1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) – Zbor deasupra unui cuib de cuci
Regia: Milos Forman
Distributia: Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Danny DeVito, Mwako Cumbuka, Christopher Lloyd, Brad Dourif

Puteti cumpara filmul de pe ProVideo.ro, atat in format DVD, cat si in format Blu-Ray.

Nu este prima data cand vad regalul cinematografic oferit de Milos Forman si de Jack Nicholson, un clasic al genului, acum retranspus digital si cu o coloana sonora remasterizata cu ocazia aniversarii celor 35 de ani de la aparitie. La prima vizionare, marturiseam ca, desi auzisem multe cuvinte frumoase despre el, a fost un film care mi-a intrecut asteptarile, a fost intrutotul pe placul meu, iar aceleasi ganduri le am si acum, fiind un film care nu a imbatranit, care zugraveste aceeasi lume supusa restrictiilor si lipsita de libertate, existenta in orice moment intr-un loc de pe aceasta lume. Profund psihologic, cu personaje care suprind in orice moment, un final cu totul neasteptat, actori foarte potriviti si un subiect foarte greu, dar in acelasi timp incitant.

Jack Nicholson

Desi pare ca intregul film este concentrat in jurul lui Patrick McMurphy (Jack Nicholson), un infractor care ajunge din greseala intr-un sanatoriu de boli mintale, treptat fiecare personaj se dovedeste important, cu propria structura psihologica si cu un rol determinant in alegoria peliculei. Atat cei internati, cat si directorul sau asistentele (cu precadere asistenta-sefa, Louise) au propriile tare, care determina si evolutia celorlalti. Se ajunge astfel, din neatentie a specatatorului, ca un personaj ca Chief-Sefu (un indian ca un munte, dar inchis in sine si presupus surdo-mut), sa poarte pe umerii sai, fara sa fie bagat in seama, responsabilitatea finalului.

Sanatoriul seamana cu o inchisoare. Si, desi paradoxal multi dintre cei internati se afla acolo de bunavoie, pe baza de voluntariat, personalitatea lor este stirbita de duritatea asistentelor, cladirea transformandu-se treptat intr-o adevarata inchisoare. Incolonarea pentru medicamente, sedintele de „calmare” a sufletelor, grilajul de la ferestre ii transforma pe acestia in adevarati prizonieri si, la venirea lui McMurphy, spirit revolutionar si catusi de putin „nebun”, totul se schimba si revolta asupra autoritatii devine posibila si reala.

One Flew Over the Cuckoo's Nest

Varianta pe doua discuri de la aniversarea celor 35 de ani de la aparitia filmului contine si o serie de elemente inedite si care pot fi ilustrative cu privire la realizarea filmului. Pe langa transpunerea digitala exceptionala, care face ca filmul sa fie si mai actual, exista un documentar despre realizarea filmului (The Making Of One Flew over the Cuckoo’s Nest) ce ne aduce ca elemente de noutate producerea acestui film de catre doua generatii ale familiei Douglas (Kirk si Michael) si greutatea gasirii interpretilor principali, cu un element inedit in privinta lui Chief, precum si scene in plus, taiate la montajul final.

Filmul a avut mare succes si in epoca, primind nu mai putin de 5 premii Oscar importante: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor-Jack Nicholson si cea mai buna actrita-Louise Fletcher. Cum nu gasesc defectele unui film extrem de sugestiv si profund psihologic pe multiple planuri, cum subiectul face parte din cele preferate de mine, cum infatisarea unor personaje aflate in stadiul unor boli mentale este grea, dar deosebit de reusita si realista, cum scena in care cei internati in spital fug cu autobuzul si apoi cu vasul de pescuit este pur si simplu superba si memorabila, cum dorinta fiecarui om pentru libertate (chiar si a unuia aflat in suferinta psihica) este preexistenta, nu pot da decat:

Nota: 10/10

Puteti cumpara filmul de pe ProVideo.ro, atat in format DVD, cat si in format Blu-Ray.

Articole similare

Un roman înnebunitor, ”scăpat de sub control”: Căderea unui sombrero, de Richard Brautigan

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (9 – 15 ianuarie 2012)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (14-20 februarie 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult