Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (15 – 21 iunie 2015)

Intamplari si personajeȘtirile săptămânii: Intimplari si personaje, marca Florin Lazarescu, la Polirom; Argint pentru FILB 7 la Gala Societății Civile, ediția a XIII-a; Laureații Galei Absolvenților UNATC 2015 – Master; Debutul literar al starului hollywoodian David Duchovny: Holy Cow.

Intimplari si personaje marca Florin Lazarescu, la Polirom

Noul volum de micropovestiri Întîmplări şi personaje, semnat de Florin Lăzărescu şi publicat în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom, este disponibil în toate librăriile din ţară.

Peste două sute de mici poveşti reconstituie parcursul biografic al lui Florin Lăzărescu din ultimii 13 ani şi urmăresc evoluţia unor personaje care le unesc între ele. De la mutarea la o nouă gazdă la aventura mersului cu microbuzul sau cu maşina la serviciu, toate întîmplările au o atmosferă comună uşor absurdă, împreună creînd în final portretul indirect al suprapersonajului Florin Lăzărescu.

Florin Lăzărescu este coscenarist al filmului Aferim!, ecranizat în regia lui Radu Jude şi cîştigător al Premiului Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2015. Este, de asemenea, coscenarist al filmului Lampa cu căciulă, în regia lui Radu Jude, cîştigător a peste 50 de premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internaţionale de film, printre care Sundance, SUA. Povestirea care a inspirat scenariul dă numele volumului publicat de Florin Lăzărescu la Polirom, în anul 2009.

Este unul dintre cei mai traduşi autori români, cărţile sale fiind publicate în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară, croată, chineză.
Amorţire, cel mai recent roman al său, a apărut de curînd la una dintre cele mai importante edituri din China, People’s Literature Publishing House Co., Ltd. (Beijing).

„Pe 15 ianuarie 2003, odată cu deschiderea unui site personal, construit de prietenul meu Dan Maşca, din Tîrgu Mureş, m-am apucat să ţin mai mult în glumă un Jurnal intim online, posibil primul blog din România, prin care doream să desfiinţez imaginea-clişeu că scriitorul e un tip cu capul în nori, cu barbă şi mort de mult, care nu are nicio legătură cu realitatea, cu nimicurile vieţii. Apoi a început să-mi placă de-a binelea şi-am lăsat să curgă poveştile directe, simple, culese de la firul ierbii sau al drumurilor pe care le străbat, despre lumea pe care o văd în jur. Între timp, Jurnalul… a ajuns la mii de pagini «publicate», mai ales pe domeniile mele online, de la lazarescu.reea.net, liternet.ro şi suplimentuldecultura.ro şi pînă la Facebook sau florinlazarescu.com. Că-i posibil să scot o carte din asta nu m-a putut convinge decît Poliromul. Prin urmare, am «montat» vreo două sute de micropovestiri scrise în ultimii doisprezece ani. Că a ieşit o carte cu cap – eventual şi cu coadă – numai cititorii pot spune.” (Florin Lăzărescu)

Florin Lăzărescu (n. 28 martie 1974, Doroşcani, Iaşi), prozator şi scenarist. Absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi (1998). La Editura Polirom a mai publicat Ce se ştie despre ursul panda (roman, 2003), Trimisul nostru special (roman, 2005, 2014; unul dintre romanele cîştigătoare ale Marilor Premii pentru Literatură Est-Europeană, Frankfurt, 2006, fiind tradus în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară şi croată), Lampa cu căciulă (povestiri, 2009) şi Amorţire (roman, 2013). (Co)scenarist pentru Lampa cu căciulă (2006, în regia lui Radu Jude), O umbră de nor (2014, în regia lui Radu Jude; premieră la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs) şi Aferim! (2015, în regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale pentru cea mai bună regie).

Argint pentru FILB 7 la Gala Societății Civile, ediția a XIII-a

Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) – Ediția a VII-a a fost recompensat cu Premiul al II-a la secțiunea „Artă și Cultură” în cadrul Galei Societății Civile, ediția cu numărul XIII.

Pe podium, alături de FILB, s-au mai aflat: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu proiectul „TIFF salvează Depozitul de Filme”, cîștigătoare a Premiului al III-a, și Fundația Principesa Margareta a României, al cărei proiect „Tinere Talente” a cîștigat Premiul I.

filb premiul 2La cea de a XIII-a ediție a Galei Societății Civile au fost jurizate peste 150 de proiecte și programe, incrise în competiție de peste 100 de organizatii non-profit, neguvernamentale, grupuri de inițiativă și persoane fizice.

„Timp de șapte ani, FILB a fost, pe rînd, primul festival internațional de literatură total deschis publicului, apoi primul independent, pentru a deveni în cele din urmă un eveniment care se susține exclusiv prin încăpățînarea organizatorilor și prin pasiunea publicului. Premiul oferit în cadrul Galei Societății Civile este, culmea, primul pe care acest Festival îl primește. Au mai fost nominalizări, dar, oricît de mult ne batem în piept că iubim literatura, cultura ș.a.m.d., întotdeauna apar cauze mai nobile.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în acești 7 ani!”

(Bogdan-Alexandru Stănescu, Președintele FILB)

Festivalul International de Literatura Bucuresti – „FILB” – este astăzi cel mai important festival independent internațional de literatură din România.
Un proiect inițiat în 2008, ca o alternativa „vie” la singurul festival internațional, „de stat”, din România: „Zile și Nopți de Literatură”, organizat la Neptun de Uniunea Scriitorilor din România. Pornit din dragostea pentru literatură a trei prieteni (scriitorii Vasile Ernu și Bogdan-Alexandru Stănescu, alături de Oana Boca, manager cultural), FILB încercă să rescrie harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri și dialog – „Re-Writing the Map of Europe”, acesta este sloganul festivalului.

Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenția noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut așezat sub circumstanțe istorice asemănătoare va da naștere unor produse culturale identice. Scriitorii invitați la Festival rescriu granițele unui trecut comun, și o fac într-o Europă care e în plină rescriere.

Ediția din 2014 a FILB reprezintă cea mai importantă etapă din istoria Festivalului: a fost ediția cei mai mulți scriitori invitați – 19 autori, de pe 3 continente și 10 țări: Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elveția, Republica Moldova și România. Ediția cu numărul 7 a reunit, în mod simbolic, 7 evenimente, fiind prima care a inclus, pe lîngă evenimentele dedicate literaturii mainstream, și evenimente dedicate literaturii SF & F.

Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) este un proiect organizat sub umbrela Asociației Headsome Communication, echipa organizatorică din prezent reunindu-i pe: Bogdan-Alexandru Stănescu, Vasile Ernu, Oana Boca și Ioana Gruenwald. Site-ul oficial al proiectului: www.filb.ro. Persoană de contact: Oana Boca (0722609478).

Laureații Galei Absolvenților Unatc 2015 – Master

La Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”-Facultatea de Teatru, jurii formate din personalități ale lumii teatrului și artelor spectacolului au decernat premiile laureaților.

Oana Pellea cu cei mai buni actori în rol principal -  Octavian Costîn și Costin Dogioiu
Oana Pellea cu cei mai buni actori în rol principal – Octavian Costîn și Costin Dogioiu
  • PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL PRINCIPAL (ex-aequo): Grațiela Bădescu și Mia Crișan – Arkadina (Pescărușul de A.P. Cehov).
  • PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL (ex-aequo): Octavian Costîn – Trigorin (Pescărușul de A.P. Cehov) și Costin Dogioiu – Profesorul (Lecția de Eugène Ionesco).
  • PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR: Lorena Luchian – Nina (Pescărușul de A.P. Cehov).
  • PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR: Ionuț Niculae – Nils Krogstad (Nora de Henrik Ibsen) și Recuziterul (Cele două orfeline de Eugen Mirea și H. Mălineanu, după Adolphe Philippe D’Ennery și Eugène Cormon).
  • PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI: Ilona Brezoianu – Vivandiera Frochard (Cele două orfeline de Eugen Mirea și H. Mălineanu, după Adolphe Philippe D’Ennery și Eugène Cormon).
  • PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU DE ANIMAȚIE: Dan Codreanu (Punguța de doi bani, după Ion Creangă).
  • PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN PROIECT SCENOGRAFIC: Alexandra Panaite (Furtuna de William Shakespeare).
  • PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE: Mihaela Gheorghe Popescu și Victor Diaconu (Pescărușul de A.P. Cehov).
  • PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ CREAȚIE COREGRAFICĂ(ex-aequo): Krista Sandu (Sounds Blind) și Constantin Enache (metanoiaX).
  • PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN INTERPRET ÎNTR-UN SPECTACOL DE COREGRAFIE: Constantin Enache (metanoiaX).
  • PREMIUL PENTRU TEATROLOGIE – MANAGEMENT ȘI MARKETING CULTURAL(ex-aequo): Ioana Alexandru și Ruxandra Vera Ștefan, pentru creativitate și performanță.
  • PREMIUL PENTRU DESIGN SUNET ȘI LUMINĂ ÎN ARTELE SPECTACOLULUI (ex-aequo): George Rotaru și Alexandru Bibere.
  • PREMIUL PENTRU SCRIERE DRAMATICĂ (ex-aequo): Diana Vasile și Cristian Lambescu.
  • PREMIUL PENTRU PEDAGOGIE TEATRALĂ: Cătălin Oprea.
  • PREMIUL DECANULUI: Daniela Tocari.
  • PREMIUL RECTORULUI: Rareș Andrici.
  • PREMIUL „ȘTEFAN IORDACHE”: Rareș Andrici.

Din jurii au făcut parte: Oana Pellea, Monica Andronescu, Cristiana Gavrilă, Dominic Dembinski, Octavian Saiu (Actorie), Brândușa Zaița Silvestru, Carmen Stanciu, Attila Vizauer (Teatru de Animație), Maria Zărnescu, Alexandru Darie, Puiu Antemir (Scenografie), Liana Tugearu, Irina Ionescu, Dumitru Avakian (Coregrafie), Bogdan Golumbeanu, Daniel Klinger (Design Sunet şi Lumină în Artele Spectacolului), Nicolae Mandea, Mihaela Michailov, Radu Apostol(Scriere Dramatică/Pedagogie Teatrală),Profesorii din Departamentul “Studii Teatrale” (Teatrologie – Management şi Marketing Cultural).

Debutul literar al starului hollywoodian David Duchovny: Holy Cow

Romanul Holy Cow, debutul actorului David Duchovny – cel care a dat viață personajului Fox Mulder din celebrul serial The X-Files, dar și scriitorului Hank Moody din serialul Californication – , a apărut în traducere la Editura Polirom.

David Duchovny, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori americani contemporani, a cîștigat în 1997 şi 2008 Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal într-un serial de televiziune.

O minunată parodie a lumii postmoderne, Holy Cow a fost publicată în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Ioana Filat, disponibilă şi în ediţie digitală.

Holy CowHoly Cow (2015) este o fabulă pe cît de nostimă, pe atît de emoţionantă despre prietenie, religie, umanitate şi toleranţă. Elsie Bovary, o văcuţă de la o fermă din nordul statului New York, îşi petrece viaţa senină păscînd, studiind celelalte animale şi pălăvrăgind cu prietena ei cea mai bună, Mallory. Lumea sa este însă zguduită din temelii cînd, găsind poarta grajdului deschisă într-o seară, se strecoară pînă la casa fermierului şi află cu stupoare că oamenii nu cresc vaci doar pentru lapte, ci ca să le mănînce carnea şi să le folosească pielea pentru a fabrica diverse lucruri. După această cumplită revelaţie, Elsie hotărăşte să plece în India, unde vacile sunt considerate sfinte şi nimeni nu se atinge de ele. I se alătură îndată porcul Jerry, de curînd convertit la iudaism, care vrea să ajungă în Israel pentru că acolo nimeni nu pune gura pe carne de porc, şi curcanul Tom, dornic să ajungă în Turcia, ţara unde este venerat. Cei trei trec împreună printr-o grămadă de peripeţii, care de care mai hazoase şi mai hazardate, ce pun însă sub semnul întrebării multe realităţi ale lumii contemporane.

„Noi avem o «tradiţie orală» – cum se zicea pe vremuri în cultura voastră. Poveştile şi învăţăturile de viaţă se transmit din vacă-n viţică, din generaţie în generaţie. Cam ca Odiseele şi Iliadele voastre. Le cîntăm chiar. Mă scuzaţi că mă sparg în figuri cu nume ilustre. Homer. Bum! Hai că vă las un pic să vă reveniţi din şoc.” (David Duchovny, Holy Cow)

„Surprinzătorul debut al starului hollywoodian David Duchovny este de departe cea mai antrenantă alegorie de la Ferma Animalelor încoace. Povestea lui Elsie, o văcuţă americană care descoperă adevărul despre soarta ei, e plină de umor şi semnificaţii.” (Time Out)

„Primul roman al lui David Duchovny este o fabulă încîntătoare despre demnitate şi toleranţă, cu animale antropomorfizate şi presărată cu calambururi, glume cu dublu înţeles şi umor sofisticat…” (Kirkus Reviews)

David Duchovny s-a născut în 1960, la New York. A studiat literatura engleză la Princeton University şi a obţinut o diplomă de master la Yale University, unde l-a avut ca profesor pe Harold Bloom. A început să scrie poezie în timpul facultăţii, primind o menţiune de onoare din partea Academiei Poeţilor Americani, însă a devenit în scurt timp fascinat de lumea filmului. Şi-a început cariera de actor spre sfîrşitul anilor ’80, rolurile care i-au adus cea mai mare popularitate fiind cel al agentului FBI Fox Mulder, din serialul SF The X-Files, şi cel al scriitorului Hank Moody, din serialul Californication. În 2015, actorul şi-a lansat primul album de muzică, Hell or Highwater.

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Fear Street, Love 101, Army Of Thieves, The Witcher: Blood Origin, Sweet Girl, The Witcher

Jovi Ene

Poetici la atelierul IDC de creative writing, din 20 octombrie

Jovi Ene

PSIHOatelier: MONO vs. POLI (gamie) | cu psihoterpeutii Ligia Moise si Alexandru Busila

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult