Filme Filme europene

Istoria care se repetă: The Emigrants (1971)

Utvandrarna (1971) – The Emigrants
Regia: Jan Troell
Distribuția: Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg

„Emigranții” („Utvandarna” în suedeză), regizat de Jan Troell, a fost lansat în 1971 și se bazează pe un ciclu de romane scrise de Vilhelm Moberg și publicate între 1949 și 1959. Povestea are loc cu o sută de ani mai devreme, cândva în mijlocul secolului 19. Și totuși, văzut astăzi, acest film care are ca eroi un grup de suedezi emigrați din Europa în Statele Unite din cauza greutăților economice și a persecuțiilor religioase are o puternică rezonanță în actualitatea celui de-al doilea deceniu al secolului XXI. Migranții care își pun viața în pericol să traverseze mările, urmându-și visele de libertate și vieți mai bune pentru ei și copiii lor vorbesc limbi diferite, și pieile lor pot avea o culoare diferită de cele ale migranților de acum, dar a vedea astăzi acest film ne amintește că majoritatea dintre noi sau strămoșii noștri au fost cândva migranți. Imaginile coloanelor cu bărbați și femei care mărșăluiesc pe uscat sau se înghesuie în nave fragile care navighează pe mări periculoase arată atât de familiar.

Ca document istoric, „Emigranții” este un film deosebit. El ne arată, pe de-o parte, un moment de criză în istoria Suediei și a Europei, una dintre acele perioade care au produs în secolul 19 marile migrații umane spre America. Din punctul de vedere al istoriei americane este un film despre Momentul Zero al Visului American. Există desigur multă naivitate în imaginea pe care viitorii imigranți și-o fac despre Lumea Nouă. Chiar și cei mai instruiți dintre ei își datorează cunostiintele lecturii unor cărți cu caracter propagandistic, scrise cu scopul de a încuraja emigrația, care conțineau multe inexactități intenționate sau nu. Dar tocmai această naivitate este unul dintre pilonii visului american. Drumul este presărat cu obstacole și nu toți cei care îl încep ajung la liman. Puterea și calitatea filmului rezidă și în descrierea psihologiei și a motivației celor care își abandonează țara și locurile in care s-au născut și trăit din totdeauna pentru a se îmbarca într-o aventură care astăzi ni se pare excepțională. Și din nou, nu ne putem împiedica să nu comparăm ceea ce vedem in film cu psihologia și motivațiile multora dintre migranții de astăzi.

Reconstituirea extrem de minuțioasă a vieții din satele suedeze ale secolului 19 contribuie la autenticitatea și credibilitatea a ceea ce vedem pe ecran. Filmul are o distribuție excepțională avându-i în frunte pe Max von Sydow și Liv Ullman. Cu cele peste trei ore ale sale, „Emigranții” are un format și o durată care pot constitui o încercare pentru spectatorii de astăzi. Cei care vor răspunde provocării vor avea parte de un spectacol cinematografic de calitate și de o frântură de istorie mereu actuală.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

30 monedas (2020). Exorcism și modernitate

Corina Moisei-Dabija

Dragoste, artă și credință: „Michelangelo ereticul”, de Matteo Strukul

Dan Romascanu

Joc mortal, rezistență mortală: Bacurau (2019)

Dan Romascanu

1 comment

Radu 19 decembrie 2019 at 16:20

Mulțumesc de sugestie, pare un film de văzut. Am notat! 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult