Stiri

Balkanimation şi Competiţia de Film Studenţesc – premiere şi producţii premiate la Anim’est 2011

Dacă lupta pentru Trofeul Animest, acordat unui film din Competiţia de Scurtmetraj, este mai strânsă ca niciodată, iar Competitia rezervată lungmetrajelor este extrem de provocatoare şi diversă, nici celelalte secţiuni competitive ale festivalului nu se lasă mai prejos, dovedind faptul că cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va fi una memorabilă.

La câștigarea Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Canyon, concurează 11 scurtmetraje provenind din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia sau Turcia.

România este și acest an reprezentată în competiția rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice,  cu Scream, al animatorului Sebastian Cosor, o producție nou-nouță marca MediaPro Magic. Sebastian Cosor a mai creat efecte vizuale și secvențe de animație pentru jocuri video, producții publicitare, dar și filme de lung şi scurt metraj precum Fire & Ice-The Dragon Chronicles sau Contra Timp.

Büyüteç / The Magnifier (r. Orkan Bayram, Turcia, 2009) aduce în prim plan povestea unei lupe care încearcă să se bucure de o zi însorită în parc, fără a fi conştientă de proprietăţile sale fizice şi efectul nimicitor pe care îl poate avea asupra celor din jur atunci când interacţionează cu razele soarelui. Clipele petrecute în parc devin din ce în ce mai insuportabile, până când, într-un final, învaţă să-şi accepte condiţia şi începe să se bucure de viaţă.

Inspirat după poemul “The Lighthouse Keeper Loves Birds Too Much” de Jacques Prevert, Farat / The Lighthouse (r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009) este un film despre cât de absurdă şi crudă este viaţa uneori – o poveste despre consecinţele deciziilor, dragoste, suferinţă şi moarte. Scurtmetrajul a avut un important traseu internaţional, fiind prezentat, cu succes de critică și de public, în cadrul a nu mai puţin de 70 de festivaluri din întreaga lume, fiind răsplătit cu distincții la evenimente de gen prestigioase, precum Festivalul Internațional de Film de Animație Balkanima de la Belgrad sau Festivalul Internațional de Film de Animație Animazing de la Hollywood.

Regizorul Ivan Ramadan  figurează pentru a treia oară consecutiv în programul festivalului, cu al treilea titlu din carieră: Kiyamet (Bosnia-Herțegovina, 2011). Filmul a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Naţionale a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, ediția 2011. Debutul său, Tolerantia, a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, fiind, de altfel, primul film de animaţie 3D produs în Bosnia-Herţegovina, iar cel de-al doilea său scurtmetraj, Laptele-minune / Wondermilk, a concurat anul trecut în cadrul aceleiași secțiuni Balkanimation, a festivalului de film de animație de la București.

Hansel and Gretel: the true story (r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009) este o versiune întunecată și fascinantă a celebrei poveşti semnate de fraţii Grimm. Debutul în film de animaţie al regizorului Goce Cvetanovski, considerat unul dintre regizorii reprezentativi ai noului val macedonean, a avut premiera mondială în cadrul festivalului de film Anima Mundi de la Sao Paulo (Brazilia), fiind selecționat, de asemenea, în cadrul unor festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cartoon Club Rimini, Festivalul de Film Fantastic de la Lund (Suedia) sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad, unde a obținut diploma ASIFA.

 

În competiţia rezervată producţiilor studenţeşti au fost selecţionate 52 de titluri, produse de universităţi prestigioase din lumea întreagă. Printre acestea se numără filme precum Dream’n Bass (r. Galileo Disperati, Marta Romani, Giorgia L. Velluso, Italia, 2011), un musical realizat la cea mai veche şcoală de film din Europa de Vest, Centro Sperimentale di Cinematografia de la Roma; Kielitiettyni / Tongueling (r. Elli Vuorinen, Finlanda, 2010), prezentat în cadrul Festivalurilor de Film de la Annecy, Clermont-Ferrand, Teplice (Anifest, Slovacia) sau Tampere (Finlanda), în care se remarcă ca tehnică de animaţie cea a desenului de mână, One more time (r. Okruzhnova Tatiana, Ovchinnikova Ekaterina, Yakhyaeva Alina, Pavlycheva Natasha, Petrova Elena, Rusia, 2010), distins cu Premiul Special Alexander Tatarskiy “The Plasticine Crow” – “Virtuoso Pilot” la Festivalul International de Film KROK, precum şi cu trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc la Festivalul de Film de Animaţie Rusesc din Suzdal, Galeria / Gallery (r. Robert Proch, Polonia, 2010), al renumitei Universităţi de Arte din Poznań (Polonia), premiat cu Menţiunea Specială atât la Festivalul de Film de Animaţie Monstra (Portugalia), cât şi la Festivalul de Film de Animație Anifest de la Teplice (Slovacia) sau Matatoro (r. Mauro Carraro, Raphaël Calamote, Jérémy Pasquet, Franța, 2010), produs de Supinfocom Valenciennes – Şcoala Superioară de Informatică şi Comunicaţii care a ocupat locul 1 într-un top al şcolilor de animaţie din întreaga lume, realizat de publicaţia americană 3D World în 2007 și a beneficiat de o retrospectivă amplă în cadrul secțiunii Școală Invitată, la ediția din 2009 a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est.

Pe lista titlurilor selecționate în Competiția de Film Studențesc a celei de-a șasea ediții Anim’est se  mai regăsesc Nachtgestalt (r. Franziska Bachmaier, Germania, 2011), un scurtmetraj produs de cea mai veche școală media din Germania, Academia de Film şi Televiziune Konrad Wolf, dar și filme din Iordania (Missing, r. Tariq Rimawi, Iordania – Marea Britanie, 2010) şi Pakistan (Untitled, r. Mansoor Ali, 2010), ţări prezente pentru prima oară într-o secţiune competitivă a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Câştigătoarele Competiţiilor de Film Studenţesc, Balkanimation, precum şi cel al Competiţiei dedicate Filmului Românesc vor fi alese de un juriu alcătuit din câştigătoarea Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc la Anim’est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri; animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.

Articole similare

Lansarea romanului Sânge satanic, semnat de Cristina Nemerovschi

Jovi Ene

Lansări de carte Humanitas la Gaudeamus, 20–24 noiembrie 2013

Jovi Ene

Top vânzări Nemira la Târgul Gaudeamus 2013

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult