Filme Filme americane Recomandat

Kung Fu Panda (2008)

Kung Fu Panda (2008)
Regia: John Stevenson, Mark Osborne
Voci: Jack Black, Angelina Jolie, Ian McShane, Dustin Hoffman

Avusesem o zi insipida cu mult consum nervos, televizorul nu-mi oferea o alternativa potrivita sa ma scoata din oboseala mentala in care eram si am inceput sa ma gandesc ce ar putea sa ma binedispuna, sa ma relaxeze..Am ales Kung Fu Panda… si sa stiti ca n-am gresit deloc.

Mai intai pentru ca incepi sa razi automat in primele secunde ale filmului, cand intri direct in fantezia plina de actiune a lui Po – personajul principal, care se viseaza cel mai mare din luptatorii kung fu. Ei bine, nimic hilar pana aici, numai ca Po este un urias urs panda renumit prin calmul si lentoarea miscarilor…va puteti inchipui un panda expert in arte martiale, lovituri fulgeratoare si sarituri la limita fantasticului? Ei da, asa e, nici eu pana la acest film.

Kung Fu Panda

In visul uriasului alb negru aflam despre legenda unui razboinic kung fu a carui maiestrie cauzeaza orbirea dusmanilor. Subiectul legendei impreuna cu naivitatea, stangacia datorata marimii si dragostea fara limite pentru scoala de kung fu creaza atmosfera perfecta pentru ce urmeaza.

Suntem in prezenta unui lung metraj de animatie, deci nu putea lipsi mesajul moral iar acesta este: ai incredere in fortele proprii si daca crezi cu tarie si nu-ti pierzi speranta, fii sigur ca vei reusi. Este de fapt ideea centrala a filmului in jurul careia se dezvolta actiunea.

Po este un erou atipic, un pierde vara pentru varsta lui, putin cam natang, fanatic admirator al artelor martiale si mai ales a grupui numit Frious Five – Cei cinci furiosi – eroi protectori locali care intruchipeaza cele cinci forme stravechi de lupta kung fu: tigru, sarpe, maimuta, cocor, gargarita. Daca va mai dezvalui ca realizatorii i-au convins pe Jackie Chan sa dea glas maimutei kung fu si pe Angelina Jolie pentru tigroaica plina de temperament v-ati facut, sper, o imagine despre comicul situatiilor si dialogurilor care urmeaza.

Scenariul ni-l prezinta pe nefericitul Po lucrand in restaurantul de taietei a tatalui sau ( care, apropo, este o gasca) incapabil de a-si lua soarta in maini si a-si urma visul secret. Daca in primele secvente nu putem sa nu remarcam tandretea si dragalasenia relatiei tata – fiu, pe parcursul filmului, aceasta se atenueaza si dispare chiar in capitolul final, in care Po devine alegerea surpriza pentru Dragonul Razboinic, protectorul atotputernic al satului de iminenta amenintare intruchipata de Tai Lung.

Veselie cat cuprinde

Alegerea lui Po produce nemultumiri in randul Celor Cinci Furiosi, mai ales din partea Tigroaicei care-si dorea titlul pentru ea, dar si a Maestrului Shifu ( voce Dustin Hoffman), mentorul celor cinci, care vede in antrenarea marelui grasan panda o misiune greu de indeplinit. Urmeaza o infruntare a orgoliilor, lectii morale care il fac pe Maestrul Shifu sa renunte la ideile preconcepute si sa accepte ca alegerea Inteleptului Oogway a fost cea reusita.

Mai mult decat subiect si actiune, personajele sunt cele care contribuie esential la succesul productiei. Fiecare luptator este surprins in detaliu si chiar si personajele secundare au ticuri care le intaresc unicitatea si le fac memorabile. Caracteristica principala este vivacitatea, o clipire usoara, un ridicat din spranceana, o privire vicleana sunt tot atatea semne distinctive si particularizante.

Sunt cu atat mai mult de admirat eforturile studiourilor DreamWorks in realizarea personajelor, cu cat fiecare din acestea are un stil de lupta special adaptat animalului pe care il reprezinta. Daca ne gandim numai ce dificil a fost sa creeze un stil de lupta pentru un sarpe si sa-l faca sa arate si plauzibil si hilar si cu toate acestea au reusit.

In ansamblu Kung Fu Panda este un film si pentru cei mari si pentru cei mici, plin de gaguri vizuale si umor de situatie, un puternic tribut adus artelor martiale pe intelesul ambelor categorii carora li se adreseaza.

Departe de a fi o capodopera, Kung Fu Panda este o creatie spirituala, interesanta din punct de vedere vizual, o comedie draguta, bine realizata pe doate domeniile pe care le abordeaza.
Si da, te destinde dupa o zi infernala… incercati-o ca remediu pentru ca merita.

Nota: 8.5/10

Articole similare

El Reino (2018). Fabula politicianului ratat

Corina Moisei-Dabija

Divertisment polițist: Life of Crime (2013)

Dan Romascanu

Nominalizari Globurile de Aur 2012: cel mai bun film de animatie

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult