Filme Filme americane

Victime ale Războiului Rece: The Courier (2020)

The Courier (2020) – Umbra spionului 
Regia: Dominic Cooke
Distribuția: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan

Criza rachetelor din 1962, declanșată de instalarea de către Uniunea Sovietică a unor rachete cu încărcătură nucleară în Cuba, a generat deja câteva rafturi de bibliotecă și câteva zeci de filme pentru marile și micile ecrane. Trebuie menționat că în pofida cantității de informație scrisă disponibilă, multe dintre aspectele crizei au rămas secrete până astăzi. Acesta este cazul și cu evenimentele și personajele filmului ‘The Courier’, lansat în 2020, regizat de Dominic Cooke. Nu vom ști curând și poate nu vom ști niciodată dacă colonelul Oleg Penkovski a fost într-adevăr cel mai înalt funcționar din ierarhia sovietica care a acceptat să transmită informații Statelor Unite în timpul Războiului Rece și nu un posibil agent dublu, care a simulat dezertarea pentru a transmite informații false. Nu vom ști nici dacă omul de afaceri britanic Greville Wynne, omul de legătură al lui Penkovsky cu agențiile occidentale, a fost într-adevăr doar un simplu curier, sau era deja de mulți ani înrolat în serviciile de spionaj britanice. Scenariul filmului, semnat de Tom O’Connor, pleacă de la faptele cunoscute și adoptă o ipoteză plauzibilă, dar nu singura posibilă.

Atunci când Penkovski își oferă serviciile spionajului american, CIA-ul cere ajutorul serviciului britanic MI-6 pentru a-i găsi un curier care să nu trezească bănuielile contraspionajului sovietic. Wynne este ales oarecum la întâmplare și acceptă să joace acest rol periculos deoarece i se sugerează că acțiunile sale pot salva lumea de la o catastrofă nucleară. Este un spion foarte puțin plauzibil – puțin bețiv, puțin infidel în căsnicie – și tocmai de aceea schema funcționează bine o vreme. Intre Wynne și Penkovski se înfiripă o prietenie, și ea puțin plauzibilă în anii Războiului Rece. Le cunoaștem și familiile și știm că ele vor suferi teribil daca vor fi prinși. Când aceasta se întâmplă, cei doi dispar în beciurile KGB-ului. Soarta lui Penkovski este pecetluita, iar Wynne poate scăpa mai ușor doar dacă își convinge anchetatorii torționari că nu avea habar despre natura informațiilor pe care le transporta ilegal în afara Uniunii Sovietice. Și totuși, sacrificiul făcut de cei doi nu va fi fost zadarnic. Folosind informațiile transmise de Penkovski, americanii reușesc să previna acțiunile agresive ale rușilor și în final să obțină retragerea rachetelor din Cuba.

Deși Dominic Cooke este un regizor cu puțină experiență în filmele de lung metraj, ‘The Courier’ este realizat în mod profesionist, narațiunea este cursivă și atmosfera este foarte bine redată, atât în secvențele care descriu Uniunea Sovietică, cât și cele care se petrec în Anglia. Daca nu am fi avizați am putea crede că este un film realizat în acea perioadă. Benedict Cumberbatch este formidabil, ca întotdeauna. Actorul se topește în personaj, devine personajul. Alaturi de Merab Ninidze alcătuiește un cuplu de oameni care se întâlnesc, se cunosc, devin prieteni și riscă totul pentru o cauză care este mai importantă chiar decât viețile lor. Partea de thriller, bine realizată și ea, ocupă doar cam un sfert din durata filmului, și amatorii genului s-ar putea să fie puțin dezamăgiți. Ceilalți spectatori vor rămâne însă cu o poveste omenească despre doi oameni care în timp de conflict au încercat să schimbe ceva, și probabil au reușit, dar cu un preț personal uriaș. ‘The Courier’ a avut neșansa de a fi lansat în anul pandemiei și din această cauză nu s-a bucurat de succesul de public pe care l-a meritat. Sper să recupereze în timp și să-și ocupe locul meritat între filmele bune ale anului 2020.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.youtube.com/watch?v=Qeo8qs9xohM)

Articole similare

Prin blogosfera literară (2 – 8 martie 2015)

Dan Romascanu

Soshite chichi ni naru (2013) – Like Father, Like Son

Delia Marc

Prin blogosfera literară (6 – 12 mai 2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult