1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Un film, două păreri: Irreversible (2002)

Irreversible (2002)-Ireversibil
Regia: Gaspar Noe
Actori: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel

‘Irreversible’ este o opera puternica si originala, dar nu este la indemana oricui sa o priveasca, sa o inteleaga si sa o placa. Filmul este despre brutalitatea violului si despre justificarea razbunarii. Tehnica de a spune povestea invers cronologic capata aici cu adevarat sens si ne ajuta sa intelegem cum vietile noastre confortabile pot cu usurinta sa fie transformate intr-o spirala a raului.

„Memento” al lui Christopher Nolan a folosit aceeasi tehnica, dar in acel caz rezultatul a fost un film rece si thenic. Aici, ne intoarcem de la sfarsitul violent la viata normala a personajelor inainte de asalt si, de aceea, violenta filmata nu apare ca fiind introdusa cu intentii comerciale, ci pentru a face mesajul mai puternic.

Sunt cel putin doua scene de violenta intensa si alta scena de sex care pot determina cenzorii si diferite categorii de privitori impotriva acestui film. Unii oameni nu vor gasi scenele violente ca fiind usor de privit si pot pleca din cinematograf sau pot opri player-ul. Tehnica de filmare este dintr-o singura miscare, asemanator cu stilul de la reality show-uri care pun accentul doar pe anumite scene. Insa toate acestea au un perfect sens artistic. Nu e nimic ieftin aici si sinceritatea interpretarii in intregul film dovedeste faptul ca actorii buni sub mana unui regizor bun nu au nevoie de antrenament special si strict ca sa faca un film excelent.

Oamenii trebuie avertizati ca nu este un film obisnuit. Adevaratii iubitori de cinema il vor intelege si iubi. Pentru toate acestea, primeste o rara nota 10, din punctul meu de vedere.

Nota: 10/10
Dan

Vincent Cassel si Monica Bellucci

Nu stiu daca derularea invers a povestii m-a facut sa imi displaca multe momente ale filmului. Poate ca asta a fost cauza principala sau poate ca filmul nu ma impresiona nici daca se derula in ordinea normala a timpului. Cert este ca am trecut cu greu peste prima jumatate de ora, neintelegand nimic sau aproape nimic, pana am inteles tehnica regizorala si modalitatea inedita de transpunere. Apoi, parca totul a fost mai limpede, dar nu indeajuns, pentru ca…nu am inteles mesajul.

De obicei, la filmele care nu ma impersioneaza scriu putin sau destul de putin. Asa ca sa spun, pe scurt, despre ce este vorba, dar nu stiu cum sa incep, in ce ordine: a filmului sau cea cronologica. Optez pentru a doua, macar cititorii sa inteleaga despre ce e vorba. Monica Bellucci (la fel de sexy, imbracata cat mai indecent sau lungi momente dezbracata) este Alex, o superba femeie, care are o relatie cu Marcus, un barbat cu destule vicii-alcool, droguri. La o petrecere, acesta fiind beat mort, pleaca de una singura spre casa printr-un pasaj subteran, intr-un cartier parizian din periferie. Acolo este prinsa, violata si batuta cu bestialitate de un barbat, iar Marcus si fostul ei prieten pleaca in cautarea vinovatului.

Este un film plin de violenta (batai, crime, mult sange, dar si o scena foarte veridica de viol, care a atras, paradoxal, multi barbati la vizionarea filmului) si de scene peste limita decentei (am vazut chiar imagini prono cateva secunde). De asemenea, nu am inteles deloc mesajul filmului si nici daca acesta avea vreunul. Monica, in schimb, este superba si probabil din aceasta cauza (subiectiv), am dat nota doar pentru ea, dar filmul nu m-a incantat aproape deloc.

Nota: 6/10
Jovi

Articole similare

Saga unei familii neobișnuite: Ostatnia rodzina (2016)

Dan Romascanu

Eșecul Napoleon (2023)

Dan Romascanu

Cum să faci față răului și memoriei: June Zero (2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult