Filme Filme europene

Waiting for Giraffes (2016) – One World Romania 2018

Waiting for Giraffes (2016) – Așteptând girafele
Scenariul si regia: Marco de Stefanis
Director de imagine: Stefano Bertacchini
Realizat de Volya Films, Denis Vaslin & Fleur Knopperts
Finantat de: The Netherlands Film Fund, CoBO Fund, Dutch Cultural Media Fund, IIC Foundation, Flanders Audiovisual Fund, Creative Europe and the VRT.

Qalqilya este un orasel Palestinian situat in West Bank, in nordul Israelului, cu atestare istorica inca din 1596, cand apare avand o populatie de 13 familii musulmane platitoare de taxe, agricultori si crescatori de animale.

De-a lungul timpului si a istoriei zbuciumate a zonei, dupa ce in 1967, in timpul Razboiului de sase zile fortele israeliene au ocupat Qalqilya, mai tarziu, in anul 1993, ca parte a acordurilor incheiate la Oslo intre Israel si OEP, controlul localitatii a fost transferat catre Autoritatea Nationala Palestiniana, cu incepere din decembrie 1995.

In vederea asigurarii securitatii zonei, Israelul a construit in 2003 bariera care inconjoara localitatea, separand-o de zonele agricole din jur, existand un singur coridor de intrare si iesire, sub strictul control israelian. Iesirile la lucru in Israel si in alte scopuri administrativ-sociale se fac numai pe baza permiselor speciale si traseele de deplasare sunt la fel de strict indicate si controlate. In noiembrie 2015 Israelul a anihilat si arestat  o retea de 24 militanti Hamas activa in Qalqilya.

Filmul acesta insa, desi ne prezinta toate aceste conditii deosebite de habitatiune (nascute fara doar si poate din nevoia stringenta a statului Israel de a-si apara cetatenii – atat de multi cazuti victime ale atacurilor Intifadei), desi ne vorbeste despre sentimentele patriotice ale palestinienilor in casa carora la loc de cinste se afla portretul lui Yasser Arafat, vine sa ne spuna o cu toate alta poveste, aceea a dragostei si pasiunii  unui om special, palestinianul Sami Mahmoud, medic veterinar care a studiat si si-a luat diploma in Arabia Saudita in anul 1987. Si ne mai vorbeste despre faptul ca acelasi devotament pentru profesiune, pentru animale  si pentru realizarea unei gradini zoologice de nivel superior, atestata de organismul international in materie, ii uneste pe oameni, indiferent de religie, de nationalitate, de conditiile istorice, politice si sociale zonale.

Deoarece exista un astfel de organism international pentru gradinile zoologice si marile acvarii, care impune si supravegheaza conditiile standard bine definite. Si care vegheaza la respectarea drepturilor animalelor la un mediu cat mai putin stresant, in conditiile extragerii lor din habitatul liber si natural. Si al carui chestionar prealabil pentru aplicare, numara vreo 158 pagini si dr. Sami nu pregeta sa renunte la somn si odihna, pentru a-l completa cu multa atentie si hotarare.

Regizorul-scenarist, impreuna cu directorul de imagine, impreuna cu personajul principal al filmului, doctor Sami, ne spun cu mult umor, sensibilitate, emotie si determinare, povestea cresterii si devenirii micii Gradini Zoologice din Qalqilya, ajunsa a fi atestata de acest organism international si vizitata anual de un numar impresionant de copii si adulti. Cu sprijinul gradinilor zoologice din Ierusalim si din Netanya, cu sprijin international, cu acces catre instruirea personalului (cu toate greutatile impuse de securitatea zonala si mondiala pana la urma – dr. Sami – iata ca ajunge la forumul de la Budapesta, pe care il saluta “Salaam Budapesta”).

Pornind de la dorinta copiilor si tinerilor intervievati in Qalqilya, privind animalele pe care si le doresc in ZOO, girafa fiind pe primul loc, dar si animalele marine (caci sa specificam si faptul ca palestinienii acestei asezari nu au permisia de a ajunge la malul marii), filmul primeste acest titlu, Asteptand girafele! De fapt – asteptand Normalitatea! Ultima girafa a micii gradini zoo din Qalqilya isi pierduse viata in timpul unui atac al Israelului impotriva Intifadei. Un animal victima a conflictelor dintre oameni. Si mai aflam ca prin toate ZOO din lume, girafele sunt ucise, pentru a asigura contolul asupra inmultirii lor! De neconceput!.

Un film extraordinar dupa parerea mea. Sustinut de personalitatea iesita din comun, a doctorului Sami. Pasind hotarat, dar bland, rabdator, plin de umor, purtand cu dragoste in brate, micul sau bagaj – sacosa cu puiul de girafa, sosit dupa atatea aventuri, sa completeze efectivul Gradinii Zoologice din Qalqilya.

Un film despre “daca toti oamenii din lume”, despre spiritul de colaborare intru realizari frumoase, despre umanitate, despre respectul om-om si om-animal.

Nota: 9.5/10

Articole similare

Când universul copilăriei și lumea biblică se ciocnesc: His Dark Materials (sezonul 2, 2020)

Tudor-Costin Sicomas

The Railway Man (2013)

Codrut

O noua zi de film documentar la One World Romania

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult