Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (28 ianuarie – 3 februarie 2019)

Știrile săptămânii: Shoe Dog — ediția pentru tinerii cititori, Editura Publica; Câtă dragoste încape într-un volum de poezie? Vladimir Drăghia scrie „Exerciții de dicție pentru inimi bâl-bâ-i-te”, Curtea Veche Publishing; Noutate Editura Herald: Etruscii de Lucy Shipley; O noua editie: Darul iubirii de Kahlil Gibran; Nou în seria Victoria Books, Editura Publica: biografia lui Robbie Williams; A apărut cel mai așteptat titlu din colecția Leda Edge! Bird Box: Orbește, scris de Josh Malerman; Florina Ilis despre Cartea numerilor, Editura Polirom, la Cluj; Lansarea romanului Nimicul de Hanif Kureishi, Editura Humanitas Fiction.

Shoe Dog — ediția pentru tinerii cititori

„Omul care mută din loc un munte începe prin a căra pietre mici.” — Phil Knight

Plină de înțelepciune, umor și sensibilitate, ediția Publica Youngster a bestsellerului Shoe Dog este o poveste despre perseverență care va inspira tinerii cititori. Recomandată copiilor și adolescenților de peste 10 ani.

În primul an de liceu, după ce Phil Knight a fost exclus din echipa de baschet, mama sa i-a sugerat să încerce alergarea. Knight a intrat în echipa de atletism și a descoperit că putea să alerge repede – și i-a plăcut.

Zece ani mai târziu, tânăr și entuziast, Knight a împrumutat 50 de dolari de la tatăl său și a lansat o companie cu o misiune simplă: să importe din Japonia pantofi de alegare de foarte bună calitate. A început să vândă pantofi din portbagajul mașinii, iar în cele din urmă a construit unul dintre cele mai de succes branduri din toate timpurile: Nike. Pe parcurs, Phil s-a confruntat cu riscuri și eșecuri, dar și-a urmat întotdeauna propriul sfat: Just do it.

Phil Knight este fondatorul companiei Nike. A fost CEO din 1964 până în 2004, iar în prezent este președinte onorific.


Câtă dragoste încape într-un volum de poezie? – Vladimir Drăghia scrie „Exerciții de dicție pentru inimi bâl-bâ-i-te”

Vladimir Drăghia, actor, multiplu campion naţional la înot și câștigătorul primei ediții a emisiunii TV Exatlon, ni se arată și în ipostază de poet. Volumul de poezii „Exerciții de dicție pentru inimi bâl-bâ-i-te” conține 71 de poezii de dragoste și este disponibil începând de astăzi pe site-ul Curtea Veche Publishing. Cartea este ilustrată de Mircea Moroianu.

Și mie, și ție ni se mai bâlbâie inima din când în când. Mai ales atunci când iu-b-b-b-im, când gravitația mea este racordată la rețeaua ta de stări de spirit. Sau când chicotește în mine gândul la tine. Dar cum noi doi suntem singurii vorbitori de limba noastră, ceva-ceva tot trebuie făcut ca să ne înțelegem, nu-i așa? Câteva idei: se ia mașinăria de identificat forme în nori și se unge până la ultima roată zimțată. Apoi se deschide manualul de întrebuințare a iubitei și se înghemotocește la piept eeexact cum scrie acolo. Când a făcut un mic „clic“, semn de potriveală, se poate trece mai departe: adică la polen turnat în urechi sub formă de șoapte. Din când în când, se scoate la iveală copilul din mine sau din tine și se gâdilă până ne spune din nou adevărul. Pe silabe jucăușe, cu rime legănate și cârlionțate. Iar dacă b-b-b-âlbâiala persistă, în loc de logopedie, se tratează cu irizări de poezie. Administrate oricum, oricând, oriunde – numai la ore fixe, nu, scrie autorul despre volum.

Exercitii de dictie pentru inimi bal-ba-i-te” este cel de-al doilea volum de poezie semnat de Vladimir Draghia, dupa „Dragoste n-are plural”, lansat in 2014.

Carte este disponibila pe site-ul www.curteaveche.ro la pretul de 38 de lei.


Noutate editoriala: Etruscii de Lucy Shipley

Etruscii au fost o civilizatie proeminenta, care a marcat pu­ternic Italia antica. Cu toate acestea, ei au ramas plini de mistere, ca un popor straniu, a carui limba si cultura au disparut in mare masura. Lucy Shipley ne prezinta insa o viziune cu totul diferita.

Ea scrie despre un popor care facea schimburi comerciale cu grecii si care a influentat dezvoltarea romanilor, care i-a in­spirat pe artistii Renasterii si a aprins flacara romantismului, ba chiar continua sa influenteze inca lumea moderna.

Trecand prin colonialism si cucerire, misoginism si mistica, Shipley parcurge istoria etruscilor aducand in discutie cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reinsufletita a acestui popor.

Cartea urmareste drumurile si istoria ideilor etrusce, de­scriind devenirea obiectelor ce ne-au ramas de la ei din momen­tul in care au fost create, trecand prin folosirea lor, pierderea si, in fine, reinventarea lor.

De la fesele unei mumii egiptene expusa in salonul lui Bona­parte pana la jefuirea in masa a unui muzeu bombardat, cartea ne poarta printr-o calatorie extraordinara prin arheologia etrus­ca ajungand, in cele din urma, in locuri surprinzatoare.

In aceasta carte ingenioasa si deschizatoare de drumuri, Shipley ii da cititorului o perspectiva unica asupra unui popor enigmatic, revelandu-ne cat de multe stim despre etrusci, si in acelasi timp cat de multe au ramas nedescoperite.

 *

 „Ficatul de la Piacenza, caci aşa a ajuns sa fie denu­mit acest mic artefact (pe care il putem vedea in muzeul Pa­lazzo Farnese din Piacenza), reprezinta dovada longevitaţii şi autoritaţii uneia dintre cele mai mari pasiuni ale omenirii: prezicerea viitorului. Forma sa caracteristica era asemana­toare unor obiecte aparţinand altor culturi stravechi. S-a pas­trat un exemplar similar de lut din marea cetate a Babilonu­lui. Şi acest ficat, realizat cu aproximativ 1 400 de ani mai devreme, este acoperit cu in­scripţii, in scriere cuneiforma. Intocmai ca Ficatul de la Pia­cenza, infaţişeaza fierea, lobul caudat şi vena cava: toate fiind elemente existente in ficatul unei oi reale. In mod ironic, deţinem mai multe informaţii despre contextul intrebuinţarii ficatului din Epoca Bronzului babilonian decat despre exem­plarul de la Piacenza.” Lucy Shipley

„M-am indragostit de arhe­ologia etrusca dupa ce am lucrat cativa ani cu material din Epoca Fierului. Magia Toscanei si ma­terialul incredibil oferit de cul­tura etrusca au fost pur si sim­plu o combinatie prea puternica pentru a-i putea rezista.” Lucy Shipley

Lucy Shipley este cel mai ta­nar membru al echipei Andan­te’s Archaeology, o agentie de turism din Anglia, alcatuita nu­mai din arheologi profesionisti, care ofera tururi specializate in site-uri arheologice. Revista National Geographic Traveler a nominalizat timp de cinci ani la rand aceasta agentie pe lista ce­lor care ofera experiente unice intr-o viata, iar Brithish Travel a recompensat-o cu nenumarate premii.

Lucy Shipley si-a obtinut de curand doctoratul in arheologie etrusca, lucrand in cadrul Pog­gio Civitate Archaeological Pro­ject la excavarea unui site care dezvaluie cea mai mare cladire care a fost construita in secolul VI i.Hr.


O noua editie: Darul iubirii de Kahlil Gibran

Darul iubirii – Profetul – Nebunul – Nisip si spuma – Gradina Profetului – Portret in penita – Deschizatorul de drumuri, de Kahlil Gibran

Drumul spre Lumina este un drum al implinirii de sine, un drum al trezirii si al deschiderii catre nemarginirea Fiintei, este drumul dinspre noaptea inceputului de om catre ziua sinelui prealuminat.

Darul iubirii este o carte a devenirii si o carte de intelepciune. O carte a devenirii deoarece urmeaza pasii unui om catre sine insusi; o carte de intelepciune caci, in drumul sau spre deplinatatea fiintei, Gibran, intrebator sau profetic, rebel sau supus, zbuciumat sau impacat cu sine, ramane mereu indragostit de Viata si de darurile ei. Mihai-Claudiu Marai

Desi Gibran s-a considerat intotdeauna pictor si nu scriitor, celebritatea si-o datoreaza aproape in intregime cartilor sale. Reconcilierea celor doua inclinatii, literara si artistica, care si l-au revendicat fiecare pentru sine, s-a realizat totusi in opera lui scrisa, caci Gibran a scris ca si cum ar fi pictat. Chiar daca putin numeroase, povestirile lui pline de viata precum si „poemele in proza” au avut o influenta considerabila in epoca. Limbajul sau este simplu si colocvial, dar intotdeauna grav, iar daca inspiratia sa are neindoielnic radacini in traditie, cum bine observau exegetii sai arabi, stilul si „tusa scriiturii” raman puternic marcate de cultura occidentala.

Darul Iubirii reuneste cele mai cunoscute opere ale lui Kahlil Gibran:

Profetul –  este cartea care i-a adus lui Gibran o notorietate mondiala. Generatii intregi de cititori o vor considera, impreuna cu Mary Haskell, „cartea cea mai plina de iubire din cate s au scris vreodata”.

Nebunul – este o colectie de parabole publicata prin curajul si viziunea tanarului editor Alfred Knopf din New York – cel care il va sfatui sa si schimbe numele din Khalil in Kahlil, pentru o pronuntie corecta in limba engleza.

Portret in penita – reda cu ajutorul catorva scrisori din putina corespondenta purtata intre Gibran si Mary Haskell, muza sa, infiriparea unui delicat simtamant de afectiune intre doua persoane apartinand unor culturi diferite.

Deschizatorul de drumuri – este o colectie de cugetari si meditatii asupra destinului omului.

Nisip si spuma – o colectie de parabole si aforisme.

Gradina profetului – aparuta postum, este scrisa in prelungirea Profetului si ca o incununare a acestuia.

Opera lui este formatoare de constiinta intrucat Gibran ne indeamna neincetat sa redescoperim partea spirituala a vietii; mai presus de toate, el ne aminteste, intr-un mod emotionant, ca omul este dator sa lupte neobosit pentru libertatea si demnitatea sa, ca sufletul se imbolnaveste in lipsa frumusetii si a iubirii.

Gibran Kahlil Gibran s-a nascut la 6 ianuarie 1883, in Bsharri, o localitate aflata la poalele muntelui Fam al-Mizab, in nordul Libanului, intr-o familie maronita. In 1894 emigreaza impreuna cu surorile sale mai mici, Marianna si Sultana, in Statele Unite, stabilindu-se la Boston.

Urmeaza cursuri de specialitate in America si Liban, studiind pictura, arta fotografica, literatura araba, engleza si franceza.

Incepand cu 1905 incepe sa publice in diferite reviste din New York pamflete si scurte povestiri, toate in limba araba.

– 1905 – al-Musiqa (Muzica), o proza scurta in care este elogiata muzica in general si cea araba in special;

– 1906 – ‘Ara’is al-Muruj (Nimfele din vale), o culegere de trei scurte povestiri, in care autorul isi exprima convingerile antifeudale si anticlericale;

– 1908 – al-Arwah al-Mutamclrrida (Spirite rebele) cuprinde patru povestiri, asemanatoare ca stil si spirit celor publicate in 1906. In acelasi an Gibran pleaca la Paris, unde  va studia artele plastice timp de doi ani si jumatate. Acolo ii intalneste pe Ameen Rihani, precum si pe sculptorul Auguste Rodin.

Incepand cu anul 1911 se muta la New York. Publica cateva piese poetice in proza (ex. al-Ajniha al-Mutakassira – Aripi frante, o scurta nuvela dedicata lui Mary Haskell) si ii este organizata o expozitie de pictura. In acelasi an, tatal sau moare in Liban.


Nou în seria Victoria Books: biografia lui Robbie Williams

Robbie Williams și-a început cariera muzicală în adolescență, ca membru al celebrei Take That. După ce a părăsit trupa, a devenit unul dintre cei mai bine vânduți artiști ai tuturor timpurilor. În 2010, a reunit Take That pentru o scurtă perioadă, lansând împreună un album nou, Progress, care a devenit al doilea cel mai rapid vândut album din istoria topurilor din Marea Britanie. Cu un număr record de 18 premii Brit câștigate, Robbie a avut un efect de durată asupra culturii pop britanice și a fost numit cel mai important artist solo britanic din toate timpurile.

În Reveal, Chris Heath a colaborat îndeaproape cu Robbie mai mulți ani pentru a crea o relatare personală și sinceră a faimei, averii, familiei și muzicii. Este o poveste detaliată și plină de viață a celor mai bune și mai proaste momente din viața lui Robbie, fără precedent datorită intimității și sincerității sale.

Chris Heath este un autor premiat și cu succes comercial, care a scris Pet Shop Boys Literally, precum și primul volum biografic despre Robbie Williams, Feel. Și-a început cariera pe post de colaborator al revistei muzicale Smash Hits, apoi a fost redactor la DetailsRolling StoneTelegraphSunday Times și la GQ, unde a realizat interviuri foarte populare cu politicieni și celebrități. În 2013 a câștigat premiul National Magazine pentru reportaj.


A apărut Bird Box: Orbește, scris de Josh Malerman

A apărut cel mai așteptat titlu din colecția Leda Edge! Bird Box: Orbește, scris de Josh Malerman, poate fi găsit deja în librăriile partenere și pe site-ul www.edituracorint.ro.

Despre carte

Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară. Să nu poată desluși inamicul invizibil care a pus stăpânire pe întreaga lume și care îi transformă pe toți cei care-l privesc în criminali violenți și, în cele din urmă, în sinucigași.

Cei mici dorm încă, dar, în curând, va fi silită să-i trezească și să-i lege la ochi.

Astăzi vor risca totul. Astăzi trebuie să iasă neapărat din casă. Să plece, orbește, într-o călătorie de care depinde supraviețuirea lor.

Bird Box: Orbește este un thriller psihologic atât de bine scris, încât amintirea sa te va bântui de-a dreptul mult timp după ce îl vei fi terminat de citit.

Impresii despre carte

„O carte care trebuie devorată pe nerăsuflate, printre degete. N-a mai scris nimeni o asemenea poveste de groază. Josh Malerman ne-a oferit un roman cu adevărat memorabil.” Hugh Howey, autorul romanului Silozul

„În acest thriller absolut captivant găsești o mie de tușe subtile, însă nici măcar o singură înfloritură ― este atât de bine, atât de concis scris, încât i-am admirat, cu sinceritate, stilul. Josh Malerman își face treaba precum un înger înțelept, atins cu adevărat de har.” Peter Straub, coautorul romanului Talismanul

„[Un] debut terifiant! […] Malerman […] ne ține permanent în priză datorită modului superb și neîndurător în care își așterne povestea, pe care o impregnează cu un lirism aparte […]. Un roman tulburător, care merită să fie comparat cu Păsările lui Alfred Hitchcock, cu cele mai rafinate realizări ale lui Stephen King ori cu inteligentele aventuri fantastice ale lui Jonathan Carroll.” Kirkus Reviews

Despre autor

Josh Malerman este un scriitor american și unul dintre cei doi cantautori ai trupei de rock The High Strung. Înainte de publicarea romanului său de debut, Bird Box: Orbește (care a inspirat filmul de succes cu același nume de pe Netflix), în timp ce străbătea țara în lung și-n lat în turneu cu formația, Malerman a scris paisprezece romane, care nu au văzut niciodată lumina tiparului. În prezent locuiește în Michigan, împreună cu logodnica sa, artista și cântăreața Allison Laakko.


Florina Ilis despre Cartea numerilor la Cluj

Marţi, 5 februarie, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bd. Eroilor nr.15, Cluj-Napoca), va avea loc lansarea volumului Cartea numerilor de Florina Ilis, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:

Adriana Stan

Ion Pop

Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.

Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.

Nonconformistă față de rigorile epicului tradițional, puterea de seducție a Cărții numerilor stă în varietatea personajelor și a întîmplărilor în care oricine poate identifica profiluri, personalități și experiențe din istoria personală.

Florina Ilis este autoarea romanului Cruciada copiilor (Cartea Românească, 2005; Polirom, 2011), distins cu Premiul României literare și al Fundației „Anonimul” Cartea anului 2005, Premiul pentru Proză al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Proză al Radio România Cultural, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul „Courrier International”, Paris (2010). Acesta a fost tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză și sîrbă.

Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeș-Bolyai, unde în prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romanele: Coborîrea de pe cruce (2001; ediția a II-a, 2006), Chemarea lui Matei (2002; ediția a II-a). În 2006, apare romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în limba italiană), inspirat de experiența sa japoneză. În anul 2012, publică Viețile paralele (tradus în limba franceză), distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Ziarului de Iași, Premiul Radio România Cultural, Premiul Colocviului Romanului Românesc de la Alba Iulia.


Lansarea romanului Nimicul de Hanif Kureishi

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 6 februarie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanului Nimicul de Hanif Kureishi, în traducerea lui Cristian Ionescu, publicat în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

Apărut în 2018 la editura britanică Faber&Faber, romanul lui Hanif Kureishi a fost foarte bine primit de presa occidentală și de public. Prestigiosul cotidian francez Le Figaro caracterizează cel mai recent roman al lui Hureishi astfel: „Aparent, Nimicul e o comedie de moravuri, satirizând o elită artistică din Londra zilelor noastre, însă în spatele cortinei descoperi un extraordinar mecanism al voyeurismului și al perversității, un joc de oglinzi în care nu mai știi cine e victima și cine călăul, cine minte și cine spune adevărul.“

Vor prezenta cartea Ana Barton, scriitoare, Cristina Foarfă, jurnalistă, editor coordonator Bookaholic.ro, și Simona Preda, critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Raluca Popescu, redactor-șef al Editurii Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Inclus de The Times pe lista celor mai mari 50 de scriitori britanici de după 1945, Hanif Kureishi este un prozator, dramaturg și scenarist multipremiat: a câștigat Whitbread Award în 1990 și a primit două nominalizări la Oscar pentru cel mai bun scenariu. Opera lui este tradusă în 36 de limbi.

„Cel de-al șaptelea roman al lui Hanif Kureishi are un umor diabolic: sex, gelozie, escrocherii sentimentale, neajunsurile vârstei, autodistrugere, scatologie – toate sunt concentrate în Nimicul, o carte despre un triunghi conjugal cu o intrigă de film noir. […] În universul închis și claustrofobic al casei sale, arogantul Waldo pune în scenă ultima lui capodoperă. În răzbunarea bătrânului regizor simțim «piesa în piesă» a lui Hamlet, capacitatea de manipulare a lui Iago, gelozia lui Othello și puterile supranaturale ale lui Prospero.“ – The Times

Waldo, un cineast celebru ajuns la senectute (cu toate infirmitățile pe care le aduce vârsta), asistă aproape neputincios la înstrăinarea soției sale, care îl înșală cu un bun prieten. Însă, deși e sechestrat de facto în camera lui, într-un luxos apartament din Londra, Waldo nu este dispus să piardă controlul asupra lumii sale: va regiza (și înregistra) o răzbunare diabolică. Tehnologia zilelor noastre este de partea lui. Poate urmări și monitoriza totul din scaunul cu rotile. Poate dirija terți care să îl ajute să-și îndeplinească planul. Ca un păianjen imobil în centrul pânzei pe care a țesut-o, Waldo îi va pândi și manipula pe mai tânăra lui soție, Zee, victimă deloc inocentă, și pe seducătorul escroc Eddie, împingându-i pe cei doi actori fără voie la gesturi extreme.

HANIF KUREISHI, scriitor de origine pakistanezo-britanică, s-a născut în 1954 în Kent. A studiat filozofia la King’s College, Londra. În 1981 a obținut Premiul George Devine pentru piesele Outskirts și Borderline, iar în 1982 a fost numit writer in residence la Royal Court Theatre. Pentru scenariul filmului My Beautiful Laundrette, din 1984, a primit o nominalizare la Oscar. A scris, de asemenea, scenariile filmelor Sammy and Rosie Get Laid (1987), London Kills Me(1991, pe care l-a și regizat), The Mother (2003) și Venus (2007). Piesa lui Sleep With Me a fost pusă în scenă la National Theatre din Londra în 1999, iar When the Night Begins, la Hampstead Theatre în 2004. Primul său roman, Buddha din suburbie (The Buddha of Suburbia, 1990; Humanitas Fiction, 2007), s-a bucurat de mare succes, fiind tradus în peste 25 de limbi. I-au urmat o serie de romane, între care The Black Album (1995), Intimitate (Intimacy, 1998; Humanitas Fiction, 2018) – care stă la baza ecranizării omonime din 2001, în regia lui Patrice Chéreau –, Darul lui Gabriel (Gabriel’s Gift, 2001; Humanitas, 2005), Am ceva să-ți spun(Something to Tell You, 2008; Humanitas Fiction, 2010), The Nothing (2018; Humanitas Fiction, 2019), precum și volume de povestiri: Love in a Blue Time (1996), Midnight All Day (1999) și The Body and Other Stories (2002). Hanif Kureishi semnează, de asemenea, volumele de eseuri Dreaming and Scheming: Reflections on Writing and Politics (2002) și The Word and the Bomb (2005), precum și memoriile My Ear at his Heart: Reading my Father (2004). A fost recompensat în Franța cu medalia Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în țara sa, cu CBE.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 decembrie 2017)

Jovi Ene

Romanul fantastic de aventuri Călătorie magică în Oraşul Măştilor, primul din seria Stravaganza, va fi lansat în 18 martie şi în România

Jovi Ene

Newsletter

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult