Gigi (1958)
Regia: Vincente Minnelli
Actori: Leslie Caron, Maurice Chevalier, Louis Jourdan
Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Provideo.ro.
Daca ne gandim la filmul Gigi dupa atatia ani, putem constata la prima vedere ca a avut un succes foarte mare in epoca, lucru care nu s-ar intampla cu siguranta in prezent. Succesul poate fi calculat cu usurinta in numarul premiilor Oscar pe care le-a castigat in 1959, nu mai putin de noua, printre care si cele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Vincente Minnelli), cel mai bun scenariu (Jay Lerner) si, normal, cea mai buna coloana sonora si cel mai bun cantec. Am spus ca acestea sunt impresiile la prima vedere, insa filmul creste in ochii spectatorului dupa fiecare noua vizionare. Avand in casa un pasionat al lui Gigi (Leslie Caron) in fiul meu de patru ani si jumatate, am tot ascultat cantecele si am tot vizionat scenele, rezultand o impresie excelenta.
Filmat in Paris, orasul romantic prin definitie, filmul se concentreaza pe iesirea in lume a lui Gigi si consecintele educatiei pe care a primit-o de la bunica ei si matusa cea bogata. Nu cunoastem varsta lui Gigi, dar putem banui dupa comportamentul ei initial (desi schimbarea este evidenta spre sfarsitul filmului) ca se afla abia spre sfarsitul adolescentei, insa amatoare de dulcegarii, un pahar de sampanie pe ascuns sau jocuri in parc impreuna cu colegele de varsta ei. In acelasi timp, este supusa unui adevarat antrenament de „femeie de lume” – lectii de buna purtare, de eticheta, de seducere sau pur si simplu metode de a manca o prepelita sau alte mancaruri de la balurile epocii. Scopul nu ii apartine, ci este al celor doua persoane care o ingrijesc: din cauza saraciei aparente, ele doresc sa o casatoreasca sau sa devina amanta unui barbat bogat.
Victima pare a fi Gaston Lachaille, un barbat prea bogat pentru varsta lui, care nu isi refuza nimic, dar care aprecieaza mereu casa doamnei Alvarez, bunica lui Gigi, pentru simplitatea sa, o lume parca pierduta pentru el, dar si pentru ospitalitatea cu care este inconjurat. Nimic nu vesteste o apropriere intre Gigi si Gaston, care par intr-o relatie de amicitie continua, fara alte intentii. Numai ca Gigi cucereste prin propriul fel de a fi, prin naturalete extrema, pierduta deja in lumea Parisului aristocratic, iar timidul si nehotaratul Gaston se indragosteste si nu ezita sa intre in lumea visatoare a lui Gigi.
Mai multe lucruri fac acest film memorabil si seducator. Interpretarea actorilor din rolurile principale este pur si simplu plina de farmec, Leslie Caron este, pe rand, o fetita, o adolescenta, dar si o femeie care poate cuceri cu usurinta gandurile oricarui barbat in prima ei aparitie la restaurant. Louis Jourdan este burlacul dorit de toate femeile singure, insa care se pierde imediat in fata unei femei superbe si pline de naturalete. In sfarsit, Maurice Chevalier revine cu forta intr-un film, este cel care intretine atmosfera cu veselie, incredere si multe cantece superbe, este optimistul incurabil, dar si omul care a avut noroc o viata intreaga si nu si-l pierde nici la batranete.
Parisul este superb, un loc antrenant, plin de voiosie si exuberanta, un loc al iubirii, al jocului si al muzicii permanente. Il regasim in balurile aristocratice, in restaurantele pline, in parcurile verzi (nu lipseste Bois de Boulogne), ne plimbam chiar pe sub Tour Eiffel. In sfasit, nu trebuie sa uitam muzica care insoteste filmul pe tot parcursul lui: multe interpretate de Maurice Chevalier (cum ar fi celebrele Thank Heaven for Little Girls sau I’m Glad I’m Not Young Anymore), dar nu trebuie uitate nici cele ale lui Leslie Caron (cum ar fi favorita baietelului meu (I Don’t Like) the Parisiens). Cateva dintre melodii le puteti regasi la sfarsitul acestui articol. Un film memorabil, un musical din anii de glorie.