Filme Filme asiatice

Toată lumea minte! – The Monkey House (2023)

The Monkey House (2023)
Regia: Avi Nesher
Distribuția: Adir Miller, Suzanna Papian, Shani Cohen

‘Toată lumea minte!’ este fraza preferată a eroului principal din drama medicală americană ‘House, M.D.’. Ar putea fi foarte bine și motto-ul celui mai recent film al regizorului israelian Avi Nesher ‘Gan haKofim’ care este distribuit pe piața de limba engleză cu titlul ‘The Monkey House’ (traducere incorectă, din misterele distribuitorilor). Personajele sale se înconjoară de minciuni mai mici sau mai mari pe care le folosesc pentru a avansa profesional și social, de secrete pe care le păstrează până și față de cei mai buni prieteni sau chiar față de cei pe care îi iubesc. Intriga filmului, inspirată de un caz real, se bazează pe descifrarea unei astfel de rețele de neadevăruri și pe acumularea lor care duce la momentul de criză, cel în care minciunile devin o povară care împiedică realizarea visurilor și împlinirea relațiilor personale care contează.

Amitay Kariv, eroul principal al filmului, este scriitor. Scenariștii israelieni par fascinați de această profesie, mulți dintre eroii intelectuali ai filmelor israeliene recente sunt scriitori. Nu știm însă niciodată cât de bun scriitor este. Cert este că atunci când se petrece povestea filmului, la sfârșitul anilor ’80, el se află într-o criză de creație și o perioada de umbră – uitat de cititori și ignorat de critici. Pentru a-și pregăti o revenire, inventează o lucrare de doctorat care ar avea ca temă opera sa și o atribuie unei doctorande, o cercetătoare care trăiește în America, care nu are habar că numele ei este folosit în acest scop. Pentru a o impersona pe aceasta în timpul unei vizite de documentare în Israel, o angajează pe Margo, o tânără cu ambiții de actriță, care își primește job-ul tocmai deoarece și ea se învăluise într-o aură de minciuni la interviu. Talentul tinerei și munca de Pygmalion a scriitorului crează în câteva zile personajul, care va păcăli multe lume – critici literari mai ales – și o va convinge până și pe Tamar, iubirea din tinerețe a lui Amitay, proaspătă văduvă după o căsnicie care și ea fusese o minciună. Schema începe să funcționeze, chiar foarte bine, până când apar complicațiile.

Structura narațiunii este foarte interesantă, Avi Nesher fiind de altfel și autorul scenariului. Filmul începe cu o secvență de film-în-film care pentru câteva minute îi face pe spectatori să se întrebe dacă nu au greșit sala în care au intrat. În continuare, pentru o mare parte din film, narațiunea se scurge cronologic, însoțită de comentariul off-screen al scriitorului povestitor, destul de puțin și de discret pentru a nu deranja prea tare. După un fals final al acestei părți principale care cuprinde cam două treimi din acțiune, suntem martorii unei succesiuni de scene care îi urmăresc pe eroi în câțiva ani succesivi poveștii principale. Schimbarea de ritm este justificată, căci multe dintre conflictele rămase în suspensie sunt explicate și rezolvate. În rolul principal apare Adir Miller, unul dintre actorii și protagoniștii de show-uri de divertisment cei mai populari din Israel, aflat la a patra colaborare cu Avi Nesher. Partenera sa este o actriță tânără și talentată pe nume Suzanna Papian. Este aproape o debutantă în filme de lung metraj, până în acest an a jucat doar în câteva roluri minore, majoritatea la televiziune. Rolul din acest film și un rol principal într-un serial de televiziune de succes au propulsat-o, pe merit, la rangul de vedetă. Formidabila Shani Cohen intră foarte bine în rolul lui Tamar, iubirea nerealizată din tinerețe a eroului.

Reconstituirea Israelului de acum 30 și ceva de ani, dinaintea unei perioade în care au avut loc mari schimbări de peisaj și atmosferă, este riguroasă și nostalgică. ‘Gan haKofim’ aduce pe ecrane ceva dintr-o lume pe cale de dispariție, în care dilemele morale aveau un loc mai important în viețile noastre. Avi Nesher face parte dintre acei cineaști care nu intenționează să revoluționeze arta filmului, dar care putem fi siguri că nu face compromisuri în calitate. Personajele din acest film pot fi mincinoși, dar par adevărați și trec cu succes ecranul, implicând publicul în experiențele lor.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.israelifilms.co.il/catalogue/the-monkey-house)

Articole similare

Arsenic and Old Lace (1944)

Jovi Ene

Cat on a Hot Tin Roof (1958): Saptamana Elizabeth Taylor

Jovi Ene

Judecătoarea cu mănuși roșii: L’ivresse du pouvoir (2006)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult