Concerte memorabile Recomandat

LIVE! Nightwish – End of an Era (2006)

434px-EndofaneraLIVE! Nightwish – End of an Era (2006)

Line-up:
Tarja Turunen – voce
Tuomas Holopainen – compozitor, pianist
Marco Hietala – voce, chitară bas
Emppu Vuorinen – chitară electrică
Jukka Nevelainen – tobe

Pentru fani, acesta este Concertul. Pentru neinițiați, este o capodoperă.

Nightwish a pornit ca un proiect între Tuomas, Tarja și Emppu și a devenit una dintre cele mai cunoscute trupe de metal din istorie. Au reiventat genul de opera-metal, au adăugat piese extraordinare metalului simfonic și sunt pur și simplu geniali. Alt cuvânt nu există pentru ei. Sunt varianta metal a trupei Queen în Finlanda.

End of an Era fusese inițial intitulat From Wishes to Eternity, însă datorită evenimentelor care i-au urmat, a fost redenumit. Tarja a părăsit trupa în urma neînțelegerilor (necunoscute încă) cu Tuomas și ceilalți membri și a cântat solo de atunci. Va concerta și în București în aprilie. Plecarea ei a stârnit multe controverse, însă nimeni nu declarat nimic în plus, iar Nightwish a găsit-o pe Annette Olzon, cu care au înregistrat ultimele două albume, ambele foarte bune, deși nu pot egala măreția celor din epoca Tarja.

Deși trupa s-a schimbat, acest concert ne rămâne ca o dovadă nu doar a puterii creatoare a omului, ci și ca o nestemată a muzicii metal.

nightwish___end_of_an_era_by_bforce-d119d07

Intrând în scena cu un fragment din Ultimul Samurai, soundtrack compus de muzicianul preferat al lui Tuomas Holopainen, Hans Zimmer, Nightwish începe în forța cu Dark Chest of Wonders, prima piesă de pe albumul care i-a consacrat, Once.  Mulțimea le-a răspuns cu mult entuziasm, pentru a fi conduși apoi de Marco Hietala prin Planet Hell, una dintre cele mai complex orchestrate piese, brutală și plină de simbolism grec.

Una din coverurile faimoase ale trupei este Phantom of the Opera, piesă ce nu a mai fost cântată niciodată după plecarea Tarjei. Aceasta era piesa ei preferată, iar Tuomas a vrut să rămână identificată cu vocea ei și îl admir pentru asta. Interpretarea este impecabilă, duetul dintre Tarja și Marco fiind nu doar plin de forță, ci și emoționant, camera surprinzând câteva fete în mulțime care plângeau. Parcă ar fi știut ce avea să se întâmple…

Printre piesele consacrate Tarjei se află și Ever Dream și Sleeping Sun, două balade emoționante și cântate excelent, la fel ca și The Siren, una din piesele mele favorite, specială prin corul fantomatic, ritmul susținut al viorilor și valurile ce îneacă mulțimea, pe ecranul din fundal.. The Kinslayer a fost bazată pe un fapt real, un atentat petrecut într-o școală finladeză, și se pot auzi fragmente din interviuri cu supraviețuitorii și schimbul de replici între criminal și victime. O piesă profundă, pe care toți finlandezii o pot înțelege.

IMG.3

Aducându-l pe Marco în prim-plan din nou, piesa High Hopes, deși un cover după Pink Floyd, a fost reorchestrată excelent și, personal, îmi place mai mult decât originalul. Hietala are o voce foarte versatilă, fiind în stare să cânte Megadeth la fel de bine ca o baladă.

Dimensiunile epice a pieselor Ghost Love Score și Creek Mary’s Blood, atât de bine scrise, încât Holopainen pare să egaleze mulți compozitori mari de film, au umplut sala de aplauze și confetti, iar hit-ul Nemo, de mult headbanging. Kuolema Tekee Taiteilijan, Slaying the Dreamer și Wishmaster  au evidențiat talentul Tarjei și au menținut publicul în extaz. Finalul grandios, cu piesa Wish I Had an Angel, foarte bine filmat și editat, devine extrem de trist în urma evenimentelor ce aveau să-i urmeze, acela fiind ultimul moment în care trupa a mai fost văzută unită.

Acest concert m-a transformat într-o fană și nu pot decât să regret că nu i-am putut vedea atunci când au fost în România, în 2005. Au devenit însă o parte importantă din mine și sper să ajung să îi văd live pe fiecare, și pe Tarja, și pe Nightwish.

A mai fost o scenă în timpul concertului care capătă înțeles de-abia acum. La finalul piesei Bless the Child, naratorul spune: The Child, bless thee and Keep Thee Forever.

Iar cuvântul Forever rămâne pe ecran. Parcă pentru a ne convinge că lumea nu s-a sfârșit și că muzica va rămâne veșnic în sufletele noastre.

Un concert de excepție pentru o trupă extraordinară, care va fi mereu o parte importantă din lumea muzicală și o părticică din sufletul fiecărui om.

saluti_helsinki

Piesele (click pe link-uri pentru a asculta diferite piese):

Dark Chest of Wonders

Planet Hell

Ever Dream

The Kinslayer

The Phantom of the Opera

The Siren

Sleeping Sun

High Hopes

Bless the Child

Wishmaster

Slaying the Dreamer

Kuolema Tekee Taiteilijan

Nemo

Ghost Love Score

Stone People

Creek Mary’s Blood

Over the Hills and Far Away

Wish I Had An Angel

Tot concertul Nightwish – End of an Era:

 

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=J_9nLUAPU2E’]

Articole similare

In Production – The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Deea

Festivalul ArtMania, Sibiu – Infuzie de arte în decor medieval (I)

Iulia Dromereschi

Gypsy-Jazz şi cântecele Mariei Tănase: Sanda Weigl şi cvartetul Bălănescu în Berlin

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult