Filme Filme americane

End of Watch (2012)

End of Watch (2012)
Regia: David Ayer
Distribuția: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Anna Kendrick

Interesant faptul că David Ayer este singurul autor şi al scenariului şi al regiei lui „End of Watch”. Dacă două persoane diferite ar fi scris scenariul, respectiv ar fi regizat filmul, aş fi putut spune că povestea subţire scrisă de scenarist trebuia să fie echilibrată de regizorul de film şi că acesta a ales un mod experimental de filmare pe baza unui foarte subţire pretext pentru a realiza ceea ce este un film interesant. Deoarece cei doi sunt unul – David Ayer – presupun că ideea despre acest film i-a venit prima şi povestea a fost construită în jurul ei. Desigur, este doar o presupunere.

Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) şi Mike Zavala (Michael Peña) sunt poliţişti de patrulă în cartierele violente şi sărace din Los Angeles. Unul este alb, celălalt este mexican. Sunt poliţişti exemplari, de fapt prea buni pentru a fi adevăraţi, genul de poliţişti care salvează copii din incendii cu riscul vieţilor lor şi sunt şi decoraţi pentru faptele lor. Sunt mai mult decât prieteni, sunt ca fraţii, împărtăşesc toate secretele, dansează la nunţile şi botezele celuilat. Trăiesc şi luptă împreună împotriva crimelor şi criminalilor mai mici sau mai mari şi sunt gata să moară împreună. Şi moartea îi ajunge în cele din urmă. Violentă şi nedreaptă într-o lume violentă şi nedreaptă. Lumea noastră.

Toate acestea sunt OK, dar, sincer, povestea nu este nici prea originală, nici prea interesantă. Ceea ce se întâmplă pe ecran nu este prea mult şi este, de asemenea, foarte previzibil. Puteam pune un pariu destul de sigur că, la sfârşit, unul dintre poliţişti moare şi celălalt supravieţuieşte pentru a-i vedea înmormântarea şi a avea grijă de văduvă şi copil, singura întrebare fiind care dintre ei moare şi care nu. Există, de fapt, atât de puţină acţiune în film încât scenaristul / regizor a simţit nevoia să adauge câteva minute în final revenind asupra zilei dinaintea sfârşitului, episod care nu adaugă nimic intrigii.

În lipsa unei acţiuni reale pe ecran, David Ayer încearcă să ne atragă atenţia cu descrierea detaliilor relaţiei dintre cei doi poliţişti şi cu colegii lor, în stilul făcut celebru de serialul „The Wire”. Mi-a plăcut această parte, care a fost susţinută de jocul excelent a lui Jake Gyllenhaal (unul dintre actorii mei preferaţi) şi Michael Peña. Cel de-al doilea truc regizoral, de imagine, este folosirea aparatului de filmat de mână pentru o parte din timp. Pretextul este pasiunea unuia dintre poliţişti pentru documentarea muncii sale, care este oglindită de un hobby similar al unuia dintre gangsteri. Acesta este un gen de detaliu bazat pe tehnologie care a devenit caduc după un an sau doi ani după ce filmul a fost realizat (2012), când orice ‘smartphone’ a devenit o camera video de mână, iar reţelele sociale biblioteci şi mijloace de comunicare şi transfer de fişiere video. Am rămas deci cu un experiment care nu dăunează prea mult şi face ca vizionarea filmului să fie mai interesantă.

În final, părerea mea este că „End of Watch”, în ciuda calităţilor sale, riscă să dezamăgească cele două categorii de spectatori pe care pare să le vizeze. Fanii filmelor de acţiune vor fi dezamăgiţi de povestea poliţistă prea scurtă şi prea simplă. Fanii dramelor politiste de calitate vor fi dezamăgiţi deoarece eroii nu se bucură de timp suficient pe ecran pentru a-şi dezvolta prietenia şi a avea impact în lumea violentă cu care se confruntă zilnic. Ambele minusuri ar fi putut fi rezolvate printr-o poveste şi scenariu mai complexe şi mai interesante, dar „End of Watch” nu a avut parte de aşa ceva.

Nota: 6/10

Articole similare

O bijuterie în alb-negru: Hunted (1952)

Dan Romascanu

Frumoasa și Bestia corporativă: Sabrina (1954)

Dan Romascanu

Adio, domnule Hopper, adio, domnule Ganz: The American Friend (1977)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult