Filme Filme americane

Tu câtă încredere ai în omul de alături? „Worst Ex Ever” (Netflix, 2024) – un documentar care ar putea să te șocheze

„Worst Ex Ever” (Netflix, 2024)

Relațiile interumane sunt de-a dreptul fascinante, dacă începi să le observi. Ne naștem cu un profund sentiment de încredere, pe care, se pare, îl pierdem odată cu maturizarea, or așteptările noastre devin tot mai mici. Dar cum rămâne cu încrederea de cuplu? Cum rămâne cu traiul „la bine și la rău”? Cum rămâne cu jurămintele de fidelitate și de loialitate? Hmm, dacă privești documentarul „Worst Ex Ever”, s-ar putea să fii de două ori mai vigilent. 

Până să trecem nemijlocit la analiza documentarului, hai să aruncăm o privire peste datele statistice la nivel mondial.

Violența domestică este o problemă global răspândită, afectând milioane de persoane, în special femei și copii. Aproximativ una din trei femei la nivel mondial a experimentat violență fizică și/sau sexuală din partea unui partener intim sau violență sexuală din partea unei alte persoane pe parcursul vieții sale. În mod alarmant, aproximativ 38% dintre toate omorurile de femei sunt comise de partenerii lor. Impactul asupra copiilor este, de asemenea, profund, cu o estimare de 275 de milioane de copii la nivel global care sunt martori ai violenței domestice în fiecare an, ceea ce duce la consecințe emoționale, fizice și psihologice pe termen lung. 

Prevalența violenței domestice variază în funcție de regiune, cu rate mai ridicate raportate adesea în părți ale Africii, Orientului Mijlociu și Asiei de Sud, unde poate depăși 35%, în timp ce regiunile precum Europa de Vest raportează rate ceva mai scăzute, de aproximativ 20-25%. 

Din punct de vedere economic, violența domestică impune costuri semnificative, cum ar fi cheltuielile medicale, taxele legale și pierderea productivității. De exemplu, în Statele Unite, costul anual al violenței partenerului intim depășește 8,3 miliarde de dolari, iar în Uniunea Europeană, acesta este estimat la 256 de miliarde de euro anual. Pandemia de COVID-19 a exacerbat această problemă, multe țări raportând o creștere de 30% a cazurilor de violență domestică în timpul carantinei, iar unele linii telefonice de urgență și adăposturi au înregistrat o creștere de până la 50% a apelurilor de ajutor. Aceste statistici subliniază nevoia urgentă de eforturi globale continue pentru a preveni și aborda violența domestică, evidențiind impactul său grav și răspândit.

Documentarul în 4 episoade „Worst Ex Ever” urmărește patru cazuri distincte de violență domestică, atât între cupluri abia formate, cât și în căsătorii care se întind pe ani buni. Cu începuturi super romantice și istorii parcă desprinse din telenovele, episoadele escaladează profund în niște adevărate drame oripilante. 

Cineva întâlnește un tip drăguț care pare să fie visul oricărei femei, cineva se îndrăgostește de fiica unei colege de muncă, inocență adevărată… Doar că toate aceste planuri se risipesc când natura lor iese la iveală. 

Producția documentară este filmată cu inserții de animație, cu fotografii foarte explicite, ceea ce dă un impact mult mai mare pentru spectatori. Imersivitatea care însoțește povestirile eroilor este atât de vie, încât îți lasă un gust amar mult timp după vizionare.

Să spun că m-a șocat acest documentar? Ar fi puțin din toate momentele de „O, Doamne!” pe care le-am rostit. Un adevărat duș rece îi așteaptă pe spectatori, iar ochelarii roz vor deveni praf. 

Disponibil pe Netflix.

Nota: 8/10

Articole similare

Scriitorul și ”fantoma” sa: D’après une histoire vraie (2017)

Dan Romascanu

The Damned United (2009)

Jovi Ene

O telenovelă despre o telenovelă despre ”conflict”: Tel Aviv on Fire (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult