Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (16 – 22 februarie 2015)

clickȘtirile săptămânii: Au început filmările pentru FIXEUR/THE FIXER , un nou film de lungmetraj în regia lui Adrian Sitaru; Echipa filmului „De ce eu?” începe turneul prin țară; Poveste de dragoste, cel mai nou film al Cristinei Iacob (Selfie), în Competiția Internațională a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons; Filmele eligibile la Premiile GOPO 2015.

Start filmari pentru lungmetrajul Fixeur, in regia lui Adrian Sitaru

Săptămâna aceasta au început filmările pentru FIXEUR/THE FIXER , un nou film de lungmetraj în regia lui Adrian Sitaru. Scenariul este semnat de Adrian și Claudia Silișteanu.

Radu este un tânăr jurnalist care dorește să lucreze în presa internațională. Repatrierea din Franța a unei prostituate minore îi oferă tânărului ocazia de a-și arăta abilitățile de reporter, motiv pentru care pleacă în Transilvania, împreună cu o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. La fața locului, sarcina lui Radu se dovedește a fi mult mai complicată decât părea inițial.

Filmările vor dura aproximativ o lună de zile și vor avea loc în 20 de locații din București și Bistrița.

Rolurile principale sunt interpretate de Tudor Aaron Istodor (Domnișoara Christina, în regia lui Alexandru Maftei, O luna în Thailanda în regia lui Paul Negoescu) și Mehdi Nebbou (Schläfer în regia lui Benjamin Heisenberg, München în regia lui Steven Spielgberg, Body of Lies în regia lui Ridley Scott).

click3Din distribuție mai fac parte: Adrian Titieni, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Nicolas Wanczycki, Christophe Pomez, Cristian Ilinca, Sorin Cociș.

Imaginea filmului este semnată de Adrian Silișteanu cu care Sitaru a colaborat și la lungmetrajele Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii și Domestic, iar producția este asigurată de 4 Proof Film în coproducție cu Petit Film (FR).

Proiectul este realizat cu finanțare din partea Centrului Național al Cinematografiei, Programul MEDIA (Europa Creativă), Programul Operațional Basse-Normandie, Heineken România, Orange România, BRD Groupe Societe Generale și ALTEX.

Premiera în România va avea loc anul viitor (2016).

Tudor Giurgiu, Mihai Constantin si Emilian Oprea_making ofEchipa filmului „De ce eu?” începe turneul prin țară

Personalități din politică, justiție, media, cultură și societatea civilă sunt așteptate la premiera de gală a filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu. Covorul roșu se va întinde luni, 23 februarie, de la 19.30, la Palatul Național al Copiilor, unde câteva sute de invitați vor vedea în avanpremieră drama inspirată de controversatul caz Cristian Panait, și joi, 26 februarie, la CinemaPRO. La serile de gală vor fi prezenți, alături de Tudor Giurgiu, actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Virgil Ogășanu, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea și membri ai echipei.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și va rula din 27 februarie, în prima săptămână, în peste 60 de săli de cinema. Proiecții de gală, în prezența echipei, vor fi organizate și la Oradea (24 februarie, Filarmonica de Stat și Cinema Palace), ClujNapoca (25 februarie, Cinema Florin Piersic), Târgu Mureș (27 februarie, Palatul Culturii), Sibiu (28 februarie, Cinema Arta), Iași (1 martie, Casa de Cultură a Studenților), Brașov (2 martie, Sala Patria), Timișoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanța (6 martie, Cityplex), Alba Iulia.

Thriller-ul politic a atras atenția presei internaționale la Festivalul de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak și Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa. „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu.

Dan Condurache-Emilian Oprea-Mihai ConstantinCristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

De ce eu? este cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după Legături bolnăvicioase și Despre oameni și melci.

Poveste de dragoste_Dragos Bucur_Raluca Aprodu (C)Zazu FilmPoveste de dragoste, cel mai nou film al Cristinei Iacob (Selfie), în Competiția Internațională a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons

Poveste de dragoste (titlul internaţional: Love Is a Story), cel mai nou lungmetraj al regizorului Cristina Iacob (#selfie, În film la Nașu’), cu Dragoș Bucur și Raluca Aprodu în rolurile principale, a fost selectat în Competiţia Internaţională de lungmetraje a Festivalului filmului de dragoste de la Mons (Belgia), aflat  la cea de-a 31-a ediție (20-27 februarie 2015). Contextul este unul special, întrucât Mons este capitala culturală europeană a anului 2015.

Lungmetrajul este povestea de iubire a doi tineri artiști din zilele noastre. În drum către un casting, Aprilia (Raluca Aprodu), o actriță la începutul carierei sale, îl întâlnește pe Sebastian (Dragoș Bucur), un tânăr violonist. Întâlnirea lor devine începutul unei minunate povești de dragoste. Cei doi vor avea însă de depăşit o serie de situații care le vor pune în pericol iubirea. De fapt, de ce ai nevoie pentru a fi fericit?

Alături de Dragoş Bucur și de Raluca Aprodu, în film joacă Ducu Darie, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Vlad Zamfirescu, Ionuț Bora, Gabriela Popescu, Irina Petrescu.

Poveste de dragoste va rula în premieră internațională în cadrul Festivalului filmului de dragoste de la Mons. Lungmetrajul va fi proiectat duminica aceasta, 22 februarie, de la ora 17:00, și luni, 23 februarie, de la ora 14:30, la cinema Imagix. Ambele proiecții vor avea loc în prezenţa regizoarei Cristina Iacob și a actriței din rolul principal feminin, Raluca Aprodu.

Scenariul filmului este semnat de Cristina Iacob și Dan Chiriac. Poveste de dragoste a avut parte de o echipă de excepție. Imaginea îi aparține lui Viorel Sergovici, scenografia este semnată de Călin Papură, iar costumele de Doina Levintza. Montajul a fost realizat de Ovidiu Văcaru și Cătălin Cristuțiu, iar muzica originală aparține HaHaHa Production. Sunet, Dragoș Stanomir, iar mixajul, Cristinel Șirli (Creative Sound). Producătorii lungmetrajului sunt Mișu Predescu și Cristina Dobrițoiu. Poveste de dragoste este produs de MediaPro Entertainment și Zazu Film.

În România, lungmetrajul va fi lansat la finalul anului 2015, distribuit de Zazu Film.

Premiile GopoFilmele eligibile la Premiile GOPO 2015

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 intră în cursa pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Premiilor Gopo: 21 de lungmetraje14 documentare, 13 filme de scurtmetraj documentar și 33 de scurtmetraje de ficțiune. Alte peste 40 de producții proiectate pe marile ecrane din România în 2014 concurează la nominalizările categoriei Cel mai Bun Film European.

Printre titlurile înscrise la categoria lungmetraj se regăsesc cele mai titrate filme de ficțiune ale anului: Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) și E.D. (r. Andrei Grusznizky), Selfie (r. Cristina Iacob) – producția românească aflată în fruntea clasamentului în ceea ce privește succesul la box-office, precum și nu mai puțin de trei filme de lungmetraj documentar: Al doilea joc (r. Corneliu Porumboiu), București, unde ești? (r. Vlad Petri) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu).

Pe lângă cele trei filme lansate în circuitul cinematografic, în lista celor 14 documentare eligibile figurează și alte titluri cu rezonanță în spațiul festivalier internațional: Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), În numele primarului (r. Anca Hirte) sau Pădurea (r. Sinișa Dragin).

Cea mai tânără categorie a premiilor Gopo – scurtmetrajul documentar – conține 13 filme înscrise, dintre care 5 sunt producții UNATC: Alice (r. Isabela Tent), Brudina (r. Dragoș Hanciu), Iulian (r. Alex Mironescu), Octav (r. Adrian Inizian) și Românești (r. Artur Boruzs).

Lista filmelor care vor concura pentru nominalizarea între cele mai bune scurtmetraje ale anului cuprinde titluri de ficţiune dar şi producţii de animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional sau internaţional al anului trecut. Printre cele 33 de producţii înscrise se regăsesc premiatele Arta (r. Adrian Sitaru), Cai putere (r. Daniel Sandu), Kowalski (r. Andrei Crețulescu), Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină) și Trece și prin perete (r. Radu Jude), dar și multe alte scurtmetraje cu selecții festivaliere importante.

Criticii de film din juriul Premiilor Gopo vor alege lungmetrajele nominalizate la categoria Cel mai Bun Film European, dintr-o listă care cuprinde titluri precum Borgman / Borgman (r. Alex van Warmerdam), Două zile, o noapte / Deux jours, une nuit (r. Jean-Pierre & Luc Dardenne), Ida / Ida (r. Pawel Pawlikowski), Marea frumuseţe / La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nimfomana Vol. I & II / Nymphomaniac: Volume 1 & 2 (r. Lars von Trier), Stations of the Cross / Patimile Mariei (r. Dietrich Brüggemann) sau Paradisul spulberat / The Broken Circle Breakdown (r. Felix van Groeningen).

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunțate la începutul lunii martie. Vă reamintim faptul că juriul din acest an este compus din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai ChirilovMagda Mihăilescu, Iulia BlagaFlorin Barbu şi Ada Maria Ichim.

După anunţul nominalizărilor, peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană cu sprijinul Babel Communications și al Centrului Național al Cinematografiei.

 

 

 

Articole similare

A doua ediție a târgului de carte second-hand pentru adulți, Bookisit+

Jovi Ene

România participă la Festivalul Internațional de Carte și de Literatură “Lumea Cărții” de la Praga, în perioada 14 – 17 mai 2015

Jovi Ene

Noutăți la Noaptea Albă a Filmului Românesc 2012

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult