Știrile săptămânii: “Roșcovanul”, de J.P. Donleavy, în premieră în România, la Editura Litera; ”Dănilă Prepeleac”, „Cântec pentru Tisha” și „Spre Vrăjitorul din Oz”, în stagiunea de toamnă MiniArtShow; Sînt o babă comunistă! , de Dan Lungu, va fi publicat în SUA; IMPRO 4 – experimentează chiar tu improvizația!
“Roșcovanul”, de J.P. Donleavy, în premieră în România, la Editura Litera
O nouă apariție în premieră în colecția Clasici Moderni Litera: “Roșcovanul”, de J.P. Donleavy, a fost inclus de Modern Library printre cele mai bune 100 de romane ale secolului XX.
Iresponsabil, nespălat, fermecător și fără un ban în buzunar, Sebastian Dangerfield, student la Drept la Colegiul Trinity, irlandez american cu accent englezesc, naufragiat în Dublin și visând la dolari și femei ușoare, veșnic client al caselor de amanet, cutreieră puburile, murmurând ispite amăgitoare la urechea oricărei fete dispuse să-l asculte, într-o căutare delirantă a libertății, bogăției și recunoașterii care simte că i se cuvin. Liric și licențios, convingător, mișcător și extrem de amuzant, “Roșcovanul” este un roman de un geniu comic autentic.
„Cred că va mai trece multă vreme până să-mi pice în mână o carte care să se apropie măcar de măiestria Roșcovanului. Și, când asta se va întâmpla, cel mai probabil va fi tot o carte a domnului Donleavy.” Dorothy Parker, Esquire
James Patrick Donleavy [foto www.nytimes.com] (n.1926) este un romancier și dramaturg american de origine irlandeză. S-a născut la New York și a studiat la diferite școli din Statele Unite, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a servit în Marina SUA. După război s-a mutat în Irlanda, iar în 1946 și-a început studiile la Trinity College din Dublin, fără să le finalizeze însă. Și-a făcut debutul în revista literară dublineză Envoy. Primul său roman, „Roșcovanul”, publicat la Paris în 1955 și interzis inițial în Irlanda și în Statele Unite pe motiv de obscenitate, a câștigat aprecierea criticilor, cunoscând vânzări record de peste 45 de milioane de exemplare în întreaga lume. Donleavy a scris zece romane, două nuvele și numeroase lucrări de nonficțiune. Multe dintre romanele sale au fost adaptate în piese de teatru. Autorul a fost inclus, pe bună dreptate sau nu, datorită temelor și scriiturii primelor sale lucrări, în gruparea “tinerii furioși”.
Cartea este acum disponibilă în rețeaua Bookstop Litera, în toate librăriile din București și din țară, online pe www.litera.ro și pe www.elefant.ro.
”Dănilă Prepeleac”, „Cântec pentru Tisha” și „Spre Vrăjitorul din Oz”, în stagiunea de toamnă MiniArtShow
În octombrie și noiembrie, cei mici sunt așteptați la spectacole de teatru puse în scenă într-o manieră originală și creativă de o echipă de actori, păpușari, regizori, coregrafi şi psihologi profesioniști coordonați de actrița Ioana Ginghină în cadrul proiectului MiniArtShow.
Pornită acum patru ani, compania MiniArtShow este proiectul de suflet al actriței Ioana Ginghină, mama unei fetițe de 8 ani, prin care și-a propus să ofere un model de educație alternativă de calitate destinată copiilor.
Astfel, în noua stagiune de toamnă echipa MiniArtShow a pregătit trei spectacole care stimulează imaginația și creativitatea celor mici: „Dănilă Prepeleac”, „Cântec pentru Tisha” și „Spre Vrăjitorul din Oz”.
SURPRIZA!!! La fiecare spectacol avem tombola si fiecare copil poate castiga premii pe loc sau sa participe la marele premiu, o petrecere ogranizata de echipa MiniArtShow by Ioana Ginghina.
Bazat pe celebra poveste scrisă de Ion Creangă, spectacolul „Dănilă Prepeleac” se adresează întregii familii. În cadrul piesei, copiii vor descoperi o lume misterioasă și plină de haz, dar nu complet lipsită de moralitate și vor intra în universul tradițiilor și obiceiurilor vechi. Tânărul actor Ionuț Toader îi dă viață simpaticului Dănilă Prepeleac, iar alături de el joacă Andreea Gaica, Daniel Marcu, Andra Mirescu și Cristina Petre. Regia este asigurată de Laura Maria Vlădoiu.
„Cântec pentru Tisha” este un spectacol dedicat copiilor peste 4 ani și părinților lor, care își propune ca, prin interacțiune și jocuri noi, să aducă în prim-plan strânsa relație dintre copii și părinți, importanța și nevoia de a petrece cât mai mult timp cu cei mici. „Cântec pentru Tisha” înseamnă și performanță actoricească după un senariu inedit, cu muzică originală, adaptată copiilor, dar și interactivitate și dansuri, toate asigurate de echipa de producție care îi cuprinde pe actorii Elena Dumitrescu/Andra Mirescu (Tisha), Ioana Ginghină/Andreea Gaica (Gratziline), Ilona Brezoianu (Rază de Culoare), Emilian Mârnea/Răzvan Rotaru (Coșarul), Rareș Stoica/Răzvan Rotaru (Urs).
„Spre Vrăjitorul din Oz” este un spectacol magic, plin de peripeții, vrăji, personaje ciudate, care îi va ține pe cei mici cu sufletul la gură, mai ales că de-a lungul piesei lumea reală și cea magică se intersectează foarte des. Spectatorii vor fi, cu siguranță, fascinați și de vrăjile cu gheață carbonică dn piesă. Iar actorii Alina Medoia, Ileana Brâncoveanu, Cristina Tane, Ion Tudorache garantează că experiența va fi de neuitat.
„Toate aceste spectacole sunt gândite pentru a pune în valoare creativitatea copiilor, pentru a le stimula imaginația, având, în același timp, un important rol educativ, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Echipa MiniArtShow crede cu tărie că prin joc, dans, muzică, teatru poți face educație de calitate copiilor, venind în completarea educației formale”, spune actrița Ioana Ginghină, fondatoarea companiei MiniArtShow.
Biletele se pot cumpara de la casa de bilete Cinema Pro sau din reteaua Eventim.
Programul spectacolelor MiniArtShow
Octombrie
Sâmbătă 15 octombrie, ora 10:00 – „Spre Vrăjitorul din Oz”
Duminică 16 octombrie, ora 10:00 – „Dănilă Prepeleac”
Sâmbătă 22 octombrie, ora 10:00 – „Spre Vrăjitorul din Oz”
Duminică 23 octombrie, ora 10:00 – „Cântec pentru Tisha”
Duminica 30 octombrie, ora 11:00 – „Dănilă Prepeleac”(Surprize de Halloween)
Noiembrie
Sâmbătă 5 noiembrie, ora 11:00 – „Dănilă Prepeleac”
Duminică 6 noiembrie, ora 11:00 – „Spre Vrăjitorul din Oz”
Sâmbătă 26 noiembrie, ora 11:00 – „Dănilă Prepeleac”
Duminică 27 noiembrie, ora 11:00 – „Cântec pentru Tisha”
Sînt o babă comunistă! , de Dan Lungu, va fi publicat în SUA
Romanul Sînt o babă comunistă! de Dan Lungu va fi publicat în SUA, la Dalkey Archive Press, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, în luna februarie a anului 2017.
Este cea de-a treisprezecea traducere a romanului apărut la Polirom în patru ediţii (2007 – colecţia „Ego. Proză”, 2010 – colecţia „Fiction Ltd.”, 2011 – colecţia „Top 10+”, 2013 – ediţie limitată). Romanul este disponibil şi în format digital.
Sînt o babă comunistă! a mai fost tradus în: Franţa (Actes Sud), Austria (Residenz), Italia (Aìsara), Spania (Pre-textos), Norvegia (Bokvennen), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Faber Print Ltd.), Polonia (Czarne), Turcia (Apollon Yayincilik, ed. I, Bencekitap, ed. a II-a), Grecia (Kastaniotis), Croaţia (Filmat Naklada), Ucraina (Folio Publishers).
Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franţa, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la Premiul pentru literatură central-europeană „Angelus”, în 2011.
În 2010, a avut loc premiera piesei de teatru „Baba comunistă”, un monolog susţinut de actriţa olandeză Theaa Rijsewijk şi regizat de Henk Kleinmeijer, pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda.
Sînt o babă comunistă! a fost adaptată cinematografic în regia lui Stere Gulea, după un scenariu de Stere Gulea, Lucian Dan Teodorovici şi Vera Ion, cu Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu în rolurile principale. Filmul a fost lansat în cinematografele din ţară, în august 2013.
În decembrie 2013, la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, a avut loc premiera pe ţară a piesei Sînt o babă comunistă!, după romanul omonim al lui Dan Lungu, cu un text adaptat şi în regia lui Lucian Dan Teodorovici.
În aprilie 2014, în Sala Studio a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timişoara, a avut loc spectacolul-eveniment „Sînt o babă comunistă”, în interpretarea uneia dintre cele mai mari actriţe din Ungaria, Csoma Judit. Spectacolul de la Timişoara a fost o producţie a Teatrului „Katona Jozsef” din Budapesta, care a pus în scenă, de altfel, romanul lui Dan Lungu, în anul 2013.
În mai 2015, a avut loc la Teatrul de Balet Sibiu premiera spectacolului de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!”, inspirat, de asemenea, de romanul omonim scris de Dan Lungu. Spectacolul – premieră naţională – a avut la bază un libret scris de autorul romanului, coregrafia fiind realizată de tînăra coregrafă neozeelandeză Aleisha Gardner.
Sînt o babă comunistă! te provoacă să zîmbeşti, să rîzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru cîteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sînt altfel.
„Dan Lungu are marele talent de a utiliza cu măiestrie stilul oral pentru a prezenta situaţiile cu mult umor subversiv. El se situează în tradiţia marelui umorist ceh Jaroslav Hašek, creatorul bravului soldat Švejk. Este un autor de mare valoare al României postsocialiste, continuînd timpurile de aur ale literaturii interbelice.” (Berliner Zeitung)
„Satirist savuros, Dan Lungu nu încetează să exploreze nevrozele ţării sale. Reprezentînd noua generaţie românească de scriitori, autorul ne-a cucerit deja cu romanul Raiul găinilor. Dulce-amar şi adesea provocînd rîsul, romanul Sînt o babă comunistă! foloseşte umorul pentru a surprinde cu acuitate transformările societăţii româneşti.” (Livres Hebdo)
„Lungu nu vrea să fie un moralist. El nu acuză pe nimeni, nu sugerează nimănui ce are de făcut. Societatea este plină de contradicţii… Dacă acestea nu pot fi întotdeauna explicate, măcar pot fi descrise.” (Salzburger Nachrichten)
Dan Lungu (n. 1969), director al Muzeului Naţional al Literaturii Române din Iaşi, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La Polirom a publicat romanele Raiul găinilor (fals roman de zvonuri şi mistere)(2004, 2007, 2010, 2012), Sînt o babă comunistă! (2007, 2010, 2011, 2013), Cum să uiţi o femeie (2009, 2010, 2011), În iad toate becurile sînt arse (2011, 2014) şi Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu (2014), volumele de proză scurtă Băieţi de gaşcă (2005, 2013) şi Proză cu amănuntul (2008) şi a coordonat, în colaborare, volumele Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (2008),Str.Revoluţiei nr. 89 (2009), Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism (2014), Cartea Copilăriilor (2016). Cărţi ale sale au fost traduse în franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, croată, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană, ucrainiană, macedoneană şi turcă.
IMPRO 4 – experimentează chiar tu improvizația!
IMPRO – Festivalul Naţional de Improvizaţie (22-25 septembrie, la ARCUB Gabroveni) se adresează publicului larg, dornic să descopere această artă performativă. Pe lângă reprezentațiile gândite ca un caleidoscop, cu multe fațete, stiluri și mixuri de trupe, organizatorii lansează o invitaţie şi publicului amator pentru a participa la atelierele susținute de traineri profesioniști.
Pentru prima dată în România, doi dintre cei mai faimoși traineri-improvizatori din lume – Jill Bernard și Joe Bill – împărtășesc din cultura teatrului de improvizație, prezentă deja de peste 30 de ani în S.U.A. Joe Bill a îndrumat sau a regizat actori şi scenarişti care acum creează pentru Saturday Night Live, 30 Rock sau The Colbert Report. Jill Bernard a predat şi jucat improvizaţie în Canada, Australia, Columbia, Germania, Anglia, Olanda şi peste treizeci şi cinci de state din SUA.
Monica Anastase, directorul artistic al festivalului, începe joi 22 septembrie un atelier de impro social, prin care propune începătorilor să reconstruiască lumea din cartier cu relații și conflicte între vecini, prin tehnici de improvizație, la îndemâna oricui.
Duminică, 24 septembrie, Bogdan Untilă, membru în trupa Obligo, susține un atelier despre „moda” de la New York în domeniul improvizaţiei, instaurată de Upright Citizens Brigade, co-fondată de laureata premiului Golden Globe, Amy Poehler.
Pentru cele patru ateliere dedicate publicului larg, înscrierile se fac pe site-ul festivalului.
Împreună cu 2 grupe de improvizatori profesionişti, Jill Bernard şi Joe Bill pregătesc în această săptămână 2 spectacole unicat, create special pentru !MPRO 4: The Romanian Scramble și The Last Straw (spectacole în limba română).
Păstrând tradiția de anul trecut, în ultima seară a festivalului, cei doi traineri vor susține, în premieră în România, un spectacol apreciat la nivel internațional, amuzant, curajos și teatral: SCRAM (spectacol în limba engleză).
Biletele pentru cele 12 spectacole din festival, dar și abonamente de o zi sunt puse în vânzare pe site-ul festivalului și pot fi achiziționate în reţeaua Eventbook: www.improfest.ro/program.