Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (13 – 19 februarie 2017)

Știrile săptămânii: One World Romania deschide înscrierile la proiecțiile speciale pentru profesori și elevi; Asociaţia CineCultura demareză în România un proiect european de educaţie cinematografică pentru elevi; Flori de mărțișor ce vin în ajutor; Realizatorii filmului #selfie69 organizează un atelier-curs de scenaristică, de la idee la pitch; Documentarele One World Romania 10 – antidot pentru frică.

One World Romania deschide înscrierile la proiecțiile speciale pentru profesori și elevi

În perioada 14-17 martie 2017, profesorii și elevii sunt așteptați la Cinemateca Eforie la proiecții speciale dedicate lor, în cadrul celei de-a 10a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Tema care reunește filmele selectate pentru profesori și adolescenți la festivalul de anul acesta este violența de zi cu zi, hărțuirea din școli, marginalizarea și modurile în care ele pot fi combătute: prin empatie, toleranță și comunicare.

Pentru al treilea an la rând, una dintre proiecții va fi însoțită de descriere audio, pentru persoanele cu deficiențe de vedere. O noutate o reprezintă anul acesta includerea unui film documentar animat, „Tower”, și a unui poem documentar, „Refugee Blues”. Prin diversitatea poveștilor alese, dar și a abordărilor artistice, vom apropia tânăra generație de filmul documentar și de subiectele cu miză socială.

După fiecare proiecție, un invitat al festivalului – regizor, producător sau expert în tematica filmului respectiv – va dezbate împreună cu elevii probleme legate de drepturile omului și istoria recentă, pornind de la documentarul vizionat. Aceste evenimente oferă tinerilor atât accesul la informații precum și contextul de a le analiza. Dezbaterile cultivă franchețea, gândirea critică și entuziasmul tinerilor și îi vor încuraja să își exprime opiniile și să își antreneze spiritul civic.

Înscrierile pentru profesori cu clase și grupuri organizate se fac prin e-mail la adresa scoala@oneworld.ro sau prin telefon, la numărul: 0728 069 428 până la 9 martie 2017. Elevii care vin singuri sau cu prietenii sunt așteptați doar cu carnetul de note.

Intrarea este liberă.

Proiecțiile sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

PROGRAMUL PROIECȚIILOR PENTRU ELEVI ȘI PROFESORI

Marți, 14 martie

ora 10:00 –  Calup de scurt-metraje documentare: Lecția de patriotism, Oameni de nisip, Refugee Blues. 

ora 14:30 – Frăția | Cătălin Farcaș | România | 2016 | 53 min.

Miercuri, 15 martie

ora 10:00 – Bine ați venit la liceul nostru | Geneviève Dulude-de Celles | Canada | 2015 | 75 min.

ora 14:30 – Un film autist normal | Miroslav Janek | Republica Cehă | 2016 | 88 min.

Joi, 16 martie – ora 14:30 – Furia albă | Arto Haolonen | Finlanda | 2016 | 70 min.

Vineri, 17 martie – ora 10:00  – Turn | Keith Maitland | SUA | 2016 | 82 min.

One World Romania la Școală este programul educațional al Asociației One World Romania, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și sprijinit de CEZ Group in Romania. Acest program își propune să introducă filmul documentar și discuția despre drepturile omului în liceele din România, prin activități destinate elevilor și profesorilor.

Asociaţia CineCultura demareză în România un proiect european de educaţie cinematografică pentru elevi

„Acţiune! Cercetare: o nouă metodologie europeană pentru cultură cinematografică” (AREM) este un proiect european ce îşi propune realizarea unei metodologii şi găsirea unor instrumente comune prin care cultura cinematografică, ca tip de educaţie non-formală, să poată fi implementată în şcolile din ţările europene, în ciclul gimnazial. În proiect sunt implicate asociaţii din Italia, Croaţia, Slovenia şi România.

Proiectul, care se adresează elevilor cu vârsta între 10 şi 14 ani, are ca punct de plecare conceptul de Film Literacy care defineşte un program de educaţie şi cultură cinematografică ce îi ajută pe copii să înţeleagă faptul că filmul şi transformarea textului în imagini au un sens; totodată, îi încurajează pe copii să vizioneze filme, dar îi şi inspiră să creeze propriile filme.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a dezvolta o metodologie comună pentru activităţi de cultură cinematografică, bazată pe activităţi şcolare care să fie adaptabile în diferite contexte. Proiectul va promova, de asemenea, înţelegerea reciprocă interculturală între cele 4 ţări partenere prin utilizarea, ca instrument de cercetare, a unor filme despre problemele interculturale şi a migraţiei în Europa, răspunzând, astfel, provocărilor lansate de către Comisia Europeană în ceea ce priveşte dezvoltarea educaţională în Europa.

În această primă etapă a proiectului, care este implementat în 4 şcoli, câte una pentru fiecare ţară parteneră, 8 filme de scurtmetraj şi un film de lungmetraj vor fi proiectate pentru copiii, părinţi şi profesori, în cadrul a 5 sesiuni de lucru, fiecare sesiune fiind formată dintr-o serie de trei laboratoare pe parcursul cărora elevii se vor familiariza noţiunile limbajului cinematografic şi vor participa, totodată, la o serie de activităţi practice.

În urma rezultatelor acestor sesiuni de lucru, comune pentru cele patru ţări, se va  întocmi metodologia de predare, care va reprezenta baza dezvoltării, pe termen lung, a proiectului de predare a noţiunilor de cultură cinematografică pentru elevi.

În România, proiectul se derulează la COLEGIUL NAŢIONAL „VICTOR BABEŞ”  din BUCUREŞTI, în perioada februarie – mai a.c.. Liceul a fost înfiinţat în anul 1976 şi a funcţionat până în anul 1990 ca liceu sanitar, perioadă în care a pregătit cadre medii sanitare.  Din anul 1991, liceul a căpătat un profil teoretic şi a făcut parte, alături de Şcoala Postliceală Sanitară (instituţie vecină în incinta aceleiaşi curţi), din Grupul Şcolar „ Dr. Victor Babeş”.

Din februarie 1999, liceul funcţionează ca unitate de învăţământ autonomă, sub denumirea de Liceul Teoretic „Victor Babeş”, având  specializările: ştiinţe ale naturii,   matematică-informatică, filologie. Începând cu anul şcolar 1999-2000 există şi clase de gimnaziu. În noiembrie 2006, prin Ordinul Ministrului Educaţiei, a primit titulatura de Colegiul Naţional „Victor Babeş”, cu clasele V-XII, sub conducerea prof. Rodica Kirsteuer, în calitate de director.

Invitaţi pentru a susţine laboratoarele din cadrul acestui proiect sunt profesori de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC): Radu Igaszag, Doru Niţescu, Mihai Orăşanu, Oana Borş, lor adăugânduli-se, pe parcursul derulării proiectului, şi alţi invitaţi speciali.

AREM este un proiect realizat cu susținerea Europa Creativă – Programul MEDIA al Uniunii Europene„, iar partenerii internaţionali implicaţi în realizarea acestui proiect sunt:

MILANO FILM NETWORK, o asociaţie non-profit din Milano, care reuneşte experienţa şi resursele a şapte festivaluri de film din Milano: Festival del Cinema Africano d’Asia e America Latina, Festival MIX Milano, Filmmaker, Invideo, Milano Film Festival, Sguardi Altrove Film Festival, Sport Movies & Tv Fest).  Staff-ul asociaţei este compus din profesionişti din domeniul audiovizualului, cu o experienţă solidă şi îndelungată.

OTOK, INSTITUTE FOR DEVELOPMENT OF FILM CULTURE este o organizaţie non-profit, înfiinţată în 2003, şi este producătorul principal al Festivalului Internaţional de Film Isola Cinema, care are loc anual în Izola şi Ljubljana, Slovenia, din anul 2004. În 2013, Institutul a introdus un program de film de învăţământ intitulat „Submarine – Otok pentru Copii”, dezvoltat special pentru copii şi tineri. Activităţile derulate în acest  program includ proiecţii însoţite de materiale pedagogice şi discuţii; ateliere de producţie de film; întâlniri pentru educaţie în domeniul filmului şi cursuri pentru profesori; diseminarea şi promovarea în Slovenia a filmelor realizate de copii în cadrul atelierelor.

ASOCIAŢIA CROATĂ DE FILM a fost, iniţial, o asociaţie formată din grupuri de film non-profesionale care operează în Croaţia, din 1928. Sub patronajul Asociaţiei operează 162 de cluburi de film pentru tineret şi 44 de asociaţii cu statut juridic, împreună cu un număr mare de autori independenţi din domeniul filmului. Asociaţia coordonează şi sprijină activitatea cluburilor şi a asociaţiilor, reviste de film şi cărţi despre film, organizează cursuri şi ateliere de lucru pentru copii şi adulţi, încurajează şi oferă asistenţă tehnică în realizarea educaţiei media, organizează, la nivel naţional, festivaluri internaţionale de copii, tineri şi film de amatori, în general, distribuie şi prezintă un program de filme clasice (în propriul cinematograf de artă).

ASOCIAŢIA CINECULTURA organizează, începând din vara anului 2013, „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, împreună cu MDV Audio Studio şi Digifilm Design. Succesul proiectului demarat în 2013, a convins organizatorii să realizeze, în anul următor, o secţiune numită „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul”, care a completat proiectul original. Caravana s-a axat pe aspectul educaţional, prin prezentarea, pentru generaţiile tinere, a filmelor româneşti realizate înainte de succesele actuale ale noului val de regizori, ca modalitate de a arăta o tradiţie de calitate neîntreruptă în realizarea de filme. Acest proiect se adresează copiilor (preşcolari şi elevi de la şcoala primară la liceu) şi tinerilor cu vârsta peste 18 ani, cu scopul de a stabili o legătură vizibilă între cinematografie şi literatură. Caravana vizează educarea prin sublinierea asemănările şi deosebirile dintre carte şi film. Filmele prezentate publicului au fost inspirate de romane şi povestiri româneşti.

Flori de mărțișor ce vin în ajutor – Pelicula Culturală

Asociația Pelicula Culturală, vă invită la proiecția filmului “Flori” (Loreak), în regia duoului Garaño-Goenaga (2014), ce va avea loc marți, 28 februarie, de la ora 18.00, la Librăria “La două Bufnițe”, în beneficiul Casei Debora pentru fete victime ale abuzului.

Viața lui Ane ia o întorsătură neaşteptată atunci când un buchet de flori este livrat la casa ei în fiecare săptămână; întotdeauna, în același timp, și întotdeauna anonim. De asemenea, şi vieţile lui Lourdes și a lui Tere sunt afectate de nişte flori misterioase. Un străin lasă un buchet săptămânal în memoria cuiva important în viața lor. Aceasta este povestea a trei femei, trei vieți schimbate prin simpla prezență a unor buchete de flori. Florile care vor înflori sentimente ce au părut de mult uitate… Dar, în cele din urmă, ele nu sunt nimic mai mult decât flori.

“Flori” este cel de-al doilea film în regia Garaño-Goenaga, respectiv primul film în bască nominalizat la Premiile Goya. Acesta a fost înscrierea oficială a Spaniei la Premiile Oscar în 2016, la categoria “Cel mai bun film străin”, dar nu a fost nominalizat. Filmul reprezintă unul din pașii ambițioși ai cinematografiei basce de a se afirma pe plan internațional. A câștigat 9 premii la festivaluri predominant din peninsula Iberică și a participat la o serie de festivaluri internaționale.

Filmul a fost catalogat drept “un portret minunat a trei femei care învaţă, fiecare în felul ei, să treacă prin durere și dezamăgire. Un film frumos filmat, care poartă în el mesajul că „oamenii nu mor până nu sunt uitaţi”.

Aceasta este o proiecţie specială, prin care dorim să promovăm responsabilitatea socială şi să sprijinim o cauză socială importantă pentru comunitatea timişoreană. Astfel, biletele de intrare la film constau în produse de igienă personală (şampon, duş-gel, săpun, deodorant, absorbante, periuțe și pastă de dinți, etc.) produse ce se vor îndrepta către tinerele sprijinite de Fundația Missio Link Internațional – Casa Debora, centru rezidenţial pentru fete victime ale abuzului. Scopul acesteia este de a oferi protecţie, terapie, consiliere, educaţie şi speranţă într-un mediu familial protector, pentru fete abuzate grav, cu scopul ca fiecare din acestea să îşi recupereze viaţa din umbra abuzatorului.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România. Filmul este subtitrat în limba română. 

Pentru detalii accesați www.facebook.com/PeliculaCulturala.

Realizatorii filmului #selfie69 organizează un atelier-curs de scenaristică, de la idee la pitch

Cristina Iacob, regizorul succesului de public #selfie69 – comedia românească ce a adus un număr record de peste 150.000 de spectatori la cinema – și fondatorul Asociației Scenariștilor Români (ASCER) va organiza atelierul de scriere a unui scenariu cinematografic De la idee… la scenariu, susținut de profesorul Tudor Potra, scenarist, regizor și advertising creative director, unul dintre scenariștii #selfie69.

Workshopul se adresează celor care de multe ori și-au spus: “Povestea mea ar fi un film grozav“, dar nu au știut de unde să înceapă. Celor care vor să învețe să își transforme ideea în scenariu de film, având la final oportunitatea de a susține un pitch în fața unor regizori și producători din industria cinematografică românească.

Atelierul se va desfășura timp de șase luni (9 martie – 10 august) în mansarda Cărturești Verona, în fiecare joi, de la ora 19:00 la ora 21:00. Vor fi selectați 15 participanți, iar prețul este de 1200 de lei. Pentru înscriere este necesar un CV și o scrisoare de intenție, trimise la adresa inscrieri@asociatiascenaristilor.ro, până vineri, 3 martie. Contact: edith.alibec@zazufilm.com / 0757.643.477.

« Mă bucur de fiecare dată când reușim să organizăm un workshop cu Asociația Scenariștilor Români, pentru că asta înseamnă idei noi, care pot deveni scenarii de film», spune Cristina Iacob. « De fapt, este împlinirea scopului acestei asociații, acela de a aduce împreună scenariști, regizori și producători, ca poveștile lor să aibă o șansă de a deveni filme. Ei vor lucra și vor învăța să își scrie cât mai firesc povestea, să își structureze ideile în formatul și ritmul specifice unui scenariu de lungmetraj si să poată susține la final un pitch. »

Cursul-atelier își propune să ofere participanților un bagaj teoretic prin care să poată înțelege mai bine fenomenul cinematografic, pentru a putea să propună proiecte cu șanse de succes; să îndrume primii pași în această profesie, oferindu-le asistență profesionistă la fiecare pas al transformării ideii lor originale într-un scenariu de fim complet.

Fiecare sesiune de două ore conține o primă parte consacrată unei etape de realizare a unui scenariu (ilustrată cu exemple video din filme importante), urmată de monitorizarea evoluției fiecărui proiect individual. Întâlnirile sunt săptămânale, pentru a oferi fiecărui cursant timpul necesar pentru a lucra la proiectul său de scenariu. Evoluția acestuia este prezentată public și comentată de colegi și profesor.

Atelierul-curs va fi susținut de Tudor Potra, scenarist, regizor și advertising creative director, la Paris și București. Absolvent al UNATC (Regie film) și Université Paris III Sorbonne Nouvelle (Teorie film), el este laureat al Premiului Beaumarchais al Societății Autorilor din Franța. Tudor a colaborat cu Zazu Film ca scenarist al filmului #selfie69 (cel mai mare succes de public din 2016, cu peste 150 000 spectatori).

“Scopul nostru este să te regăsești la final cu un text pe care să-l poți propune cu cât mai multă siguranță unor producători de film, precum și să dobândești o metodă de lucru cu care să poți aborda scrierea următorului tău scenariu”, spune Tudor Potra.

De data aceasta, atelierul se adresează tuturor celor care au o idee și vor să învețe să scrie o poveste pe care să o transpună într-un scenariu. « Practic, termini acest curs având la final un scenariu de lungmetraj și oportunitatea de a ține un pitch în fața unui grup de producători și regizori în căutare de povești. Chiar se întamplă! », spune Cristina Iacob.

Documentarele One World Romania 10 – antidot pentru frică

Între 13 și 19 martie 2017 ajung la București documentarele selecționate pentru cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Dintre cele peste 60 de filme, trei vor avea premiera mondială la #OWR10, alte două vor fi proiectate în premieră în Europa și aproape toate celelalte vor fi prezentate în premieră națională. 

Printre temele deja tradiționale ale festivalului se află justiția, un subiect care, la data alcăturii programului, a devenit extrem de actual atât în Statele Unite, cât și în România. În secțiunea numită „Dreptate fără frică”, se regăsesc mai multe cazuri în care cetăţeni din Rusia, Ciad, Peru şi Mexic îşi caută dreptatea pe cale legală sau se coalizează pentru a răspunde agresiunii statului.

Un alt subiect abordat constant de One World Romania este cel al sistemelor de sănătate din diverse colțuri ale lumii. Secţiunea „Bolile Sănătăţii”  ne invită să reflectăm asupra unor maladii ale sistemelor medicale: de la uzura personalului medical într-un spital din Franţa, la cercetările menite să răspundă nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor, de la asistenţa medicală mobilă din Nordul Siberiei până la lupta cotidiană a unor copii autiști cu etichetele puse de o societate inflexibilă.

În secțiunea „Jocurile fricii” 6 documentare vorbesc despre dinamica primitivă care ne marchează deseori copilăria: unii cădem pradă bătăușilor pe terenul de joacă sau de fotbal; alții ne transformăm în mici torționari ca să mascăm propriile slăbiciuni. Într-un liceu din Quebec această dinamică se joacă în toată trista ei claritate. Pe stadioanele din Republica Cehă sau Israel, adulții reproduc excluderile celor percepuți ca străini sau inferiori. Iar în mintea și sufletul unui tânăr finlandez vedem întreaga evoluție de la spaima de violența altora la dorința de a comite violență la rândul tău.

Așa cum am făcut și în alți ani cu Africa sau Orientul Mijlociu, și în acest an încercăm să facem un portret al unei regiuni — prin filme documentare. Anul acesta secțiunea „Focus” este dedicată Caucazului. Cele cinci filme selectate, de la o comedie despre un gard la un film despre ororile războiului, tratează natura instabilă, zbuciumată a realității din regiune.

În fiecare an la One World Romania am descoperit filme recente, curajoase și inovatoare, pe care ne-a fost greu să le includem într-una dintre secțiunile tematice. Așa a apărut „Delicatessen”, o secțiune care reunește 7 filme extrem de diverse, printre care documentarul animat „Tower” – care prezintă primul atentat într-un campus american în anii ’60. Sau „Liberami”, în care un preot din Palermo este vizitat zilnic de zeci de oameni care vin la el în căutarea mântuirii; când e nevoie, face și mini-exorcisme prin mobil.

Surprizele pregătite de One World Romania pentru cea de-a zecea ediție nu se opresc aici. Ca în fiecare an avem o serie întreagă de evenimente conexe care vor avea loc în perioada 14 – 19 martie. De asemenea, în curând vom anunța și care sunt invitații One World Romania 2017, cu care vă veți întâlni după fiecare proiecție din festival.

Articole similare

EducaTIFF – Tineri Critici de Film a anunţat câştigătorii

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 30 septembrie – 2 octombrie 2011

Delia Marc

Dacia, dragostea mea, de Cinepub.ro

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult