Interviu

Călătorii literare cu Lavinia Bălulescu: „Am o tonă de cărți care așteaptă să mă poarte cât mai departe”

A patra invitată în cadrul Anchetei „Călătorii literare”, o serie de interviuri de sezon cu scriitori români contemporani, este Lavinia Bălulescu.

Lavinia Bălulescu s-a născut pe 12 martie 1985, la Drobeta-Turnu Severin. Este scriitoare şi jurnalistă. A publicat trei volume de poezie, un roman şi un volum de publicistică: Mov (Prier, 2004), Lavinucea (ediţia I, Cartea Românească, 2007; ediţia a II-a, Casa de Pariuri Literare, 2017), Zmeii sînt de treabă (împreună cu tatăl ei, Constantin Bălulescu, Paralela 45, 2018), La mine-n cap (Cartea Românească, 2013), Terasa Fericirii (Polirom, 2018). Este prezentă în mai multe antologii, iar două povestiri ale sale au fost transformate în scurtmetraje în regia lui Marius M. Bogdan. Scrie şi pe blogul personal, Ferma de gînduri. Lavinia a locuit în Drobeta-Turnu Severin, Timişoara şi Bucureşti, iar acum locuieşte în Cluj-Napoca. Cea mai recentă carte publicată este „Steinhardt. Bughi mambo rag“, Editura Polirom, 2020. 

– Este pasionată de călătorii scriitoarea Lavinia Bălulescu?

Am perioadele mele când îmi place să călătoresc și momentele mele când cel mai bine mă simt acasă.

– Cum ar trebui să fie călătoria perfectă pentru scriitoarea Lavinia Bălulescu?

Călătoria perfectă e aia pe care o fac în compania cuiva pe care-l îndrăgesc.

– Care a fost însă călătoria reală, pe care ai făcut-o, care s-a apropiat cel mai aproape de perfecțiune?

În ultimii ani, înainte de pandemie, am călătorit multișor cu soțul meu și am revenit de fiecare dată cu enormă bucurie în Berlin, Viena și Aegina.

– Ce cărți de călătorie a citit în copilărie și adolescență Lavinia Bălulescu?

Deși eram și în copilărie un cititor avid, nu-mi amintesc să fi citit prea multe cărți de călătorie. Sau dacă am citit… Nu-mi vine nimic în minte acum pe tema asta. Doar Calistrat Hogaș. 🙂

– Acum, la maturitate, care sunt cărțile preferate de călătorie ale scriitoarei Lavinia Bălulescu?

Nu am un top, dar, uite!, mă gândesc la ceva ce am citit în ultimul an: „Camera de povestit“ (de Michael Paterniti, Editura Publica). Nu e neapărat o carte de călătorie, dar eu am descifrat-o și în felul ăsta și mi-a plăcut tare mult. Mi-a vorbit, printre altele, despre drumurile care duc la descoperirea de noi vieți.

– Faci călătorii literare? Ai cărți-model (nu ghiduri de călătorie, ci beletristică) în funcție de care îți planifici călătorii?

N-am făcut până acum o călătorie în felul ăsta, dar după ce am început să citesc Elena Ferrante știu că mi-am planificat în minte o excursie la Napoli. Nu știu de ce n-am mai făcut-o, dar mi-ar plăcea să o fac într-o zi.

– Știu că sună clișeistic, dar ce cărți ai lua (nu neapărat) pe o insulă pustie sau într-o călătorie în locul tău de suflet, fie că e vorba de o insulă grecească sau caraibiană, fie în Provence sau Veneția?

Am mereu un număr foarte mare de cărți în bibliotecă pe care le cumpăr, dar nu apuc să le citesc. Atunci când plec într-o călătorie, îmi place să mă-nfig în „stoc“ și fac cele mai neverosimile alegeri. De obicei mă decid cu o seară înainte de călătorie ce voi lua cu mine. Până la acel moment, e un mister și pentru mine ce voi citi în viitoarea călătorie, dar cert e că nu plec nicăieri fără cărți.

– Cărțile tale îndeamnă la călătorii și spre ce orizonturi? Care dintre cărțile tale se potrivesc cel mai bine pentru a fi luate în concediu?

Habar n-am ce-i motivează pe oameni să vrea să călătorească într-un anumit loc, cred că avem cu toții motivele noastre. Eu, de exemplu, mă reîntorc în Viena pentru că acolo am fost prima dată când am ieșit din țară și mă simt în felul ăsta mai aproape de mine cea veche. Așadar, n-aș putea să spun dacă am scris cărți care-i îndeamnă sau nu pe cititori la călătorii. Legat de partea a doua a întrebării, după cum povesteam anterior, eu am un mod mai ciudat de a alege cărțile pe care le iau cu mine în călătorie, așa că nu cred că există cărți potrivite și nepotrivite pentru un concediu. Dacă totuși ar fi să nominalizez o singură carte a mea pe care să o recomand cuiva pentru bagajul de concediu, cred că aș spune „Terasa Fericirii“ (Editura Polirom).

– Unde vei călători vara asta, atât fizic, cât și literar?

Vara asta am un proiect care mă va ține mai multă vreme acasă, așa că probabil nu voi călători prea mult fizic. Cu gândul, însă… Am o tonă de cărți care așteaptă să mă poarte cât mai departe.

Articole similare

Top 10 filme despre iarna (dar nu despre Crăciun)

Dan Romascanu

Tehnologia VR (realitatea virtuală) afectează creierul uman?

Jovi Ene

Top 5 cărți care mi-au marcat anul 2022

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult