Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (25 aprilie – 1 mai 2016)

foto in gauraȘtirile săptămânii: Dublu eveniment la Iași pentru Arthur Suciu și romanul „În gaură”, apărut la Adenium; Scriitori la Buchet – Dedicațiile lui Julien Britnic în Orașul Florilor; Volumul spaţiu privat, de Elena Vlădăreanu, a apărut în limba italiană; A apărut noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 205, din aprilie 2016; Sărbătoarea Corturilor, un roman al mărturisirilor, de Ioan T. Morar.

Dublu eveniment la Iași pentru Arthur Suciu și romanul „În gaură”, apărut la Adenium

Vineri, 22 aprilie, Arthur Suciu a primit premiul pentru debut în proză al revistei „Convorbiri Literare”. Sâmbătă, 23 aprilie, a avut loc lansarea la Iași a volumului „În gaură”.

Sâmbătă, 23 aprilie, a avut loc lansarea la Iași a volumului „În gaură”, pentru care Arthur Suciu a obținut premiul pentru debut în proză al revistei „Convorbiri Literare”, cu doar o zi înainte.  La eveniment au participat Arthur Suciu, Daniel Șandru, Ionuț Bârliba și Gabriel Cheșcu.

Arthur Suciu, despre premiul pentru debut în proză: „Nu m-am așteptat să primesc un premiu, căci am scris un text foarte personal și destul de dur. Am fost însă fericit și onorat că o revistă atât de importantă, cum este Convorbiri literare, a considerat că romanul meu merită să fie premiat. Îi asigur pe toți cei care au încredere în mine, ca scriitor, că acesta este doar începutul.

Despre evenimentul de lansare a volumului, Arthur Suciu a declarat: „Am trăit în Iași anii studenției și sunt foarte legat de acest oraș. Am fost deci foarte bucuros să lansez romanul, împreună cu Adenium, la Atelierul de Bere din Iași. Mulțumesc editurii, care a organizat lansarea ireproșabil, ca și celor care au venit să mai stăm de vorbă la o bere.”

Arthur Suciu (n. 1974) este scriitor, comunicator și publicist, specialist în discurs. După studii de filosofie, a devenit jurnalist și comunicator politic. Este doctor în științe ale comunicării, cu o teză despre raportul dintre discursul literar și cel politic. A urmat un stagiu doctoral de opt luni la Sorbonne IV, Paris. Cărțile de factură literară – „Contribuții la apocalipsă” (2008) și „Fericirea în vid” (2012) – au, ca și romanul „În gaură”, un pronunțat caracter existențial. Pe lângă lucrarea teoretică „Discursul autonom” (2013), Arthur Suciu a mai publicat „Drumul către viața privată” (eseuri politice, 2009). A scris, de asemenea, editoriale și analize pentru „Ziarul Financiar”, „Cadran Politic”, blogurile „Adevărul” etc. și a realizat emisiunea „City Talk”, la Radio City FM.

Volumul „În gaură” a apărut la Adenium și este disponibil atât în format tipărit, cât și eBook.

Lovinescu_1000x1000Scriitori la Buchet – Dedicațiile lui Julien Britnic în Orașul Florilor

După succesul viral al mesajelor de Valentine’s Day cu scriitori români, Julien Britnic lansează împreună cu florăria online OrașulFlorilor.ro Scriitori la Buchet- o serie de trei stickere cât se poate de reale care pot decora, la alegere, într-un mod vesel și surprinzător, orice buchet comandat de pe site.

Astfel, chiar dacă nu te cheamă Mihail, Ioan sau Eugen: în caz că îți dorești ca iubita ta să îți fie la fel de fidelă până-n eternitate ca Vitoria Lipan, poți alege stickerul cu Mihai Sadoveanu: „When you’re Sadoveanu, I’ll make you Happy!”.; dacă ești un bad boy ca Lică Sămădăul din „Moara cu Noroc”, îi poți arăta aprecierea cu Ioan Slavici: „I’m a Slavici to your love”; dacă vrei să fii criticul ei literar favorit (pentru că cine altcineva i-ar putea analiza mai pertinent corpul ei poetic?), poți alege stickerul cu Eugen Lovinescu: „I’ll always be Lovinescu you, baby”. Sadoveanu_1000x1000Julien Britnic e copywriter și remixer cultural. Coperțile sale clasice remixate au fost publicate în ziare și bloguri din toată lumea (Huffington Post, El Mundo, etc).

Orasul florilor este o florarie online premium, creata de Sorin Manica, un absolvent al Facultatii de Filosofie, caruia ii place sa vada oamenii oferindu-si flori. Orasul florilor se dedica frumusetii si prospetimii florilor in buchete, ghivece sau aranjamente, pune accentul pe modul in care esteticul iti poate imbunatati viata interioara si crede in puterea frumusetii de a aduce fericire.

 

 

 

Volumul spaţiu privat, de Elena Vlădăreanu, a apărut în limba italiană

Volumul spaţiu privat (Cartea Românească, 2009), de Elena Vlădăreanu, a fost publicat în Italia, la Editura Pietre Vive, în traducerea lui Gabriele di Palma.

Cartea a apărut cu sprijinul Institutului Cultural Român şi va fi lansată în cadrul Salonului Internaţional de Carte de la Torino, vineri, 13 mai.

Acest nou volum dezvăluie o altă Elena Vlădăreanu: o poetă fragilă, ieşită din carapacea pe care şi-a construit-o în cărţile anterioare. Cu ochii larg deschişi şi cu nervii întinşi la maximum, poeta priveşte de jur-împrejur, lucid şi critic, cu sarcasm şi cinism, dar şi cu teamă. Pare neputincioasă, incapabilă de luptă, copleşită de grotescul lumii care o înconjoară. Consemnează, inventariază cu o falsă detaşare, care îi dă un aer de obiectivitate, de răceală. În felul acesta îşi reface carapacea, spaţiul privat, care e pe cale, cu fiecare nou poem, să devină spaţiu public. 

Spatiu privatspaţiu privat este un adevărat manual de supravieţuire în spaţiul public. Cele 33 de ilustraţii ale artistului Dan Perjovschi constituie punctele de reper şi refugiile necesare în lupta cu capcanele subtile întinse de cotidian.

„Vrei să te bucuri de o viaţă frumoasă alături de cei dragi? Nimic mai simplu! Achiziţionează trei exemplare din spaţiu privat şi arată-le tuturor că eşti cool şi perfect. Nu uita, mai multe produse, mai multe şanse de cîştig!” (Eugen Suman)

Elena Vlădăreanu s-a născut în 1981, în Medgidia, judetul Constanţa. A absolvit cursurile Facultăţii de Litere din Bucureşti. Din 2001, lucrează în presă, iar, în prezent, realizează emisiunea „Timpul Prezent” la Radio România Cultural.

În 2002, îi apare volumul din confesiunile distinsei doamne m. în colecţia underground „carmen” iniţiată de un cristian. În acelaşi an, apare la Editura Timpul volumul pagini, considerat debutul oficial, reeditat în 2003 la Editura Vinea. Tot în 2003 publică volumul fisuri la Editura Pontică. În acelaşi an obţine un grant pentru jurnalism la Berlin. În 2005 îi apare al treilea volum de versuri, europa. zece cîntece funerare, Editura Cartea Românească. O selecţie din textele ei a apărut în volumul No More Poetry. New Romanian Poetry (Heaventree Press, 2007), traducere de Adi Urmanov şi David Morley.

postare-fb-timpul-AprilieA apărut noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 205, din aprilie 2016

Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul lunii aprilie 2016.

Nr. 205 al revistei va fi disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași) și în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și o parte din articolele ediției curente. Pentru a fi la curent cu toate noutățile, vă recomandăm să accesați și pagina de facebook a revistei TIMPUL și să vă abonați.

În Editorialul din acest număr, „Scandalul de la USR. O explicație pentru bunul cititor”, Radu Vancu rezumă discuțiile pătimașe care s-au purtat în ultima vreme în breasla scriitorilor, după conflictul declanșat în ianuarie 2015, când Gabriel Chifu a primit premiul „Mihai Eminescu- Opera Omnia”.

În paginile de Actualitate, Andrei Giurgia scrie despre seria de evenimente festive din data de 26 martie, de la Castelul Regal Peleș, care au avut în centru cea de-a 135-a aniversare a proclamării Regatului României, precum și aniversarea zilei de naștere a Alteței Sale Regale Margareta, Custodele Coroanei Române. Cu același prilej, Gala Oamenii Timpului a primit certificatul de Înalt Patronaj al Custodelui Coroanei Române. Momentul s-a suprapus, în chip fericit, aniversării a 140 de ani de la fondarea publicației Timpul, marcând, practic, anvergura istorică pe care revista o moștenește în plan cultural și jurnalistic.

Paginile Polis, coordonate de Sorin Bocancea, conțin articole referitoare la o problemă de actualitate: „Dosarul Panama”. Opiniile sunt semnate de Bogdan Ghiu, Mihaela Ifrim, Gabriel Claudiu Mursa și Cristian Socol.

În paginile de Filosofie, coordonate de George Bondor, puteți citi sintezele a patru comunicări realizate la simpozionul internațional „Modele ale conviețuirii și ecumenicității”, desfășurat în martie la Universitatea „Valahia” din Târgoviște. Opiniile sunt semnate de Pompiliu Alexandru, Petre Gheorghe Bârlea, Ștefan Bratosin și Daniel Cojanu.

Paginile Focus, coordonate de Radu Vancu, supun dezbaterii o carte-dialog semnată de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, „Dialogurile de duminică”.  Opiniile sunt semnate de Dan C. Mihăilescu, Tania Radu, Adrian G. Romila, Andrei C. Șerban și Ioan Șerbu.

Numărul 205 al revistei de cultură contemporană Timpul conține și dosarul unei cărți-eveniment: „Migrațiile internaționale ale populației din Moldova”, de Radu Dimitriu (coordonator), Ionel Muntele, Silvia Marcu, Andreea Dimitriu, apărută la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2013. Grupajul este realizat de Roxana Patraș și Andreea Mironescu, iar opiniile sunt semnate de Gabriel Camară, Silviu Grecu, Alexandru Ungureanu și Elena Simona Vrânceanu.

În pagina Exclusiv, Adina Scutelnicu scrie despre un personaj aparte în peisajul fotografiei românești, Răzvan Voiculescu, autor al unui nou album de fotografie, Dor de rost.

Din paginile de literatură, vă recomandăm poemele semnate de Dragoș Niculescu, Susan Lewis, Denisa Duran și Emil Brumaru. În paginile de proză, citiți un „Recviem pentru un copil”, semnat de Radu Părpăuță.

Numărul 205 al revistei TIMPUL conține și alte articole, semnate de Claudiu Komartin, Constantin Piștea, Maria Bilașevschi, Angelo Mitchievici, Dana Țabrea, Roxana Patraș, Lucian Dîrdală, Bogdan Călinescu, Stelian Dumistrăcel, Lavinia Maria Pruteanu, Mioara Anton, Teodora Manea, Dragoș Dascălu, Cătălin Mihuleac, Simona Preda, Cătălin Gheorghe, Cosmin Ciotloș, Radu Vancu.

Sarbatoarea corturilorSărbătoarea Corturilor, un roman al mărturisirilor, de Ioan T. Morar

Săptămîna aceasta, în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, a apărut romanul Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar. Volumul este disponibil în toate librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

Romanul Sărbătoarea Corturilor va fi lansat în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, de la ora 14:00. Evenimentul va avea loc la Standul Editurii Polirom.

În România anilor 1980, membrii unui grup coral specializat în cîntări bisericeşti caută să scape din robia unor confesiuni care nu-i mulţumesc, în încercarea de a descoperi adevărata credinţă. Aparţinînd iniţial cultului baptist, trec la penticostali, apoi la adventişti, iar în cele din urmă se circumcid şi se convertesc la iudaism. Astfel ajung să emigreze în Israel, unde fiecare se descurcă cum poate. Însă Jac, Corneliu şi Beni, cei trei conducători şi ultimii reprezentanţi ai grupului, nu îşi găsesc nici aici liniştea sufletească: Beni ajunge să îmbrăţişeze doctrina mesianică, devenind rabin, în vreme ce Jac şi Corneliu se întorc după 1990 în România, unde pun bazele unui cult iudeo-creştin, „Sărbătoarea Corturilor”, convinşi fiind, după ani de peregrinări, de un singur lucru: „Nu contează dacă rătăcim sau nu. Dumnezeu ne va găsi oriunde Îl căutăm”.

Sărbătoarea Corturilor descrie o experienţă radicală a alterităţii ca identitate găsită, asumată şi iarăşi pierdută. Cum să-ţi construieşti, cu alte cuvinte, propria fiinţă, propriile adîncimi spirituale sacrificîndu-ţi (inclusiv prin suferinţă fizică) datele banale, comune, concrete ale existenţei. Personajele lui Ioan T. Morar sînt nişte iluminaţi profunzi şi naivi totodată, străini şi familiari, de aici şi de acolo, care absorb creştineşte litera şi spiritul religiei iudaice. Romanul propune o modalitate inedită a eternei lupte dintre Bine şi Rău (acesta din urmă avînd chipul concret al instituţiei represive a comunismului, Securitatea, al delaţiunii, al trădării, al urii şi şantajului, dar şi al demonilor interiori, ai neaşezării omului în lume), dintre trăirea religioasă şi cea profană.” (Mircea Mihăieş)

Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Şeitin, judeţul Arad) a absolvit în 1981, ca şef de promoţie, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. În perioada 1981-1986 a fost profesor de limba şi literatura română la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelor Viaţa studenţească şi Amfiteatru. După 1989 lucrează la Cuvîntul şi Alianţa Civică. În 1990-1991 este redactor-şef la „Varietăţi”, TVR, de unde pleacă prin demisie. Este membru fondator al Academiei Caţavencu. Din toamna anului 2004 pînă în 2009 este şi senior editor la Cotidianul. A realizat mai multe emisiuni de televiziune, activînd, pînă în 1996, în grupul Divertis. În 2010 a fost numit consul general la Marsilia, funcţie din care a fost schimbat în 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele de versuri: Vară indiană (Albatros, Bucureşti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul şi spada (Cartea Românească, Bucureşti, 1989), Şovăiala (Brumar, Timişoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Neruşinarea (Brumar, Timişoara, 2003) şi Paloarea (Brumar, Timişoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă şi maghiară, în antologii şi reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (ed. I, 2005; ed. a II-a, 2006; ed. a III-a, 2013; roman distins cu Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi), Negru şi Roşu (2013; roman nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” acordat de revista România literară) şi Cartea de la capătul lumii (ed. I, 2007; ed. a II-a, 2015).

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 24-26 iunie 2011

Delia Marc

O veste buna!

Delia Marc

Târgul Recolta la Seneca Anticafe

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult