Filme Filme americane

Istoria lumii moderne într-o singură croazieră: The Last Cruise (HBO, 2021)

The Last Cruise, documentar SUA 2021, o producție HBO
Regizor: Hannah Olson

Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge să trăiesc vremuri precum acestea pe care încă le traversăm astăzi. Auzisem de pandemia de gripă spaniolă din 1918, dar mă raportam la ea ca la ceva ce ține de domeniul arheologiei și al unei fantezii bolnave. Pentru că este greu oricărui om să se imagineze trecând prin nenorociri la scară mare. Acest lucru vine, probabil, dintr-un egoism exacerbat care ne caracterizează indubitabil specia. Dar poate că apare și din instinctul primar de autoconservare, de autoapărare în fața primejdiilor naturale de natură fizică sau psihică. În orice caz, nici în cele mai nebune coșmaruri nu mi-am închipuit că voi fi cetățean al unei lumi carantinate în descompunere permanentă și progresivă, atât din punct de vedere propriu, cât și metaforic.

Ne dezintegrăm bucățică cu bucățică, ne dispersăm ca civilizație modernă și contemporană prin răsturnarea unor valori mai mult decât antice, prin deciziile unor clase conducătoare care au pierdut orice simț civic, moral și al realității imediate. Sub pretextul salvării populației, ba chiar al lumii, mai-marii statelor din toată lumea sacrifică, de fapt, oamenii pentru propriile lor plăceri și interese. Nu cred că exagerez dacă afirm că ne aflăm într-un univers care l-ar face mândru pe Marchizul de Sade, acest nou zeu al lumii moderne. În tot acest context absolut nebunesc și haotic, am ales să vizionez un documentar realist, tulburător de adevărat care m-a înfuriat peste măsură, lăsându-mă să observ și mai bine, mai în adâncime perfidia conducătorilor, precum și cea a claselor sociale așa-numite „superioare” care, de fapt, sunt cu mult mai prejos decât orice animal de pe această planetă.

The Last Cruise, un documentar de aproape 50 de minute realizat de HBO, prezintă situația dramatică, chiar tragică, prin care a trecut vasul de croazieră Diamond Princess, pornit în călătorie în mările sud-estice și care s-a manifestat ca primul exemplu de carantinare a unui grup mare de oameni din cauza exploziei de coronavirus din 2020. Filmul urmărește îndeaproape soarta, reacțiile, gândurile atât ale pasagerilor aflați la bord, cât și cele ale personalului aflat sub punte. Astfel, se pun în lumină diferențele care s-au făcut și se fac întotdeauna între lumea „de sus” și cea „de jos”. Dacă în seriale de genul Downton Abbey sau Victoria aceste deosebiri par normale, ele făcând parte din acea lume de altădată, astăzi aceste legături și roluri sociale nu ar trebui să se mai manifeste în asemenea fel.

Din păcate, The Last Cruise ne arată exact o fațetă a oamenilor bogați sau ceva mai înstăriți decât pătura normală de indivizi care au un comportament cel puțin superior față de cei aflați under deck, lumea „de jos” (observați, desigur, ghilimelele de rigoare). În acest sens, interviurile care sunt luate celor ce fac parte din personalul vaporului, locuitori din Filipine, sunt edificatoare, căci subliniază din plin atitudinea de stăpâni, de oameni cu bani, care consideră că totul li se cuvine, în timp ce „sclavii” sunt munciți până la epuizare, fără a li se da atenție, fără a li se acorda orice urmă de empatie și ajutor normal și necesar oricărei ființe umane. Astfel, descoperim cu stupoare și oroare că bieții filipinezi sunt tratați precum niște indivizi fără suflet, care nu ar putea nicicum să se îmbolnăvească cu acest virus care, de fapt, nu cruță pe nimeni, și care, așadar, sunt lăsați la urmă în tot ceea ce înseamnă susținere morală și medicală. De altfel, nici nu e de mirare că ei au fost ultimele persoane evacuate de pe vapor, căci aparent nici măcar statul din care fac parte nu a catadicsit să se urnească și să facă pași pentru salvarea conaționalilor lor.

Iată de ce am și ales titlul acestui articol. Căci în 50 de minute ne trece prin fața ochilor toată istoria lumii încapsulată într-un eveniment dintre cele mai nefericite. Cine s-ar fi putut gândi că anul 2020 va aduce cu sine asemenea momente care te înfrigurează – ostilitățile și tragediile din SUA, legate de rasism, exagerările care acum se varsă din plin ca urmare a acelor întâmplări cu cei de culoare și, acum, acest virus ca nu doar că a secerat vieți și a pus în pericol economia globală dar, iată, împarte din nou societatea în două: cei bogați și restul lumii. Așadar, consider că documentarul The Last Cruise vine într-un moment foarte oportun pentru tragerea unui semnal de alarmă la nivel social, politic și omenesc, în cele din urmă.

Urmărind zbaterile pasagerilor de pe Diamond Princess, dar și indiferența ucigașă care a mers mână în mână cu agitația față de cei de pe punțile superioare, nu am putut să nu mă simt cumva neputincios în fața unei societăți care, din ce în ce mai mult, demonstrează că se îndreaptă cu rapiditate spre un ev mediu mai întunecat decât cel care a existat în urmă cu 1000 de ani. Nu degeaba se spune că inteligența omului contemporan a scăzut dramatic. Atenție! Nu cultura, ci inteligența. Iar acest aspect devine tot mai vizibil, iar documentarul de față pune degetul pe rana socială și, prin mărturiile cutremurătoare care mi-au provocat un adevărat sentiment de rebeliune interioară, este una dintre cele mai importante realizări pentru micul ecran din 2020.

În mod normal, nu ar trebui să urmărim lucruri care să ne amintească în mod constant de nenorocirile actuale care nu se mai termină și asta doar pentru a ne putea apăra psihicul și fizicul de un stres în plus. Însă asemenea lucruri precum cele spuse și imortalizate de The Last Cruise nu pot fi ignorate, nu pot fi acoperite de eternul preș al indiferenței opiniei publice. Sigur că reacțiile nu trebuie să fie extreme, așa cum se întâmplă în State, cu mișcarea Black Lives Matter. Dar asemenea anti-măsuri precum cele luate pe Diamond Princess nici nu ar trebui să fie privite cu ușurință și superficialitate. De aceea, documentarul produs de HBO primește din partea mea nota maximă pentru curajul dezvăluirilor adevărurilor foarte incomode, chiar periculoase și pentru modalitatea în care realizatorii au făcut acest lucru.

Disponibil pe HBO Go.

Nota: 10/10

(Surse foto: www.imdb.com, https://boomers-daily.com/, www.iucn.org https://science.thewire.in/)

Articole similare

Nemuritoarea Agatha: ”Misterioasa Afacere de la Styles”, de Agatha Christie

Tudor-Costin Sicomas

„Muzica barocă ne poate echilibra vibrațiile vitale” (Rodica Vica, interviu în exclusivitate)

Tudor-Costin Sicomas

The Tourist (HBO, 2022) – un serial care te lasă în ceață

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult