The Good Mothers (Disney+, 2023)
Regizor: Julian Jarrold
Distribuția: Simona Distefano, Barbara Chichiarelli, Alessandra Roca
Care este frica cea mai mare a unei mame? Să nu își poată proteja copilul. În momente de cumpănă și de restriște, o femeie este gata să se ia la întrecere chiar și cu Diavolul doar ca să-și salveze urmașii. Și nu, asta nu este o exagerare sau o metaforă, ci dimpotrivă, e o realitate incontestabilă. Despre asta vorbește și regizorul Julian Jarrold în serialul „The Good Mothers”, disponibil acum pe Disney+.
Seria de 6 episoade explorează destinul unor femei din marile clanuri ale Mafiei Italiene. În față ies destinele lui Denise, o adolescentă a cărei mamă dispare după reîntâlnirea cu tatăl ei, un cap al mafiei, Giussi Pesce și Concetta Cacciola – două soții de mafioți închiși, dar care sunt captive în propriile lor familii, acolo unde mâna întinsă a consorților le strânge de gât cu orice preț. Toate trei sunt parte din ‘Ndrangheta, un grup de crimă organizată de tip mafiot cu sediul în regiunea de sud a Calabriei, Italia. Este considerată una dintre cele mai bogate și mai puternice organizații criminale din lume, cu aproximativ 6.000 de membri și control asupra unei mari părți a comerțului global cu cocaină.
‘Ndrangheta este cunoscută pentru structura sa ierarhică strictă, cu familii sau clanuri cunoscute sub numele de ‘ndrine care operează independent, dar în cele din urmă unite sub umbrela organizaţiei. Este implicată într-o serie de activități criminale, inclusiv trafic de droguri, extorcare, spălare de bani și trafic de arme. Grupul a fost ținta a numeroase operațiuni de aplicare a legii de-a lungul anilor, dar influența și puterea sa rămân o provocare semnificativă pentru autoritățile din Italia și din întreaga lume.
O astfel de operațiune apare și în serial, condusă de, surpriză!, o femeie procuror, Anna Colace, o juristă tenace, agresivă și cu o minte brici, care decidă să taie în carne vie, aplicând lovituri metodice acolo unde mafioții nici nu ar putea să bănuiască ceva: în sentimentele femeilor din ‘Ndrangheta.
De fapt, în chiar primul episod, doamna procuror rostește un discurs de-a dreptul premoniție, afirmând că majoritatea femeilor din această organizație criminală sunt frustrate, au emoții refulate și și-ar dori din răsputeri să scape din tentaculele organizației, doar că, pentru a le domina, tații le căsătoresc din fragedă adolescență, iar violența devine arma centrală întoarsă împotriva lor.
Producția italiano-britanică respectă canoanele genului, transpunându-ne într-un spațiu foarte complet, dictat de criminologia organizațiilor mafiote, acolo unde doar cei duri pot supraviețui. Nu suntem martori ai unor scene foarte dure, dar zgomotele din spatele ușilor închise, crâmpeiele de momente când femeile sunt agresate, se aud pe fundalul unui televizor pornit sau în timp ce restul familiei își ia în liniște cina. Asta șochează și impresionează, din punctul meu de vedere, deoarece ne ajută să percepem contextualitatea și gravitatea acțiunilor din aceste comunități.
Pe de altă parte, țin să precizez că pelicula poate fi ușor integrată la categoria filmelor feministe, deoarece, în ciuda incidențelor misogine, este despre o luptă acerbă pentru eliberare. Cineva trăiește cu frică decenii, altcineva îndrăznește să-și ia un bagaj și să fugă de acasă, iar altcineva înghite o sticlă de acid pentru că nu poate suporta vitregia acestui destin pecetluit.
Și, într-un final, trebuie să o spun: în sfârșit, am văzut o producție de cinema care nu mai romanțează mafia, nu ne mai vorbește despre onoare de grup și ne arată micimea, mizeria din spatele acestei ideologii cu care indivizi criminali își scuză activitățile ilicite. Astfel, „The Good Mothers” se înscrie ușor în lista celor mai bune seriale văzute în acest an.
Disponibil pe Disney+.
Nota: 9/10
(Sursă fotografie: Italy 24 news, https://www.filmyagerating.com/the-good-mothers-parents-guide/)