Interviu

Poveștile trebuie să călătorească, iar Pelicula este gata să le dea mai departe (interviu cu Simina Popa, coordonator al festivalului de film Película)

Luna septembrie a început cu un festival ca o vacanță all inclusive, ce își propune să mai aline puțin dorul de vacanță prin filme din țări îndepărtate, dans, muzică și povești de călătorie. Până pe 12 septembrie are loc la București cea de-a șasea ediție a Festivalului de Film Película iar Simina Popa, coordonatorul festivalului, ne povestește despre inima festivalului, noutăți și provocări.

De ce tocmai dialogul între America Latină şi România, prin Película?

Oamenii din America Latină sunt buni povestitori, pun ritm, intensitate și multă simțire în tot ce fac. Pelicula îi aduce un pic mai aproape de publicul român, încearcă să mai scurteze din distanță – și, fiind vorba de o distanță mare, anul acesta festivalul se bucură de o escală și în Peninsula Iberică, așadar se alătură dialogului Spania și Portugalia, într-o ediție Ibero-Americană. E întotdeauna un câștig să cunoști o cultură nouă, iar Pelicula invită publicul să fie curios să afle ce găsesc deosebit și ce împărtășesc cu țările ibero-americane. Mai ales când e vorba de atâtea locuri pline de culoare și efervescență.

Ce ține acest festival viu și ce îl face să continue, mai ales în încă un an greu pentru evenimente?

În primul rând, fondatoarea și directorul artistic al festivalului, Ileana Cecanu. Pelicula este un festival alimentat de energia și pasiunea ei pentru țările ibero-americane, pe care își dorește să le dea mai departe, doar dar din dar se face. Dar tocmai pentru că este un an greu, venit după un an și mai greu, festivalul trebuie să aibă loc, să ofere un loc și un timp în care oamenii să se simtă bine împreună, să râdă și să se mire împreună.

 

Apoi, poveștile trebuie să călătorească, iar Pelicula este gata să le dea mai departe: prin selecția filmelor – mai vechi și mai noi, pentru cei mici și pentru cei mari, ficțiune și documentare – prin călătorii invitați să-și împărtășească experiențele în țări din America Latină, prin muzică și dans.

Cu ce vine nou Película #6?

Sunt multe noutăți ediția aceasta.

 

Pe lângă secțiunile tradiționale de competiție, “Compi” și filme pentru copii, “Ninipeli”, anul acesta avem categorii noi: Retro Película, o secțiune care readuce în atenție filme premiate din anii trecuți și Dos Caminos, în care pot fi vizionate câte două filme de același regizor, ori cu aceeași temă.

 

O noutate care sperăm să fie o surpriză plăcută pentru toată lumea este Pelicula Fiesta, care va avea loc la Verde Stop Arena și care întregește programul de proiecții de anul acesta. Două zile de weekend, 11 și 12 septembrie, care ne dorim să fie ca o vacanță relaxantă în aer liber: muzică live, reprezentații de dans, ateliere pentru copii, mâncare, cărți și întâlniri cu povestitorii Marius Chivu și Diana Pavlenco, toate cu iz ibero-american, încheiate seara de o proiecție de film.

 

Tot anul acesta Pelicula inaugurează prima ediție în Cluj-Napoca, între 17-19 septembrie, o dorință mai veche a festivalului, care tare își dorește să călătorească.

Care sunt principalele provocări în organizarea unui astfel de festival, mai ales anul acesta?

În condiții pandemice, am fost nevoiți să găsim soluții pentru invitații de peste ocean, întrucât călătoriile sunt problematice. Din fericire, internetul, cea de-a doua noastră casă deja, ne e alături, ca atare ne vom putea bucura de participarea online în juriul competiției a argentinianului Cristian Monetti, și de o discuție despre tango în film cu regizoarea Gabriela Aparici, tot direct din Argentina, care va fi transmisă live pe pagina de Facebook a festivalului.

 

Apoi, o provocare constantă este, desigur, finanțarea, însă anul acesta festivalul are un sprijin foarte important prin co-finanțările din partea Primăriei Capitalei, prin ARCUB, în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021 și ale Centrului Național al Cinematografiei.

Ce impact își dorește să aibă Película?

Este un festival care caută în primul rând să ofere o experiență plăcută prin toate simțurile: filme, dans, gastronomie, muzică. Să lege poveștile filmelor de un moment viu, ieșit de pe pânza cinemaului: un tango, o expoziție, o poveste, acorduri de chitară. Totodată, să fie și o schimbare de scenariu, de ton și perspectivă, fiindcă filmele selecționate de cele mai multe ori nu sunt altfel accesibile publicului.

 

Fie că oamenii hotărăsc să ia parte fizic la festival sau aleg programul de vizionări online, vor avea șansa să călătorească, să vadă alte străzi și alte case, să audă alte intonații și să simtă toate emoțiile – care sunt multe și intense, fiind vorba de America Latină și Peninsula Iberică.

Cu ce rămâne publicul în urma acestei experiențe?

Sperăm să fie o poveste, un sfat, o culoare, un gust care să le prindă bine și, mai ales, cu dorința de a reveni la ediția următoare!

Articole similare

Interviu Andrei Ruse: ”Nu mi-am propus să spulber niciun mit, nici să încerc să ţin în puf vreo personalitate”

Jovi Ene

Călătorii literare cu Vasile Ernu: „Călătoriile perfecte nu pot fi programate”

Jovi Ene

Călătorii literare cu Diana Iepure: „Călătoria a însemnat, de când mă ţin minte, libertate şi speranță, aventură şi responsabilitate, noi descoperiri”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult