Filme Filme europene

Femeia împotriva cutumelor ancestrale: In Search (2018) la One World Romania 12

In Search (2018) – În căutarea
Scenariul si Regia: Beryl Magoko

Cinematografia: Jule Katinka Cramer

Film prezentat in cadrul One World Romania – Festival International de Documentar si Drepturile Omului – editia a 12-a. Sectiunea “Superfemei”

Cu vreo 10 ani in urma, filmul Desert Flower si povestea lui Waris Dirie m-au preocupat intens si mi-au deschis un interes deosebit asupra conditiei femeii africane, supusa unei barbarii inacceptabile in vremurile pe care le traim, un atac fizic si psihic traumatic cu consecinte indelungate asupra conditiei fiintei umane si a depturile sale la viata normala. Vorbesc despre mutilarea genitala la femei. Ritualuri crude si inumane prin care fetitele circumcise sunt condamnate la o viata de durere si dominate de aceasta durere cate zile va numara aceasta viata.

Spre deosebire de filmul artistic la care am facut referire mai sus, “In Search…” al lui Beryl Magoko este un documentar de o mare autenticitate; realizatoarea – victima a mutilarii genitale in locul sau de bastina, un sat din Kenya – isi povesteste propria experienta de viata in fata camerei de filmat si ne face martorii intrebarilor, framantarilor si suferintelor psihice si fizice prin care trece. Beryl aduce in constiinta lumii propria suferinta, dar si a altor femeii aflate in situatia ei, eforturile lor de a intelege radacinile ancestrale ale practicii mutilarii genitale si nu in cele din urma, cautarea vindecarii… o vindecare pe cale medicala, dimpreuna cu vindecarea psihicului… si intelegem ca de cele mai multe ori, psihicul este mai greu de readus pe linia de plutire.

Beryl Magoko s-a născut în Kenya în 1982. Este o persoana educata. A studiat la Universitatea Kampala din Uganda, apoi s-a mutat în Germania. Din 2014 până în 2018 a studiat la Academia de Arte Media (KHM).  Primul ei film „Cut/In Search…” este filmul ei de absolvire si a primit mai multe premii. În prezent își pregătește următorul film documentar.

Jule Katinka Cramer operatorul filmului, s-a născut la Hamburg în 1979. A invatat la școala Zeig pentru film documentar dn Italia, apoi s-a intors in Germania, la Berlin. Multe dintre filmele pentru care a lucrat în calitate de scenarist și operator de imagine au fost prezentate la festivaluri internaționale. Din 2014 până în 2017 a studiat specializarea cinematografică la Academia de Arte Media (KHM). „In Search …” este si filmul ei de absolvire.

Fetitele africane (si nu numai in Africa se practica acest ritual) sunt duse catre corturile si baracile abominabile supunandu-se vointei mamei si calauzite de acestea; unele insa sunt impinse de propria lor vointa, pentru a se incadra cu mandrie in cutume, pentru a urma cu mandrie exemplul mamelor si bunicilor lor. Pentru ca mamele lor nu le-au impartasite niciodata suferintele “operatiei” si suferintele urmarilor acestei interventii. Cat de mare este vina acestor mame? Incultura, neintelegere, frica de oprobiul societatii…

Traind intr-o societate avansata, in inima Europei, in Germania, Beryl afla despre posibilitatile medicinei moderne de a reconstrui aparatul genital feminin, in functie de gradul de interventie distrugatoare la care a fost supus.

Beryl a trecut de buna voie prin “operatia” distrugatoare, la varsta de 12 ani, considerand acest pas o obligatie traditionala. Si a optat pentru interventia fara anestezie. Minte de copil. Normal ca a acumulat multa furie impotriva mamei ei, care nu i-a impartasit nimic din experienta personala. Durerea interventiei, apoi durerile de fiecare luna, la ciclu, nervii reactioneaza cumplit… secvente de amortire, pierderea cunostintei… Si cea mai mare durere este VINA, faptul ca Beryl se considera vinovata. Vina ei, vina mamei ei, vina femeilor din jur… Fiecare s-a distrus pe sine si viata sa normala. Rugaciunile, credinta, religia… apanajele bigotismului… nu ajuta la nimic!

Pentru ca Beryl este o persoana educata, ea se documenteaza in privinta constructiei, functiilor  si functionarii normale a aparatului genital, in privinta stadiului la care a redus-o circumcizia si in privinta posibilitatilor de reconstructie prin microchirurgia avansata din Germania, dar practicata si in unitati spitalicesti moderne din tarile africane. Cicatricile acestor femei sunt cauza suferintei… si cicatricile pe sufletul lor nu in cele din urma. Informatia este primul pas… Apoi discutiile cu persoane avizate, cadre medicale si cu femei aflate in aceeasi suferinta sau cu femei care deja au facut pasul si s-au supus operatiei. Intrebari inteligente, pentru ca Beryl este o persoana educate si inteligenta.”In ce fel ti-ai schimbat viata?” “Viata ta sexuala a facut un pas urias?” “Ai ceva ce nu aveai pana acum?” “Simti ceva nou in privinta calitatii vietii tale?” Si nu neaparat in sens sexual, ci in sensul recunoasterii calitatii umane! “Ti-ai descoperit respectul de sine?”

Filmul – problematica – modul in care toate acestea trec spre spectator – dincolo de ecran – este marea realizare a celor doua documentariste. Intrebarile, indoielile… sunt transmise simplu, direct, prin priviri, gesturi, urma mainilor africane-negre, in zapada-alba a Germaniei… inapoi in Africa, la origini, la viata patriarhala, scosul apei din fantana, caratul apei pe cap, in bidoane… tot pe seama femeilor…intrebari… intrebari… “De ce m-ai lasat sa o fac, eram un copil nestiutior?” “Asa erau vremurile, asa voia biserica! Altfel, femeia si familia ei erau huiduite!”

Pana cand Beryl este pregatita sa faca fata traumei ei, sa constientizeze calea de urmat, operatia de reconstructie. Efectele FGM o vor mai urmari… pana cand se vor vindeca complet cicatricile sufletului. Si vindecarea va veni si prin implicarea la nivel social. Pentru ca prin acest film si prin actiuni educativ-sociale, Beryl si tinerele femei africane vor schimba mentalitatile arhaice-distrugatoare ale drepturilor femeilor.

O calatorie initiatica, emotionanta si trista, dar si plina de speranta, in constiinta feminina africana – si nu ne limitam numai la acest continent.

Beryl Magoko a participat la o sesiune de Q&A dupa vizionarea filmului si m-a impresionat profund prin calitatea intelectului ei, prin gandirea ei analitica, prin sensibilitate, bogatia de exprimare, calmul si nu in ultimul rand – frumusetea fizica fina si discreta.

Nota: 10/10

Articole similare

Când viața desfigurează filmul: Murder on Middle Beach (2020)

Tudor-Costin Sicomas

Waiting for Giraffes (2016) – One World Romania 2018

Delia Marc

Prin blogosfera literara (7 – 13 februarie 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult