The Nevers (2021), o producție HBO Europe
Realizator: Joss Whedon
Distribuție: Elizabeth Berrington, Ben Chaplin, James Norton, Anna Devlin, Laura Donnelly, Denis O’Hare, Tom Riley, Olivia Williams
Regina Victoria. Londra. 1880. Perioada victoriană. Superputeri. Supereroi. Doamne elegante. Iată câteva dintre premisele care face din The Nevers un serial irezistibil. O producție HBO Europe, în parteneriat cu BBC, de la care a împrumutat o distribuție de zile mari (mai ales pentru finii cunoscători ai filmelor și serialelor britanice). Cu o atmosferă încântătoare ce ne târăște prin mizeria londoneză desprinsă din romanele lui Dickens și apoi ne ridică în sălile de teatru, operă și baluri ale societății lui Henry James, The Nevers promite să fie una dintre super-producțiile HBO ale anului.
Nici nu ar avea cum să fie altfel când producătorii au ales să spună o poveste de tip Marvel sau DC, plasând-o în societatea victoriană târzie, mai exact la finalul secolului al XIX-lea. Găsim aici atât aerul acela specific misterelor cu Sherlock Holmes, cât și aventurile minunate și pline de fantezie desprinse parcă din Jules Verne, anticipând mari descoperiri din viitor. Așadar, există câte ceva pentru toate gusturile, de la cei tineri până la părinți și bunici. Trebuie să recunosc faptul că de mult timp îmi doream să mai descopăr o asemenea realizare pentru micile ecrane, dedicată întregii familii. Căci, cu toată violența (care, sincer vorbind, este mai puțină decât în filmele cu supereroi), The Nevers este potrivit pentru a fi vizionat în mai multe seri, alături de cei dragi cu un bol de popcorn în față.
Menționasem mai devreme și distribuția de excepție. Într-adevăr, nume precum Olivia Williams, James Norton sau Ben Chaplin fac cinste și onoare acestei noi producții HBO. Publicul poate că o știe pe prima dintre cei trei din seriale și filme anterioare, tot de sorginte britanică (BBC) – The Halcyon ori Counterpart – sau chiar din blockbustere precum Seventh Son (2014), Anna Karenina (2012) sau Hyde Park on Hudson (2012).
Așa cum și-a obișnuit spectatorii, Olivia Williams creează și aici un rol plin de farmec și eleganță, adăugând și o doză serioasă de mister cumva atractiv. Cu toate că nu este personajul principal al serialului, frumoasa actriță britanică reușește să acapareze privirile prin simpla prezență în cadru. La fel ca ea, dar din punct de vedere masculin, este chipeșul actor britanic James Norton. Un adevărat gentleman în orice rol căruia îi dă viață, în The Nevers aduce cu sine și ceva din personajul wildian Dorian Gray, folosindu-și farmecul răvășitor pentru a realiza un rol despre care e greu să afirmi dacă este cu adevărat pozitiv sau dacă are ceva sinistru. Ben Chaplin, cunoscut spectatorilor pentru roluri precum cele din Dorian Gray (20019), The Truth about Cats and Dogs (1996), The Dig (2020) sau Cinderella (2015), își aduce numele și aportul talentului său inconfundabil și de netăgăduit acestui serial ce promite a fi un hit. Cu toate că este el însuși un actor foarte șarmant, personajul care i-a fost încredințat în The Nevers este cel al unui comisar de poliție dur, aparent lipsit de inimă și empatie, dar care are secrete bine păzite. Așadar un rol de compoziție pe care actorul îl creionează cu asupra de măsură.
Dar am tot vorbit de actori interpreți ai unor personaje principale și nu am amintit încă de protagonistele serialului. Elizabeth Berrington, Anna Devlin, Laura Donnelly, Amy Manson, Ann Skelly, Eleanor Tomlinson sunt tot atâtea fețe pe care le iau The Touched (cei atinși/cele atinse) – femei (în general) care au fost afectate de un fenomen supranatural inexplicabil și care în momentul prezent din serial au căpătat puteri supranaturale care le permite să devină doamne-supereroi(ne) într-o perpetuă și neobosită misiune de a salva Londra și (de ce nu?) lumea de răufăcători (bineînțeles, reprezentași în mare parte de bărbați-brute, puși pe violențe față de sexul feminin). Da, se anunță a fi (încă!) o realizare cinematografică plină de feminism ieftin,…nu? Dimpotrivă, de această dată totul este foarte bine plasat și argumentat atât de scenariu, cât și de regie și de actori. Nimic nu este prea mult (cel puțin, asta se observă în primele 4 episoade disponibile în avanpremiera pentru presă), nu ne lovim de clișee prea deranjante și nici de personalități care ar putea deveni iritante prin insistențele lor sexiste.
Așa cum am anunțat încă din primul paragraf, The Nevers are toate premisele pentru a deveni un succes de public. Din punct de vedere al criticii de specialitate, nu mă aștept la reacții foarte entuziaste, căci ceea ce fac actorii nu este nemaivăzut, nici scenariul nu aduce noutăți prea mari (în afară de twist-ul principal, prin care perioada victoriană steampunk este presărată din plin cu super-eroi), cât despre partea vizuală, Londra acelei perioade se tot vede în diverse filme și seriale din ultimul timp. Totuși, sunt convins că abonații HBO vor avea un prilej nou de bucurie artistică, pentru că vor descoperi povești de viață frumos puse în imagini și interpretate cu aplomb și talent de o distribuție care nu este nicidecum una de neglijat.
Așadar, dacă vă doriți o experiență plăcută, pe alocuri nouă și dacă, de asemenea, v-ați plictisit de universurile Marvel și DC, dar vreți să vă bucurați de prezența unor personaje cu atribute supranaturale, vă invit să nu ocoliți HBO și să descoperiți The Nevers, un serial produs de marea casă de film, în parteneriat cu BBC, acest etalon (încă) al cinematografiei europene și mondiale. Vă garantez că veți avea parte de câteva ore de divertisment de calitate, de actorie clasică și, totuși, atât de calitativă și de o poveste palpitantă care se potrivește de minune cu noile tendințe politically correct.
Din 11 aprilie, pe HBO Go.
Nota: 8/10
(Surse foto: www.syfy.com, https://ew.com/, www.rollingstone.com)