Hit Man (2023)
Regia: Richard Linklater
Distribuția: Glen Powell, Adria Arjona, Austin Amelio
Aștept întotdeauna cu interes filmele lui Richard Linklater, pe care îl consider unul dintre cei mai interesanți autori de filme americani. Filmele sale reușesc să aducă pe ecrane peisaje inedite din realitatea americana și personaje care își implică spectatorii. Persistența sa în proiecte de lungă durată a reușit să transforme în intrigi și imagini perspective temporale care se întind pe intervale de mulți ani și decenii. Linklater se află în permanență în căutare de noi personaje pe care să le transforme în povești pe ecrane și în noi forme de exprimare pentru a spune aceste povești. Nu toate experimentele sale sunt însă reușite după gustul meu. Este și cazul cu ‘Hit Man’, o combinație originală, care nu a reușit însă să mă convingă.
‘Hit Man’ este inspirat de un personaj real pe nume Gary Johnson, care a trăit la Houston și care asista poliția locala că agent sub acoperire, prezentându-se ca ucigaș de profesie celor care căutau să cumpere servicii de asasinare și adunând probe (mai ales înregistrări ale conversațiilor) pentru arestarea și trimiterea acestora în justiție pentru planificări de crime. Scenariul mută acțiunea la New Orleans și-i atribuie lui Gary meseria de profesor de arte, ținând lecții de morala și de viață tinerilor sai studenți. Atâta timp cât construiește personajul profesorului care se maschează în diferite variante de ucigași de profesie, adaptându-și fizionomia și atitudinea ‘clienților’, filmul este interesant și amuzant. Atunci când i se adaugă componenta romantica, devine mai puțin credibil, ca să nu mai vorbim despre ambiguitățile morale și legale.
Ce nu funcționează? În mare măsură și rolul și activitățile eroului asistent al poliției se bazează pe prima impresie sau daca vreți pe prejudecățile prin prisma cărora oamenii îi judeca pe cei din jur. Deghizările ca polițist sunt credibile, dar jocul identitar pe care se bazează povestea romantică nu prea. O relație bazata pe false identități nu are șanse de a rezista timpului. Sau poate că scenariul vrea să ne spună că iubirile adevărate pot depăși chiar și minciunile legate de identitate? Mesajele acestea sunt prea banale pentru a susține surprizele din partea a doua a filmului. Linklater folosește intenționat unelte din trusa de scule a filmelor ‘noir’ amestecate cu comedii romantice și cu puțin erotism, dar combinația nu a funcționat pentru mine.
Glen Powel este un actor bun, dar ceea ce face în acest film mi-a amintit permanent de Ryan Gosling și în cazuri ca acesta eu prefer originalul. Partenera sa romantică este interpretată de Adria Arjona, care arată fantastic dar pe care trebuie să o văd în și în alte roluri pentru a mă convinge de calitățile ei de actriță. ‘Hit Man’ este un film care va place multora, OK ca divertisment, dar mie mi s-a părut a fi unul dintre filmele slabe ale lui Richard Linklater și una dintre marile supra-evaluări ale acestui sezon cinematografic.
Disponibil pe Netflix.
Nota: 5/10
(Sursă imagini: IMDb.com)