Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (26 ianuarie – 1 februarie 2015)

Carti Historia PoliromȘtirile săptămânii: Noutăţi Polirom în prestigioasa colecţie „Historia”; De ce se revoltă oamenii? Lansarea cărţii Sociologia mişcărilor sociale, de Ionel Nicu Sava, Editura Nemira; În culisele tenisului, o nouă apariție la Editura Publica, colecția Victoria Books; reducerile continuă în rețeaua Librarul pentru ”1001 titluri”.

Noutăţi Polirom în prestigioasa colecţie „Historia”

Săptămîna aceasta, la Editura Polirom, în cadrul prestigioasei colecţii „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), vor apărea două noi titluri, disponibile în curînd şi în ediţia digitală: Istoria popoarelor arabe, de Albert Hourani – o lectură esenţială pentru înţelegerea evenimentelor contemporane din lumea arabă, şi Limitele meritocraţiei într-o societate agrară. Şomaj intelectual şi radicalizare politică a tineretului în România interbelică, de Dragoş Sdrobiş – volum ce aduce în atenţia noastră una dintre problemele cruciale ale României interbelice.O lucrare excelentă, poate chiar una de referinţă. Hourani explică sintetic aspecte extrem de complicate care trebuie înţelese pentru ca evenimentele contemporane să aibă sens. O carte complexă şi captivantă.” (Washington Post Book World) • „O prezentare fascinantă a unei civilizaţii vechi de 14 secole.” (Independent on Sunday)

Volumul Istoria popoarelor arabe semnat de Albert Hourani, unul dintre cei mai respectaţi specialişti în lumea arabă şi Orientul Mijlociu, a devenit bestseller imediat după publicarea sa în 1991, impunîndu-se în timp ca o lucrare clasică. Cu o nouă prefaţă şi postfaţă de Malise Ruthven şi în traducerea Irinei Vainovski-Mihai, noua ediţie a Istoriei popoarelor arabe aduce informaţiile la zi, analizînd evenimente esenţiale pentru înţelegerea lumii arabe, ca schimbarea liderilor în Siria, Maroc şi Iordania, atacurile teroriste din Statele Unite, criza din Irak sau redeschiderea conflictului dintre israelieni şi palestinieni.

Hourani cuprinde într-o privire panoramică o întreagă civilizaţie, cu oamenii şi conjuncturile care au modelat-o. Expunerea sa porneşte de la cristalizarea şi expansiunea islamului şi viaţa de zi cu zi în societăţile arabo-musulmane, urmăreşte ascensiunea şi decăderea Imperiului Otoman, pentru a ajunge la dominaţia europeană şi formarea culturilor naţionale.

Albert Hourani (1915‑1993) s‑a născut la Manchester din părinţi de origine libaneză, a urmat studii de filosofie, politică şi economie la Oxford, a fost profesor la Universitatea Americană din Beirut, analist politic la Cairo şi a activat ca expert pentru Anglo‑American Committee of Inquiry on Palestine. În 1958 devine primul director al Centrului Orientului Mijlociu de la St Antony’s College, care va face din Oxford unul dintre principalele centre de studiu al Orientului Mijlociu. Prin activitatea profeso­rală şi publicistică a adus o contribuţie importantă la înţelegerea naţionalismului arab şi a relaţiilor complexe dintre lumea islamică şi cea occidentală. A fost coordonatorul mai multor volume şi autorul a numeroase articole de specialitate. Dintre lucrările publicate amintim: Syria and Lebanon (1946), Minorities in the Arab World (1947) şi Arabic Thought in the Liberal Age 1789‑1939 (1962).

Cartea lui Dragoş Sdrobiş [Limitele meritocraţiei într-o societate agrară. Şomaj intelectual şi radicalizare politică a tineretului în România interbelică] aduce în atenţia noastră una dintre problemele cruciale ale României interbelice: contradicţia dintre aspiraţiile elitiste occidentalizante şi o structură socio-economică incapabilă să susţină şi să valorifice roadele efervescenţei creative din mediile intelectuale.” (Bogdan Murgescu)

Dornică să se desprindă de trecut, România se angajează după 1918 într-un proces de regenerare. Aspiraţia spre înnoire este vizibilă în toate domeniile, inclusiv în cel al politicilor culturale, care au drept scop schimbarea elitelor. Într-o societate agrară în care vechea elită era una aristocratică, eşecul învăţământului accesibil unor categorii mai largi de a primeni elita conduce la o reacţie antisistem a tineretului, la polemici privind rolul intelectualului şi la şomaj intelectual. Efectele ultime vor fi escaladarea naţionalismului şi diferite încercări de manipulare a noilor generaţii, de la mişcarea legionară la Străjeria lui Carol al II-lea şi, ulterior, la experimentul Serviciului Social creat de rege împreună cu Dimitrie Gusti.

Dragoş Sdrobiş este doctor în istorie al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj‑Napoca. Are ca domenii de interes istoria universităţii în România interbelică, educaţia superioară şi piaţa muncii, capitalul uman, istoria intelectuală, sociologia istorică, istoria socială. A publicat articole în reviste de specialitate, precum şi capitole în volume colective, dintre care amintim „Politici culturale şi modele intelectuale în România. Cîteva precizări conceptuale”, în Lucian Nastasă, Dragoş Sdrobiş (ed.), Politici culturale şi modele intelectuale în România (2013), şi „Părăsirea Boemei şi încarnarea Utopiei. Studenţimea interbelică, Dimitrie Gusti şi Serviciul Social obligatoriu”, în Zoltán Rostás (coord.), Universitatea interbelică a sociologilor gustieni (2014).

În cadrul colecţiei „Historia” vor apărea:
Lincoln PaineMarea și civilizația. O istorie maritimă a lumii (traducere de Dana Bădulescu și Radu Andriescu), o admirabilă încercare de a repovesti istoria lumii din Antichitate pînă în prezent prin intermediul călătoriilor și comerțului maritim;
Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (traducere de Adrian Şerban), o sinteză captivantă inclusiv pentru publicul larg, ce reface parcursul lui homo sapiens de la apariţia sa pînă astăzi;
• J.M. Roberts, O.A. Westad
, Istoria lumii. Din preistorie pînă în prezent (traducere de Cătălin Drăcșineanu), bestseller internațional ajuns la a șasea ediție;
Simon Sebag MontefioreTînărul Stalin (traducere de Justina Bandol), captivanta poveste a tînărului Dugașvili, înainte ca acesta să devină liderul temut de toată lumea, avînd la bază surse inedite și interviuri cu urmașii familiei lui Stalin.

De ce se revoltă oamenii? Lansarea cărţii Sociologia mişcărilor sociale, de Ionel Nicu Sava, Editura Nemira

Marţi, 3 februarie, de la ora 18.00, Nemira vă invită la o lansare-eveniment: volumul Sociologia mişcărilor sociale. De ce se revoltă oamenii?, de Ionel Nicu Sava, primul studiu românesc despre acţiunea colectivă de contestare.

Şi ce loc mai potrivit pentru o discuţie despre revoltă şi spirit revoluţionar dacă nu Librăria Bastilia – ce poartă în numele ei încărcătura Revoluţiei Franceze?

Alături de autor, vor vorbi despre carte istoricul Adrian Cioroianu, analistul Oana Popescu, sociologul Ştefan Bruno şi jurnalistul Cristi Rogozanu – toţi persoane de anvergură în spaţiul public, reuniţi acum pentru ca, pornind de la acest studiu, să discute şi despre lumea în care trăim.

Antropologul francez Claude Karnoough va încheia seara cu o descriere a revoltelor urbane ale secolului al XX-lea.

Lansare NemiraVolumul de faţă este o sociologie a protestului şi revoluţiei înţelese ca procese de schimbare în profunzime a societăţii. Aparent surprinzător şi relativ inexplicabil, clase sau grupuri sociale contestă autoritatea publică, exprimă preferinţe pentru un nou set de reguli sociale şi politice, afişează atitudini şi comportamente diferite, alterează stilurile culturale şi, nu în cele din urmă, atentează la practicile instituţionale. De aceea, atunci când cei mulţi şi lipsiţi de putere se mobilizează şi sunt motivaţi de acelaşi set de preferinţe şi atitudini, acţiunea colectivă este doar o chestiune de timp. Revoltele populare, revoluţiile, conflictele civile, grevele, demonstraţiile, conspiraţiile şi internaţionalele sunt interpretate în această carte ca acţiuni colective, altfel numite mişcări sociale.

IONEL NICU SAVA este sociolog, conferenţiar la Universitaţea din Bucureşti şi profesor asociat la Academia de Studii Economice. A obţinut licenţa în sociologie (1993) şi a urmat cursuri de specializare la Colegiul G.C. Marshall din Germania (1996). Şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Bucureşti (1999) cu o teză privind tranziţia economică şi socială a Europei de Est. În 2001 a primit bursa „Manfred Wörner“ a NATO pentru un proiect privind rolul asistenţei externe în tranziţia democratică a ţărilor din Europa de Sud-Est. În 2002 a fost bursier Fulbright la Universitatea California din Los Angeles. În paralel cu cariera academică, Ionel Nicu Sava a ocupat diverse funcţii publice în Ministerul de Externe şi în Ministerul Apărării. Între 2007 şi 2011 a fost ambasador în Elveţia şi în Liechtenstein. Ionel Nicu Sava a publicat şase cărţi şi mai multe traduceri, capitole în cărţi, studii şi articole pe teme de sociologie, geopolitică, securitate. În 2001 a iniţiat Masterul de studii internaţionale şi de securitate al Universităţii din Bucureşti.

In culisele tenisuluiÎn culisele tenisului, o nouă apariție la Editura Publica, colecția Victoria Books

Roger Federer, Serena Williams, Rafael Nadal, Victoria Azarenka, Andy Murray sau Novak Djokovic. Sunt doar câteva dintre personajele care animă cartea scrisă de Neil Harman, corespondentul de tenis al cotidianului The Times și unul dintre cei mai apreciați reporteri din circuitul ATP. Australian Open, Indian Wells, Roland Garros, Wimbledon sau US Open sunt doar câteva dintre evenimentele la care jurnalistul britanic ne va face părtași în calitate de insideri.

În culisele tenisului este o analiză plină de viaţă a lumii tenisului profesionist, una plină de entuziasm, în care momentele cruciale ale tenisului sunt asezonate cu subiectele fierbinți care fac deliciul acestui sport. Prin intermediul statutului său privilegiat, Neil Harman ne ajută să gustăm din intimitățile sportului alb, aruncând lumină asupra celor mai de nepătruns secrete ale tenisului și asupra celor mai importante turnee din circuitul ATP.

Cartea lui Harman include interviuri oneste, minuţioase, cu toţi jucătorii de top, cu antrenorii acestora, precum şi cu agenţii şi managerii lor. Autorul prezintă sportul alb din perspectiva insiderului, oferind cititorilor săi o perspectivă proaspătă, dar şi opiniile sale personale drastice, care l-au făcut atât de îndrăgit. În culisele tenisului vorbeşte despre momentele cruciale ale tenisului zilelor noastre; de la Wimbledon la Jocurile Olimpice, de la lupta Serenei Williams cu boala și până la victoria istorică a lui Andy Murray la un turneu de Mare Șlem.

Reducerile continuă în rețeaua Librarul pentru ”1001 titluri”

Campania reducerilor continuă şi în luna februarie a acestui an în familia Librarul. Peste 1000 de titluri, cu reduceri cuprinse între 20 şi 70 la sută, vă aşteaptă în librăriile noastre din Bucureşti până la sfârşitul lunii februarie, în limita stocului disponibil.

La raft veţi descoperi o ofertă generoasă de carte de la cele mai cunoscute edituri, precum: Meteor Press, Rao, All, Aramis, Corint, Nemira, Humanitas, Adevar Divin, Trei, Curtea Veche, Girasol, Lider, şi din domenii variate, începând cu beletristică, continuând cu istorie, dezvoltare personală şi profesională, până la cărţi pentru copii şi tineret.

BANER_1001_770x150Vă aşteptăm la librăriile noastre din:

  1. Calea Dorobantilor nr. 102 – 110; tel.: 021.231.72.28;
  2. Bd. Regina Elisabeta nr. 63; tel.: 021.315.20.26;
  3. Complexul Comercial Bucur Obor; tel..: 0745.172.101;
  4. Bd. N. Titulescu nr. 3 (zona Piata Victoriei); tel.: 0735.159.304;
  5. Statia de metrou Unirii 2; tel.: 0728.902.981.

Comenzi telefonice la: 021.222.83.80 / e-mail: comenzi@librarul.ro / www.librarul.ro

Pe lângă reducerile cu care v-am familiarizat în ultimii ani, pe parcursul anului 2014 vor fi puse în aplicare noi concepte de promovare şi se vor întreprinde acţiuni antrenante în diverse evenimente de carte.

Articole similare

Topul vânzărilor Curtea Veche Publishing la Bookfest 2018

Jovi Ene

Bucureștiul găzduiește cea de-a IX-a ediție a Festivalului internațional de literatură de la Odesa

Jovi Ene

Un eveniment de neratat – HBO Max ajunge în România

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult