Stiri

Andrei Oisteanu si Filip Florian participa la Tirgul International de Carte de la Ierusalim

• Andrei Oisteanu va sustine o prelegere privind cel mai recent volum al sau, Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura (Polirom, 2010) – joi, 24 februarie, incepind cu ora 13.00, la standul Romaniei. Pe 23 februarie, ora 16.00, la Cafeneaua Literara, autorul va prezenta cartea sa Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures, aparuta in SUA, la University of Nebraska Press, in 2009, si in Germania, la Frank und Timme Verlag, Berlin, 2010. Andrei Oisteanu va participa la o dezbatere pe aceasta tema cu Moshe Idel si Leon Volovici, profesori la Hebrew University of Jerusalem.

• Filip Florian
va participa la dezbaterea cu tema „A dark chapter – An Inlighted Literature”, alaturi de scriitorii cehi Petra Hulova si Tomas Zemskahl, moderator: Noa Menhaim – marti, 22 februarie, incepind cu ora 11.00, la Cafeneaua Literara.

Participarea lui Andrei Oisteanu si a lui Filip Florian la Tirgul International de Carte de la Ierusalim are loc la invitatia ICR Tel Aviv.

Andrei Oisteanu (n. 1948) este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Romana) si cadru didactic la Centrul de Studii Ebraice – masterat (Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti). Este presedintele Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor.
Principalele carti publicate: Gradina de dincolo. Zoosofia, Dacia, 1980; Motive si semnificatii mito-simbolice, Minerva, 1989; Cutia cu batrini (roman), Meta, 1995 (editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2005); Mythos & Logos. Studii de antropologie culturala, Nemira, 1997 (editia a II-a: 1998); Cosmos vs Chaos. Myth and Magic in Romanian Traditional Culture, The Romanian Cultural Foundation Publishing House, 1999; Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca, Polirom, 2004; Imaginea evreului in cultura romana. Studiu de imagologie in context est-central european, Humanitas, 2001 (editia a II-a: 2004; volum distins cu cinci premii; A kepzeletbeli zsido, editia in limba maghiara, Kriterion, 2005); Das Bild des Juden in der rumanischen Volkskultur, Hartung-Gorre Verlag, Konstanz, 2002; Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, Polirom, 2007; Il diluvio, il drago e il labirinto. Studi di magia e mitologia europea comparata, Edizioni Fiorini, Verona, 2008; Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures, Foreword by Moshe Idel, University of Nebraska Press, Lincoln – Londra, 2009 si Frank und Timme Verlag, Berlin, 2010.

Filip Florian s-a nascut la 16 mai 1968, in Bucuresti. Intre 1990 si 1999 a fost redactor la Cuvintul, apoi corespondent al posturilor de radio Europa Libera si Deutsche Welle. Impreuna cu fratele sau Matei Florian, a publicat romanul Baiuteii (Polirom, editia I, 2006; editia a II-a, 2007; editia a III-a, 2010). Baiuteii a fost tradus in Polonia (Czarne), urmind sa apara si in Spania (Acantilado) si Bulgaria (Panorama +). La Editura Polirom, Filip Florian a mai publicat romanul Zilele regelui (2008), care a fost tradus in Ungaria (Magveto) si va aparea in SUA (Harcourt) si Bulgaria (Panorama +). Zilele regelui a fost distins cu Premiul „Manuscriptum“ acordat de Muzeul National al Literaturii Romane si a fost desemnat cartea anului 2008 la Colocviul romanului romanesc contemporan.
Romanul Degete mici a fost recompensat cu Premiul pentru debut al Romaniei literare, Premiul de excelenta pentru debut in literatura al UNPR si Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut in proza. Degete mici a fost tradus si publicat in Ungaria (Magveto), Polonia (Czarne), Germania (Suhrkamp), SUA (Harcourt), Slovenia (Didakta), Slovacia (Kalligram) si Italia (Fazi) si urmeaza sa apara in Spania (Acantilado).

Din echipa Polirom, Bogdan-Alexandru Stanescu va fi prezent de asemenea la Ierusalim – primul editor roman acceptat sa participe la Fellowshipul de la Ierusalim, cel mai important program de pregatire profesionala dedicat editorilor si agentilor literari din intreaga lume. Pe durata celor sapte zile de stagiu (18-25 februarie 2011), coordonatorul colectiei „Biblioteca Polirom” va participa la seminarii si intilniri pofesionale cu autori prestigiosi si profesionisti de la cele mai importante edituri din Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Franta.

Tirgul International de Carte de la Ierusalim are loc in perioada 20-25 februarie. Este o editie jubiliara a faimosului tirg, a 25-a, la care participa scriitori de marca si mari personalitati, precum Umberto Eco, Amos Oz, Adam Michnic, Ian McEwan, Liudmila Ulitkaia, Antoine Gallimard, Dina Rubina, Zeruya Shalev, Piere Assouline, Shlomo Avineri, Victor Erofeev, Ilana Shmueli sau Aharon Appelfeld.

Articole similare

Programul evenimentelor editurilor Herg Benet și Max Blecher la Gaudeamus 2012

Jovi Ene

O nouă sesiune a cursului de scenaristică First Draft

Delia Marc

Cafeneaua lui Alex. Ştefănescu, un proiect nou iniţiat de Editura ALL

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult