelor sale. Trei dintre ele vor putea fi văzute la Cluj: Cușca de sticlă / Tras el cristal (1986), Marea / El mar (1999), Pâine neagră / Pan negro (2010), acesta din urmă propus de Spania la Oscar și distins cu patru trofee Goya. Tot în secţiunea 3X3, producțiile duo-ului israelian frate-soră Shlomi și Ronit Elkabetz vor aduce în discuție probleme sociale actuale din Israel: Dilema lui Viviane Amsalem / To Take a Wife (2004), Divorțul lui Viviane Amsalem / Gett, the Trial of Viviane Amsalem (2014) și Șapte zile / The Seven Days (2008).

György Pálfi, cunoscut pentru controversatul Taxidermia (2006), revine la TIFF cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall / Szabadesés, în Ziua Maghiară, după ce în 2013 a făcut parte din juriul Competiției. Filmul a câștigat Premiul Special și cel pentru regie la Karlovy Vary, anul trecut. La Cluj va fi și Martin Armstrong, protagonistul documentarului Vizionarul/ The Forecaster, un renumit și controversat consultant financiar, despre care „The New Yorker” se întreba: „Un escroc, un ciudat sau un geniu?”. Acesta a dezvoltat în anii 80 un program bazat pe numărul Pi, care prevedea cu o acuratețe remarcabilă schimbările în economie. Potrivit declarațiilor sale, după ce a refuzat ofertele marilor investitori americani de a-i ajuta să manipuleze piața financiară, a fost cercetat și acuzat pe nedrept de FBI că a inițiat o schemă Ponzi de trei milioane de dolari.

Regizorul George Ovashvili își va prezenta multi-premiatul Corn Island, distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary și aflat pe lista scurtă la Oscar. Actorul de origine bulgară Ivan Barnev, recunoscut pentru rolul principal din I Served the King of England, de Jirí Menzel, va introduce filmul Lecția / The Lesson.

Nume importante din industria filmului vor fi prezente în juriile TIFF, în programele Transilvania Talent Lab și Transilvania Pitch Stop, vor susține seminarii și masterclass-uri. Printre aceștia se numără Roberto Olla, directorul executiv al fondul Consiliului Europei – Eurimages , Matthieu Darras, directorul de programe al TorinoFilmLab, Elin Erichsen, directorul de dezvoltare al Norwegian Film Institute, Sirkka Möller, membră a comitetului de selecție al secțiunii Panorama din cadrul Berlinalei, Martina Bleis, membră a comitetului de selecție din cadrul Berlinale Co-Production Market, Mimi Plauché, directorul de programe al Festivalului Internațional de Film din Chicago, Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al San Sebastián Film Festival. Competiția TIFF va fi jurizată de Dennis Lim, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center, membru al comitetului de selecție pentru New York Film Festival și co-director al New Directors/New Films, Violeta Bava, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film din Buenos Aires – BAFICI, și actrița Olimpia Melinte.

Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy pentru imagine, va susține un masterclass la TIFF. Acesta se va întâlni cu publicul la proiecția documentarului său despre legendara înotătoare Diana Nyad, deținătoare a unui record mondial – The Other Shore. American Film Showcase îl mai aduce la Cluj pentru un masterclass pe Jon Reiss, autorul lucrării „Think Outside the Box Office: The Ultimate Guide to Film Distribution and Marketing in the Digital Era”. Autorul unui concept original de a aborda proiectele cinematografice, Handling Ideas, expertul în audio-vizual Paul Tyler își va prezenta şi el proiectul la TIFF.

Levente Molnar instActorul Levente Molnar – in Competitia Oficiala la Cannes

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc la Cannes, în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului Internațional de Film, premiera mondială a filmului SAUL FIA/SON OF SAUL, în regia lui Laszlo Nemes, din distribuția căruia face parte actorul Levente Molnar.

Filmul este o coproducție Ungaria-Franța și este extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferințelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viața lui Saul Auslander (GEZA ROHRIG), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnar, angajat al Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

E un subiect care mă interesează personal. Respect și admir enorm capacitatea acestui popor(evreu) de a rezista prin cultură, educație, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de conviețuirea pașnică – și mutual benefică – a diverselor comunităti (evrei, germani, unguri, armeni, greci, etc.).  Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunități. Cred în puterea pe care o poate avea acest „pestriț” de popoare, nații, etnii și îi duc dorul. Nu pot percepe si înțelege nici pana în  ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii,  capabili de asemenea fapte. „, a mărturisit Levente.

Saul_fia_uj_fekvo_lead

Despre prezența la Cannes, acesta a adăugat: “Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întample asta. Este o onoare. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viață.“

Ceremonia de închidere și decernare a premiilor va avea loc duminică, 24 mai.

Mai multe detalii găsiți pe pagina oficiala a actorului: www.leventemolnar.eu

Sau pe pagina de facebook a acestuia: https://www.facebook.com/leventemolnar.eu

afis THE-HOMEWORK-MACHINE_CannesȘcoala Micile Vedete, un nou succes românesc la Cannes

Filmul educativ pentru copii Mașina de făcut temecontinuă tradiția începută acum cinci ani, când s-a înregistrat prima selecție a unui scurtmetraj românesc pentru copii în secțiunea Short Film Corner a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Performanțele aparțin Școlii de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, proiect educațional nonguvernamental care are în portofoliu întreaga realizare a filmelor, incluzând pregătirea tuturor actorilor care apar în producții.

Școala Micile Vedete a semnat până în prezent peste 20 de scurtmetraje, dintre care cinci producții au participat la secțiunea Short Film Corner a Festivalului de la Cannes începând cu anul 2010. Toți actorii care apar în filmele realizate prin acest proiect sunt copii, cursanți și absolvenți ai Școlii.

Alături de actori, cei cărora li se datorează frumoasa realizare a scurtmetrajului de succes Mașina de făcut teme formează o echipă de profesioniști, din care fac parte Ariana Pendiuc – regizor, Ema Pendiuc – producător, Cosmin Croitoru – Director de imagine, Petre Crăciun – scenarist. Producția este cuprinsă într-o serie de patru scurtmetraje cu detectivi, din care în această vară se va filma ultimul episod.

Scurtmetrajul are la bază ipostaza inedită a unui grup de prieteni ingenioși – inventatorii unei mașini care poate fi programată să scrie teme. Acțiunea filmului prezintă misterioasa dispariție a mașinii de făcut teme, dispozitivul magic dorit în secret de toți elevii. Mașina este furată înainte de obținerea brevetului de invenție. În grupul de prieteni există un inspirat Detectiv care pornește pe urma făptașilor, însoțit de micii inventatori ai genialei mașinării. Chiar dacă la început șansele de a identifica autorii furtului sunt reduse, Micile Vedete își unesc forțele pentru aflarea adevărului, iar rezultatele nu întârzie să apară. Personajele principale sunt: Detectivul Andrei (Andrei Simionescu, 13 ani), Detectivel (Matei Burgui, 9 ani) și Asistenta (Codruța Dorobanțu, 12 ani).

“Este foarte importantă această nouă selecție la Short Film Corner la Festivalul de la Cannes. Avem mare nevoie de educație cinematografică pentru copii în România și ne dorim ca prin Școala Micile Vedete să punem temeinic bazele acestui proiect ambițios”, au declarat Ariana și Ema Pendiuc, fondatoarele Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”.

Masina de facut temeSelecția scurtmetrajului pentru copii nu este singura legătură a Școlii cu Festivalul de la Cannes: filmul „Comoara” în regia și scenariul lui Corneliu Porumboiu, care a intrat în competiție la secțiunea Un certain regard, îl are ca personaj central pe Nicodim Cuzin (8 ani), absolvent al Școlii Micile Vedete. Deși personaj secundar, el apare pe afișul filmului și reprezintă motivația pentru care începe căutarea comorii. În plus, toți cei 22 de actori copii care apar în această peliculă sunt cursanți ai Școlii. Premiera mondială a filmului va avea loc pe 21 mai 2015 la Cannes.

Performanța noii selecții la Short Film Corner și participarea Școlii Micile Vedete la Festivalul de Film de la Cannes 2015 sunt susținute de Institutul Cultural Român, RoStar și Victor Print & Sign. Reprezentanții Școlii iau pulsul Festivalului, iar experiența poate fi urmărită îndeaproape pe pagina de Facebook a proiectului, facebook.com/pages/Scoala-de-Film-si-Televiziune-Micile-Vedete, unde vor fi postate informații inedite de la Festival.

10 pentru FILM la TIFF 2015-Masterclass cu directorul de casting Nancy Bishop

Pentru al treilea an, 10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7iunie), în programul 10 pentru FILM. Între 4 și 6 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și vor fi introduși celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

Unul dintre cei mai influenți agenți de casting la ora actuală, Nancy Bishop (SUA), nominalizată la Premiile Emmy pentru castingul peliculei Anne Frank: The Whole Story și având în portofoliu peste 80 de producții internaționale mari, va susține un masterclass pentru cei zece actori, precum și o prezentare deschisă publicului la TIFF. Nancy Bishop a lucrat pentru filme ca Mission Impossible IV, Child 44 (r. Ridley Scott), Oliver (r. Roman Polanski) sau The November Man, cu Pierce Brosnan. Absolventă de actorie și regie la Universitatea din Michigan, Bishop s-a stabilit în anii 90 în Praga, unde a fondat programul Acting For Film, la Prague Film School. Este autoare a cărții „Secrets from the Casting Coach: On Camera Strategies for Actors From a Casting Director”, va lansa în curând volumul „Auditioning for Film and TV” și susține seminarii și masterclass-uri în universități de prestigiu din lume.

Nancy BishopÎn cele trei ediții de până acum, 10 pentru FILM a promovat 30 de actori de diferite vârste, din toate colțurile țării, care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa să se afirme pe marele ecran. Cei selectați fie se află la debut în cinema, fie au avut deja roluri minore în producții autohtone. Ca în fiecare an, actorilor le vor fi dedicate broșuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.

Cei zece actori sunt: Alexandru Ion (Teatrul Național, Teatrul Act, Metropolis, București), Ali Deac (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Ana Covalciuc (Teatrul Bulandra, Metropolis, Teatrul de Comedie și ArCuB), Csilla Albert (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Erzsébet B. Fülöp (Teatrul Naţional din Târgu Mureş), Irina Drăgănescu (Teatrul de Comedie, Nottara, Bulandra din București), Lucian Teodor Rus (Teatrul Național București), Ruxandra Maniu (Teatrul Odeon din București), Silva Helena Schmidt (Teatrul Național București), Reka Szasz (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea).

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).

Afis PhoenixTu o cunoști pe muza lui Christian Petzold?

O frumusețe răpitoare. Expresivă și multi-talentată. Inteligentă și încărcată cu o ambiție fără precedent. Este una dintre acele actrițe pe care trebuie să le urmărești în cel puțin un film – asta dacă îți plac producțiile cinematografice bune. Te invităm să o cunoști pe Nina Hoss, în filmul Phoenix și…aici.

Cine este ea ?

Nina Hoss este una dintre cele mai cunoscute actrițe din Germania, care prin talentul ei a reușit să încânte întreaga cinematografie din Europa. Are 39 de ani și a jucat în peste 20 de filme. În România este cunoscută pentru rolurile ei din ” Barbara” și ”Vânătoarea de spioni”, iar din 5 iunie o să apară pe marile ecrane în filmul ”Phoenix”. O poveste așa cum nu ai mai văzut despre iubire și jocul ei, despre false identități și secrete. Nina își interpretează cu multă intensitate rolul și recunoaște că cea mai mare provocare a fost să își înțeleagă personajul       ” cine o să fie și ce o să devină”. Johnny, iubitul ei, o forțează să trăiască o altă viață, pe când ea (Nelly) vrea să și-o continue pe cea veche. Într-un fel sau altul, ea alege să le trăiască pe ambele pentru a afla adevărul care se ascunde în spatele ambelor măști: a ei și a lui.

Teatrul și filmul, marile iubiri din viața ei

Tatăl ei este politician, iar mama ei o respectată actriță de teatru. Încă de la vârsta de 5 ani și-a dorit să fie pe scenă. Așa că de la 7 ani a făcut teatru radiofonic, iar prima apariție pe scenă a fost la vârsta de 14 ani. De asemenea, a colaborat cu Robert Wilson, unul dintre cei mai extravaganți și cunoscuți regizori de teatru din America. Nina recunoaște că doar dintr-o pură întâmplare a ajuns să joace în filme, iar primul său rol l-a obținut când avea 19 ani. În copilărie, în fiecare sâmbătă, mama ei îi permitea să se uite la filme de Hollywood cu Catherine Hepburn și Ingrid Bergman. Fapt ce a determinat-o să iubească și mai mult lumea cinematografiei.

phoenix-2-jpgMuză la prima vedere

Christian Petzold este cel mai titrat regizor contemporan din Germania. Nina l-a întâlnit la vârsta de 22 de ani și a fost imediat absorbită de modul său de a percepe lucrurile. Cum sentimentul a fost reciproc, au ajuns să lege o prietenie strânsă atât profesională, cât și personală.

Nina Hoss a devenit muza regizorului pentru o bună parte din producțiile sale : ” întreaga sa ființă m-a fermecat…modul ei de a se despărți de propria persoană pentru a lăsa loc personajelor și a lucrurilor noi; cu fiecare film la care lucram, relația noastră a crescut și a devenit mai puternică.”

Actrița a colaborat cu el pentru 6 filme și în continuare îi este o sursă de inspirație inepuizabilă. ”Barbara”, ” Yella”, ”Wolfsburg” sunt doar câteva titluri în care ea s-a implicat.      De-a lungul carierei sale a obținut numeroase premii. Pentru Yella a obținut Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță, în cadrul premiilor din Berlin, din 2007, iar în 2003 și 2005 a câștigat premiul Adolf Grimme pentru Something to Remind Me și Wolfsburg.

Nina, pe lângă activitatea ca actriță, este angajată în diverse cauze sociale. Amintim aici doar una dintre ele. Este ambasadorul unei asociații din Brazilia care militează împotriva defrișării pădurilor și participă constant la îmbunătățirea condițiilor de trai a indigenilor.

Din 5 iunie, o puteți urmări în filmul Phoenix, într-un rol absolut cutremurător, dar cuceritor. Pe lângă asta, îi puteți asculta și ce voce remarcabilă are. Toate melodiile sunt interpretate chiar de ea, dat fiind faptul că Nelly, personajul ei, este o cântăreață.

Din 5 iunie, trebuie să vedeți filmul Phoenix, dar atenție, Nina Hoss creează dependență!

Ediţia a V-a Animation Worksheep a ajuns la final

Luni, 18 mai, a luat sfârşit cea de-a cincea ediţie Animation Worksheep. Timp de două săptămâni, în Bran, atelierul a reunit 10 tineri pasionaţi de animaţie din România şi Republica Moldova. În cadrul workshopului de animaţie, s-au organizat şi cursuri de scenaristică şi sound design, menite să dezvolte aptitudinile creative şi tehnice ale participanţilor.

Sub îndrumarea celor doi traineri, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici, cursanţii au luat parte în mod direct la procesul creativ. Alături de doi Worksheeperi seniori, au lucrat intens la o serie de animaţii, care vor funcţiona ca spoturi ale ediţiei aniversare a festivalului Anim’est 2015. Rezultatele atelierului îmbină animaţia cu muzica şi umorul, într-un mod natural şi unitar. Publicul va putea urmări, în această toamnă, pe marele ecran, cele 10 creaţii peste care şi-au pus amprenta cursanţii.

Animation Worksheep 2015“2015 înseamnă pentru noi a cincea ediţie Animation Worksheep (şi Anim’est Chişinău), dar mai ales a zecea ediţie Anim’est Bucureşti. Este un an foarte special, sărbătorit printr-un proiect foarte special, în cadrul Animation Worksheep. 

10 participanţi, 10 personaje, 10 dueluri vizual-muzicale, simpatice, comice şi demente. 

Participanţii celui de-al cincilea Worksheep au format cea mai omogenă echipă de până acum, drept care rezultatele workshopului le depăşesc în calitate pe cele anterioare”, declară Vlad Ilicevici, organizatorul atelierului.

Animation Worksheep se concentrează pe munca în echipă, simulând procesul de producţie dintr-un studio de animaţie. Astfel, produsele atelierului cresc calitativ la fiecare ediţie, iar una dintre reuşitele proiectului îl reprezintă numărul mare de Worksheeperi care lucrează, la ora actuală, în studiouri specializate de animaţie.

La acest workshop înveţi să munceşti într-o echipă, lucrezi la un produs complet cu o finalitate reală. Am acaparat o mulţime de cunoştiinţe, mi-am făcut prieteni noi şi am găsit curajul să încep să fac filme de animaţie”, spune Dragoş Batca, participant.

Animation Worksheep ocupă un loc important în lista mea de lucruri preferate, aşa că ideea de a reveni în cadrul atelierului, în calitate de Worksheeper senior, m-a umplut de entuziasm. Mi-a făcut plăcere să fiu alături de participanţii de anul acesta, care s-au dovedit a fi un grup minunat de omuleţi calzi, harnici şi deosebit de simpatici, de trainerii de la care continui să învăţ şi simt că voi continua să o fac şi în continuare, şi de echipa din spatele atelierului cărora le sunt profund recunoscătoare şi pe care sunt mândră să îi numesc colegii mei”, descrie experienţa Anna Florea, senior Animation Worksheep.

Anul acesta, Animation Worksheep a avut parte şi de un invitat special, Jean-Luc Slock, alături de care organizatorii pregatesc extinderea platformei educaţionale într-o direcţie internaţională. Jean-Luc Slock este fondator, producător şi director al studioului de animaţie belgian Camera-etc, cu o reputaţie solidă în educarea culturii cinematografice şi promovarea talentelor aflate la început de drum.

Participanţii celei de-a cincea ediţie sunt: Andreea Ilisăi, Dragoş Batca, Ilinca Seda, Mara Graur, Matei Monoranu, Noemi Kruppa, Roxana Loncea, Ştefan Creţu, Ştefan Procopie, Vadim Ciocazan.

Participanţii seniori sunt Anna Florea şi Ioana Nicoară.

Marin Moraru_Credit foto Adi MarineciMarin Moraru – Premiul de Excelență la TIFF 2015

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, cu o carieră în film și teatru ce se întinde pe șase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Național din Cluj.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să îl (re)vadă pe marele actor alături de Toma Caragiu și Octavian Cotescu într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în comedia Operațiunea Monstrul (1976), regizată de Manole Marcus, după un scenariu de Titus Popovici. În film, un grup de cinci bărbaţi pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă unde, la pescuit și la vânătoare, ajung în situaţii dintre cele mai neașteptate. Proiecția specială, în prezența lui Marin Moraru, va avea loc sâmbătă, 6 iunie, ora 14.15, la Cinema Arta.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la București. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în 1961, sub îndrumarea lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie și Bulandra. Cariera în film și-a început-o în 1966, cu Haiducii, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea și Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular în România anilor ’70 și ’80, când a avut roluri importante în filme regizate de Manole Marcus (Actorul și sălbaticii), Dan Pița (Concurs, Faleze de nisip, Filip cel bun), Mircea Drăgan (Chirița în Iași) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi).

Din 1971, Marin Moraru joacă pe scena Teatrului Național din București, având în paralel roluri în peste 20 de filme. Timp de șase ani, a predat actoria la IATC, carieră pe care a abandonat-o în 1980 pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB – unde din 2002 este societar de onoare – și de pe marele ecran. A avut partituri îndelung aplaudate în spectacole celebre, în regia unor nume ca Mihai Măniuțiu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Ion Cojar, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Radu Beligan.

În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Mathieu Kassovitz, Marcel Iureș și Horațiu Mălăele în producția lui Costa Gavras, Amen., care a intrat în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin și a câștigat premiul César pentru scenariu. În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, primind astfel recunoașterea industriei cinematografice din România.

Articole similare

Scurtmetraje NexT in parcurile din Capitala!

Jovi Ene

Nemira, Nezumi și Nemi vin la Salonul Internațional de Carte Bookfest cu noutăți, oferte speciale și titlurile perfecte de vacanță

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (15 – 21 ianuarie 2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult