Kampen om Narvik (Netflix, 2022)
Regia: Erik Skjoldbjærg
Distribuția: Billy Campbell, Kristine Hartgen, Henrik Mestad, Stig Henrik Hoff
Versiunile diferite ale titlurilor filmelor în limbi diferite spun uneori lucruri interesante despre un film, dar și despre piețele pe care acesta este difuzat. Așa stau lucrurile și cu filmul aflat în săptămânile acestea pe primele locuri ale topurilor internaționale ale lui Netflix, și care în limba norvegiană a versiunii originale are titlul ‘Narvik: Kampem om Narvik’ adică ‘Bătălia pentru Narvik’ (2022 – regia Erik Skjoldbjærg) . Un titlu neutru, parcă împrumutat dintr-o carte de istorie. În România, unde am văzut filmul, titlul a fost prescurtat pur și simplu la ‘Narvik’. În schimb, titlul versiunii engleze (internaționale?) este ‘Narvik: Hitler’s First Defeat’. Probabil că distributorii au considerat că este vorba despre un titlu mai comercial, chiar daca afirmația este oarecum discutabilă istoric. Acest film, dincolo de apartenența sa la categoria ‘filmelor de război’ include o poveste – fictivă – mai interesantă însă decât scenele militare care abundă și care pune o întrebare legată de o dilemă omenească căreia este greu să-i dai un răspuns ferm: există situații în care renunțarea la luptă sau chiar colaborarea cu inamicul sunt justificate?
Acțiunea se petrece în mai 1940 în portul norvegian Narvik, devenit un punct strategic datorita livrărilor de minereuri din Suedia către al 3lea Reich. În același timp cu înfrângerea Franței și căderea Parisului a avut loc aici o bătălie importantă în aceasta prima faza a celui de-al doilea război mondial. Încălcând neutralitatea Norvegiei, armata germană a ocupat portul pentru a fi alungată temporar de forțele aliate și de armata norvegiană. Această primă înfrângere a unei armate care până atunci se dovedise invincibilă a fost de scurtă durată, germanii revenind, ocupând portul și întreaga Norvegie și instaurând un guvern colaboraționist pentru aproape tot restul războiului. Acestea sunt evenimentele pe fundalul cărora are loc drama familiei Tofte, povestite în două fire narative paralele. Caporalul Gunnar Tofte, croit din stofa eroilor gata să își riște viața pentru patrie, este în armată și luptă împotrivă ocupanților. Soția sa, Ingrid, lucrează la un hotel local și cunoașterea limbilor germană și engleză o pune în situația de a cunoaște atât pe militarii din forțele de ocupație cât și pe diplomații englezi care devin spioni pentru aliați din momentul invaziei. Atunci când viața băiețelului rănit într-un bombardament englez este în pericol, Ingrid este pusă în fata unei dileme teribile pentru a-l salva.
‘Narvik’ are multe dintre calitățile unei bune producții Netflix. Scenele de luptă sunt foarte bine filmate, chiar dacă nu sunt de foarte mare amploare. Filmarea în locație contribuie la senzația de autenticitate. Personajele sunt bine conturate și interpretarea actoricească este bună. Este un film de război în care dimensiunea umană este partea cea mai interesantă. Și totuși, tocmai aici am avut senzația unei uriașe oportunități ratate. În cea mai mare parte a filmului suntem martorii unei rezistențe eroice cu motivație clară – etică și naționalistă. Finalul răstoarnă situația, și pare să-i ierte pe eroii filmului pentru un act care privit dintr-o perspectivă diferită ar putea fi catalogat drept trădare. Într-un fel, decizia familiei Tofte este o replică, la scară personală, a unei situații în care s-a aflat întreaga țară în timpul celui de-al doilea război mondial. Nu stiu în ce măsură aceste aspecte au fost discutate în societatea norvegiană sau reflectate în cărți și filme. În orice caz, în ‘Narvik’, senzația este că dezbaterea este evitată.
Disponibil pe Netflix.
Nota: 6/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://doicalatori.ro/narvik-2022/)